Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
pogoda do bani my idziemy o 14;30 na kontrolę przed weekendem na szczescie się malej poprawilo 🙂 tatus wziol kluczyki od auta a wozek jest w samochodzie 😮 i kuźwa mam zapasowe ale nimi nie moge otworzyc bagaja ani kluczykiem ani guzikiem 🙃 to podjedziemy furą gdzie z buta mamy 3 minuty 😁
ale ona 7 kilo ma już więc nie chce mi się jej nosić 😁

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
dzień dobry 🙂 jak zaczęłam nadrabiać z 2 dni tak dzisiaj dopiero skończyłam... oczywiście mało pamiętam więc zacznę od siebie 🙃 załatwiłam samochód i opiekę.oczywiście wczoraj dopiero bo części nie miał a papierów do opieki było za mało,jak zwykle 😠 samochód 210 zl mnie kosztował 🤢 no ale jeszcze troche mam zamiar nim pojeździć 🙂
Ulka pytałaś o ten wychowawczy,więc najpierw trzeba napisać wniosek o udzielenie urlopu do pracodawcy min 2 tyg przed rozpoczęciem urlopu.dostajesz zaświadczenie o udzieleniu z wszystkimi danymi,na ile,od kiedy do kiedy,na kogo,z datą ur dziecka.bierzesz i jedziesz do opieki- wypisujesz wniosek,dajesz zaświadczenie,(i jeśli bierzesz zasiłek rodzinny-w wysokości 68 zł -porażka - to wystarczy RMUA i oświadczenie,że opłacasz składki zdrowotne,czyli za nas Zus bo byłyśmy w ciąży na L4).pieniądze z opieki to jest DODATEK do url.wychow. i dostaje się go gdy łączny dochód Twój i małżonka nie przekracza 504 zł na osobę. no oczywiście żeby móc się ubiegać o zasiłek rodzinny(68zł) trzeba najpierw kupe papierów im tam zatargać.jeździłam tam z 5 razy bo ciagle mnie po coś ganiały a to do pracodawcy a to do Zusu i tak ooo.za 68 zł...przecież biorę te pieniądze bo ich nie mam a paliwo tez kosztuje.na Julkę z racji ukończenia przez Nią 5 lat dostanę teraz 91 zł 🙂 meeeega wyyypas 😁 hihi no a tego dodatku do wychowawczego jest 400zł.czyli łącznie będę miała jakieś 550zł.a i jeszcze zeby dostać ten urlop to trzeba mieć 6 miesięcy przepracowane(chyba ciągiem) wlicza się w to L4 więc akurat mi starczyło :P mam nadzieję ze teraz będziesz bardziej oświecona 🙂
Milenka od przedwczoraj dostaje obiadki 🙂 oczywiście ja się nie bawię ze słoiczkami i sama robię.nawet moja Jula spróbowała i zapytała czy następnym razem zrobię i dla Niej 😁 więc już się gotuje 🙂 z indyczkiem jest zupka,marchewką,pietruszką,selerem,ziemniaczkiem i chyba dzisiaj jej szpinaku troszkę wrzucę 🙂 byłyśmy wczoraj na szczepieniu i oczywiście był ryk standardowo.dwie szczepionki,któraś pytała na co a ja szczerze to nadmiar wiadomosci mnie dobija więc nie pamiętam...w każdym bądź razie za miesiąc znowu szczepienie i ostatnie przed ukończeniem 14 miesięcy.chyba tak to mówił...jak ją położyłam na przewijaku to od razu wyniuchała sprawę i mina zawodowa - wstęp do podkówki. 😞 przybrała 280g przez 2 tyg więc powiedział ze przyzwoicie.powiedziałam mu że pewnie dlatego że kaszki zaczęłam jej dawać więc on pyta jakie.mówię że ryżową na wodzie.-a firma?-bobovita.dobra ta może być byle nie Hipp.to się pytam dlaczego.on na to że Hipp starał sie o jakies dofinansowanie z Unii i nie dostał a już wcześniej zaczął jakąs nowa technologię wprowadzać i teraz oszczędzają na dostawcach i wcale warzywa które kupują nie sa BIO i powiedział ze mam nie kupować nic z Hippa 😮 w szoku byłam.no i jeszcze jedna sprawa.zapytałam o tą Waszą manną.czyli gluten. - oni to dopiero wprowadzają,że trzeba gluten w 6 mies a dopiero za 10 lat się okaże czy mają rację-chcesz zeby eksperymentowano na Twoim dziecku??- więc z lekka chora wyszłam po wizycie...poczekam chyba jeszcze z tym glutenem,bo ja tez tak myślałam ze na razie to dziecku i tak dużo rzeczy po kolei się wprowadza,bo obiadki,kaszki,owoce...ależ sie rozpisałam a to jeszcze nie wszystko...

• Mamusie
Co do imprez - znajomi zaprosili nas na jutro na sarni udziec....a ja widzę sarenkę i nie dałabym rady przełknąć takiego mięsa 😮 Ale na imprezę oczywiście jedziemy, sarnina to działka gospodarza a jego żona jest wege 😁
Dziękujemy za zyczenia 🙂
Pammat cieszymy się że juz lepiej u Konstancji 🙂
Ma któras pod ręką ten przepis na salatkę z tortelini?

• Mamusie
wanilia napisał(a):
Co do imprez - znajomi zaprosili nas na jutro na sarni udziec....a ja widzę sarenkę i nie dałabym rady przełknąć takiego mięsa 😮 Ale na imprezę oczywiście jedziemy, sarnina to działka gospodarza a jego żona jest wege 😁
Dziękujemy za zyczenia 🙂

toretelini, szynka konserwowa albo w obsypce gyros, ogorek surowy, kukurydza, szczypior, majonez, pieprz, sol chyba tak to szlo bo z gloewy pisze:P

• Mamusie
agami napisał(a):
wanilia napisał(a):
Dziękujemy za zyczenia 🙂

toretelini, szynka konserwowa albo w obsypce gyros, ogorek surowy, kukurydza, szczypior, majonez, pieprz, sol chyba tak to szlo bo z gloewy pisze:P

ja jeszcze pomidory obrane ze skórki tylko żeby ni ebyły takie wypływające ....

• Mamusie
no i pięknie.ja tu miałam myśli tysiąc pincet a prąd siadł i oczywiście teraz to już nic a nic nie pamiętam co miałam napisać...i jeszcze siadł w tym momencie co tego dużego posta pisałam i właśnie nacisnęłam odpowiedz kiedy kontrolki wszędzie pogasły 😮 🤢 ale się udało wysłał się 🙂 no już 3 raz bym tego nie pisała bo wczoraj też zaczęłam ale czasu zbraklo ☺️ Wanilia usg w porządku więc i ja się cieszę 🙂 aaaa pisałyście o opiekunkach więc powiem Wam jak to u nas było.opiekowałam się dziewczynką przez rok.11 godzin dziennie od 7;30 do 18;30.w międzyczasie przywozili mi jej siostrę.na początku od 16 ją miałam do 18;30 a potem od 17.mała miała nie całe 2 latka a ta druga nie całe 4.no i do tego była jeszcze moja Jula. pilnowałam ich u siebie w domu.Wanilia dziwiłaś się dlaczego tamta chce u siebie.z mojej perspektywy sprawa wygladała tak; weź siedź u kogoś w domu 11 godzin dziennie.aha.to się tak niesamowicie ciągnie,dłuży i w ogóle a ja jestem człowiek pracy i siedzenie na dupie to nie dla mnie...u siebie zapraszam znajomą z jej dzieckiem i jest super bo dzieci się razem bawią i ja mogę pogadać,kawkę z kimś wypić.a u kogoś to totalna samotnia 😞 jakbym miała siedzieć 4-5 godzin to OK.dla mnie super ale tyle godzin no same powiedzcie...z tym że takie bawienie dzieci u siebie to większe koszty ale dla mnie nie dla tamtych rodziców.przecież w zime to i światło i woda i wszystko po prostu.co nie zmienia faktu ze wolałam u siebie.zawsze ktoś z pracy wrócił i było z kim pogadać.tamte dzieci jak zaczęły do nas przychodzić to stały sie bardziej otwarte na innych.miały większą styczność z innymi ludzmi,dziećmi.sami rodzice zauważyli rtóżnice.a do tego na moich rodziców mówiły babcia dziadek tak jak Julka. aa i jeszcze coś. zarabiałam 1600zł.i wbrew pozorom to tylko brzmi dużo za tyle godzin.powiedziałam ze jeśli kiedyś by mi ktoś oferował tyle godzin to bym odmówiła.człowiek nie ma życia swojego w ogóle...

• Mamusie
meliska biszkopt pieklam wczoraj a dzis 2 masy i powidła;p ale fakt trche mi zeszlo:P mam nadzueje ze mu sie spodoba.... oisze jedna reka bo mlody dzis caly dzien brzeczy;/ nic nie da sie zrobic obiadu nie ma nie posprzatane i do tego ok 15 na swej miotle tesciowa mknie do nas;/

• Mamusie
wanilia napisał(a):
Coq czyzby zdjecie w lusterku robione? Takie podróżne? 😉 Ale pokaz nam Bambine w calości, mam wrazenie ze ona coraz ładniejsza 🤪 😘

Podrózne, zeby sie zrelaksowac kiedy samochod nie odpalil wyszlam i zdjecia strzelalam 🙃
...ale, ze co, ze coraz ładniejsza? ze brzydka była wczesniej? 😎

• Mamusie
meliska napisał(a):
Uspał ją 🤪 a już czarno to widziałam jak przemawiał do niej, że spać będzie choćby do 15-tej miała wyć 🤢
Agami wow ale torcik 🤪... to od której dzisiaj nie śpisz??
Marika dostałaś "Twój maluszek" ?? bo ja zaś 🤔

dzis nie byłam jeszcze na dole.... 🙂

• Mamusie
meliska napisał(a):
Asia jakie wypracowania walnęłaś 😜 i trochę mi w głowie namieszałaś, bo ja tych słoiczków z hippa już mojej córci trochę podałam 😲 i ten gluten... i kogo kuźwa słuchać 🤔

staram się,nie 😎 też nie wiem co z tym fantem zrobić.w sumie to c kupujemy w sklepie też jest z niewiadomego źródła...ja obiadki robię sama a kit wie skąd marchewka i co w sobie ma... deserki kupuje od czasu do czasu gotowe.każdy co innego mówi...
Agami tort przecudowny!!!!!!!!!aż mam smaka na coś dobrego...dopiero mi się ciasta skończyły a ja już myślę co by tu zrobić 😁 a śniło mi się że paliłam papierosy i jadłam czekoladę 😮 😮 i jeszcze stare koleżanki mi się śniły co się nie odzywamy już ponad rok do siebie...

• Mamusie
a moim zdaniem to jest tak...teraz trabia gluten gluten a jak my bylismy mali to mama brala melko od krowy robila na nim kasze manne i wcinalysmy az sie uszy trzesly i jakie zdrowe i duuuzie jestesmy?;p moja mama dawala nam i mleko krowie i manne i parowke gnieciona i ziemniaki z malsem.... i zupy i truskawki ktore niby uczulaja i mowila ze jak mialam pol roku to wszystko mi dawala i nie slyszala ze jakas alergia pokarmowa czy cos... a co do jedzenia ze sloiczkow to moim zdaniem to jest jak z lekami... jaki przedstawiciel trafi do lekarza tak beda gadac... nasza trabi ze bebilon najlepszy i wszedzie probki, ulotki i plkakaty bebilonu... ten co prywatnie przyjedza powiedzial ze po to mama ma glowe by z glowa wszystko dawac bo wszystko jest dla ludzi nawet tych malutkich 🙂 i moim zdaniem tak jest....

• Mamusie
no to z tym glutenem też juz nie wiem. moze bede podawac, ale nie codziennie lyzeczke, tylko raz na kilka dni. Moja dopiero odpadła, a nie spała od 7 🤢
Agami , torcik wyglada naprawde bombowo 🙂
Coq, ,sliczna Bambina 😘
A ja zamierzam zadzwnic do tej mojej opiekunki, żeby chociaz przez pierwzy tydzien albo dwa przychodzila do mnie. to bedzie za duzy szok dla kaliny - nowe osoby i jeszcze nowe miejsce. chcialabym jej oszczedzic chociaz troche tego stresu 🤢 to jest 5 godz. dziennie, wiec chyba nie bedzie tak żle 🙂
Ciekawe jak Florek dzisiaj w tej akademii...
wiecie zrobilam kalinie zupke z burakiem, 4 sloiczki mi wyszły, dzisiaj jadla ostatni sloik i wyobraźcie sobie, że przez te dni ani razu nie ulała 🙂 po słoiczkowych" to byla norma, po samej marchwii też,a po buraku ani razu od 4 dni! az nie moge uwierzyc, jakie czyste mam pieluchy 😉

• Mamusie
coquelicot napisał(a):
wanilia napisał(a):
Coq czyzby zdjecie w lusterku robione? Takie podróżne? 😉 Ale pokaz nam Bambine w calości, mam wrazenie ze ona coraz ładniejsza 🤪 😘

Podrózne, zeby sie zrelaksowac kiedy samochod nie odpalil wyszlam i zdjecia strzelalam 🙃
...ale, ze co, ze coraz ładniejsza? ze brzydka była wczesniej? 😎

I weź tu sie człowieku wysil na komplement.... 😜

• Mamusie
agami napisał(a):
a moim zdaniem to jest tak...teraz trabia gluten gluten a jak my bylismy mali to mama brala melko od krowy robila na nim kasze manne i wcinalysmy az sie uszy trzesly i jakie zdrowe i duuuzie jestesmy?;p moja mama dawala nam i mleko krowie i manne i parowke gnieciona i ziemniaki z malsem.... i zupy i truskawki ktore niby uczulaja i mowila ze jak mialam pol roku to wszystko mi dawala i nie slyszala ze jakas alergia pokarmowa czy cos... a co do jedzenia ze sloiczkow to moim zdaniem to jest jak z lekami... jaki przedstawiciel trafi do lekarza tak beda gadac... nasza trabi ze bebilon najlepszy i wszedzie probki, ulotki i plkakaty bebilonu... ten co prywatnie przyjedza powiedzial ze po to mama ma glowe by z glowa wszystko dawac bo wszystko jest dla ludzi nawet tych malutkich 🙂 i moim zdaniem tak jest....

Ja się podpisuje pod tym i nawet Ci klasnę 🙂