Skocz do zawartości

Witajcie | Forum o ciąży

dorcia1989

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Własnie dzwoniła do Mnie kol. ze jej kuzynka urodziła .
Mieszka w Holandii i wiecie co jest najlepsze ? Przyjechali po nią i pytaja sie czy chce rodzic w domu czy w szpitalu, powiedziala,ze w szpitalu, pojechala o 2 o 3 juz urodziła i przed chwilą wyszła już z małą do domu 🙂 normalnie bajka dla mnie ... i teraz przez jakies 3 tyg. bedzie przychodziła położna codziennie po 3h pomagac ugotowac obiad itd . 🙂 u nas powinni 1 dzien trzymac i koniec 🙂
a własnie miałam was pytac pierwsza ciaze do ktorego tyg. dzwigałyście ? 🙂

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ja uważam, że 3 dni jak w PL to dobre rozwiązanie, bo nie każda kobieta ma super warunki w domu, aby jej ktoś pomógł w pracach domowych, czy przy dziecku. A niekiedy zaraz po wyjściu do domu musi sobie radzić z domem i dzieckiem sama (pół biedy jak ma jedno dziecko, gorzej jak jest cała gromadka). Tak to 3 dni to powolutku choć troszeczkę dojdzie do siebie.

Moja kuzynka rodziła w Niemczech i tam nie wypuszczają ze szpitala do momentu, aż personel nie widzi że mama sobie już sama radzi z dzieckiem.
Moja koleżanka natomiast bardzo żałuje że rodziła w Anglii. W ogóle przez cała ciąża przed tym jak trafiła rodzić w szpitalu, lekarz ginekolog widział ja tylko raz, całą opiekę medyczną nad ciężarna przejęła położna. Mało tego, tam w ciąży nie chodzi się na zwolnienia lekarskie 🙂.
Więc co kraj to obyczaj.

• Mamusia
Witam dziewczynki,

zaglądam dzisiaj tak późno bo byłam na tej cholernej glukozie.
Wyobraźcie sobie że pindy nie pozwoliły mi wkropić cytryny 🤢
Ale ja też cwana jestem i zaraz po wypiciu tego świństwa poszłam do łazienki i wżarłam się w cytrynę, tak ciągnęłam sok że aż kącik w ustach pękł 🤪 😁 😁 😁

Dużo napisalyście, ale już wszystko nadrobione.

Agata mam takie same bawełniane białe rybaczki po Helence 🙂

Ciążę donosiłam a raczej przenosiłam, urodziłam w 41tc, 5dni po terminie. Miałam poród wywoływany bo uparłam się na rodzenie SN, a mała jak na mój rozmiar miednicy była duża i lekarze nie chcieli już dłużej czekać.
O 8 rano dali mi kroplówkę z oksytocyną (dzień wcześniej na patologi leżałam z balonem żeby rozepchać szyjkę macicy), potem przy badaniu położna przebiła mi pęcherz płodowy i skurcze nabrały tempa. Urodziłam o 11. To była środa, w piątek miałam być wypisana, ale że Hela uwaliła nieziemsko wielkiego kloca jak na takiego szkraba 😁 😁 😁 i zgubiła tym samym na wadze, przytrzymali nas do soboty żeby sprawdzić czy przybiera na wadze.
Tak więc urodziłam w przeciągu 3 godzin. Teraz też tak bym chciała 🙂

Mada masz ten kombinezonik w rozm. 50. To bardzo mały rozmiarek, ale na pierwsze dni w sam raz 🙂
Choć Hela urodziła się mając 52cm, tak więc ja unikam rozm. 50, a szukam od razu 56.

Po szpitalu będąc w mieście nie odmówiłam sobie lumpka. I warto było - śliczne ogrodniczki, sukienusia, rybaczki i kapelusz na lato za jedyne 10zł 😁

A i dostałam świetną pensję na konto, na chorobowym wyszłam 300zł więcej niż jak pracowałam 🤪 (A to dlatego że liczą mi teraz średnią z całego roku i wlicza się w to "13" i urlopowe wakacyjne). Żyć, nieumierać i buszować na allegro 🤪

• Mamusia
Gunia Ty wariatko 🙂

A ja szperam na all w poszukiwaniu jakiejś ładnej foto tapety do kuchni, bo stety/niestety ale czeka mnie w tym roku remont kuchni. I chcieliśmy między szafki górne a dolne jakiś ładny motyw wstawić, osobiście bym chciała ziarna kawy ale mąż się nie zgadza 😞

• Mamusia
Gunia, szalona jesteś, jak przeczytałam o tej cytrynie to mnie przetrząsnęło 😆
Dobrze wyszłaś na zwolneniu, oby tak dalej 😆

Dzisiaj miałam kiszkę ziemniaczaną polaną podsmażoną cebulką i kiełbasą i jebie mnie teraz zgaga 😮

Dobra, zrobię zdjęcie i dodam, marudy 🤢

• Mamusia
Mam sypialnie całą w wenge i uwielbiam ją. Także namawiaj męża, w końcu to Twoje królestwo 🙂\\

A cd. jedzenia- u mnie zdrowego. Chciałam dzisiaj ugotować warzywka, lubię brokuł, kalafior i marchewkę. I oczy mi wywaliło jak zobaczyłam, że maleńka główka kalafiora kosztuje prawie 10zł, nie mówiąc o brokułach. Przecież to obłęd jakiś 😮

• Mamusia
http://allegro.pl/okrycie-kapielowe-z-kapturkiem-sliniak-wyprzedaz-i2919047420.html
ręczniki, chyba niczym się nie różnią z tymi za 35zł? 😜

Wstawiałam wcześniej link do imion, które przykleja się w pokoju malucha. I teraz patrzę, że część z nich wykonana jest z pianki dekoracyjnej. Koszt takiej pianki 5 arkuszy A4 to niecałe 6 zł, a do tego można dokupić za grosze ozdoby w postaci motylków, serduszek itp. Może któreś z Was skorzysta i popisze się inwencję twórczą 😆
http://allegro.pl/literki-z-pianki-litery-na-sciane-imie-dziecka-i2925974585.html
tak to może wyglądać 😉

• Mamusia
Mam ZAKAZ NA ALLEGRO 😞 Zaraz Wam podeślę rzeczy jakie sobie upatrzyłam może wy coś kupicie z tego, żeby się nie zmarnowało ...
http://allegro.pl/2-bodziaki-carter-s-56cm-i2929285850.html i http://allegro.pl/polspiochy-disney-56cm-i2929311342.html - OD JEDNEGO SPRZEDAWCY .
http://allegro.pl/polspiochy-2-pary-roz-56-i2937284986.html i http://allegro.pl/body-3-szt-roz-0-3-m-i2937308224.html - I DRUGI SPRZEDAWCA TEZ DWIE RZECZY OD JEDNEGO .

• Mamusia
Mada2409 napisał(a):
Hej kobietki :* Dzwonila moja jeszcsze niedoszla tesciowa z niemiec ze kupila malemu lozeczko z calym wyposazeniem... za 120€ przecenione z 200 niby cudo... a ja wnerw 😠 bo chcielusmy kupic kolyske 😉...

Kochana to nie denerwuj się i kup kołyskę a łóżeczko będziesz używać jak już maleństwo 5 miesięcy skończy 🙂