Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2011 | Forum dla mam

mikaanka_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 28,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• czerwcowka_m

2751

• agata_j_m

2835

• beti82_m

3541

• Malgorzatta_m

3952

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
mój synek się już czołga, więc w jednej chwili jest na macie, a za chwilę metr dalej 🙂

Ania ja tylko pisałam co wyczytałam skoro pediatra nie zakazał to podawaj 🙂

Dziewczynki macie jakiś przepis na zupkę pomidorową dla malucha?? nie mam pojęcia czy z pomidorów czy z koncentratu (wyczytałam przepis z koncentratem na necie )

• Mamusie
No właśnie Paweł też zaczął się przemieszczać.... Nie jakoś gwałtownie, ale powoli i sukcesywnie do celu 😉 Chyba, że nie chce sie leniowi to zaczyna beczeć i patrzy na mnie aż mu podam! Ale widze jak dupka pracuje fajnie 🙂
U mnie w książeczce kucharskiej dla Maluszków przy 7 miesiącu sa lane kluseczki 😁 A "skrzydlata pomidorówka" jest przy 11 miesiacu! 😮 I tez na koncentracie.

• Mamusie
kasienkaks napisał(a):
Co do biszkoptów, jak Wy podajecie je?
Bo jak podaje ze słoiczka z owocami to ok. Ale tak sama próbowałam podać to wszystko wyżyguje.
Drobiłam i maczałam w mleku modyfikowanym.a ona wyżygiwała każdą porcję. Nie wiem jak to podac.

Kasia, ja to dałam mu całego do ręki i sobie memlał. Tylko patrzyłam, zeby nie zjadł dużego kawałka. A jak widziałam, że już coś tam mu sie odrywa, to sama odgryzałam 😉

• Mamusie
Ja biszkopty podaję same do łapki, albo kruszę do owoców, albo do kaszki, albo zalewam mm i czekam aż nasiąknie i łyżeczką po kawałeczku takim rozpulchnionym daję 🙂

Co do pomidorów to dodaje się koncentrat... nawet w słoiczkach po 6 m-cu jest koncentrat a nie świeże pomidory.
Zbieram się na szczepienia 🙂

• Mamusie
Przyczailam jak sie przemieszcza. Buja sie na brzuchu i tylko lapki przemieszcza, leniwy jest strasznie. Ja podalam jakies spaghetti ze sloika kiedys i tam byl makaron, plul na wszystkie strony az musialam wyrzucic bo nie bede go zmuszala przeciez. Mi sie wydaje ze pomidorowa to dobry pomysl, z ryzem bym zrobila 🙂.

• Mamusie
Znalazłam fajną zupę pomidorową i piszę, że na 7 miesiąc 🙂 (tylko ja osobiście nie będę gotować na wywarze z mięska, mięso ugotuję osobno i dodam, zamiast kurczaka dam królika bo mam swojskiego 🙂)

13. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać)

Składniki:
- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryż 1 łyżka ugotowanego
- por kawałeczek
- pietruszka 1
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:
Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

• Mamusie
Mamuska27 pięknie śpi, taki Aniołek i widzę, że lubi się przytulać 🙂

agata przepis fajny, ugotuje Lence 🙂 Ona lubi pomidorki, dawałam jej już ze słoika i nic jej nie było. Mówe o warzywkach z bobovita.

Macie ten przepis na budyń? Nie mogę znaleźć wcześniej, juz tyle stron jest 🙂

• Mamusie
agatka ja sie jeszcze boje podawac rosolku, bo tluste to troche, ale moze to i dobrze dziala na trawienie. Poza tym jak dla mnie za duzo pietruszki. Zreszta ja sie nie odzywam, bo tutaj w ogole nie ma pietruszki, ani warzywa ani natki, porazka... selera zawsze daje albo pora.
Moze i ja w weekend zrobie mu taka zupke 🙂, kurczaczka i ryz zblenduje i juz 😁

• Mamusie
Tedit, Doris podawała ten przepis, o ile dobrze pamiętam to było tak:
-150ml wody
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
-5 miarek mleka modyfikowanego

Część wody odlać, żeby rozmieszać z nią mąkę ziemniaczaną. Resztę zagotować, do gotującei wody dolać tą rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Zagotować mieszając. Jak wystygnie do temp (chyba 40st, bo inaczej mleko modyfikowane straci wszystkie wartości) dodać mm i wymieszać
To wszystko. Aha można dodać jakiegoś owocka albo pół słoiczka i wszystko razem wymieszać 🙂

• Mamusie
Tedit

budyń z mm.:
zagotować w garnuszku 100 ml wody.
Odzielnie w 50 ml zimnej wody rozrobić 1 łyżeczkę czubatą mąki ziemniaczanej. Wlać to do zagotowanej wody, mieszać, zagotować.
Wystudzić do ok. 40-50 st. (zależy jakie masz mm.) i dopiero dosypać mm. około 5 miarek. Dodać ulubiony owoc ze słoiczka do smaku.