Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Dzień dobry

Mała śpi wiec mam chwilkę 🙂 Noc nie była najgorsza, nadal walczę o pokarm wiec spróbuje dzisiaj wypić Karmi i zobaczę czy pomoże 😜

Kiniek ja z tego co wiem to na taką wizytę idzie się w 8 tygodniu po porodzie a że chodzę prywatnie to w 7 tyg. zadzwonię i się umówię 😉

Dzisiaj przychodzi położna więc zapytam się co mogę dawać małej żeby ją brzuszek nie bolał, bo tak mi jej szkoda 🥴

Dobra idę zjeść śniadanko i położę się przy małej. Zajrzę później. Miłego dzionka życzę 😎

• Odpowiedzi 16,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Gosiaczek_m

2854

• emilia1_m

1680

• McDa87_m

1834

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Witam...

U nas nie ma takiego długiego spania...może im będzie mała starsza tym dłużej będzie spała...pobudka co 3 h musi być, czasami 3,5 h...ale już się przyzwyczaiłam... od prawie 2 tyg nawet ani razu nie odsypiałam w czasie kiedy mała śpi w ciągu dnia...Do wszystkiego można się przyzwyczaić...

Kiniek a właśnie mam pytanie do bardziej doświadczonej mamy...ty też karmisz sztucznie i jak u Ciebie wyglądały odchody po połogowe...bo ja od 3 dni mam takie brązowe odchody i raczej mają taki niezbyt przyjemny zapach ? nie wiem czy się martwić...bo, że nie są krwiste tłumaczę sobie tym, że nie karmie piersią, ale ten zapach trochę mnie martwi...

U nas z niby kolką trochę lepiej...kupy są 2 razy dziennie, takie rzadsze i mała zaczyna być grzeczniejsza... 🙂 Wczoraj zaliczyłyśmy pierwszy spacer w wózku...a potem byłyśmy w banku w nosidełku...

Miłego dnia

• Mamusie
Dzień dobry mamusie 🙂

Martynka nakarmiona i dalej śpi 🙂

Kiniekja jeszcze nie zapisywałam się na wizytę do gina, bo dopiero 3,5 tygodnia od porodu minęło, myślę że może za jakieś 2 tygodnie zadzwonie do gina żeby się zapisać. u Ciebie chyba już jest 6 tygodni po porodzie to chyba już najwyższa pora zapisać się 🙂

• Mamusie
no i jak zjadłam śniadanko to mała się obudziła bo kupki nie mogła zrobić, w końcu zrobiła taka twardą, kurcze nie wiem czemu przecież robiła już dobre kupki 🥴 a teraz śpi ale ciągle się wierci i pręży pewnie brzuszek ją boli 🥴

ania_1988 właśnie kupiłam sobie wczoraj kawę inkę, ja już wszystkiego próbuję 😉 może coś te cycole w końcu ruszy 😜

• Mamusie
Gosiaczek ja gdzies slyszalam ze z czasme laktacja sie normuje i juz tak duzo nie naplywa co na poczatku bo ja zeby cala butlke napelnic to za 2 razem napelnie napierw te 50-70ml sie napleni a potme reszta dopelniam i potme jeszcze malemu reszte daje i sie najada wiec mi sie wydaje ze potme laktator juz nie umie sciagnac albo ja z lenistwa nie chce mi sie bardzije ciagnac

• Mamusie
Hejka! 🙂 I ja się przenoszę na mamuśki.
No właśnie, ach ta laktacja. Ja miałam na początku spory problem, bo nie mam wystających brodawek, pokarm był, a mała nie miała za co ciągnąć i sie strasznie denerwowała. 😞 Położne poleciły mi nakładki silikonowe na piersi, ale mała nadal nie chciała ciągnąć. Pokarm ściągałam laktatorem do butelek. Teraz jest już dużo lepiej, córcia pije jeszcze z butelek, ale i nie jest już taka niecierpliwa i coraz częściej udaje mi się ją przystawić "do cyca". Najważniejsze to się nie poddawać. Yupi!!! 😁

• Mamusie
hej mamuśki

🙂gosiaczek na laktacje zamiast inki jest lepsza bawarka 🙂 🙂

Ja mam pokarmu ful daje jednego cyca , a z drugiego leci jak z fontanny.

Mam tylko pytanie do mam karmiących piersią , czy to normalne ,że w nocy mała pije mi 5 min, a za chwile znów i znów , później prześpi tak 2 godz , rano natomiast pije od 10-25 min i potrafi przespać 3 godz. Zastanawiam się czy nie dokarmić małej sztucznym mlekiem na noc ,czy jeszcze troszkę poczekać mała ma dopiero 5 dni. 🙂

• Mamusie
emilia1 ja piję chyba już wszystko bawarkę, herbatę z Hipp na laktacje Inkę, dużo wody i koper włoski 😮
a co do pokarmu w twoich piersiach to zazdroszczę że masz go tak dużo, jeśli w nocy je 5 minut to może się najada albo ją budź (smyraj ja palcem po policzku) i niech je przynajmniej 15 minut, bo z tego co czytałam to jeśli dziecko dobrze ssie a mama ma dużo pokarmu to wystarczy 15 minut żeby się najadło 😁

• Mamusie
hejka! widzę że macie problem z pokarmem. Ja w szpitalu miałam wrażenie że nie mam go w ogóle, mała ciągle była głodna i potrafiła być po 40 min przy piersi, 10 minut przerwy i znów..... byłam już załamana, że nie mam pokarmu.... w nocy musieli ją dokarmiać. Pytałam położne i powiedziały mi, że muszę bardzo dużo pić, nawet ok 3 l dziennie.... pytałam o bawarki albo herbatki na laktacje to mi powiedziały, że trzeba dużo płynów i raczej te bawarki i herbatki nic nie dają, po prostu trzeba dużo pić.... zaczęłam pić wodę i kompot jabłkowy i na drugi dzień miałam nawał pokarmu. Teraz staram się wypić ok 2 l dziennie i na brak pokarmu nie narzekam, w nocy muszę odciągać bo mam wrażenie jakby mi piersi miały wybuchnąć 🙂 są takie pełne i strasznie się leje.... jak na chwilę ściagnę biustonosz to zaraz cała pościel mokra.... więc polecam po prostu duuuużo pić a będziecie miały pokarm!

• Mamusie
Emilia1, dziecko powinno pić za każdym razem minimum 10-20minut. Mi też czasem się zdarza, że mała pije krócej, ale wtedy szybciej się budzi. Tak samo jak u Ciebie. Położna zaleciła mi, żebym próbowała małą budzić przy cycu, by piła choć 10-15 minut. I przeważnie tak mi się udaje. Budzę ją pukając po policzku, nosku, uszku 🙂 Wczoraj książkowo mała budziła się co 2-3 godziny i piła ok 15 minut, dziś budzi się co 1-1,5h i pije krócej... na nic zdaje się moje budzenie. Z tym karmieniem piersią to tyle zachodu. Nie dziwię się, że kobiety często się zrażają i rezygnują z tego.

• Mamusie
Emilia1 ja mam ten sam problem, w nocy pije mała krótko i zaraz zasypia, nie mogę jej dobudzić, odłożę do łóżeczka i za 1,5 godziny, max 2 znów chce.... 😞 raz mi się zdarzyło, że jak po kapieli się najadła to spała 4 godziny a tak to 1,5 do 2,5 maksymalnie.... chyba nie ma siły w nocy pić....

• Mamusie
Dzień Dobry Mamuśki!!!

Widzę że coraz Nas więcej!!!
Super!!!
Poczytam co tam napisałyście.
Ja się zaczynam dołować bo moja laktacja schodzi na psy 😞 😞 😞
Jak przedtem odciągałam ok 120 ml to teraz lipa - max 60
Maż mi jeszcze huczy nad głową o odciąganiu, już nawet chce mi elektryczny laktator kupować...

Mały dziś średnio spokojny, marudzi coraz więcej i niestety ale go kolki łapią, robi się niespokojny, często się pręży a uspokaja jak zrobi kupę.

Jestem już po wizycie kontrolnej u gina, niby wszystko ok chociaż badanie mnie trochę bolało...
Oczywiście tego dlaczego wody chlusnęły ze mnie w 36 tygodniu nigdy się nie dowiemy, bo wszyscy tylko może to a może tamto...
Na szczęście nie byłam nacinana więc wszystko już dobrze, 1 szew rozpuszczalny sobie zniknął już.
Tylko na sex jakoś nie mam ochoty, mąż mnie dołuje i jestem zmęczona

• Mamusie
p.s. kazałam mężowi kupic to piwo karmi - zobaczymy

moja wina trochę bo odciągam z 4 razy na dobę i dostawiam do cyca kilka razy na dzień ale nie jestem w stanie czasem 😞
w nocy jestem nieprzytomna,
w dzień jak mały marudzi to zostaje mi godzina do następnego karmienia w czasie której
i tak robię rzeczy dla małego - butle, pranie, prasowanie itp...

• Mamusie
Witam mamusie!
Mialam pisac tu i na czerwcowkach,ale chyba tylko zostane tutaj bo czerwcowkach nikogo"nieznam" 🙂Was tam nie ma,wiec wole chyba tu byc z Wami z sentymentu brzuszkowego 🙂Dziewczeta ale sie ciesze ze juz wszystkie jestesmy rozpakowane,czekac tylko az reszta muszkieterek dolaczy tu do nas.Jesli chodzi o karmienie piersia to chyba duza role odgrywa cierpliwosc,bo na pocatku piersi mga bolec i sutki i te nawaly mleka 🤪Ale to wszystko normuje sie z czasem samo.)Takze wytrwalosci mamusie 🙂
A tak poza tym to martwie sie teraz,bo dzis bylismy z Blaneczka na pobraniu krwi zlecila Pani Doktor bo mala ma jeszcze zoltaczke 😞I zobaczymy czy ma na tyle niski poziom zeby nie isc do szpitala na kroplowki 😞Moze bedzie dobrze mam taka nadzieje,bo dzis plakalam jak bobr jak jej pobierali ta krew.
Pytanko do mamusiek tych co rodzily tez w czerwcu,przepajacie juz dzieciaki hebatka?ja dzis kupilam rumiankowa z hipu i zobacze czy jej zasmakuje.

• Mamusie
hej Ramonka
ja też tutaj, też z sentymentu no i Was znam 😁 😁 😁

Ja jeszcze bąbla nie przepajam ale mam jakieś tam próbki herbatek - to to mu dam
a tak to planuję dawać mu wodę i to z kilku względów
A.- aby się przyzwyczaił - jak się nie nauczy wody tylko słodkie herbatki to ciężko potem żeby dziecko przekonać
B- jest obciążony z obu stron cukrzycą także będę się starać ograniczać cukry jak to tylko możliwe - a te herbatki to na I-szym miejscu mają cukier
C- ze względu na próchnicę

• Mamusie
hej dziewczyny
...mąż w Niemczech a u mnie mama...Masakra idzie oszaleć...poszłyśmy na spacer to nawet wózka nie mogłam popchać bo ONA, 1001 rad i bez przerwy dotyka małą, poprawia i gada do niej...mam wrażenie, że mała mi straciła rytm...i mam już dosyć niby super pomocy...
Michalina marudzi odkąd przyjechała mama a ja już siadam psychicznie !!! POMOCY !!!

Najlepiej mi sam na sam z moją córą... a dzisiaj dopiero 1 dzień 😠

• Mamusie
McDa87 no to ze mną jest coś nie tak bo ja dużo piję wody dziennie ponad 2l

wercia82 ja mam elektryczny bo tym ręcznym to się tylko namachałam, wczoraj rano ściągnęłam z obu piersi 80ml, wieczorem z obu 30ml a teraz 50ml a moja już je 100ml 🥴
Mi mąż też ma dzisiaj kupić karmi może coś się ruszy. Trzymam za nas kciuki 😆 no i u mnie to samo mała co prawda śpi np. 2-3 godziny ale przy tym się wierci, kręci, pręży i tak można sobie pościągać 🤢

Ramonka104 będzie dobrze 😉 a ja przepajam małą wodą ale jak dziś przyjdzie położna to zapytam się czy mogę rumiankiem

• Mamusie
majaaa no to współczuje moja mam jest przeciwieństwem twojej za to mam taką teściowa 🤢 może powiedz żeby tak nie robiła bo ja rozreguluje, ona sobie wróci do siebie a ty się będziesz męczyć. Wczoraj była u mnie teściowa i chciała małą na ręce a ja powiedziałam że nie pozwalam jej nosić na rekach (tym bardziej ze była spokojna) bo potem nic nie zrobię tylko mała na rękach będą nosić, moja siostra tak miała...

• Mamusie
majaaa bidulo,
ja też typowa Zosia Samosia

Męża ciągle nie ma, mnie rzuci hasło że "dziecko najważniejsze" tylko on robi swoje a ja 24h na dobę z małym, urlopu nawet nie wziął jak urodziłam także ganiał między firma a szpitalem a w domu moja Mama robiła co mogła, potem tydzień musiałam po swojemu układać wszystko bo mój nie wiedział i się nie interesował żeby powiedzieć gdzie co jest....

Jeszcze sobie wymyślił jakiś wyimaginowany dodatkowy karton z ubraniami małego że niby jest gdzieś ale nie wiedział na 100% czy jest czy nie i ja jak frajerka szukałam a się okazało że coś takiego nie istnieje 🥴

Moja Mama jak przyjdzie to pomaga w żywieniu Nas ale małego ani nie przewinie ani nie da butli, trochę się go boi - dziubdzia - tylko jak ja mówię nad łóżeczkiem, ciągle tylko że przeciągi, że ręce ma zimne - dziecko cała buzia w potówkach a ona ziuuu nie dość że w rożku to jeszcze kołderką przykryje...

ja też staram się nie nosić ani hustac - jak teściowie byli to ciagle mały był na rękach - potem nie dość że za przeproszeniem cały "walił" perfumami teściowej i musiałam go przebierać to jeszcze się strasznie rozdrażniony zrobił
a znam z rodziny męża osóbkę co ciągle nosiła i pieściła i dziecko wiecznie czegoś chciało, tylko rzucało rączkami i się denerwowało jak co 5 minut nie było nowego impulsu to rączki chodziły jak wiatraki

• Mamusie
Wercia ja malemu daje herbatke od praktycznie 3 tyg bo on chce non stop pic on wszystko co mokre wypije ale woda mi pluje musi byc cos z woda by byl np jak mu daje teraz lakcid to wypije te 60ml a wiadomo to jest lekarstwo i jak dla mnie niedobre, herbatki to dzisija w tne upaly poszly juz 3 butelki co sie bedzie bidulek meczyl my pijemy a on co tylko mlkeo wiem ze ono tez zaspokaja uczucie pragnienia ale ja jednak daje mu jeszcze herbatki

Co do tego pokarmu ja wam powiem teraz sie jakos znowu nastawialam ze w dzien z cyca i pije gora 15 min i jest najedzony przed snem karmi i w nocy jak budzi mi sie po 5h to odciagam do butelki z obu piersi zwykle jest tego max 80ml i reszte co mi zostaje z cyckow bo zawsze z jednego jakos mi odciagaczem sie gorzej robi i dostaje a potme jak budzi sie znowu to odciagam reszte do pelnej butelki i reszte z cyca a z butelka lece do lodowki i jest na wieczor nastepnego dnia by mama mogla nakarmi wtedy w dzien mam spokoj i nie musze odciagac a maly pije z pelnych cyckow.

Mi sie wydaje ze z czasme laktacja sie normuje i juz nie leci tak ciurkiem i nie sa takie pelne aaa i ja w nocy uzywam pieluchy jako "wkladki laktacyjnej" bo cholera mi na poczatku wystraczaly opakowanie 40 szt. na 3 dni a wkladki kosztuja 14 zl z Nuka wiec polozna poradzila mi pieluche w stanik na noc i wtedy nie przeciekam i mam wszystko suche a pielucha chlonie extra

aAA WERCIA najlepeij zimne Karmi ja idac sie myc wkladam do zamrazalnika po 10 minutahc wychodze z lazienki wyciagam piwko i mam takie zimnutkie najlepsze