Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cholera a ja posta wczoraj napisalam i teraz widze,ze chyba nie wcisnelam wyslij wiadomosc!!! grrrrrrrr

No nic widze dobre wiesci 🙂 McDa gratuluje 🙂
A ja chcialam napisac tylko ,ze u nas kreca druga czesc Alicji w Krainie Czarow ,na dokach starych ,super jest na co popatrzec 🙂

• Odpowiedzi 16,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Gosiaczek_m

2854

• emilia1_m

1680

• McDa87_m

1834

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Kiniek ogromne gratulacje dla Maksa i dla Ciebie, bo pewnie sporo wysiłku w to wkładasz! podziwiam, bo trzeba mieć na pewno dużo siły i cierpliwości 😉

Emiliaeem hehe Paulę napuszczam na tate żeby mówiła ze sebuś w brzuszku 🤪 a on że to nie jego, bo on na pewno Sebusia nie będzie miał 😠 ale walczę, jeszcze 19 tygodni 😉 no i Paula mi sie stawia ciągle że chce siostrzyczkę 😉 dziś mówie jej że to będzie dzidzius tylko chłopczyk, tak jak oskarek (jej ulubiony kuzyn) jest chłopczykiem a ona z taką smutną minką, niee ja chce dziewczynkę tak jak ja, ja sie chce bawić z dziewczynką, no to dalej mówię że chłopczyk jest fajny, że nie będzie jej zabierał zabawek, ale też się z nią będzie bawił a ona znów: nieeee. ja chce dziewczynkę, plosie.... 🤪 ale potem coś mowiła że ma braciszka w brzuszku więc mam nadzieje że zmieni zdanie bo raczej chłopczyk się już nie zamieni na dziewczynkę 😉 tym bardziej ze mam na zdjęciu jak nic to co powinien mieć chłopczyk 🤪 i seplenieniem się martw, paula też jeszcze troszkę sepleni, niektóre słówka mówi bardzo wyraźnie a niektóre typowo jak dziecko, ja się nie przejmuje bo na razie to słodkie jest, jeszcze jak sie pomyli i zamieni literki, uwielbiam jej wpadki słowne, schrupałabym wtedy 😁

Maja to super, że macie na coś patrzeć, u nas na wsi to mogę popatrzeć co najwyżej w las 😉 ale i to ma swoje uroki 😉

ja czekam na męża aż przyjedzie na obiad i zbieram się do koleżanki co ma córkę w wieku Paulinki i rocznego synka 😉 dzieciaki znów się wyszaleją 😉

McDa wow fajnie 😁 ja widziałam tylko jak coś kręcili w ambasadzie polskiej w Paryżu, Depardieu się pod oknem kręcił 🙃

McDa szczerze mówiąc nie jest tak źle, Maksiak świetnie współpracuje, choć same początki były ciężkie, teraz ładnie rozwiązuje zadania pani Logopedki ,a ja to potem z nim powtarzam 🙂 ostatnio też dużo więcej sobie czytamy ,bo do tej pory jakoś bardzo wylewna z książkami dla niego nie byłam ☺️

Emiliaeem logopedka powiedziała mi ,że około 3 roku życia wiele dzieci ma problemy z niektórymi dźwiękami i często podmienia je właśnie literką "m" ,więc masz tego książkowy przykład, wszystko w normie 😉 i tak mówi rewelacyjnie jak na chłopaka ,wierz mi 😉

• Mamusie
Kiniekzgadzam się z Tobą, że czytanie rozwija mowę ale i wyobraźnie 😉

a tu moja gwiazda i jej wyobraźnia, zrobiła z dziadka swoje dzieciątko, była wczoraj na noc u moich rodziców i dziś tata mi pokazał filmik, to jak ją posłuchałam to nie mam pojęcia skąd ma takie pomysły 😉 no i jak sami zauważycie gębulka jej się nie zamyka! czasami marzę żeby na chwile się nie odzywała 🤪 🤪 umie wtrzymać czasem jak ogląda bajkę, ale często też je komentuje..

a tu ten filmik
https://www.youtube.com/watch?v=m4u6w_QZY9U&feature=youtu.be

McDa!!! Skad ja to znam......marze o tym zeby mala na chwile zamilkla,caly czas gada, dzis King Konga ogladalysmy,caly czas sobie opowiadala co to sie nei dzieje i milion pytan w miedzyczasie.....teraz w koncu zasnela,a ja mam CISZE..........

McDa ależ ona jest urocza 😁 "Dzieciątko ale ty nie umiesz chodzić!", jak dziadek wreszcie sobie usiadł 🤪 🙃 🤪

Maksiak w żadnym wypadku tyle nie gada, prędzej lata ze smokiem i ryczy na ludzi 🙂 ale miał fazę podbierania Ewce barbie, kena i ich dziecka, brał kena i barbie i sobie buzi dawali 🙃

• Mamusie
heh Kiniek może chciał żeby dzidzuś miał rodzeństwo 😉 no paula jest gadułą straszną, ale jak się wstydzi kogoś to potrafi 2 godziny siedzieć i słowa nie powiedzieć 🤪

Gosiaczek widziałam na fb że byliście w farmie iluzji, nie wiedziałam że coś takiego jest ale podejrzałam ich profil na fb i stronkę i kurcze musi tam być super! koniecznie musimy się tam kiedyś wybrać, tylko mapy nam pokazują ponad 5 godzin jazdy;/ szkoda że tak daleko;( a powiedz mi, warto się tam wybrać? Lenka już rozumiała??

• Mamusie
Witam

Ja walczę z migreną więc jutro Was poczytam i coś naskrobię 🙂

McDa no oczywiście że Lence sie podobało a wieczorkiem powiedziała "mama fajny dzień był" no i masz daleko my mamy 80km ale popatrz na necie czy nie macie czegoś bliżej jakiś parków rozrywki, miniatur itp. bo może jest a się nawet nie wie. Ja o farmie iluzji dowiedziałam się od koleżanki która tam była 😉

Dobranoc

Wam będzie bliżej ale to wygląda świetnie http://magiczneogrody.com/
Jak ktoś zwiedzi niech da znać 🙂 my jeśli się wybierzemy to pewnie dopiero za rok 🙂

Gosiaczek nie zazdroszczę migreny, ja na szczęście nie miałam już jakiś czas.

• Mamusie
Gosiaczek park miniatur jeden mamy 5 km od domu i jeszcze tam nie byliśmy hehe ale mamy oczywiście w planach, drugi park miniatur gdzieś godzine jazdy, tam też jest park dinozaurów- bylismy w zeszłym roku ale Paulinka się strasznie bała, park świętego mikołaja i zamierzamy się wybrać w zimie, no i otwarli teraz ten energy park ale nie wiem czy nie jest za mała, chociaż tam jest podobno sektor dla dzieci... jednak czegoś takiego jak ta farma iluzji to nie, przynajmniej nic o tym nie wiem 🙂

Kiniek też będzie fajnie w tych ogrodach, ale znów mamy 400 km, pokazuje 5 godzin jazdy 😞 może jak się wybierzemy to zwiedzimy ogrody i farmę iluzji 😉

• Mamusie
Witam

Nie wiem kiedy nadrobię wcześniejsze strony ale cały dzień poza domem a wieczorem standardowo dopadła mnie migrena 🤨

Kiniek w magicznych ogrodach byliśmy i było fajnie ale wyprawa w weekend i w takie gorąco to porażka bo do niektórych atrakcji trzeba było postać w niezłych kolejkach i jeszcze to słońce.

McDa
o tym energy też słyszałam ale z tego co wiem tam nie wszystko zostanie od razu oddane wiec my tam wybierzemy się napewno za rok może dwa 😉
Co do dinozaurów my byliśmy rok temu w Bałtowie i Lenka się nie bała wręcz była nimi zachwycona ale może dlatego że była wtedy fanką bajki Dinopociąg 😉

Czesc,
wpadlam Wamnapisac moja piersza krzywa akcje z Zuzia.....
przyjazni sie z jedna wrzeszczaca non stop dziewczynka, no ale zawsze jakos sie bawia itd, fajnie, dzis wracalysmy z soft play i Zuzia powiedziala ,ze nie lubi Amelki jak ona tak mowi, a ona po prostu chciala z Zuzia porozmawiac, jej mama uslyszala,ze Zuzia nie lubi Amelki nic co dalej nie slyszala, i jeszcze Zuzia z taka satysfakcja mowila NIE IDZIESZ DO MOJEGO DOMU jakby chciala jej przykrosc sprawic....i rozmawialam z nia w domu juz itd ale nie wyobrazam sobie jak sie matka czuje tej dziewczynki. Rozmawialam z nia ale i tak mowi,ze jej sie serce kraja. Ah tam,wiem,ze to nie ostatni raz ale pierwszy wiec ciezko to ogarnac...

Maju ja co drugi dzień słyszałam "lubię ją" ,a potem zaraz "nienawidzę jej " , to normalne u dzieci ,rodzice nie powinni brać tego do siebie, poza tym ma prawo nie lubić kogoś i ma prawo to wyrażać ,my dorośli też nie wszystkich lubimy, moim zdaniem nie powinnaś bronić jej wyrażać antypatii 🙂 a mama Amelki powinna np podejść i zapytać Mai czego nie lubi u Amelki,żeby skonkretyzować czy tego, że zbyt głośno mówi, czy może konkretnego zachowania, można o tym porozmawiać i nauczyć dzieci , że mają prawo wyrażać,że coś im się nie podoba, ale uczulić że mówiąc "nie lubię" tak po prostu , sprawiają przykrość, lepiej powiedzieć "mów ciszej, proszę" albo "nie rób tak proszę" . To takie moje przemyślenia.

• Mamusie
Hej 🙂

Dziewczyny... Ja po potwornej jelitówce 😮 Myślałam,ze flaki wypluję 😮 Chłopcy całe szczęście zdrowi, Olek odmaszerował do przedszkola 🙂

MajaCh u nas takie akcje są na porządku dziennym ☺️ Tylko,że Olkowi jak dziecko nie podpasuje to je popycha i wrzeszczy ☺️ Ja wychodzę z założenia,że między dzieci nie ma co się wtrącać dopóki nie dochodzi do przemocy fizycznej. Dzieci to ludki, które dopiero uczą się relacji społecznych i jeśli Zuzia z pewnych względów nie lubi Amelki, trudno ją hamować i klepać,że tak nie wolno. Takim gadaniem utwierdzamy w niej brak pewności siebie. A nie o to nam chodzi przecież 🙃
,,Nie lubię cię" to nie wyzwisko, a winą nie powinnaś obarczać się Ty... Mama Amelki też powinna się szarpnąć i poszukać przyczyny, bo średnia przyjemność spędzać czas z notorycznie wrzeszczącym rówieśnikiem... Ja bym ograniczyła dziewczynkom kontakt na jakiś czas- ja tak robię z Bratową, Olek z Patrycją jak zaczynają świrować za bardzo i kłócić się o byle co, mają automatycznie ukrócone spotkania- wystarczy tydzień,żeby sami domagali się kontaktu ze sobą 🙂

Gosiaczek widziałam kiedyś u znajomej zdjęcia z farmy iluzji,ale nie miałam pojęcia,ze to tak blisko 🤪 We wrześniu jeszcze się tam wybierzemy 🙃 A te magiczne ogrody chyba trochę dla starszych dzieci, co?

• Mamusie
Witam

Lenka była dzisiaj w przedszkolu od 8 do 12 nie bardzo chciała sama zostać nawet zbierało się jej do płaczu ale jak zobaczyłam że się bawi to wymknęłam się i wyszłam. Jak wróciłam cieszyła sie i chciała już iść ze mną do domu.
Ja oczywiście stresowałam sie na maxa w momencie zostawiania jej i gdy ją odbierałam na szczęście nie było tak źle 😉 jej wychowawczyni powiedziała że miała taki kryzys na spacerze ale potem było ok. Jutro i w piątek też idzie i też się wymknę bo jak bedę się chciała się pożegnać to napewno będzie płacz ☺️ 🤢

emiliaeem io współczuję zdrówka 😘
W magicznych ogrodach były małe i duże dzieci ale myślę 3 lata to już dobry wiek jest tylko jedna atrakcja dla dzieci od 12 roku z reszty Lenka korzystała do woli 😜

Maja juz z dziećmi tak jest każde dziecko ma też inny charakter i z tego się to też bierze jedne mają temperament inne znowuż za bardzo spokojne. Lenka ma koleżankę 9 miesięcy starszą uwielbiają się chodzą razem do bawialni do kina i na plac zabaw ale są i akcje że Klaudia się przechwala i mówi do Lenki np. ja mam to a ty tego nie będziesz miała to jest tylko moje itp. tak jakby czasem chciała zrobić jej przykrość a czasem na złość. No ale jej mama tłumaczy tak nie wolno itp. ja też dużo tłumacze Lencę z dziećmi trzeba rozmawiać i tyle 😉

• Mamusie
Gosiaczek najważniejsze,że pierwsze koty za płoty 🙂 Mój Olek dla odmiany troszkę dziś popłakał 😁 Ale opiekunka wzięła Go na rękach do sali i sprytnie zagaiła 🙃 Po 3 min. już coś opowiadał 🙃 (Stałam pod oknem i słuchałam 😁 ☺️ )
Wczoraj z kolei mieliśmy pierwsze spotkanie organizacyjne i przyznam szczerze,że średnio przypadła mi do gustu nauczycielka kierująca grupą ☺️ Co prawda są ich 3, bo 2 do pomocy,ale dowodząca raz,że młodziutka, dwa jakaś taka małomówna i arogancka 🤔 No nic, zobaczymy 🙂
Poza tym zajęcia korekcyjne będzie prowadził facet, który uczył jeszcze mnie 🤪 Spotkałam Go ostatnio w przedszkolu i rozmawiałam 🙂 To była moja miłość z podstawówki 😁 😁 😁 Wszystkie się w nim podkochiwałyśmy 😁 Śmiałam się,że wyrabiam fory dla Olka 😁 Dyrektorki też bardzo w porządku, Mąż jest z Nimi na ,,cześć",więc jestem o tyle spokojniejsza,że w każdej chwili możemy liczyć na tel. gdyby coś się działo.
A Olo jak to Olo przywlókł nowy wierszyk z przedszkola, po południu spróbuję Go nagrać i Wam pokażę 😉

🙂 sie zapracowalam,nie mam weekendu...w tyg jakis dzien wolny mi sie trafi wiec odpoczne.
Zulka wczoraj z tata byli z Bristolu w Zoo, bardzo zadowolona ale nie majazyraf i sloni :/ dziwne heh, ale maja za to sale z motylami ,do ktorej sie wchodzi itd. motyle tez wielkosci dloni, podobno piekne.
ja Was podczytuje, nie mam sil pisac ,znaczy sie wysilac heh. Buzka!milego weekendu!

• Mamusie
witam

zaglądam ale jakoś nie miałam weny na pisanie 😉 u nas zmiany, paulinka była wczoraj pierwszy dzień w przedszkolu ale odebrałam ją przed obiadem bo zadzwoniła dyrektorka z przedszkola z naszej wioski ze się miejsce zwolniło także poszła dziś do nowego przedszkola 🙂 troszkę popłakiwała, chciała żeby tam była (w poprzednim przedszkolu miała koleżanki dwie ze żłobka więc było łatwiej) ale mam nadzieję że się uspokoiła, próbuje tam zadzwonić bo nie wiem czy ją odebrać przed spaniem czy nie ale na razie nikt nie odbiera, będę próbowała dalej... 🙂

no i dziś wizyta u lekarza więc znów dodatkowy stres...ach...

McDa gratulacje dla Paulinki 🙂

Ja tez nie mam weny do pisania choć zaglądam regularnie, ale wiadomo wrzesień, wakacje minęły, mnóstwo nowych zajęć , czasu brak. U nas zamęt, bo Ewa- szkoła, ważna rzecz 🤪 Maks ostatnio bardzo ładnie podgonił, zasób słów i poprawność ich mówienia wzrasta normalnie z godziny na godzinę, aż szok normalnie 😁 no i radość ogromna, dla przykładu kakao było ka-o-o , po 2ch dniach mówi już prawidłowo, takich przykładów jest mnóstwo, mamy jednak problem z kilkoma dźwiękami,ale o dziwo ,np "r" wymawia świetnie 😮 No i wreszcie oficjalnie mogę powiedzieć,że koniec z mokrymi prześcieradłami, choć fakt,że długo to trwało.

Uciekam, oślepiło mnie dziś słońce i dopadła mnie masakryczna migrena ,idę po tabletkę i zaszyć się w najciemniejszym miejscu domu 🤢

• Mamusie
Hej Dziewczyny!!!

Melduje sie w końcu po wakacjach. Bylismy 2 tyg na wsi a potem ostatni tydzien zlecial i czasu na skrobanie nie bylo ☺️ a mialam nadrobic ale chyba nie bede w stanie 😞
Patryk w przedszkolu a ja moge na chwile wskoczyć na neta, zaraz ide obiad robic no i potem po Patryka. W przedszkolu jest tak od 8.30- 13.30
Jak radza sobie Wasze przedszkolaki? zwlaszcza te ktore nie chodzily do zlobka.

My bylismy kilka razy w przedszkolu potem w jeden dzien byly zajecia adaptacyjne dla danych grup ale to wszystko z rodzicami takze bylo za raczke no i dzieci mialy balony, malowanie odbijanie raczek takze zaciekawione byly.

W poniedzialek Patryk podobno nie plakal, tylko mu sie zbieralo na placz jak inne dzieci plakaly, wczoraj sie rozbeczal na wejscie ale po 5 min juz byl cicho a dzis byla cisza jak odchodzilam.

Dzisiaj rano miny nie mial za ciekawej, mowil ze pojedziemy na zakupy ale na szczescie lubi tramwajem jezdzic wiec jak na razie jakos go moge tym skusic.

Dzis zebranie takze dowiem sie wiecej.

Ech tak chcialam byc na biezaco z forum a tu nie wyszlo ale koniec wakacji = koniec zaniedbywania forum

Buziaki 😘

Czesc, no i Zuzia dzis pierwszy dzien przedszkola, nie rozumiala swoich emocji....najpiew krzyk,ze cche zostac w domu, pozniej radosc bo juz zobaczy swoja ukochana wychowawczynie 🙂 i ogolnie maz ja odprowadzal bo ja w pracy, i odbieral ja tez to chciala zostac tam jeszcze.
Kinia podpowiedz mi jak odzwyczaic od pampersa na noc...nie wiem jak sie do tego zabrac naprawde.....sen ma twardy wiec i sika nawrt jak nie pije na noc..

Maju powiem tak, cierpliwości 🙂 w końcu zacznie ją to zawstydzać i przeszkadzać i włoży w to świadomy wysiłek, to dziewczynka, do tego bardzo rozumna więc z pewnością wkrótce załapie, pocieszę Cię,że Ewie zdarzało się zsiusiać w nocy nawet w wieku 5 lat, jakikolwiek stres czy zmiana otoczenia i "ups! wpadka". Mów "nic się nie stało, następnym razem na pewno się uda" , ja zawsze pokazuje ,że jest mokro i że to na pewno niemiłe , zostawiam i czekam , po jakimś czasie się udaje , tak się sprawdzało do tej pory, daj Wam czas :] ja każdego dnia liczę się z wpadką ,na razie jestem mile zaskakiwana 😁 ale ale, my nie przedszkolujemy jeszcze, pewnie będzie parę wpadek jak zaczniemy ☺️ Wytrwałości Maju, trzymam kciuki!
Ah, i gratulacje dla Suzi też 😉 (za jej pierwszy dzień w przedszkolu)

• Mamusie
witam

Paulinka super z nowym przedszkolu wiec cieszę się że udało się to zmienić 😉 1,5 km od domu, chodzi szczęśliwa, nie płacze wcale, szaleje tam 🙂 ale nie chce spać 🙂 Pani mówi ze bawi się grzecznie w kąciku i nie przeszkadza dzieciom, mam nadzieje że zacznie w końcu spać bo potem wieczorem nie idzie z nią wytrzymać, jest przemęczona...

Maja nie wiem czy to dla Ciebie pocieszenie ale paulinka kilka miesięcy już ładnie spała bez pampersa, bardzo rzadko zdarzało jej się posikać, a odkąd ma swój pokoik to dzień w dzień posikana, zaczęłam jej na nowo ubierać bo nie wyrabiałam, spała potem do rana mokra i zimna jak lód, tak samo ma bardzo twarde spanie, jak spała z nami w sypialni to czasem słyszałam jak na spaniu szeptała siusiu... jakby się jej sniło, ja zawsze szybko po nocnik i siusiu było od razu, teraz pewnie też mówi ale co z tego jak ona śpi na dole a my na górze, raz wołała jak się przebudziła siusiu ale nie zdążyłam... więc znów powrót do pampersów i jestem tym załamana... 😞 może w tygodniu uda jej się ze 2-góra 3 razy nie posikać, zaznacze ze nie daje jej picia na noc i staram się żeby przed spaniem się wysikała... mam nadzieję że to związane troszkę ze stresem, nowy pokój, nagle śpi sama, zobaczymy... planuje wstawić jej nocnik do pokoju i tłumaczyć każdy wieczór że jak będzie chciała siku to na nocnik ale czuję że to nie przejdzie 😞

Kinia cieszą mnie postępy Waszych dzieciaczków, a wyobrażam sobie jak Ciebie cieszą tak olbrzymie postępy Maksa! super

McDa z postępów Maksiaka cieszę się jak głupia 🙂 skubaniec już bardzo dużo literek zna i jak widzi gdziekolwiek, ba nawet napisy po filmie to pokazuje i woła 🙂 Ale np nie liczy jeszcze, jak go poprosisz o jedno to da, ale jak już o dwa czy trzy jakieś przedmioty to jest loteria 🙂
Co do wstawiania nocniczka, moim zdaniem warto spróbować 🙂 ja się użerałam z Ewą z innego typu problemem, mianowicie ,w nocy przez sen kładła się na podłodze, marzła i notorycznie była chora, walka trwała ponad pół roku. Kładłam nawet drugą kołdrę na podłodze, by jakkolwiek temu zapobiec :/ w końcu kiedyś jej przeszło, za to Maks odwrotnie ma, pilnuje swojej kołderki jak oka w głowie,zawsze pieczołowicie się zakrywa - strasznie mnie bawi, jak zupełnie różne są moje dzieci 😁
Trzymam kciuki mocno żeby Paulinka się oswoiła jak najszybciej z samodzielnym spaniem, na sto procent to jest przyczyną, obawiam się że może troszkę potrwać, zwłaszcza ,że dzieciaki wchodzą w wiek lęków właśnie, wiecie, potwór z szafy, ciemność.

A tak z innej beczki macie jakies dobre sprawdzone przepisy na sezonowe owoce/warzywa? tzn może inaczej na potrawy z sezonowcami ? Na razie wymodziłam knedle, ale mam kabaczka i zastanawiam się co by tu z nim zrobić 🤔

• Mamusie
Kiniek wow literki, super!
ja też myślę że to spowodowane nowym pokojem, tym bardziej że dokładnie od pierwszego dnia się posikiwała... najgorsze jest to że spi jak zabita, ZAWSZE odkryta i bałam się że się rozchoruje więc wróciłam do pampersa;( odkrywa się nadal, na szczęście teraz chodzę kilka razy do wc w nocy więc zawsze wejdę ją przykryć, ale za chwile to samo... z nocnikiem muszę spróbować...