Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Anjaw sumie coś w tym jest, córa jadła szybciej i gadała szybciej, Maks też na słoikowych jedzie , u nas problem ,bo tylnych ząbków wciąż brak,zresztą on chyba nie nagryzie tak jeszcze, do tego nadal nie domknie buziaka(łyka jak indyk z otwartą buzią), nawet nie wiecie jak ciężko go poic,wszystko zaraz wylatuje 🤢 domowe obiady je ale te z sosami, bo tak na sucho to nie pójdzie, no i mamy przetokę do noska (prześwit) na szczęście akurat jemu nie wylatuje noskiem (częste u dzieci rozszczepowych ) . Cóż jeszcze się nawojujemy z całym tym jedzeniem, dlatego nie wywieram presji a być może i dlatego nie gada jeszcze za dużo 🙂

Czy Wasze maluchy też miewają kapryśne dni, wszystko na nie, broją , robią tylko to czego "niewolno"?
My dziś tak zaczęliśmy od 3h walka w domu, zobaczymy czy drzemka poobiednia wypali, mamusi by się przydało 🥴

• Odpowiedzi 16,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Gosiaczek_m

2854

• emilia1_m

1680

• McDa87_m

1834

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

KINIA jaksne,ze mamy kaprysne dzieciaki 😁 !!!! czasem jak jej sie nudzi to wlazi WSZEDZIE gdzie ma zabronione jak tylko wyjde z salonu to ona z paluchami do telewizora itd.
Przykra sprawa z tym jedzeniem u Maxa ale juz tyle sukcesow za Wami to i to opanuje ze tak powiem na Maxa 😁
AnjaP ale Lila panna jak sie patrzyczy jej wloski zjasnialy czy to moj omam?
McDa niewyspanie to pikus wazne,ze bedzie co wspominac 🙂 a ten park wodny coz tylko slyszalam jednak mysle,ze dla dzieci jest dostosowany.
My dzis gosci mialysmy kolezanke z corka 8 miesieczna,jaka fajna ta malutka 🙂 caly czas sie smiala taka grzeczna kochana 🙂 i Zuzia kolo niej sie kladla chciala sie bawic jak z dzieckiem w swoim wieku wiecie, pilke jej chciala rzucac..... 🤪
teraz moje bejbe spi ,a ja kicham jak mops znow mnie cos bierze noz......to sie nie konczy.

• Mamusie
Kinia Mcda a więc tylko cierpliwie czekać nam zostało. A z tym jedzeniem chyba jest prawda bo moj syn w tym wieku duzo mowil. A teraz Lili belkotu tylko słucham często zakcentowanego znakiem zapytania na koniec. Żebym tylko wiedziała o co sie pyta? 😁 muszę sie domyślać.

MajaCh ja mam wrażenie ze jej sciemnialy włoski. A to chyba tylko padajace światło sie tak odbija od tego swinskiego bladu 😁 tak chciałam żeby brunetka po mnie byla 😁

Idę schabowego robić z kapustą, po staropolsku ale mój to kocha 😁

• Mamusie
Kinia Mcda a więc tylko cierpliwie czekać nam zostało. A z tym jedzeniem chyba jest prawda bo moj syn w tym wieku duzo mowil. A teraz Lili belkotu tylko słucham często zakcentowanego znakiem zapytania na koniec. Żebym tylko wiedziała o co sie pyta? 😁 muszę sie domyślać.

MajaCh ja mam wrażenie ze jej sciemnialy włoski. A to chyba tylko padajace światło sie tak odbija od tego swinskiego bladu 😁 tak chciałam żeby brunetka po mnie byla 😁

Idę schabowego robić z kapustą, po staropolsku ale mój to kocha 😁

• Mamusie
No widzę że jakiś ruch jest 🙂

My byłyśmy dzisiaj u mojej mamy wiec jakoś inaczej ten dzień nam minął 😉

anjaP zdjęcia super no i Lila ślicznie ubrana i tak mam pytanko o buciki na ostatnim zdjęciu kupowałaś tam czy w Polsce? jaka to firma? no i szara sukienka super. A Lila ma tak długie włosy że szok 🤪 kiedy moja takie będzie miała 😜
Zdrówka dla Lily oby katarek minął 😉

McDa nie ma to jak bal 😜 ważne że się podobało 😜

Kiniek o dziwo Lenka rzadko jest kapryśna ewentualnie ma focha ale trwa to chwilkę 😉 ogólnie jest spokojna jak chce coś wymusić na mnie to ja to olewam i ona widzi że nic nie wskóra i daje spokój. No ale każde dziecko jest inne znajomi którzy byli w weekend mają córeczkę 3 miesiące młodszą od Lenki nic tylko krzyczy albo płacze w taki sposób wymusza i odkąd pamiętam zawsze tak robiła, nawet jak chciała Lenki picie i mówiło się że nie wolno to ona w płacz 😉 masakra 😁

Ah a ja Wam napisze jak moja udawaczka udaje.....bo chce przytulania calowania po raczkach.....udaje,ze raczka ja boli,ze bylo bam ale ja ciagle obserwowalam i nic nie bylo ale raczke do calowania od raz daje i tulenia i szyderczy usmiech pod noskiem 😁

• Mamusie
Wiecie co do grymasow mojego dziecka, to jakim cudem mnie omijają, bo przeważnie jestem w pracy, ale humorki z opowiadań i paru doswiatczen wiem ze ma nie zle . Wszystko cale szczescie zostaje zaleczone po moim przyjściu. Od razu uśmiech częściej gości. Ciotka lub opiekunka maja jej dość, pisałam już ze krzesła nam sie w domu od tych jej złości sie trzesa .
A napisze ze jak Lili czegoś nie chce np spać lub jeść to krzyczy nie ,nie ,nie, nie,nie, nie... Słodkie to takie i śmieszne.

Gosiaczek sukieneczka to z Mexx , a butki i pantalony 😉 z mojego ulubionego sklepu francuskiej marki obaibi & okadi , bluzki z innej top.... .? nie pamietam nazwy, niedawno przezemnie odkryta firma z super niedrogimi ciuchami dla dzieciaków .
Link butów niestety modelu dla chłopca, nie mogłam znaleść dla dziewczynki czyli tych co l
Lila ma.
http://www.okaidi.fr/VAD/Bebe/Chaussures/Chaussures/Bottillons-cuir-a-lacets-/p:1:1:1:281060.htm

MajaCh a mała sprycura , ale kto by takiego slodasnej spryciary nie chciał całował 😘: 😘 😘

• Mamusie
piszecie o kaprysach, ja ich mam aż nadmiar, mogę oddać Gosiaczkowi moja to taki mały pieron niegrzeczna, ale kochana 🙂 czasem jest taka słodka, a czasem diabeł w nią wstępuje! dziś np,. byliśmy u koleżanki co ma córeczkę 4 miesiące starszą i Karolinka ciągle chciała przytulać Paulinkę i całować, a ta moja diablica już krzyczała jak się zblizała Karolcia, no i popychała ją, a jak siedziała Karolcia to podchodziła i kopała! czasami tak robi, ale nigdy jeszcze nie zachowywała się tak jak dziś, ewidentnie się jej nie podobało to że ją ją ciągle przytuła i Paulina się wkurzała.... 🥴

no i nie słucha mnie w ogóle, ciągle skacze po łóżku i kanapie, próbowałam wszystko, od niezauważania (to woła mama mama mamunia mamuś az popatrzę na nią i się śmieje mi w twarz jakby chciała powiedzieć:wygrałam) do kar, po każdym skakaniu przytrzymuję ją na kolanach i mówię że się uczy teraz siedzieć, bo widocznie nie umie, a na kanapie się siedzi) to jak się ją wypuszczę, od razy się powoli dźwiga patrząc mi w oczy i się śmieje, jak stanie, spowrotem kara i tak w kółko, no i dziś nie zdążyłam dobiec, tylko zawołała mama hop, skakała po łóżku i słyszę huk, a ona na ziemi, poleciała na twarz, no i ma niezłego guza na czole, a płaczu ile... na szczęście na guzie się skończyło i mam nadzieję że teraz już będzie pamiętać że nie wolno skakać, na łózko już potem nie wchodziła, tylko mówiła wszystkim gdzie zrobiła bam i gdzie ma ała, ale po kanapie dalej gania 😠

no Anja buciki i ubranka jak zwykle bardzo piękne i modne! i mi też jak Mai wydaje się że Lilce włoski zjaśniały, może tak na zdjęciu tylko widać....

McDa szatan maly 😁 hehe Zuza jak weszla na krzeslko i w oknie stala cos stracila rownowage to jak staruszek sie zgarbila pozycja bezpieczna spieta i MAMAAA zeby jej pomoc bo chyba myslala,ze spadnie i tak sie skonczylo wchodzenie na krzeslo, jednak jak spadnie to pamieta i wiecej tego nie robi.
Anja ja mam teraz z kibelkiem NIE . W sensie sadzam ja rano ona siedzi a jakze, bawi sie wedka ta od rybek i pytam ja milion razy czy juz chce zejsc NIE wiecznie nie. Zebow myc tez nie ale jak ja jej myje jest ok. No nic schodzi z kibelka zakladam jej pampka a ona cisnie kupe 🤨 tak juz ze4 dni..juz jej sie znudzilo robienie w lazience.........

ide spac dziewczynki. Dobranoc!

• Mamusie
hehe Maja to Paulinka chodzi po domu i ciagle zrzuca spodnie/rajstopy i strasznie woła sisi, rozbiera się sama oprócz pamka, sadzam ją , posiedzi 2 s i staje, pytam czy już mam ubrać pamka to nie i znów na nocnik i tak w kółko, a czasem siedzi pół godz na nocniku, pobiega po domu ze spodniami w kolanach jak mówię że się ubieramy to nie bo sisi i znów siada 😉 oczywiście nic nie robi, tylko sobie chce posiedzieć, a mnie cholera bierze.... ale jak zawoła to muszę ją posadzić bo inaczej by nie wołala jakby efektu to nie przynosiło, a czasem zrobi przy tym siusiu 🙂

• Mamusie
Witam

Nocka ok jedna pobudka o 4.30 na mleczko 😉

anjaP tylko pozazdrościć takich sklepów 😉

Maja słodkie takie udawanie 😜

McDa moja Lenka za to jest bardzo ostrożna ale jak już spadnie czy upadnie to tylko mówi bam i trzeba to miejsce pocałować i już jest ok, płacze tylko wtedy gdy naprawdę porządnie gruchnie albo gdy się wystraszy 😉 Znajomi mówią ze Lenka to twarda dziewczynka 🙂 Jak tak piszesz jak Paulinka skacze to ja widzę tą Hanie znajomych tamta to samo a jak siada na kanapę to plecami do brzegu kanapy no ja to myślałam że zawału dostanę jej na 1s nie można z oczu spuścić.

Widzę że nie tylko Lenka olała nocnik też jej się odwidziało 😉

• Mamusie
Halo halo Dziewczyny!!!

Wskakuje poinformować ze zyjemy!!! 🙂 🙂 🙂

Weekend minal Nam standardowo - byla u Nas znajoma z synkiem, ktorej Patryk
sie tak bal jak poszlismy do nich - ale na szczescie u siebie w domu było ok
W niedziele bylismy na kawie u tesciow - Patryk na poczatku wyl jak to On ostatnio, potem bawil sie
tylko na kanapie miedzy nami az w koncu sie oswoil

U Nas jak na razie zero akcji z nocnikiem - nie panikujemy, dajemy dziecku czas

Co do tego artykulu o zebach i pokarmach stalych to ja watpie, PAtrykowi szybo zabki szly, z racji zebow jadl wieksze kawalki, gryzl a poziom mowy ma taki jak
i u wiekszosci naszych dzieciaczkow

jego koledze zabki zaczely po roku dopiero wychodzic i jak Patryk wcinal juz np w gosciach ciasto ze stolu to kolega
papki zajadal bo zebow brak = poziom "mowy" taki sam

Moja osobista teoria to taka ze chlopcy jednak pozniej zaczynaja mowic

A mnie tak w gory ciagnie, jak bede sie jako tako czula to chcemy do Wisly wyskoczyc chociaz na weekend, troche odetchnac innym niz tutaj powietrzem

megan
- odczytalam wiadomosc

McDa
- hehe a to mial akcje maz,
"odpoczynku" w czasie ferii zycze
My bylismy w Aqua Parku w Krakowie - jak jeszcze Patryka na swiecie nie bylo
z tego co pamietam to temp powietrza ok, cieplo bylo ale woda w basenach wg mnie za chlodna jak dla takich malych dzieci, no chyba zeby siedziec w jaccuzzi

Kiniek-
super ze jestes, Patryk tez za wiele nie mowi ale widze po Nim ze rozumie
rozmiarowke widze juz duza macie, u Nas roznie, sredni rozmiar to 86 ale ta rozmiarowka
wiadomo rozna jest takze i mniejsze i wieksze rozmiary nos
a co do zabaw to coraz bardziej lubi sie bawic wspolnie - autkami, wygania za drzwi, zamyka je i czeka az sie zapuka
u Nas kaprysy i zlosci tez sa

anjaP - sliczna Lilka i wloski jakie ma jasne
co do tego artykulu to watpie, PAtrykowi szybo zabki szly, z racji zebow jadl wieksze kawalki, gryzl a poziom mowy ma taki jak i u wiekszosci naszych dzieciaczkow

jego koledze zabki zaczely po roku dopiero wychodzic i jak Patryk wcinal juz np w gosciach ciasto ze stolu to kolega
papki zajadal bo zebow brak = poziom "mowy" taki sam

MajaCh
- duzo zdrowka, oby Ci szybko przeszlo

• Mamusie
Dziewczyny jak u Was z uzywaniem wersji spacerowej w wozku 3 w 1, uzywacie jeszcze czy tylko "osobne" spacerowki
Bo powiem Wam ze nasz Fyn w wersji spacerowej zrobil sie za maly - nozki (szczegolnie w pokrowcu) ma juz poza ta "tacka" a buda to porazka normalnie - najczesciej ja odczepiamy bo ma ja ma na glowie
producent jednak powinien zrobic osobno bude do gondolki i do spacerowki a nie jedna, przekladana

Kiniek
- zdaje sie ze Wy mieliscie FYN-a? jak u Was? uzywacie jeszcze

• Mamusie
Wercia ja rzadko używam wózka, bo Paulinka nie chce w nim siedzieć tylko go pchać jak mama 🙂 ale spacerówki z wózka 3 w 1 też już dawno nie używałam, kupiliśmy na zeszłe wakacje samą spacerówkę bo mniej miejsca w bagażniku zajmowała 🙂 pewnie dopiero na wiosnę spróbujemy czy jeszcze się mieści 🙂

mała śpi, ja robię sałatkę owocową na bal dzieciaczków 🙂 po 16 jedziemy, najpierw będzie japonką a potem pszczółkę bo nie mogę się zdecydować na jedno przebranie 🤪

Wercia sprzedaliśmy już kilka miesięcy temu, chodzimy wszędzie za rączke 🙂 albo samochodem 🙂

McDa uaa poważna sprawa, to czekamy na zdjęcia "japoneczki" i "pszczółki" 😉

Maksior dziś był do rany przyłóż od rana, poogladał ksiązeczki (on je czyta po swojemu -urocze) obejrzal "kubusia" tańcząc przy tym, poganial sie z mama, zjadl ladnie drugie sniadanie i usnal od ręki , normalnie dziś mam idealnego synka (do tej pory ,coby nie zapeszyć) 😮 moge spokojnie poleniuchowac chwilkę :]

• Mamusie
wercia co do wersji spacerowej to Lenka była w niej dwa razy i kupiliśmy spacerówkę-parasolkę bo lecieliśmy na wakacje 😉 i od tamtej pory używamy parasolki, a 3 w 1 sprzedaliśmy za to zimą chodzimy na sanki jak jest śnieg, ja nie ma to bierzemy wózek ale rzadko woli chodzić na spacerki o własnych nóżkach 🙂

McDa no to kochana czekam na zdjęcia Paulinki 🙃

Kinia no to Maksio dał mamie odpocząć 🙂

A my właśnie wstałyśmy Lenka spała 2h wiec i ja się położyłam na 1h. Teraz wcina obiadek sama i się bardzo cieszy 🙃

megan pocieszę Cię za rok czy dwa to babcia będzie numer jeden - ta co pozwala, nie mówi "nie" , jest wiecznie cierpliwa ( w końcu ma malucha raz na jakiś czas) 😉 ciesz się chwilą dla Was, bo takie chwile to już rzadkość teraz świat się kręci w trójkę 😁 ja już kwiatki Walentynkowe dostałam i masę ulubionych smakołyków 🙂

Maksio dziś dał czadu spał w dzień 3h O.o jak na niego bardzo dużo, do tego do rany przyłóż, przychodził się przytulać, ale fakt że były biegunkowe kupki, także może go brzuszek bolał 😞 spać też poszedł od ręki a zawsze z godzinę hasa po łóżeczku , coś podejrzewamy mleko "łowickie" wyjątkowo zakupione ;/

zmykam spać zaraz bo sama się podziębiłam troszkę , dobranoc Kochane

• Mamusie
Witam z rana 🙂

Mam Natalie na kolanach , ale spróbuję coś napisać i odpisać , ale juz nie indywidualnie do każdej 🙂

Musi coś być z tym stałym pokarmem i zębami 😉 Natalii bardzo szybko wyszły zęby i ze słoiczków tez szybko zrezygnowałam, a teraz gada jak najęta 🙂 Co prawda zdaniami jeszcze płynnie nie mówi, ale po malutku zaczyna 🙂 Ma tez niewidzialnego psa hehehe lub lalkę hehhee Woła czaruś choć tu i się bawi z psem i do niego gada 😉 Jest grzecznym dzieckiem i nie płacze za duzo. No i ma te swoje ulubione zajęcie , wchodzenie na krzesła i z krzeseł na stół 😮 , a mnie to strasznie złości bo na 1s nie można jej spuścić z oka jak sobie ubzdura patrzenie w okno i siedzenie na parapecie 😠 Uwielbia tańczyć i sama jeść i układa ostatnio drewniane puzzle . Od 2 dni , a raczej nocy ładnie śpi od 19 dziś do 6 rano bez pobudki i nawet mleka rano nie pila tylko jogurt zjadła 🙂

Wózka 3w1 też dawno nie mamy , używam tylko spacerówki. Natalia tez za długo w wózku nie posiedzi, , ale to juz kiedyś pisałam jaka mi scenę na rynku urządziła, musiałam przekupić ja lizakiem 😉to na chwile weszła do wózka 🙂 Za rączkę też nie chce chodzić, woli sama i w przeciwnym kierunku 😜

anja Lilia jest urocza i ma takie już długie włoski 🙂 Natalii strasznie się w tyle kręcą, wczoraj jej troszkę podcięłam , myślałam że się ciut wyprostują , ale nie kręcą się cały czas 😉 😁

kinga i maja zdrówka

Zima do mnie wróciła sypie sypie i sypie 🤪 🤪 🤪 🤪 Wczoraj piekłam rogaliki drożdżowe 🙂

• Mamusie
Wercia wiesz to nie w każdym przypadku musi sie sprawdzać , czasem po prostu dziecko idzie swoim tempem , mimo to ze zębów kupa i gryzie co podanie. Ale kto wie może taka gimnastyka gryzienia pomaga w nauce mowy. Mój Adam bardzo zadko jadł sloiczki, gotowalam mu zupki i rordrabnialam widelcem. Jak byl w wieku lili miał zębów już pełna szczękę, i pamietam jego śmieszne z pierwszych zdań baba pupa pad, czyli babci uwazaj na pupe bo tam jest przedlurzacz . Ogólnie gadal jak najety, teraz jak nie zagadasz to nic nie powie i jeszcze odburknie. ale to juz ten wiek . Za to znajoma koleżanka ma corcie Mila . Mala miała dwa latka i prawie nic nie mówiła, a po pól roku je spotkałam i buzia jej sie nie zamyka i to w dwóch językach trajkocze. Ale wszystko ruszyło jak do przedszkola poszła. Tak więc nie stracimy nic , cieszymy sie cisza puli co.

Miałam mieć dzis wolne ale muszę dupę ruszyć o do pracy . Moze tylko na godzinie lub dwie , bo tylko zaopatrzenie trzeba zarobić, Ale idę z LIlcia , więc sie cieszę . Ok idę pod prysznic póki mała jeszcze śpi. Wiecie ze ona do 10 w dzień potrafi spać, potem sie kładzie o 12 i śpi do 16h a przedwczoraj o 13 poszła spać, i do 18 dusila komórka. Bez obiadu, jak witała to zjada. A potem o 21 h zasnela znowu. Szok.

Emilia , mija tez ma sie z krzeslami i stołem, oczy naokoło głowy przy nie nie bo sie nawet odwrócić nie można . I Lili tez ma takie kręcone loki. Raz jej na prostownice ciepła wzięłam, a raczej moja siostra sie powstrzymać nie mogła. Jak miała proste to już do prawie polowy łopatek sięgają bo tak z lokami to za szyje. Ale już warkocze plote 😁

• Mamusie
Witam

Wczoraj byłam z mężem na spotkaniu z pracy, siostra została z Lenką my ją tylko o 19 wykąpaliśmy a siostra przed 21 położyła ją spać i nie było z tym żadnego problemu sama zaprowadziła ciocię do pokoju pokazała smoczek i łóżeczko 😮 zjadła mleczko i po 10 minutach spała 😁 My na 22 byliśmy już w domu 😉

wercia nie zawsze jest tak pięknie ale jak nie chce dać rączki to mówię że wracamy do domu i co rączkę od razu podaje 😁 (te nasze dzieci tak naprawdę wszystko już rozumieją) ale jak jesteśmy w parku to chodzi sobie sama 😉

megan to udanych walentynek a mały zostaje w dobrych rękach 😉

emilia moja na szczęście nie wchodzi na stolik raz siadała na krzesełku źle wymierzyła i spadła, pamięta to bo pokazuje na krzesło i mówi bam, dobrze że jest ostrożna i nie w głowie jej akrobacje ale wiem co czujesz na weekendzie miałam to samo córka znajomych straszna akrobatka jak twoja Natalka.

anjaP jestem w szoku ile Lila Ci śpi 😮

Kiniek super awatar 🙂

hej 🙂
Megan no to udanego wyjazdu 🙂 wypocznijcie maxymalnie 🙂
Anja 🤪 ja wlasnie dzis Zuzi warkoczyki zrobilam 😁 jakie duz te nasze dziewczynki 🙂
Zuzia znow kiepsko spala,nochal zawalony....