Skocz do zawartości

LISTOPADÓWKI 2011 | Forum dla mam

aaa_aniusia_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Shelby_m

1290

• yenefer07_m

1098

• Cherry_m

1404

• lala89_m

1088

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Hej... Cherry straszne jest tp co musiałaść przejść ale najważniejsze że już jest dobrze...
Ja się dziś czuje fatalie... 😞 Boli mnie głowa i chwilami mi się słabo robi... A Kinia jest coraz bardziej marudna.. Chciała by na rękach i jeszcze żeby chodzić a nie tylko siedzieć ale usilnie trwam przy leżeniu na łóżku...

• Mamusie
mamma-mia napisał(a):
dziewczyny na kolki podobno cieple oklady i cieple powietrze z suszarki pomaga ale to tyle co slyszalam bo ja sie z kolkami nie zmagalam...

ja mojej małej robie i okłady może jej po tym troszkę lżej, a suszarkę stosujemy dla szumu a nie dla ciepła 🙂 moja niunia łapie odlot jak włączamy suszarkę 🙂

• Mamusie
14A11 napisał(a):
KOchane ja na ta chwile żeby nie zapeszyc kolek nie mam i z czego jestem dumna nauczyłam Kube zasypiac samemu w łóżeczku Dzis piata noc z rzedu zasypia sam troche marudzi ale usypia Jestem z niego bardzo dumna

WOW 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!
Moja Droga jak Ci się to udało???!!!!!!
Moja Maja zasypia najlepiej w wózeczku albo u kogoś na rękach 🤔 🤔 🤔 🤔
Bardzo proszę o instruktaż 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁

• Mamusie
aaagata napisał(a):
mamma-mia napisał(a):
dziewczyny na kolki podobno cieple oklady i cieple powietrze z suszarki pomaga ale to tyle co slyszalam bo ja sie z kolkami nie zmagalam...

ja mojej małej robie i okłady może jej po tym troszkę lżej, a suszarkę stosujemy dla szumu a nie dla ciepła 🙂 moja niunia łapie odlot jak włączamy suszarkę 🙂

bauahahahha oj pamietam to jak dziś- jak nasz synek był mały i płakał to tylko suszarka pomagała. Po włączeniu był odlot 😁 😁 😁 😁. Uzywalismy tego sposobu do 3 miesiąca!!!
Teraz ma ponad 4 latka a suszarka dalej działa... 🙃 🙃 🙃 🙃 (udany zakup 😜)

• Mamusie
ella1 napisał(a):
aaagata napisał(a):
mamma-mia napisał(a):

bauahahahha oj pamietam to jak dziś- jak nasz synek był mały i płakał to tylko suszarka pomagała. Po włączeniu był odlot 😁 😁 😁 😁. Uzywalismy tego sposobu do 3 miesiąca!!!
Teraz ma ponad 4 latka a suszarka dalej działa... 🙃 🙃 🙃 🙃 (udany zakup 😜)

ella to super wieści, że suszara tak długo działa na dzieciaczki naprawde fantastyczne rozwiązanie 😁 😁

• Mamusie
Hej!
My wczoraj byliśmy na szczepieniu- wybraliśmy 6 w 1 a w przyszłym tyg. chcę iść na rotawirus....Dominik szczepienie zniósł dzielnie....prawie w ogóle nie płakał a w domu również żadnych efektów ubocznych nie było 🙂 Niestety martwią mnie jego kupki....od ok. 2 tygodni są nieco śluzowate...tzn. mają prawidłowy kolor (musztardowy) z grudkami ale widać, iż jest tam troszkę śluzu (jak się złoży i rozłoży pieluszkę to występuję "niteczki") nie jest tego dużo ale zawsze....a od środy raz na kilka kupek był kolor zielonkawy....czy któraś z Was też to przerabiała? Dodam, że karmię tylko piersią.
Jak czytałam ile zjadają Wasze maluszki to byłam w szoku....mój zjada ok. 60 ml (tak sądzę)- je tylko z jednej piersi (drugiej już nie chce) a jak ostatnio ściągnęłam mleko to z jednej piersi poleciało ok. 60 ml. W Sylwestra ważył (6 tygodni + 1 dzień) 4900 gr więc chyba się najada 😉

• Mamusie
ella1 napisał(a):
14A11 napisał(a):
KOchane ja na ta chwile żeby nie zapeszyc kolek nie mam i z czego jestem dumna nauczyłam Kube zasypiac samemu w łóżeczku Dzis piata noc z rzedu zasypia sam troche marudzi ale usypia Jestem z niego bardzo dumna

Bardz 😁o proszę o instruktaż 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁

Elunia, ja Maksia kładę do łóżeczka, jak płacze, to go uspokajam, ale nie biorę na ręcę (głaszczę po główce lub po policzku) najczęściej maluch łapie mnie za palec i zasypia z pieluchą na buźce. Zdarza się jednak, że wpada w histerię (jak nie może zasnąć), to biorę go na ręcę, uspokajam i odkładam do łóżeczka i tak dopóki się nie uspokoi - potem głaszczę i pożyczam mego palucha 🙂
Absolutnie nie stosuję bujania i noszenia, bo mnie zamęczy, a waży już 6500 g i jest długaśny, więc ma ku temu warunki
🙃

• Mamusie
dziewczyny, ma któraś z z was kojec albo łóżeczko turystyczne? Chodzi mi w sumie o kojec czy składa się go w taką podręczną torbę podróżną. A łóżeczko, czy macie jakieś doświadczenie/informacje czy starcza miejsca w nim aby dziecko siedziało i się bawiło? Muszę coś kupić, kojec jest większy, kwadratowy i wolałabym go kupić ale jeśli składa się tylko na pół to mi się do auta nie zmieści

• Mamusie
ella1 napisał(a):
14A11 napisał(a):

Bardzo proszę o instruktaż 😁 😁 😁 😁 😁 😁:lo

U mnie też tak było i najlepiej jakby to byly ręce mamusi. U nas jest zawsze kąpany o 19 póżniej cycuś i do łózka Zawsze czekałam jak mi usnie przy tym cycu i do łóżeczka dopiero i wtedy spędzałam z nim jakieś 1,5 godziny czyli zero wieczoru dla mnie i męża. W końcu zaczełam odkładać go takiego"śniętego" oczka lecą mu i głowa opada ale malec jeszcze nie spi. W pierszych dniach trochę płakał ale wyjmowałam go dopiero jak doszło do płaczu ostatecznego Przytulałam doprowadzałam do stanu "śniętego" i do łóżeczka W końcu załapał o co chodzi teraz trochę marudzi jakby chciał powiedzieć" wolał bym na rączkach spać ale tu też jest fajnie więc mogę tu trochę pospać" Cały proces Kąpiel-karmienie -usypianie trwa u nas jakieś 50 minut Mały zwykle przed 20 a najpóżniej po 20 usypia sam troszkę marudzi ale spi Acha ja w tym czasie zostawiam małą lampkę bo on nie lubi usypiać w ciemności a sama siadam tak żeby mnie nie widział najczęściej przed kompem To mniej więcej tak go nauczyłam zasypiać samemu Zobaczymy jak będzie dzisiaj A i na początku najgorsze było to że płakał a ja nic z tym nie robiłam ale silna wola i teraz jest fajnie Mam nadzije że pomogłam

• Mamusie
zaka napisał(a):
dziewczyny, ma któraś z z was kojec albo łóżeczko turystyczne? Chodzi mi w sumie o kojec czy składa się go w taką podręczną torbę podróżną. A łóżeczko, czy macie jakieś doświadczenie/informacje czy starcza miejsca w nim aby dziecko siedziało i się bawiło? Muszę coś kupić, kojec jest większy, kwadratowy i wolałabym go kupić ale jeśli składa się tylko na pół to mi się do auta nie zmieści

Ja mam łzeczko turystyczne i składa się w taką większą torbe podrózną i w sumie jest w nim sporo miejsca na zabawę Mi się przydaje jak jedziemy w gości Polecam

• Mamusie
Chciałam wam tylko napisać że do nauki usypianai zmobilizowła mnie córcia mojej koleżanki która mając ponad dwa lata śpi z rodzicami a jak koleżanka próbowała ją nauczyć spać samej to mała wyskoczyła góra z łóżeczka i guza sobie nabiła nie musze mówić że spi dalej z mama i tata Lepiej zacząc wczesniej niz pozniej

• Mamusie
zaka napisał(a):

standardowe łóżeczko turystyczne ma dno o wymiarach 120x60 i składa się w torbę o wymiarach (mniej więcej) 60x25x25cm - dość ciężką. Miejsca w nim jest jak w zwykłym łóżeczku. A co do kojca to nie wiem

Agisal moja córka też je tylko z piersi i kupki robi cały czas zielone odkąd pamiętam. Są często niteczki sluzu, pani pediatra powiedziała że często się zdarza sluz w kupce i kolor zielony też jest ok ale oznacza że mama je coś cięzkostrawnego i kazała mi wyeliminowac zupy na wywarze z drobiu ale to nic nie zmieniło 😮

Wczoraj znowu była rewolucja kupkowa. Po wieczornym karmieniu były 3 wodniste kupki. Zadzwoniłam do szpitala i pediatra kazał podać pół saszetki Dicofloru. Podałam o 23 i kupki nie było ani podczas karmienia w nocy o 4 ani teraz o 10, czyli już ponad 12h. Ciekawe czy się teraz okaże że będę się martwić że nie ma kupek 🙂 Mamy też oddac kupkę na posiew.

Moja córcia też zasypia sama, Nie stosuję żadnego bujania ani noszenia. Na rękach mam ją tylko do karmienia i odbicia. Niestety często chce smoczka uspokajacza, possie chwilkę i od razu śpi. Noc przesypia niemal całą. Tylko raz je w nocy najczęściej około 4 w potem śpi znowu do 9-10, ale niestety po jedzonku nie śpi przez 1-2h. Na razie mnie to nie martwi bo ona sobie leży i guga a ja sobie czytam. Dzidzia uśnie a mama odkłada naukę 🙂 W dzień Emi śpi 3 razy po 3h więc też mam dużo czasu dla siebie i dla "mieszkania" bo ciągle jest coś do zrobienia.

Gosia734 śliczne zdjęcia. Jaka z Ciebie ładna mamusia 🙂