Skocz do zawartości

czerwiec 2010 :) czy ktoś dołączy ?? | Forum o ciąży

szalona

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
ja w obydwu ciazach czulam ruchy jakos od 15tc
wczesnie dosc ale syn skakal jak najety i kopal jak piłkarz a teraz te ruchy sa delikatniejsze poki co oczywiscie hii
fajnie masz kiciu ja musze czekac do 1-2 lutego na usg i potwierdzenie płci 🙂 a juz tak tesknie za dzidziusiem moim 😞

• Odpowiedzi 24,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• zuziek

2811

• laaf

3647

• Anulka81

2446

• kwasiek_

2548

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
hej dziewczyny dawno mnie nie było bo muszę pisać prace magisterską ale jakoś nie mam weny wogule i ciekawe czy się zdążę obronić przed porodem i znowu wymiotuję czy to się nie skończy???
do usg daleko bo dopiero 28 mam wizytę i penie wtedy da mi skierowanie więc lipa bo już bym chciała zobaczyć ile urosło i ogólnie doła mam dzisiaj bo ta szkoła mnie dobija a weekend mam zjazd i sesja...

a ruchy to takie bardziej bulgotki jeszcze niż kopniaki ale coś tam czuje

• Mamusia
Ja własnie czuje takie bardzo delikatne od czasu do czasu ruchy, mam wrazenie jakby mi zaby skakaly 🙂.Jak leze plasko na brzuchu to maluszek plywa i czasami sie wystawi jakas czescia ciala do glaskania, a pozniej splywa w dol brzucha, niesamowite uczucie 🙂

• Mamusia
Ruchy dziecka to bardzo indywidualna rzecz. Przy mojej Kamili czulam dopiero okolo 22 tc. Ponoc do tego czasu nie trzeba sie niepokoic. Teraz juz od okolo 3 tygodni czuje wlasnie delikatne bulgotanie a czekam oczywiscie na porzadnego kopa:P Jeju jeszcze bedziemy mialy tego dosc:P Jutro mam lekarza a pozniej skierowanie na USG zobaczymy na kiedy 🙂

• Mamusia
ahhh ja tez uwielbiam jak moja kruszynka skacze. Tydzien temu wazylo 240g wiec juz jest troche cialka hiii.
kurde zobaczycie jeszcze troche i bedziemy obstawiały tora pierwsza urodzi i potem ktora 2 heee fajnie bedzie juz niemoge sie doczekac jak nasz temat zamieni sie w mamysie czerwcowe 🙂

• Mamusia
sylwia85 ja mam podobnie jak ty 29 wizyta dopiero i mam nadzieje dostać skierowanie na USG to na pewno w połowie lutego bede mieć robione 😞 masakra jak długo...

a co do ruchów to ja już od 16 tc. czułam dotknięcia i bulgotanie a przed wczoraj miałam tzw. trzepotanie motyla że można było to wyczuć ręką 🙂 hihihi a tak tez mogę wyczuć mniej wiecej gdzie się dzidzia znajduje ;D

• Mamusia
no i jestesmy juz po wizycie. Dzidzia rosnie zdrowo, lekarz dalej potwierdzil ze synuś w brzuszku gości 🙂 waga dzidziusia to 280gram i 13,5cm dlugosci 🙂 Kolejna wizyta 28.01 🙂 widzialam moje malenstwo podczas usg i jak zawsze lezka szczescia poleciala.

• Mamusia
Od 15 tc czuje łaskotki w brzuszku 🙂 zdarza się to różnych porach dnia,ale najwięcej jak już położę się wieczorem do łóżka 🙂

Angela, mi kilka razy zdarzyło od 18 tc, czułam się taki twardy i napięty brzuch, raz mi coś tam gazowło po jelitach, więc pewnie było to wzdęcie,ale przy pozostałych razach też tak miałam i nic nie bolało.
Moja mama mówi, że to macica się stawia, a od przyjaciółki (rodzi 2-gie dziecko w marcu), że mogą to być skurcze przepowiadające, które zaczynają występować po 20 tc, ich zadaniem jest przygotowanie macicy do porodu (są bezbolesne i niezbyt silne) i odczuwa się twardnienie brzucha i napięcie mięśnia macicy. Pewnie stawianie się macicy i skurcze to jedno i to samo.
Jednak w przyszły poniedziałek zapytam się lekarza. Podobno można brać na to no-spe,ale jednak nic bez wiedzy i zalecenia gina nie będę brać,bo jest to póki co wytrzymałe i przechodzi. Radzę też spytaj się swojego lekarza co o tym sądzi.

• Mamusia
A co do twardnienia brzuszka , ja mam bardzo czesto ten problem , ostatnio na wizycie lekaz kazał mi wtedy zarzyć nospe , zaaplikowac luteine ( lek poddtrzymujący ciąże ) połozyć sie jeżeli nie przechodzi do 2 godzin to niestety szpital , tak naszczecie u mnie do tego jeszcze nie doszło .

• Mamusia
Hej Mamusie

Byłam dzis na usg i będziemy mieli córeczkę Julię 😜
Maleńka ma 19cm i wazy 254g, na razie nie za dużo, ale nadrobi 🙂 Gin mówi, że wszystko w porządku i płeć raczej się nie zmieni bo malutka wyłożyła się jak na fotelu ginekologicznym:P Teraz czekam już na kolejne usg, a okolo 28 tyg idę na 3D ponoć jak już maluch duży to ładniej widać.
Dziś chyba ze szczęścia nie zasnę:laugh:

• Mamusia
kicia Oliwier to bardzo ładne imię nam też się podoba mi też się podoba Kacper i Igor ale mąż nie chce bo jak będzie chłopczyk to on ma decydujący głos a jak dziewczynka to ja więc będzie Iga w gre wchodziła również Maja ale już jest w rodzinie urodziła się tydzień temu [img size=420]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/ticker-de971a0f1667ff857c61408657ea2fac.png" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

• Mamusia
co do imiona dziewczynki to na 100% bedzie Zuzia 🙂 a jak chłopczyk to mojemu narzeczonemu podoba się Antoś i mi w sumie tez ale dużo osób mi odradzało te imię i wybraliśmy Dominik mi sie bardzo podoba a mój juz się przyzwyczaił do myśli że jeśli bedzie chłopczyk to bedzie Dominik (ale szczerze wam powiem przy każdej rozmowie o imionach dodaje " i tak bedzie Zuzia" 😉 hehehe 😜

• Mamusia
Jeżeli chodzi o chłopca to też nie umiem się zdecydować
Podoba mi się imie Krystian , albo Tytus , albo Tymoteusz , Kubuś też jest śliczne , a dla dziewczynki Bedzie Julka 🙂
Ale gin po ostatnim badaniu powiedział ze najprawdopodobniej bedzie chłopiec , ale niestety nie jest pewny na 100 % więc głoimy się z mężem dalej 🙂 Dziewczyny mam pytanie kiedy zaczynacie robić zakupy ? tych slicznych ciuszków , wuzków , itd. itp.

• Mamusia
Mi sie podoba imie Leon, ale w rodzinie jest juz jeden 😞Mial byc Franek, ale ostatecznie padlo na Filipa, a dla dziewczynki Julia.Imie dla kobitki nie sprawilo nam zadnego klopotu, ale z chlopcem sie glowilismy 🙂Ja sobie pomyslalam, ze po 20 tc to zaczne szalec z zakupami dla bobaska, zeby jakos to rozlozyc finansowo w czasie.

Macie linię juz brazowawa na brzuch bo ja wlasnie patrze i widze, ze zaczyna mi sie tworzyc.