Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
holi32 napisał(a):
agami to mówisz ze camilia pomaga bo moj tak marudzi ze szok!!!!
Ja zakupilam czopki viburcol ale jeszcze zmagam sie czy je malemu podac!!!

ja viburcol po szczepieniu od razu daje i jest ok.... to bezpieczne bo to jak camilia homeopatia 🙂)spokojnie mozesz dac 🙂

• Mamusie
marika321 napisał(a):
a gdzie się wszystkie mamcie podziały ..???

ja właśnie wyrobiłam ciasto na szarlotkę 🙂

teraz w zamrażalniku się trochę schłodzi i potem na to jabłuszka, dzisiaj nie świeżo starte, ale wysmażone przez mamusie 🙂 no i do piekarnika 🙂

miałam ochotę na kurche ciasto z czerwoną porzeczką, ale nie miałam kiedy zebrać... nigdy takiego nie robiłam, ale ostatnio gdzieś widziałam przepis i wydało się smakowite. no ale może jakoś w tygodniu zrobię 🙂

• Mamusie
aaagaaa napisał(a):
agami napisał(a):
a ja wlasnie pizze na swoim ciescie robilam :P bo u mamy jestesmy wiec cala rodzinka wcina;D

a jakie masz to "swoje" ciasto??? może jakiś przepis? 🙂

no to przepis mojego kuzyna 🙂)) wklejam Wam w oryginale heheh t jest jak facet facetowi dokladnie przepis na pizze napisał 🙂

Do rzeczy. Pizza ilości skladnikow na jedna blache piekarnika domowego.

- 2 szklanki mąki
- ok. 3/4 szklanki letniej wody (nie zimna, nie ciepła nawet, letnia taka)
- 25g drożdży (poprostu 1/4 kostki)
- dwie łychy (jak do zupy:P) oleju
- łyżeczka soli
- szczypta cukru (pamietaj.. nie sczzypać:P to czubek łyżeczki jeśli jesteśmy aptekarsko dokładni:P)
- dodatki - paprka, pieczarki, ser, kukurydza - to wg uznania to jest na ciasto więc to jak kto woli

1. rozpuść drożdże w 3/4 szklanki wody (wymieszać) - dokładnie,
2. wygodnie jest wyrabiać ciasto w jakiejś misce - wsyp tam dwie szklanki mąki (nawet mogą być troche czubate),
3. dosyp to tej mąki łyżeczkę soli,
4. dolej dwie łyżki oleju,
5. szczypta cukru,
6. dolej te rozpuszczone drożdże.
7. ugniataj jedną reką, nadgarstkiem jest wsumie w miarę wygodnie, musi być dokładnie wymieszane to wszystko (uwierz mi, da się, chociaż na początku nie wierzyłem, że to wszystko z rąk mi odejdzie:P)
8. po jakimś czasie ciasto jak ulepisz kulkę to będzie nawet gładkie, wtedy wal do miski i przykryj jakas chustką, czy ścierką:P ale polecam jak masz miskę do trzymania żywności - szczelną zamknąć - rośnie dość szybko (uwaga gazy z drożdży potrafią otworzyć niejedno wieko:P)
9. różne piekarniki, różnie się nagrzewają - my rozgrzewamy tak 20min przed włożeniem czasem nawet szybciej - musi byc gorąco (domowe piekarniki są tak do 240-270st.) - wal na maxa. Idea jest taka, że ma być bardzo gorąco, niekoniecznie długo ma to ciasto leżeć w piekarniku.
10. dobrze jest zrobić z koncentratu pomidorowego taki sos, którym rozłożone później ciasto posmarujesz - 1/3 moze 1/2 małego słoiczka (chyba te mikroskopijne słoiczki z łowicza mają 80g) + woda, mieszasz i ma być nierzadkie:P ale nie rób z tego papki
11. jak lubisz można już zrobić sos czosnkowy - ząbek czy dwa (będzie ostro:P), trochę śmietany, łyżkę majonezu, oregano i inne przyprawy jak wolisz, wymieszaj. Są rózne techniki z czosnkiem albo drobno posiekasz albo maszynka zgniatająca. Dobrze zrobic na tym etapie sos, bo zanim wszystko skończysz to czosnkiem fajnie sosik przejdzie (tutaj wspomnienia - robiłem sos, smakowałem na swieżo.. jadę już z trzecim ząbkiem bo cholera dalej nic nie czuje.... to były trzy DUŻE ząby czosnku... odłożyłem... jak przeszło wypalało dziury w meblach:P tak więc nie sugeruj się podczas robienia, to musi przejść)
12. zetrzyj ser, posiekaj kota... znaczy się poprykę i cała resztę towarzystwa przygotuj (z Gosią przepadamy za kukurydzą np. fajnie na pizzy smakuje) 😁
13. jak ciasto trochę urośnie (min. 1/2 h, ale możesz więcej), posmaruj olejem blachę, wal na środek tę kulkę (chyba, że urosła na pół kuchni wtedy nazwiemy ja kulachą:P) - poważnie, to musisz ja rozciągać tylko nie spowrotem ugniatać w kulę, a jak już w miarę płasko leży wszystko to wtedy ugniatać w jakimś kierunku - w każdym razie cała blacha ma być w rozciągniętym cieście.
14. smarujesz tym pomidorowym cudem - całe ciasto, póżniej warto trochę startego sera tak lekko posypać, dodatki, znów trochę sera, przyprawy (z reguły oregano) - ale fajna sprawa - jak sypiesz to z torebki na rękę i przecieraj dłońmi - fajny zapach puszczają zioła
15. jak wspomniałem - pierkanik ma być piekło, ma być krótko i gorąco. Nie wiem ile będzie się u Ciebie piekło, może 10min max a moze 12, ale jak dasz na maxa piekarnik to podejrzewam, że 15min na bank nie powinieneś przekraczać. Jak sprawdzać - tak jak czasem w pizzerii widziałeś jak koleś otwiera piec i tam czymś podważa pizze - tak samo zrób Ty - po 5-7min. otwórz szybko piekarnik, podważ czymś ciasto. Po 9-10min zrób to samo, ale tu już zaraz może będziesz wyciągać - chodzi o to, że jak spód zacznie robić się zarumieniony to można wyciągać, reszta też będzie dobra - to się jakoś tak złoży wszystko. Jeśli za długo poczekasz pizza będzie sztywna, twarda w jedzeniu i ciężko kroić - myslę, że rzut okiem i spób ma być taki zarumieniony, jakby miejscami tylko rudawy.
16. rada - nie wiem jak Twój piekarnik, ale np. u nas tylko od dołu grzeje i dajemy blachę tak 1/4-1/3 od góry w piekarniku.

SMACZNEGO 😁

• Mamusie
Bry 🙂

No on mnie wykończy normalnieeeeee 😠
Marzę o przespanej nocy 😲 😲 😲

Ja już nie wiem czy to zęby czy po prostu stwierdził, że jeśli ojciec jest daleko to on przejmie pałeczkę dobijania mnie 🤢

Teraz śpi po dłuuuuugim marudzeniu, a ja muszę kawę walnąć którąś już z kolei żeby piach z oczu usunąć... i jeszcze Olę wyprawić do kościoła...echhhh...

Miłej niedzieli laski 🙂
U mnie słonecznie znowu...by tak zostało 🙂

• Mamusie
dzień dobry w niedzielę 🙂
ja już nie śpie od 6;30.zupa dla Mili się gotuje 🙂 śniadanie zjedzone,kawa wypita,Julka z ojcem w wyrze a ja kuchnie okupuje...obiad dzisiaj u teściowej więc luz blus 😁 moja ostatnio częściej się budzi w nocy a już kiedyś jak jadła ok 21 tak wstawała o 5.teraz nie wiem czy to przez te upały tak czy co... i 3 razy w nocy potrafi się obudzić 🤢 ciągle jestem jakaś zajechana że w domu burdel.i jeszcze doszło mi to przedszkole co Julke wożę to już w ogóle nie jestem w stanie nadrobić porządków 🤢 ciasta z wiśniami też nie zrobiłam bo taka zatyrana chodzę... wczoraj byliśmy na urodzinach dwulatki chrześnicy 🙂 jaka słodycz!!!no cudowna jest! śliczna a jaka kochana!łobuzuje troche ale to i tak nic 😜 ciągle uśmiechnięta a moją Milenkę to myślałam ze ugryzie z radości 😁 tak koło nas skakała i ciągle ją całowała,przytulała i dotykała 😁 moja Jula jedzie z moimi rodzicami nad morze 23lipca a ja po 27 już chyba z Julą,Milą i teściami.mąż w domu zostaje:P najpierw sie czaiłam czy mogę jechać bez niego ale teraz to już nie mam wątpliwości.poza tym on stwierdził że wie że jedziemy tylko nie wie kiedy.żadnego-jedziecie beze mnie? czy coś...dziwne...ale się rozpisałam... słowo na niedzielę to było 😁 do jutra laski :*

• Mamusie
Ulka mój też właśnie super siedzi ale jak już się go na ręce weźmie to masakra bo się nie da odłożyć i też się sztywny robi, że zapomnij o zgięciu nóżek do siedzenia 😎

NO ale jak widać każde dziecko żyje swoim życiem 🙂
Jak znajdę fotkę Oli jak 7 miechów miała to skana zrobię ... z tego co pamiętam to już ładnie stała trzymana za paluszki 🙂

Mój królewicz się obudził bo już go słyszę...niestety znowu z fochem 🥴

Dziewczyny pomóżcie...doradźcie...
Szukam fotelika samochodowego takiego już siedzącego, za przystępną cenę jak na samotną matkę przystało...dla Oli miałam takiego zwyklaka ale pamiętam, że potrafiła mi się zsunąć na bok jak zasnęła...
Macie jakieś fajne??? A może już szukałyście i wiecie co teraz jest na topie 🙂 ???

Echhh...idę bo się tam zapłacze 😉

• Mamusie
aaagaaa napisał(a):
NovaM napisał(a):
Ulka mój też właśnie super siedzi ale jak już się go na ręce weźmie to masakra bo się nie da odłożyć i też się sztywny robi, że zapomnij o zgięciu nóżek do siedzenia 😎

u nas też tak jest 😜

U nas tak samo....Nawet się zastanawiałam co co chodzi ze na kolanach u mamusi młoda pieknie siedzi a jak chce na macie posadzić to usztywnia nogi i leci do tyłu 😮
Dziś rano u znajomych posadziłam Weronikę do karmienia w krzesełu.Bosh ale radość była, waliła rączkami w blat, rozglądała się, tylko zapomniała że miała jeść 😁

• Mamusie
a my bylismy u rodzicow od piatku do teraz wlazlam do chaty i trzeba sprzatac i obiad na jutro;/ bo jutro tata z malym tydzien drugi leci;p no i brodzik musze pozadnie wyszorowac bo u babci kapal sie mlody 2 razy w brodziku i tak mu sie podobalo ze u nas tez chyba z wanienki juz zrezygmujemy mimo ze brodzik plytki to narazie mu 5 cm wody starcza by pochlapac hehe

• Mamusie
Pewnie mi nie uwierzycie jak napisze że Weronika juz wykapana, po kolacji i śpi - samej mi w to ciężko uwierzyć 😮
Dziewczyny ja nie wiem jak przeżyję najbliższe trzy dni. mój M ma ważną sprawę rodzinną i musi wyjechać a ja nie mogę teraz wziąć urlopu więc córunia jedzie z tatusiem a ja zostanę sama 😞

• Mamusie
wanilia napisał(a):
Pewnie mi nie uwierzycie jak napisze że Weronika juz wykapana, po kolacji i śpi - samej mi w to ciężko uwierzyć 😮
Dziewczyny ja nie wiem jak przeżyję najbliższe trzy dni. mój M ma ważną sprawę rodzinną i musi wyjechać a ja nie mogę teraz wziąć urlopu więc córunia jedzie z tatusiem a ja zostanę sama 😞

🤢 wspolczuje, chyba bym sie zaryczała....
a my dzisiaj pierwszy raz na basenie byliśmy 🙂 Meliska 😘 😘 😘 kostium super sie sprawdził, jeszcze raz dziekuje 😘 😘
a mala caly czas sie dziala w jacuzzi, w normalnym basenie nie dalo rady, woda za zimna byl i płakała tylko, a w jacuzzi super 🙂