Skocz do zawartości

Kwietniowe bobaski :) | Forum o ciąży

Wiola1983

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 6,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
no właśnie dziwna sprawa z tym zniknięciem Tuski i tutaj i na fb powywalała nas ze znajomych. wyjście po angielsku..

Ola u nas poszerzanie diety idzie powoli, może z 5 rzeczy mamy wypróbowane.. ale mamy czas :P nie lubi jeść nic prócz mleka i też ten mały słoik to jest max i trzeba sie nagimnastykować aby zjadła..
a schemat mieć muszę, to mi psychicznie daje odpocząć, że wiem co i kiedy, w chaosie ja sie nie odnajduje ;p

• Mamusia
Kurde mam problem z mm znowu :/ wypija mi 30 ml. Cyca teraz jej dalam bo przeciez w sumie caly dzien bez mleka, co to 30 ml na 7 msiecznego brzdaca... nie wiem czy moge tak calkiem bez cyca ja caly dzien trzymac? A juz mam tak sutki pogryzione ze placze jak mam ja dostawic 😞 mozliwe by to bylo ze te 30 czy 60 ml jej starcza? Mm jest sytsze od cyca nie? A jednak sama nie wiem ile tak naorawde ze mnie spijala a ile sobie poprostu ciumciala zeby sie poprzytulac.

• Mamusia
Ja daje na razie tylko cielecine kawalek mniej wiecej jak orzecg wloski moze ciut wiekszy do obiadu nna 1 dzien. I zaczelam dawac co dwa dni polowe jajka - i tez tam jest porcja mieska. Czesto sie zdarza ze robie obiadek i daje 2 kawalki mieska bo robie obiad na 2 dni i czesto wychodzi mi na 3 dni nawet wiec te porcje dziela sie na 3 dni. Pasteryzuje sloiki zeby bylo ok i nastepnego dnia np dodaje brokulka albo cos zeby urozmaicic zeby codziennie nie jadl tego samego. Ostatnio jadl buraka. A chce dac tez ryz moze jutro do obiadku.
A dawalas jej swoje mleko z butli? bo ja pare razy sciagalam i wypijal i tak mniej wiecej 90 ml i potem nie byl glodny tyle co daje mu z cyca. Wiec je duzo mniej niz powinien mm. A wiec moje mleko jest dosc syte.
Mysle ze jak Nadia jednego dnia nie zje mleka duzo to nic jej nie bedzie, jakby problem trwal dluzej to moze i za malo mleczka w diecie.

• Mamusia
Dzieki Marta 🙂 no ja nie gotuje na dwa dni. Takze moze rzeczywiscie tylko.kawalatek jej bede dodawac do dania. A tak z zupce ma zawsze ziemniaka, marchew, pietruche, seler, jutro jej dodam buraka, z bobovity starter dostalam i jest tam brokul w tubce to jej wprowadze 🙂 kalafior juz mozna?

A ja mojego dziecka nie czaje. O 5 zjadla 90 ml do zasniecia za malo wiec popchnela cycem. Zasnela,obudzila sie i 7.30 to o 8 tez wciagnela niecala 90. Ja tak mysle jeszcze moze jej za szybko leci ze smoczka i zapycha sie polykanym powietrzem? Moze zmienic jej z powrotem na 3-6, bo teraz ma juz 6-18?

• Mamusia
Ja brokuła już dawałam i kalafiora tez juz bym dala, ale jakos brokol w domu mialam.
No moze zmien smoczka, ale jesli chcesz od cyca odstawic to moze juz jej nie dopychaj tylko jak nie chce to nie dawaj w koncu zczai ze cyca nie dostanie i zje wiecej.
Moj maly dzis hiteryzowal 15 minut bo spac mu sie chcialo wiec jak to u nas na raczki i na stojaco ululalam go. 2 razy odkladalam do lozeczka a on sie wciaz budzil. To sie wkurzylam i wzielam go znow ale usiadlam na kanapie a on w placz bo chce zebym stala. Chore, nie uleglam mu wiec ryczal. I w koncu usnal. Ach ten Bartłomiejek :p
Bardzo zly zwyczaj te raczki, szczegolnie usypianie. Nawet przy cycku juz nie usypia.
Summer a jak u Was nocki?

• Mamusia
Marta ja wlansie chcialam stopniowo ja odstawic zeby nie poczula sie odrzucona. Rano i wieczoren jeszcze cyca dostaje bo w ciagu dnia to nie. Robie jej 90 je ile chce i koniec juz cycka nie ma. Kupie jej smoczka 3-6 dzis.

Ja na szczescie oduczylam ja spania na rekach i mam mega wygode! Klade w lozeczku wlaczam jej ulubionego misia, daje smoczka i usypia z tym ze musze byc w pokoju lub nad nia stac zeby widziala ze jestem w poblizu 🙂 wlasnie onw nauczyly sie wymuszac i musza wiedziec ze na rzadzenie jest za wczesnie 😁 takze probuj i pokazuj nu ze placzem nic nie zalatwi. Male a cwane :p

• Mamusia
Nie trwalo to dlugo, musialam byc tylko pewna ze ma sucho i pelno w brzuchu i ze palcz jest spowodowany fochem ze lezy w lozeczku. Poplakala raz , drugi, wzielam ja, przytulilam i odlozylam az w koncu zalapala. I tak kilka razy az sie nauczyla. Konsekwencja akurat w zasypianiu jest zbawienna. Serce boli to fakt ale robisz to dla siebie bo Batus potrzebuje Cie zadowlonej, sprawnej 🙂

• Mamusia
dziś moja zrobiła mi dobrze 🙃 i przespała po raz pierwszy całą noc 😎 od 20-6 dałam tylko cyca i dalej do 9.....obudził mnie tel od mamy hah
właśnie co dajecie do obiadków? bo ja też robię po 2 słoiki różnych obiadków, pasteryzuję i mam na tydzień 3 różne obiady...2 dni pod rząd je to samo 🙂
a co do kalafiora to ja zrobiłam i chyba jej nie podpasował....albo to przypadek bo całą noc się kręciła, popłakiwała i co zmieniała pozycję to takie bąki szły 🤢 więc chyba ją wzdął
za to brokuł super, i bardo jej smakował

• Mamusia
Heloł:-)
Probuje ogarnać moj ogrod przed zima wiec malo mnie tu:-( pozatym mase obowiazkow...a wczoraj odwiedzilismy mojego ojczulka i byliśmy przy okazji na cmentarzu u mojej mamy i dziadkach...
Ola..sadzam ja czasami jak juz nic innego nie pomaga..tez slyszalam ze nie jest to dobre dla.krwgoslupa:-(
Marta u nas nocki bez zmian...i napewno nie chodzi o jedzenie:-( nie bede narzekac tylko przyjme to juz tak jak jest, kiedys z tego wyrosnie:-)
Powiem Wam ze moja firma mnie zadziwila...poszlam na rok macierzynskiego..i wiadomo ze kazdy ma obawy czy bedzie do czego wracac..czy ktos nie zajmie Twojego stanowiska a ja sama nie mialabym co robic...otoz mialam bardzo mily telefon z przelozonym..na temat mojego powrotu...chca mnie awansowac...jak to uslyszalam dzisiaj to z wrazenia usiadlam..bo czlowiek wtedy zdaje sobie ze jednak byl dobry w tym co robil i ktos to potrafil docenic..jestem bardzo happy...choc nie chce sie zabardzo cieszyc poki nie wroce i nie zobacze tego na papierze:-)
Tym milym akcentem koncze bo moje dziecko pospalo az godzine

• Mamusia
To super z tym awansem! Bardzo miła i motywująca niespodzianka 🙂
Ja to z jednej strony chcialabym wrocic juz do pracy ale z drugiej i to jest silniejsze dobrze mi w domu z malym 🙂 Nie bedzie mi go latwo zostawic juz to czuje.
Musze sprobowac wlasnie tak jak Kinga pisze3sz z tym usypianiem, bo ilez mozna? Moj maz probowal go do lozeczka klasc i siedzial przy nim a on nie plakal tylko sie bawil i go zaczepial i w koncu ryczal bo mu sie znudzila zabawa az w koncu ktores z nas go wzielo i usypialo na raczkach - ciezki temat z tym spaniem. A my juz kolejn dzien mamy jakis taki fajny, maly malo marudzi, "dogadujemy sie" :p i zawsze tak jest bo w poniedizalek ammy szczepienie i czar prysnie - chociaz moze uda sie ze nie.

• Mamusia
Summer to gratuacje! W naszym kraju niczego nie jestes pewien a tu proszw taka niespodzianka 🙂 ja tez wracam.do pracy i nie wyobrazam sobie tego! Nadia w domu byc mozw z obca osoba... chyba tego nie przelkne.

Marta probuj do skutku, chce plakac niech placze nie za dlugo oczywiscie ale proba proba i jeszcze raz proba.

Kamila ja malej kupilam.sloiczki zeby pomidora i buraka wprowadzic. To bede jej doorzucala do zupek. A tak to w kolko mieso marchew pietrucha seler ryz kasza manna i ziemniak.

• Mamusia
summer gratulacje awansu 🙂! ja już baaaardzo chcę wrócić do pracy, jakkolwiek egoistycznie to nie brzmi :P po Młodym wróciłam jak miał niecałe 8 mcy i nie było najgorzej, pierwsze dni tylko.

Marta tak jak Kinga pisze - konsekwencja działa cuda. kilka dni i zobaczysz efekty a wtedy i Ty będziesz bardziej wypoczęta i Mały, powodzenia ! 🙂

my wczoraj byłyśmy na szczepionce- żółtaczka, wszystko ok.
jak duże Wasze dzieci mają ciemiączka? u nas 1,5 cm na 1,5 cm i pediatra mówi, że trochę za duże i kazała po 2 krople wit D dawać.... dziwne to dla mnie bo jak porównałam to Młody w 12 mcu takie też miał i nikt nam uwagi nie zwracał 🙂.
no i mamy lewą górną jedynkę a prawa już na wylocie 🙂 🙂

długi weekend byliśmy u mnie w domu, babcia z dziadkiem wnusie wynosili, wnuczka rozpuścili i mam tu teraz armagedon :P

• Mamusia
U mnie tez z tym rozpieszczeniem to samo. Jak tylko zobaczy moich rodziców to nic nie jest wazne nawet jak glodny to jedzenie w odstawke. Nauczyl sie wyciagac raczki i jeczy ze chce na rece. Albo jak maz wroci z pracy i go zobaczy to rece wyciaga a jak K go nie wezmie to jeczy i nie da mi spokoju.
My mamy szczepienie w poniedzialekj ale ze wzglefu na to przeziebienie nie wiem czy bee szczepic. A to ile wkluc teraz? Mam nadzieje jak najmniej.
A dzis to nie wiem jak to sie stalo ale maly byl na podlodze jak sie obudzilam. Rano wzielam go na cyca, i przysnelo mi sie. On tam baraszkowal sobie w lozku az nie czulam go tylko slyszalam jak sie bawi i cieszy. Ja patrze nie ma go a on na brzuszku bawi sie na podlodze. Musial jakos zsunac sie z lozka. Dobrze ze mu sie nic nie stalo. Na pewno nie upadl bo by plakal a jakby cos sie stalo to by tez ryczal - vtak mi sie wydaje. A on zadowolony. Heh
A i jeszcze mamy postep w dwoch rzeczach bo wczoraj dalam mu tak na probe 60 ml mm i wypil i nawet chcial wiecej wiec juz sie ciesze bo wiem ze wypije mm a kiedys to ledwo lyka bral i w krzyk. A kolejny postep to zaczyna siedziec sam troche go na boku rzuca ale jak sie go posadzi to nie leci do przodu tylko pionowo. 🙂
Milego dnia dziewczyny!

• Mamusia
ja to jeszcze łososia daję do obiadków, a tak to też w kółko mięso, ziemniak, marchew, seler, pietrucha, brokuł, ryż i manna. No muszę popatrzeć jak tam z burakiem, to chociaż samą buraczkową zagęszczoną kleikiem jej dam...
byłyśmy dziś u logopedy z Leną bo dużo otwiera buzię i gdzieś język wypina, dużo osób zaczęło na to uwagę zwracać i nieładnie to wyglądało. Dostałyśmy serię ćwiczeń na język i mięśnie buzi, ciekawe kiedy da to efekt 🙃

• Mamusia
Kamila ten keik to nie glupi pomysl, urozmaicenie. Normlany kleik ryzowy z nestle czy z czegos tam kupic,.rozrobic i dodac buraka? 🙂 ja dzis dalam sloiczek z hippa z burakiem ale nie pasowalo jej, miala odruch wyniotny od kawalkow buraka.

Nadia cos zielona kupe a wlasciwie dwie zrobila. Ciekawa jestem czy od kaszy manny z nestle czy zabek a moze po mm?

• Mamusia
moze o kaszy z nestle - mojego strasznie brzuszek bolal po tej kaszy z nestle. Ja dalam buraka z ziemniakiem. Ale ja jeszcze papki daje nie ma tak kawalkow w sumie. Zauwaylam ze jak cos jest z kawalkami to nie b ardzo chce jesc. A jak dajecie ryzx to go miksujeie z reszta czy juz go nie rozdrabniacie?

• Mamusia
Dziewczyny a co Wy na to żeby utworzyć na fb grupę zamkniętą - kwietnióweczki 2014 ? 🙂 chyba każda z nas piszących tu na forum ma fb a zauważyłam,że tam Was/Nas częściej widać niż tu, może tak będzie łatwiej? 🙂 dodatkowo nasze wpisy nie będą jawne jak tutaj.
co o tym myślicie? oczywiście to tylko luźna sugestia więc jeśli nie to ja zostanę i tutaj bez problemu 🙂