Skocz do zawartości
Lilla

Czerwcówki 2021🤰 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

@Kociara w domu mam ok 120/80 czasem 130 ale zawsze jak jestem u lekarza skacze mi do 150-160 ja sobie to tłumacze stresem ale lekarz woli dmuchać na zimne.na pierwszych prenatalnych jak odbierałam wyniki to lekarz stwierdził,że na podstawie badań mogę przez to ciśnienie urodzić o kilka tygodni za wcześnie wiec łykam dla spokoju..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kasia SolichSyndrom białego fartucha? Ja zawsze mam za niskie ciśnienie a ostatnio się tak zestresowałam, że mi powie że do szpitala i też miałam dużo wyższe ciśnienie niż zwykle 😒 

Ale do nadciśnienia u mnie daleko na szczęście. 

A masz brać cały czas nawet jak masz normalne ciśnienie czy doraźnie?

Tak z ciekawości pytam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kociara narazie raz dziennie po jednej tabletce.Też mnie lekarz z prenatalnych straszył szpitalem ale ten lek,który biorę jest  bezpieczny dla dzidziusia. Mam nadzieje,że nie będe musiała brać do końca bo też biorę dodatkowo tabletki na tarczyce 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kociara dziś u nas 18 tyg 5 dni.

@Kasia SolichJa zaczęłam mierzyć ciśnienie, jak właśnie przed wizytami wyrzucało mi ponad 150. W domu w granicach 105-120. Ale ile razy mi mówili tylko na podstawie pomiaru w szpitalu czy w przychodni, że powinnam brać leki na nadciśnienie. Jeśli u Ciebie jest to uzasadnione bo i w domu masz wyższe, to oczywiście lepiej brać. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kaludiuszka4 to mamy podobne terminy 😀 mi wychodzi na 11 czerwca więc dziś mam 18+6tc

W poprzednich ciążach nigdy mi się data porodu nie zmieniła ale znam dziewczyny, że im zmieniano kilka razy, o co chodzi? Mi bobas z USG tylko na pierwszym badaniu byl taki jak z OM a teraz ciągle większy, lekarz mówił że termin się nie zmienia tylko dziecko jest większe lub mniejsze. Dlaczego innym datę zmieniają? Ktoś może tak miał i może mi to wytłumaczyć? 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Kociara napisał:

@kaludiuszka4 to mamy podobne terminy 😀 mi wychodzi na 11 czerwca więc dziś mam 18+6tc

W poprzednich ciążach nigdy mi się data porodu nie zmieniła ale znam dziewczyny, że im zmieniano kilka razy, o co chodzi? Mi bobas z USG tylko na pierwszym badaniu byl taki jak z OM a teraz ciągle większy, lekarz mówił że termin się nie zmienia tylko dziecko jest większe lub mniejsze. Dlaczego innym datę zmieniają? Ktoś może tak miał i może mi to wytłumaczyć? 🙃

O widzisz. Ja z OM 10.06, ale lekarz tydzień może 2 tygodnie przed prenatalnymi mówił mi, że może się termin zmienić, bo ciąża wygląda na równo tydzień młodszą, niż wskazywało OM. Na prenatalnych różnica wynosiła już tylko 4 dni i termin wskazało na 14.06. A na ostatniej wizycie u gina usłyszałam, że wagowo i wielkościowo dzieciątko jest zgodne z tygodniem.

Więc zakładam, że może stąd zmiany terminu. Na początku przecież, jeśli ktoś nie testował/badał owulacji to nie może z całym pewnikiem powiedzieć, że owulację miał tego konkretnego dnia... Według mojego kalendarza ovu faktycznie tempka wskazywała na to, że w stosunku do poprzednich cykli owulacja się o około tydzień przesunęła, więc mi się to zgadzało, ale dzieciątko najwidoczniej czerpie ze mnie co najlepsze i nadrabia wagowo. 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Klaudiuszka4 napisał:

O widzisz. Ja z OM 10.06, ale lekarz tydzień może 2 tygodnie przed prenatalnymi mówił mi, że może się termin zmienić, bo ciąża wygląda na równo tydzień młodszą, niż wskazywało OM. Na prenatalnych różnica wynosiła już tylko 4 dni i termin wskazało na 14.06. A na ostatniej wizycie u gina usłyszałam, że wagowo i wielkościowo dzieciątko jest zgodne z tygodniem.

Więc zakładam, że może stąd zmiany terminu. Na początku przecież, jeśli ktoś nie testował/badał owulacji to nie może z całym pewnikiem powiedzieć, że owulację miał tego konkretnego dnia... Według mojego kalendarza ovu faktycznie tempka wskazywała na to, że w stosunku do poprzednich cykli owulacja się o około tydzień przesunęła, więc mi się to zgadzało, ale dzieciątko najwidoczniej czerpie ze mnie co najlepsze i nadrabia wagowo. 😊

Ja się do końca na tym nie znam ale trzymam się tego co powiedziała mi doktor na 1 badaniu prenatalnym, a mianowicie że ta data która wyjdzie z tego badania w sensie pomiaru dziecka to jej się mam trzymać i traktować jako termin. Pamietam że w pierwszej ciąży data z miesiączki a data z 1 badania prenatalnego nijak się miała do porodu bo małej się wcale nie śpieszyło na świat ale jednak to data z badania prenatalnego była bliższa rzeczywistości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dalej tego nie ogarniam 🤦 póki co mam jedną datę i się trzymam. Ponoć na połówkowych jeszcze może się data zmienić.

Rura nam poszła od wody na podwórku! W samym wjeździe na posesję, ehh. A miałam jutro prać i woda będzie zakręcona. Zawsze coś. Może ktoś wie czy jak mi rozbiora Polbruk to będą musieli naprawić czy to już moja strata?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Dziewczyny:) 

Dwa dni temu byłam na usg i będzie zdrowa dziewuszka;) od początku czułam że to będzie kobitka, a od ponad miesiąca mąż zaczął na nią mówić Marysia, więc trochę się bałam że teraz lekarz wypatrzy antenkę😂😂 i będzie Marian...ale nie:) ... no i miało być roboczo i tymczasowo... ale  imię chyba już tak zostanie:D podobała mi się jeszcze Emilia i Marcelina, ale przez tą Maryśkę już mi brzmią obco;) 

Ja startowałam od 55 i przytyłam 2 kilo (18+1), ale podobno mała jest z tych większych dzieci 🙈 ważyła teraz 220g...pomimo moich małych gabarytów... Wysysa że mnie podobno wszystkie słodycze 😅 bo stwierdzono mi w ciąży hipoglikemię... będę chyba musiałała zmienić dietę na zdrowszą:) 

Na badaniach usg tak szogun fikał że wszystkie zdjęcia wyszły nieostre i po pół godziny się pani doktor poddała 😄 za 2 tyg połówkowe ❤️

Od wczoraj (18+1) czuję już coraz wyraźniejsze ruchy...i jest to bardzo dziwne uczucie:) spodziewałam się czegoś innego 🙈

A praktycznie  całą wyprawkę dostajemy od znajomych... czasami dobrze zdecydować się na dziecko na końcu:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kara Gratulacje. U mojej siostry miał być Staś. Nie wiem co będzie, ale na pewno nie Stasia, bo to imię im nie leży. Ale siostra czuła chłopaka, a jest dziewuszka. Ważne by było zdrowe. 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kara gratuluję dziewczynki 😀

Fajnie, że dostaniesz ciuszki. 

U nas ostatnie dzieciaczki są chłopcami więc raczej będę musiała sobie wyprawkę sama kupić.

Wyciek naprawili, urwali przy tym kabel od internetu ale koniec końców wszystko zakończyło się pozytywnie 🙂 bylam z dziećmi na krótkim spacerze, tak u nas wieje, zmarzłam jak pies i wykończona jestem jakbym nie wiem ile km przeszła i to spojenie... ☹️Mam nadzieję, że coś mi na to poradzi na następnej wizycie bo pomału przestaje funkcjonować normalnie. Ciężko mi stanąć na prawą nogę 😒

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej dziewczyny. My byliśmy na badaniach w poniedziałek . Niby wszystko oki ale czy miałyście też różnice w pomiarach brzuszka i głowy . U mnie jest różnica 9 dni niby mieści się w normie ale jakos mnie to męczy. W poniedziałek 18t4d dzidzia 241 g niestety płeć nadal nie znana. 27 mam połówkowe może wtedy coś się dowiem . Teraz 19 T3 d  i nadal rośniemy 🥰

Kupiliśmy  fotelik z bazą i zamówiłam komodę . Czekam aż sprzedawca mi odpisze o kolor wózka i też zamówimy i będzie z głowy . Wcześniej oglądaliśmy z mężem  i nam podpasowal względem wizualnym ale też tym e jest lekki a my póki co mieszkamy na 4 piętrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@paula22 U nas jak na razie nie było żadnych różnic, ale zobaczymy co Pani doktor powie po połówkowym. Skoro mieści się w normie to może nie ma co się martwić na zapas 🙂

A skąd zamawiałaś komodę? Stancjonarnie jakoś czy z neta? Też jestem na etapie poszukiwań 🙉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Polcia27 Ze względu na to że teraz mieszkamy w mieszkaniu służbowym to kupiłam komodę która pasuje do zestawu mebli u syna w pokoju. Tu mamy tylko 2 pokoje . Wniosek o większe mieszkanie puścimy jak dzidzia przyjdzie na świat . Później gdy skończymy remont domu będzie dużo swobodniej. Zamawiałam w internecie ale sprzedawca sprawdzony bo wcześniej zamawialiśmy szafę , biurko i łóżko z wysuwanym drugim spaniem .Najpierw oglądaliśmy w meblowym i syn wybierał ale na Internecie jest szybsza realizacja . Lekarz mierzył i nic nie mówił tylko że w porządku więc może martwię się na zapas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałam też skierowanie na krzywa cukrowa i tu się trochę boje bo jeśli coś wyjdzie będę musiała zmienić szpital na inny 😔A ten który obecnie wybrałam to ten gdzie pracuje mój lekarz i ten u którego robię dodatkowe badania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@paula22 nie mam takich pomiarów na zdjęciu USG wypisane, doktorek nic nie mowil, więc pewnie ok, ty też się nie nakręcaj. 

Tajemnicze masz dziecko 🙃

Fajnie, że możesz już zakupy robić dla dziecka, ja się muszę wstrzymać do remontu, ale najważniejsze mam (wózek i łóżeczko)🙂 w razie co bez przewijaka przeżyje. 

Miałam dziś masakryczny sen, śniło mi się, że bobas kopał i wzięłam męża rękę, żeby poczuł w końcu to tak kopnęło, że brzuch mi rozdarło pod pępkiem i nóżka wystawała! Obudziłam się cała zdretwiala, leżąc na plecach... W śnie nie mogłam się ruszyć żeby wody płodowe mi się nie wylały 🤦 chyba zaczynam się stresować porodem.

Durne sny już mnie zaczynają męczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej dziewczyny. Jestem już po połówkowym usg. Na 100% będzie chłopak 🥰 Córka trochę zawiedziona bo liczyła na sukieneczki i spineczki...

Synek waży już ok. 370g. Wszystkie pomiary są prawidłowe dla wieku ciąży. 

@PAULA 22zauważyłam, że poszczególne wymiary też różnią się między sobą jedne są 20+2 inne 20+ 6. Ale wszystko mieści się w normie. Więc nie martw się na zapas, na pewno wszystko jest ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.01.2021 o 22:07, Kociara napisał:

To ja dalej tego nie ogarniam 🤦 póki co mam jedną datę i się trzymam. Ponoć na połówkowych jeszcze może się data zmienić.

Rura nam poszła od wody na podwórku! W samym wjeździe na posesję, ehh. A miałam jutro prać i woda będzie zakręcona. Zawsze coś. Może ktoś wie czy jak mi rozbiora Polbruk to będą musieli naprawić czy to już moja strata?

@Kociara Żartujesz a nam wczoraj poszła w piwnicy i też nie mam wody xd

Edytowane przez Jula13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też już mam 💯 procent chłopca 🙂 i dzieki zaradnej teściowej 19 tydzień a ja już mam wszstkie akcesoria pozałatwiane plus ciuszki do drugiego roku życia 🥰😅 zostaje kupić właściwie pampersy i kosmetyki i myślę jeszcze nad dostawką do łóżka bo zwykle łóżeczko już mam ale ponoć dostawką na pierwsze tygodnie lepsze a w sumie choć jedną rzecz bym mogła kupić . A się martwiłam bo właśnie jestem pierwszą jakości moim pokoleniu praktycznie mało kobiet decyduje się na ciążę wcześniej świadomie tak jak ja teraz. Jeśli już wśród rówieśników słyszę tylko że wpadli . W każdym razie bałam się że nie będę mieć rzeczy po kimś a tu proszę teściowa podzwonila po koleżankach i wow wszstko jest.. i powiedzcie że teściowe wszstkie są zle . Mi się trafiła bardzo fajna 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje dziewczyny! 🤩 Fajnie wam, że już jesteście po połówkowych. U nas jeszcze półtorej tygodnia czekania, bo mamy w następną sobotę. Aż teraz żałuję, że nie wybrałam jednak wizyty w ten piątek. Dzisiaj zaczynamy 20 tydzień, a jak umawiałam się na usg i recepcjonistka zaproponowała wizytę w piątek to się zaczęłam zastanawiać, bo Pani doktor kazała się umówić między 23 a 30.01 i tak się w sumie posłuchałam tej recepcjonistki żeby jednak umówić się na 30. No to teraz czekam 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@elvi gratulacje chłopca, poniekąd fajnie jest mieć parkę 😉

@Jula13 to jeszcze lepiej☹️! A powiedz mi to już musisz naprawić na własny koszt czy wodociągów? U mnie na szczęście na podwórku więc nic mnie nie obchodziło.

Super masz teściowa 🙂

Nie wiem ile masz lat, i nie wiem czy mogę się równać z twoim pokoleniem ale zostałam mamą świadomie w wieku 19lat, zawsze chciałam mieć szybko dzieci i spokój, za to ta ciąża jest totalna wpadką, i gdyby ktoś mi zaproponował cofnięcie się w czasie to nie cofnęła bym pierwszej ciąży a ostatnią.

Ja idę pojutrze do gina innego, trochę się stresuję bo nie lubię zmieniać "tych" lekarzy ale ponoć ma dobry sprzęt i niech mi połówkowe dokładnie zrobi, prowadzącemu nic nie powiem, niech też sobie sam posprawdza 🙃

Dziś mi strasznie brzuch twardnieje ☹️ wzięłam dwa magnezy i "leżę", przed spaniem też wezmę, może jutro będzie lepiej. Myślicie, że napinanie może być od nerwów? Nic szczególnego dziś nie robiłam, tylko raz się porządnie zdenerwowałam 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kociara ja mam 25 lat i dziecko chciałam już wcześniej zaraz po ślubie czyli jak miałam 23 ale musiałam poczekać aby ustawić swoją sytuację zdrowotna odstawić leki i takie tam 🙂 ale teraz jak patrzę na znajomych to jestem pierwszą oczywiście nie licząc wpadkowiczow 🙂

Teraz kobiety pierwsze dziecko przeważnie rodzą w Polsce kolo 30 i fakt mam kilka par starszych ode mnie i teraz koło 30 zaczynają się plany pod tym kontem

a co do rury to niestety po naszej stronie dziś chydraulika musieliśmy zamówić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy już naprawdę tylko ja zostałam"bezpłciowa"? 😭😭😭

Gratuluję @elvi I @Jula13 💕💕 nawet nie macie pojęcia jak bardzo ja też chciałabym już wiedzieć.

Połówkowe w poniedziałek. Mam nadzieję że w końcu się dowiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Klaudiuszka4 napisał:

Czy już naprawdę tylko ja zostałam"bezpłciowa"? 😭😭😭

Gratuluję @elvi I @Jula13 💕💕 nawet nie macie pojęcia jak bardzo ja też chciałabym już wiedzieć.

Połówkowe w poniedziałek. Mam nadzieję że w końcu się dowiem. 

Nie tylko ty my nadal też 🥰

Fajnie że u was wszystko w porządku 🥰

@Jula13 Ja też chciałam mieć szybko dziecko . Miałam 22 lata i mieszkałam z moim partnerem i obecnie mężem . Udało się dość szybko. Następna dziecko chciałam mieć jeszcze przed 30 zaszłam w ciążę ale niestety w 11 tygodniu poroniłam . Później się długo staraliśmy z mężem i nic.. Udało się w końcu ale już nie ta młodość mam w tym roku 34 lata . Jeśli chodzi o moich znajomych to decydują się koło 30 teraz takie czasy  i wydaje mi się że ze względu na coraz większe zastosowanie chemii we wszystkim kobietom po prostu ciężej zajść w ciążę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja takze jeszcze bezplciowa 🙂 takze troche Nas jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi