Skocz do zawartości

Czerwiec 2010 | Forum dla mam

Maria_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 6,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Hej 🙂

A ja dzisiaj w wirze pracy, aż się dziwie że po ugotowaniu dwóch obiadów (chili i leczo), poprasowaniu dosłownie wszystkiego po wczasach, zabawie w piaskownicy i dwa razy w basenie znalazłam czas na chwile wytchnienia 🙂 nareszcie nogi mam w pozycji poziomej 😁 😎 a Marysia smacznie śpi.

Kwasiek, poprostu nienawidzę takiej sytuacji- niby jest się razem a niby osobno. A próbowałaś z mężatym rozmawiać na temat tego co się dzieje?

Zuziek, oby wrócił jak najszybciej!!

Laaf, Dawidek jest rewelacyjny. A kierowca z niego będzie że ho ho 😁

• Mamusie
hej Laski 😉
Mojego meza jeszcze nie ma, w niedziele ma byc jak juz wieczorem, nie wrócił, bo musiał tydzien jeszcze zostac, jutro powoli sie pakuja, ja nie miałąm internetu, bo laptopa wział tesciu do informatyka zeby wgrac antywirusa jak bylam u mamy. Prawka jeszcze nie zdałam, nastepny egzamin w piatek za tydz, oby juz ostatni pozytywny...Pozniej jeszcze się odezwę wieczorkiem po 20 papa;*

• Mamusie
hej

ratunku bo zwariuję !!! chyba mam spóźnionego beby blusa albo to moje dziecko jest nie do wytrzymania z dnia na dzień jest po prostu całkiem inna ja nie wiem czy to jakiś skok rozwojowy i nie ogarnia czy te zęby czy ta brzoskwinia jej jeszcze zalega co zjadła przedwczoraj a dziś kupy jeszcze nie było a wczoraj mało

wzioł ją mąż do samochodu że się przejedzie to się zabawi bo lubi jeżdzić i sama pakowała się do samochodu jechaliśmy dach zamówić w jedną stronę w miarę a w drugą ryk jakby ją ze skóry obdzierali i krokodyle łzy a teraz usnęła z tego wszystkiego a jest 18 będzie się bawić do północy

nie wiem co mam z nią robić już myślałam nad lekarzem ale co powiem że mi dziecko marudzi? temeratury nie ma, nie kaszle, nie smarka się nic nie widać żeby jej coś było
jak myślicie?

Madalena ty pisałaś kiedyś że Piotruś z dnia na dzień o 360 stopni się zmienił możesz przypomnieć jak to było i czy mu już przeszło czy tak zostało

dzisiaj ciotka moja mówiła że może się czegoś wystraszyła i dlatego chce tylko na ręce i beczy i myśle że jak byliśmy w wawie to się w windzie tak wystraszyła że mało nie pękła tak się darła ale to tak by od tego?

• Mamusie
Kwasiek, ona jest non stop na podlodze ciagle i po mieszkaniu zagina na dupce. kumpele wkurza ciagle pytanie o to czy juz chodzi itd. nie wim, jakos jej podsune moze pomysl poczytam o tej wadzie o ktorej napisalas, nastepnym razem obejrze ja niby przypadkiem na wznak ja poloze przeciez cos musi byc widac no nie?
Sylwia prezent wyjebisty 😉 oj sama bym w taki wskocyla 😉

bylismy na basenie otwartym jak sie ogarne wrzuce fote 😉

• Mamusie
hejka 🙂

Zuziaku dobrze ze wrcilas 🙂 co do Adama to jakos musi byc ale oby to sie nie przedluzalo bo niestety to tylko zle wrozy....ale oczywiscie ytrzymam kciuki 🙂

Madalena ale co to jakas jelitowka? kurcze ze nawet plyny przelatuja...a jaki on w zachowaniu jest?

Komsi ja sie nie znam ale lepiej zeby ta kumpela sprawdzila to u lekarza...podam przyklad niefrasobliwosci rodzicow: mojej szwagierki siostry synek ma teraz 4 lata ale do 3 roku prawie wogole nic nie mowil (teraz z resta tez nie wiele po za slowami podstawowymi) oczywiscie kazdy matce mowil ze cos jest nie tak ale ona reka machala, dzisciak na niczym nie mogl sie skupic wciaz biegal bez opamietania, zero posluchu u kogokolwiek no i okazalo sie ze go zbadali i ma adhd i teraz trzeba nad nim pracowac a jakby wczesniej sie zglosila to by bylo duzo latwiej.

Sylwia stawiam na bank ze to skok rozwojowy, czytalam ostatnio ze to jest etap raczki, przytulanie zwlaszcza z mamusia 🙂 badz cierpliwa bo poki co interwencja lekarza wydaje mi sie zbedna 🙂
co do prezentu to super jest 🙂 i ja bym sobie taki sprawila ale nie na ta figure 😜 😁

Kwasku a wlasnie nie udalo sie rozsadnie pogadac?

dziekujemy z Dawidkiem za mile slowa 🙂 I fakt cos musze z tymi loczkami zrobic bo lazi i sie uszach smyra bo go laskocza 😁

wczoraj jak zadzwonilam do tesciow to mi tesciowa powiedzala ze tak sie wycfanil ze o danej porze (staram sie dzwonic o stalej) bierze dziadka za reke prowadzi do krzeselka przy telefonie i kaze czekac az mama zadzwoni 🤪 albo bierze recznik idzie do drzwi lazienki i kaze sie wykapac 🤪 szok jak sie te dzieciaczki rozwijają 🙂

Komsi foty natychmiast 😉

lol dawno tyle nie pisalam 😁

• Mamusie
Sylwia fajny prezencik na panienski 😜 przynajmniej go rozgrzeje hehe 😉
Kubus spi juz od 19 15, biega juz fajnie ale za to domaga sie wszystkiego, musi dostac i koniec, az tupie nózkmai cwaniak, wymuszacz jeden 😉 no ale nic, niech poskacze sobie heh. Dobrze,że mąz wraca niedługo wkoncu, nie moge sie doczekac, bedziemy kuchnie urzadzac. bo juz zamówiona, nie wiem jaki kolor ścian do jasnej kuchni???Poradzicie cos?

• Mamusie
Hej, laski, wróciliśmy, nie ma jak w domu 🙂

Dziadkowie spragnieni wnuczka (wcześniej jeszcze u nich nie był) ale chałupa totalnie nie przystosowana, a przy naszym gigancie to oznacza że cały czas mu trzeba coś wyrywać z rąk narażając się na straszny ryk. Nie wytrzymaliśmy półtora tygodnia. Podróż w miarę ok chociaż i tak jechaliśmy 9 godzin (ale do Wrocławia 10, wyrabiamy się 🙂 ).

Trochę się u nas komplikuje, bo mi wyszły nowe problemy zdrowotne, w najbliższych dniach będę latać po lekarzach, zaczęłam już we Wrocławiu i po wstępnym stresie teraz jestem już dobrej myśli. Napiszę Wam co i jak jak się coś więcej wyjaśni.

Nie dam rady Was dziś doczytać...

• Mamusie
doczytalam o tych dzeiciach co sie przemieszczaja na pupach, nie bede kolezance macic, zajrze bo zajrze na faldki itd przy okazji, ale nie bede sie wtracac, w koncu do lekarza chodzi, to chyba powienien zauwac jakby bylo cos nie tak.

Ann witajcie witajcie!!!

burza jest taka ze nieogarniam, godzine temu wlailo piorunami grzmotami blyskami wialo jak pojechane, i teraz znowu zaczyna... a kindzio motorkiem pojechal do pracy...

• Mamusie
Angela, do jasnych mebli to wiele kolorów pasuje 🙂
Aaa , pisała któraś z Was o ryku dziecka, jak czegoś nie dostaje. Aga ma to samo. Chce coś (np. myszkę od kompa) i jak jej nie dostanie, to tak ryczy, że szok. Zasmarkana jest w minucie 🤢 wczoraj tak ni z gruszki ni z pietruszki chyba z 10 razy się rozryczała. Histeryczka mała.
Sylwia, fajny prezencik 🙂 🙂 a co do Igi, to możliwe że to ta winda... Aga się ostatnio samochodu wystraszyła i teraz jakiś hałas, nawet niewielki i spanikowana chowa się, gdzie tylko się da, albo leci do mnie, żebym ją uratowała...
Komsi do lekarza nie zaszkodzi się przejść. Nie wiem dlaczego niektórzy rodzice się tak panicznie lekarzy boją 🤢
Ciekawe jak tam Piotruś Madaleny.

A tak w ogóle to moja Młoda już bystra jest 🙂 jak jest głodna, to wyciąga z szuflady miseczkę i łyżeczkę i mi przynosi. Chyba, że ma ochotę na mleko - wtedy wyciąga butelkę. Jak chce na spacer, to bierze buciki albo jakąś koszulkę i próbuje założyć. Jak chce spać, to szuka smoczka i szczoteczki do zębów. Jak chce siku/kupę, to przynosi mi nocnik 🙂 i w ogóle bardzo dużo już rozumie. "idź wyrzuć pampersa" - idzie do kosza i wyrzuca. "Chodź włączymy piosenki" - idzie pod wieżę 🤪 🤪

• Mamusie
Kwasku ja bym poszla, ale jak ona nie idzie, tzn mowila ze pytala swoja pediatre czy to ok, ze tamta powiedziala ze jest ok. wiec co ja mam jej gadac to powie mi ze madrzejsza od lekarza chce byc... sama niech ogarnie, starsza ode mnie 4lata niech ogarnia.

qrwa mac jakie blyski ja oszaleje, siedze zamknieta w pokoju, na balkon bym wyszla ale sie boje...

• Mamusie
mojemu mężowi też się prezent podobał 🤪 podobno miał mi kupić taki ale kupił koszulkę taką żeby założyć i zdjąć he he i stringi też fajne 😜

Kwasiek to Agniesia wymiata ja Igę też rozumiem że chce to czy tamto tylko u mnie pokazuje rączką i jest yhyhyhyhyh albo myhymyhy czy jakoś tak a jak chce na spacer to się pakuje do wózka he he w domu to łapie mnie za rękę i robi pa pa bo zawsze mówie chodź idziemy pa pa na dworek to już sama robi jak idziemy się kąpać rozbiorę ją to sama zasówa do łazienki he he nocnika nie czaji i jakoś mnie przeraża ta nauka
a agniesia jeszcze nosi pampersa czy za każdym razem woła?

• Mamusie
pampersa nosi cały czas, bo nie zawsze zawoła. Dziś zasikała wykładzinę w pokoju 🙂 ale to też pewnie z mojego lenistwa, bo Aga generalnie pół dnia by przesiedziała na nocniku, tyko że wtedy trzeba ją czymś zająć - albo oglądać z nią książeczkę, albo w jakiś inny sposób się bawić, a ja nie zawsze mam na to czas, bo chałupa się sama nie posprząta, naczynia się same nie umyją itp... Więc jak mi przynosi nocnik, to ja nie zawsze ją na ten nocnik sadzam ☺️ jak jej mówię "Aga, idziemy spać" to robi pa pa tatusiowi 🙂 już wie co do czego służy. Sama próbuje się czesać moją szczotką do włosów, sama próbuje sobie skarpetki zakładać. Jutro mam w planach naukę jedzenia widelcem, bo tego jeszcze nie próbowałyśmy, a dziś po raz pierwszy łyżeczką wygrzebywała mi ryż z talerza, więc ma chęci sama jeść i muszę to wykorzystać 🙂
ech, kolorowych snów kobitki 😘

• Mamusie
Hej 😉 u nas nocka spoko, pobudka o 5 o po 7 20, a maz za 2 dni bedzie, no chyba,że jutro wieczór, ale da znac kiedy prace skoncza, ja sie chyba przeziebiłam, głowa boli, katar i ogolne osłanbienie, okna myłam kolejne i jedno duze tylko zostało, tak poodkurzałam i myłam podłogi, teraz kurze i łazienke umyc domestosem itp. Dobrze Madalena,że Piotrus wraca do siebie i zdrowieje, ztymi wirusami to przerabane, Kubus miał tak 2 razy. A teraz spi, ale jak jeszcze nie spał to miałam prawie wszystkie podłogi umyte.W ogole sie wkurzyłam, bo tu na wiosce ktos ma problem,że z dzieckiem duzo spaceruje, niby,że ja nic w domu nie robie, czasem jest,że jak łądn apogoda, to wykorzystuje a czasem to sprzatam pół dnia. EWczoraj wogole nie wyszłam, tylko sprzatałam i otem szwagierk aprzyjechałą to dzieci sie nasze bawiły w domu. Normalnie szkoda gadac...echhh... Ja brzuszków nie robie, mam w miare dobry, tylko te rozstepy, ale ich nie usune. A waze 57, nawet nie wiem kiedy ta waga spadła...

• Mamusie
Cześć,

Wiecie tak jak czasami marzylam o powrocie do pracy, tak teraz mi się nie chce, no ale trzeba jakiś grosz zarobić, poza tym Oli dobrze zrobi towarzystwo dzieci tak bardzo je lubi 🙂
Muszę jeszcze zadzwonić umówić się na badania, bo dostałam skierowanie z pracy.

Co kumatości i zdolności naszych maluchów to Ola też dużo rozumie się co do niej mówi, a sama pokazuje, że chce siusiu, ciągając za pieluszkę lub idzie pod drzwi i stuka w nie wołając DA, żeby posadzić ją na nocnik, jeszcze też jest opcja z prowadzeniem mnie za rękę pod wc. Po zrobieniu siusiu lub nie prowadzi mnie do łazienki, żeby umyc jej rączki, czasem pokazjuje na szczoteczkę do zębów, więc daję jej i myje poz swojemu ząbki (w ciągu dnia moczę szczoteczkę tylko wodą, pastą myję na razie tylko wieczorem).Potrafi pokazać niektóre zwierzątka lub rzeczy w książeczce, jak widzi kaczuszkę to mówi ka ka, kurkę ko ko.Wie gdzie ma uszko, nos, ząbki i włosy. Też lubi się czesać lub poprawiać sobie włoski. Pokazauje na kompa i mówi ka ka lub TI TA - oznacza to, że chce zobaczyć na youtube piosenki Kaczuszki (wersja z Mini Mini) i czołowkę Tik Taka. Potrafi sobie włączyć cd w swoim magnetofonie i odrazu jako pierwsza piosenka leci oczywiście Tik Tak. Ti ta też mówi na zegarek lub budzik. Jak coś jej smakuje to masuje się po brzuszku i mówi mmmmm, jak czegoś nie chce to kręci głową i mówi NIE NIE. Jak zabraniamy je czegoś to takim piskliwym głosik mówi NIE NIE a czasem jeszcze kiwa wskazującym paluszkiem, ze nie wolno, jak nie chcemy jej czegoś dać to jest NIE DA? Jeśli coś chce dostać lub dać to mówi DA, DAĆ lub DAJ. Jak ma być trochę ciszej to przykłada paluszek do usteczek i robi ciiiii. Oczywiście mówi PA PA, czasem przy tym macha rączką lub posyła caluska. Potrafi pokazać, że to mama a Sebek to tata. Jak ma chusteczkę to wyciera buźkę lub udaje że dmucha nos. Oj pewnie coś jeszcze dałoby się wymienić, ale nie przychodzi mi teraz do głowy.

Komsi, wracając do Twojej znajomej, jak jej lekarz powiedział, że jest ok to mam nadzieję, że tak będzie, ale pomimo wszytko na jej miejscu sprawdziłabym ten nóżki u jeszcze innego lekarza, jakby była taka możliwość. Kurcze szkoda byłoby dziecka, jeżeli ten lekarz pomyliłby się. Ale jak piszesz jest dorosłą osobą i chyba wie co robi.

Ja też robię 6 Weidera, dzisiaj wieczorem będę zaliczać 4 dzień. Jak się czujesz po ćwiczeniach? Ja po nich jestem obolała, ale rano już jest w miarę ok po wyspaniu się. Wczoraj robiłam taką samą serię i cykle co dzień wcześniej - to samo, ale szło ciężej.

Madalena, dobrze już Piotrusiowi lepiej - dużo zdróweczka i Tobie dużo siły 🙂

Zuziek, Kwasiek mam nadzieję, że u Was wszystko ułoży się pozytywnie i wróci do normy. Trzymam kciuki!!!

Sylwia, prezent na pianieński rewelacja - niezłe wdzianko 🙂

Przejaśniło się trochę, więc zmykamy na spacer.