Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
no więc jak widać według mojej starej pani doktor z Katowic wszystkie jesteście okropnymi matkami na czele ze mną bo wszystkie nasze dzieci mają nadwagę !!! 🤢

No i tak to już jest z tymi lekarzami...kiedyś kobiety wychowywały dzieci w polu na zwykłym mleku i jakoś było ok a dzisiaj afera o byle co... 🙂

Ja jestem przeciwniczką traktowania każdego dziecka tak samo...moją córkę traktuję według poniekąd swoich potrzeb...jeżeli chce spać o 19 to idzie a jak o 21 to też jest ok i na siłę nie usypiam, sama wiem po sobie, że czasami jestem bardziej a czasami mniej zmęczona, sama przecież nie kładę się z zegarkiem w ręku...do jedzenia podchodzę w ten sam sposób, nie odmawiam sobie niczego, bo uznaję, że wszystko w odpowiednich ilościach można zjeść a czasami zjem mniej a czasami więcej w ciągu dnia...

• Odpowiedzi 16,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Gosiaczek_m

2854

• emilia1_m

1680

• McDa87_m

1834

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

majaaa napisał(a):
tedit26 mała waży 8,5 kg niby zostałam poinformowana, że dziecko w okresie 6 miesięcy swojego życia powinno podwoić swoją wagę od urodzenia...czyli moja np. urodziła się 3,8 kg więc mając 6 miesięcy powinna ważyć max 7,6 kg wszystko ponadto jest traktowane jako nadwaga... hmm mało tego jeden z pediatrów proponował mi dietę odchudzającą co dla mnie było szokiem, że mam głodzić swoje dziecko...dopiero z innym ustaliłam ograniczenie zagęszczacza a nie odbieranie dziecku miarek mleka...bo moja i tak je o połowę za mało w stosunku niby do tego co piszą na puszkach...

ciekawe jak masz niby maluchowi ograniczyc jedzenie dla mnie to chore...
moj wazy 9 kg ma 74 cm to jest strasznie duzo podobno ale lekarz powiedzial ze taka jego uroda
ale nigdy mi nie proponowali go odchudzać a byłam u 3 pediatrów.

monia321 napisał(a):
A ja mam do was dziewczyny pytanie troche z innej beczki...czy któraś z was pracuje w branży kosmetycznej? bo wybieram się do kosmetyczki, ale mam wrażenie, że kobita chyba próbuje mnie naciągnać i dlatego chciałabym jakiejś fachowej, obiektywnej informacji osoby niezależnej czy zabiegi , które ona oferuje ą naprawdę dobre i czy warto0 je zrobić,

a o co chodzi? o jakie zabiegi?

WERCIA.... od miesiąca wprowadzam i nic...ale wczoraj był przełom!!!!! zje słoiczek...tzn o ile to tak mozna nazwać ale tylko wtedy jak jest tam mięcho. Zadne desery czy warzywa...byle by bylo mięcho ..jadl jarzynowa z krolikiem kupa śmierdziała okropnie 🤢!!!! ale byla ladna

Megan otóż robiłam mikrodermabrazję (która zresztą nie jesat tanim zabiegiem) i pani powiedziała mi, że najlepiej wykupic karnet i zrobić 5 zabiegów w odstępach tygodniowych, wtedy jest najlepszy efekt. Czy to prawda? czy rzeczywiście szkoda kasy na jeden taki zabieg? i co w ogóle warto zrobić na oczyszczanie skóry a co jest niestety wyrzuceniem pieniędzy w błoto? Byłabym wdzięczna ża info. 🙂)

• Mamusie
wercia to tak jak u mnie pada i pada 🤢 no powiem Ci że sama sobie smaka narobiłam (znajomi męża tam mieszkają i tak sobie mieszkanko odwalili ze hej:woohoo 🙂 a moje marzenie to jednopoziomowe, duże mieszkanie z piękna działką no ale to jak wygram w totka albo bank obrobię 😜

majaaa
ja kąpię małą codziennie nieważne sylwester czy inne święto nawet jak goście u nas są to idę do jej pokoju kąpie daję butlę i kładę spać, tak jakoś sie przyzwyczaiłam i Lenka też 😉

McDa co do kąpieli to tak jak napisałam wyżej, u mnie położna tez powiedziała ze nie muszę codziennie kapać, ale jeśli nie zauważę ze małej skóra sie przesusza to mogę codziennie 😜

anjaP ale ta twoja Lila duża i taka fajna 🙂

monia321 ja Lence też codziennie myje włoski 😁 Kosmetyczką nie jestem ale teściowa na takie coś chodzi i wiem ze to jest więcej jak jedna wizyta ale ile to nie mam pojęcia 🤢

bo jeśli leczysz jakeś schorzenie to w odstępach 4 tyg a w odmładzających 8dni...wystarczy ci 5 sesji które trzeba powtórzyć po upływie 7 tygodni a i z doświadczenia wiem że robiąc ten zabieg szybciej skóra rogowacieje tak samo jest ze skórą na piętach więc jak nie polecam robić pięt omegą tylko preparatami

ja po zabiegu po uplywie 6 dni stosowalabym pealing enzynatyczny

poza tym zabieg ma wady...sciera ci bariere ochronną skóry...sciera ci naskorek a skora jest nie oczyszczona w glebszych partiach ale wiesz....kazdy ma swoje zdanie

megan poszłam po prostu na oczyszczanie twarzy , chciałam troche o siebie zadbać 🙂)(mam cere chyba mieszaną, w strefie T mam tendencję o wyprysków,,ale sie jakoś nie świecę 🙂) i kosmetyczka zaproponowała mi własnie mikrodermabrazje. nic więcej nie mówiła
czyli 1 zabieg to nie warto
a co wrto zrobic dla dobra swojej cery? 🙂) wiesz ja sie nie upieram przy tym zabiegu i chyba dam sobie spokój. dzieki megan bardzo

• Mamusie
Natalia urodziła się 3,720 a teraz wazy 7,300 🙂

tedi je tez daje cebion od września i do tego calcium 😉 jednak niby coś szeleszczalo na oskrzelach a dziś to może z 2 razy zakaszlała , spi tez ładnie nie wiem czy to możliwe ze po 3 dawkach antybiotyku taka poprawa czy może niepotrzebnie od razu dała antybiotyk 🤔

wercia przynajmniej kasy nie stracisz 😉 u mnie słoneczko 😎 ja daje 6 kropelek cebion a ten multi to jakiś silniejszy ,ze tylko 1 kropelkę

co do kąpania to ja Natalie od jakiegoś czasu kąpie co 2 dzień i nie wiem czasem czy nie za długo siedzi w wanience a może mam za zimno w pokoju bo 22-23 stopnie zastanawiam sie czy nie od tego zachorowała bo ostatnio zostawiłam ja z 10 min w wanience i sobie na brzuchu leżała 🤨 a wy jak długo kąpiecie i ile stopni w pomieszczeniu macie ?????????

monia jak chcesz dać butelkę to spróbuj dac smoczek jak zaciągnie wyciągnij i szybo butelkę i tak na przemian Natalia tak sie nauczyła

anja widać ,że Lilia zadowolona z krzesełka 🙂

monia321 za pierwszym razem jak miała oskrzela to był potworny kaszel jak u starego dziadka coś strasznego i gorączka no i nos zawalony, a teraz tylko kaszel taki świszczący i nosek zawalony

gosiaczek u ciebie tez pada jak i u werci a u mnie słoneczko , ja i tak na spacer nie wyjdę to proszę troszeczkę słoneczka 😎

No i Natalia pospała całe 30 min i już gada w ogóle nie widać u niej choroby aż szkoda mi ja faszerować 😞

emilia1 w pomieszczeniu gdzie kąpany jest nasz bobas jest 22 stopni w pokoju gdzie spimy jest 19-21 tak polecil mi lekarz i Marcel nie ma katarów lepiej oddycha i ja wstaje wypoczęta

ale pamietaj ze moj maly od początku był w takiej temperaturze...jak jade do mamy a u niej 23-24 stopnie to Marcel jest czasem w samym body bo tak to sie wścieka

megan dzięki za info. czyli na moim miejscu nie poszłabyś 2 x? może jest coś lepszego na poprawę kondycji skóry? co polecasz?
ale Marcel wilekie chłopisk 🙂)super wygląda z ta marchewką na buźce

emiluś ja małego długo też trzymam jak go wsadzam to najpierw trzymam go w siadzie-na siedząco pozniej klade na plecki a na koncu na brzuch z tym ze stale polewam mu plecy...a jak na plesach to brzuszek.. zeby nie zmarzł

• Mamusie
monia321 - u Nas krosty to już kilka m-cy lekarz też nic konkretnego nie mówił, ja zaczęłam myc buzie normalnie wodą i płynem w czasie kąpieli i myjką,
w ogóle przy zanieczyszczeniu na Śląsku ciężko było mi wierzyc że buzia jest umyta samą przegotowaną wodą...
poza tym teraz jak wychodzi mu więcej krost to smaruje na noc Laticort-em ale nie zawsze bo tam tyle skutków ubocznych na ulotce jest wypisane że masakra
U Nas po kremie Oilatum Patryk robił sie czerwony jak burak na buzi
Włosy staram się myc co 2-gi dzień, wcześniej miał suchą skórę na głowie ale ciemieniuchy nigdy

majaaa
- nie przejmuj się tym lekarzem, chyba ma obsesję że dziecko grube

anjaP - fotka super, jesteście zadowoleni z krzesełka????

Gosiaczek - ech to super z tym wyborem wielkosci pomieszczen

emilia1
- u Nas kąpanie to ok 5 minut, temp, w pokoju 22-23 stopnie
do spania ok 21-22 ale u Nas z mniejszą temp. to ciężko bo blok z c.o. i bez liczników na kaloryferach wiec nawet jak my nie
grzejemy to grzeja wszyscy wokol
wilgotnosc od 40 - 50 % dzięki nawilżaczowi najczęsiej

Emilia ja też jak kąpię to nie trzymam długo w wanience, tylko umyję i finito, przy tym cały czas polewam ją wodą żeby nie było jej zbyt zimno. U nas jeszcze dochodze te długie kudełki do mycia potem płukanie, więc cza kąpieli nieco się wydłuża
Wercia po oilatum też zrobiła się cała czerwona

• Mamusie
U nas w domu na dole ( gdzie mała spędza cały dzień jest 21/22 stopnie ) a w sypialni 0k 19/20 co by niby było ok, ale jak napalimy w kominku to zapewne temperatura wzrasta do 24 stopni a mała ma kolec niedaleko kominka i właśnie na to wpadłam, że chyba tym ją załatwiłam...Najpierw do 23:00 wygrzewała się przy kominku( możliwe, że temp była nawet wyższa niż 25 stopni ) a potem do sypialni na górze gdzie chłodniutko...człowiek stary i głupi a bidulka teraz cierpi...

Emilia1 U nas kąpiel też króciutka...a zawsze po kąpieli zakładam dodatkowo czapkę na głowę...ale jeżeli woda była ciepła mimo dłuższego pluskania nie powinna być chyba chora...