Skocz do zawartości

LISTOPADÓWKI 2011 | Forum dla mam

aaa_aniusia_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Shelby_m

1290

• yenefer07_m

1098

• Cherry_m

1404

• lala89_m

1088

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
hej kobitki,
wpadlam tylko na chwilke, zeby wam napisac, ze u nas roznie, ela jest strasznie marudna, placze prawie caly dzien i ciagle u mnie na rekach, no horror jak na razie... w nocy tez sie budzi ze strasznym placzem, no i tak nam dni mijaja...
moze wieczorem przeczytam co naskrobalyscie i odpowiem... zobacze jak mala sie bedzie sprawowac 🙂

pozdrawiam was serdecznie i caluje wszystkie maluszki :*

• Mamusie
Dziewczyny, a u nas chyba zębowy kryzys.... Dziąsła spuchnięte, w buzi całe rączki, a najlepiej rączki owinięte pieluchą, wielki lament i generalnie wszystko razem... ciekawe czy to już ...

Lala - fajniutka ta Twoja Maja 🙂

A14... - ja mojego malucha ubrałam na chrzest tak jak Gosiaq Ci poradziła, jak było -5 + nieogrzewany kościół i mały miał tylko chłodne nóżki, ale dlatego, że całą mszę był na rękach. Teraz jest dużo cieplej, poza tym w razie czego weź kocyk i powinno być OK 🙂

Wszystkim chorym zdrówka życzę 🙂

• Mamusie
Witam
Jakoś nie moge tu zagladnac wiecznie zapominam wstyd sie przyznac

kjurcze nie nadrobie oczywiscie wszytskiego bo by mi nocy nie straczyloi u nas wszystko w porzadku maksiu rozrbia ale w dobrym tego slowa znaczeniu jest kochany.. noi i ta pogoda jeszcze w koncu wiosenna nic tylko sie cieszyc:]

• Mamusie
Ja też już zmieniłam kombinezon ziomowy na wiosenny, bo Maja strasznie się pociła. Czapusie też nosimy bawełnianą z podszewką. Ogólnie to jak idziemy na spacerek to mamy taki zestaw: Body z długim rękawkiem, spdenki albo śpioszki na to bluza welurkowa, albo lekki polarek itp no i na to właśnie welurkowy ocieplany kombinezonik (wcześnie mieliśmy futerkowy) a wiadomo że w wóżku jeszcze kocyś więc dzidzi było ciepło bardzo.

Gosiaq to ja Fifi wypija o 20 ostatnią porcje 240 a potem je o 5/6 to nawet się zgadza bo Maja o 19 dostaje 140ml a potem jeszcze o 22 znów 140 i śpi do 5/6.
Ja w ciągu dnia daje jedno danie dodatkowo albo zupka albo owocki - różnie. Dodatkowo dopajam herbatką albo soczkiem z gerbera jabłkowym (rozcieńczonym z wodą np 70ml soku i 30 wody) Ale już niebawem będziey dawać tak jak Ty i zupki i owocki

a i dziś kupiłam kleik kukurydziany i ryżowy. Na nocke zagęścimy mleczko 🙂 Bo czasem zagęszczam jej krupczatką albo budyniem 🙂

• Mamusie
wiecie co? u mnie w filharmonii organizują koncerty dla kobiet w ciąży i niemowląt 🙂
"od brzuszka do uszka maluszka"
bilety po 20 i 5 złotych
przygotowywane pod okiem psychologa, pod kątem małych odbiorców 🙂
chyba się wybierzemy! a co! niech się chłopak kształci, a my się odchamimy 😁

• Mamusie
Shelby napisał(a):
Kasiu, tak patrzę na zdjęcie Twojej Majeczki i sobie myślę, czy Ty też masz tak, że ubranka są na długość dobre, a na szerokość dużo za duże?

Powiem Ci, że to różnie. Niektóre ciuszki fatycznie są szerokie a ledwo na długość się mieszczą. A jak patrze na część ubranek to tak jakby wielorybek miał w tym chodzić 🙂 Generalnie firmówki typu cocodrillo/next/george i te inne ma dopasowane. Maja teraz nosi 62/68/74 - 74 podwijam rękawki. Ahh jak te nasze dzieciaczki rosną.. Jak robiłam jej porządek w ciuszkach to takie maciupeńkie że aż szok 🙂

• Mamusie
te szersze bawełniane zostawiam do spania 🙂 Ja i tak większość kupiłam w lumpku - niektóre tak są już szyte 🙂 czasami to wydaje mi się że rękawki są krótkie bluzeczka szeroka i krótka - a jak zakadam to dopasowane na bum cyk cyk. Ostatnio dorwałam w jakimś sklepie koszulke z dł. rękawkiem z disneya z kubusiem. Wizualnie wydawała się być idealna rozmiar 68, ale ledwo co ją założyłam 🤔 rękawki tak w niej są obcisłe że mam wrażenie że ledwo Majek ręke zgina no i na brzuszku tak dopasowana że szok.. Założyć założyłam - ale zdjąc już myślałam że ją potne. I to była koszulka na raz. Do dziś na nią patrzeć nie mogę 😁

• Mamusie
witam witam 🙂

zeby nie zapomniec:
YENEFER- wszystkiego najlepszego!!! spelnienia marzen, duzo zdrowka dla calej rodzinki oraz udanego powrotu do kraju 🙂 spoznione, ale szczere 🙂

no to tak:
dziewczyny zdjecia - sliczne, wszystkich dzieciaczkow, bo juz dokladnie nie pamietam, bo czytalam prawie pol dnia, podchodzilam, kilka postow i dalej do malej 🙂 ale zdjecie z pieskiem lezacym obok mnie rozwalilo 😁

a u nas... mama przyjechala, no i wprowadza mi - eli na noc rozne dziwnosci 🙂 tzn. dodawalam jej do mleka krupczatke, a teraz dodaje 2 lyzeczki kleiku ryzowego 🙂 a mala wypija powoli coraz wiecej - teraz jest okolo 90 ml na noc 🙂 w nocy cycka dostaje 3-4 razy, a pozniej w dzien juz mi butelki nie chce 😮 tylko cycka troche possie dopiero popoludniu znowu butle wypije i na noc... czy to normalne?? 🤢

no i musze sie pochwalic 🙂 moj mlodszy brat dzisiaj sam zostal z mala na jakies pol godziny, ale mala tak sie rozplakala, (jak wychodzilam to spala) ze wzial ja na rece i dzwoniac do mnie ja uspokajal 🙂 a ja pedem (zostawilam wozek z zakupami na srodku sklepu 😁 ) do domu, wpadam a ona juz spokojna, wiec kazal mi uszykowac sobie mleko, nakarmil ja i trzymal do odbicia 😜 a tak sie na poczatku bal... lubi sie z nia bawic, ale na rece wziac - "jak bedzie juz sztywno glowe trzymala, jak michalina (9 miesieczna kuzynka eli ) to ja bede nosil" 😁 no ubaw mam z nim po pachy czasami 🙂

• Mamusie
Dziewczyny, a jakie kaszki kupić bo już nie pamiętam. Mamy kupione mleczno-ryżowe ale tych chyba nie mogę dodać do mleka tylko jako oddzielny posiłek? No zamotałam się już, poradźcie jak zacząć z tymi kaszkami i czy same wprowadzać czy w trakcie wprowadzania marchewki/jabłka?

• Mamusie
dziewczyny a co polecacie na poczatek?? jablko? marchewka? a moze jeszcze cos innego? i w jakich ilosciach podawac? tak na poczatek, bo ele juz nic nie boli, jest soba!!! 😁 nareszcie 🙂 no oprocz tego dziwnego jedzenia... i planuje jej jutro cos podac, ale nie wiem juz od czego zaczac 🙂

• Mamusie
cygnee napisał(a):
dziewczyny a co polecacie na poczatek?? jablko? marchewka? a moze jeszcze cos innego? i w jakich ilosciach podawac? tak na poczatek, bo ele juz nic nie boli, jest soba!!! 😁 nareszcie 🙂 no oprocz tego dziwnego jedzenia... i planuje jej jutro cos podac, ale nie wiem juz od czego zaczac 🙂

Ja zaczęłam od marchewki później jabłko, owoce leśne a dziś ryż z marchewka każdy smak podaje przez trzy dni i obserwuje czy ok

• Mamusie
Haaalo 🙂
Ja zaczęłam od jabłuszka (bo wydaje mi się najdelikatniejsze i w razie czego nie powoduje zatwardzeń), a od dwóch dni daje małemu soczek z marchewki.
Wieczorem dodam kleiku ryżowego do mleczka, bo coś ostatnio Maksikowski się zaczyna wcześniej budzić 🙂 Chociaż szczerze pisząc, to dietkę rozszerzam i będę bardzo powoli, żeby mojego małego brzusia nie rozregulować. Zresztą uważam, że skoro maluch ładnie rośnie i przybiera na wadze, to nie ma się co spieszyć, bo można tylko zaszkodzić.

Dziś mój maluch pierwszy raz znalazł się w swoim krzesełku (na bujaku już nie wytrzymuje, bo niewiele z podłogi widać), siedział i się głośno chichrał - aż w szoku byłam 😁

Acha...i kupiłam sokowirówkę - małego Zelmera - dziś chyba dostanę i będzie soczkowy szał 😁