Skocz do zawartości

Styczniowe dzieciaczki 2012 :) | Forum dla mam

skoreczka_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• skoreczka_m

1635

• Nikusia102_m

1886

• elka144_m

1127

• Kruszyna123_m

1183

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Kacha Nie mam takiego zaświadczenia,ale ten lekarz będzie nam to mleko przepisywał na razie. Wczoraj wykupiliśmy 12 puszek i zapłaciliśmy około osiemdziesiąt kilka złotych 🤪
Nikusia Ja też jestem bardzo często zmęczona w dzień. Nawet jeśli Fabiś wstaje w nocy co 3 godziny to i tak padnięta jestem.
Wielka Dobry tekst z tym piaskiem 😁 😁

Była u nas kuzynka z córeczką 🙂 dostaliśmy nowe body, kurteczkę i buty na zimę po jej córeczce,ale nie widać czy to na chłopca czy dziewczynkę, matę edukacyjną, misia z pozytywką i chodzik na później 😁 wszystko jak nowe 🙂

• Mamusie
elka144 napisał(a):
No to bedzie ta jednorazowa zapomoga Becikowe?
Bo niezależnie od dochodów to jest Becikowe, je dostaje każdy.

Sorki że się wtrącam 🙂 Może któraś z was nie wie, a może się przydać 🙂 Becikowe, to o którym piszecie, że nalezy się każdemu na podstawie zaświadczenia od lekarza to jedno, a drugie "becikowe" też w wysokości 1000zł należy się na podstawie zarobków (dokładnie nie pamiętam ile), ale trzeba najpierw złożyć wniosek o zasiłek rodzinny (68zł miesięcznie na dziecko), i we wniosku od razu zaznacza się dodatek z tytułu urodzenia dziecka właśnie ten 1000zł. jednorazowo 🙂 Pozdrawiam.

• Mamusie
elka144 napisał(a):
nam lekarz od bioderek powiedział zeby nie uzywac chodzika 😮

Nigdy nie uzywałam chodzika, mozna doprowadzic do skrzywienia nóżek. Widziałam takie dzieciatko którego mama wkładała do chodzika, poźniej miał buciki ortopedyczne 🤢

Mój maluszek nadal śi, je i śpi 🙃 🙂

• Mamusie
Czesc

31072010 byłaś u ginekologa ? pewnie masz obniżoną szykke jesli skarżysz sie na nietrzymanie moczu u mnie teraz nie ma problemu po pierwszym porodzie było ale wysiłkowe nietrzymanie i szybko minęło

Elka piekny macie wózek i zawartosc tez 😉

Nikusia ja jestem zmęczona...a dzis to juz wybitnie 😞...

Kruszynka proszę cie nie wspominaj o powrocie do pracy 😞 😞 😞

U nas wniosek na becikowe składa sie w MOPSIE

Dołączam do przeciwników chodzików CHODZIKOM STANOWCZE NIE

CDN

• Mamusie
Byliśmy na długim spacerze i u siostry 🙂
Skoreczka ja przez ostatnie dni jestem bardzo zmęczona, już się zastanawiałam czy może mam anemię. 🥴
Z tego co piszesz to dostałaś becikowe. To drugie dostaniesz jak złożysz papiery na rodzinne.
WielkaB papiery na rodzinne to:
-PIT-y za 2010 rok
zaśw. o wysokości składek na ubezpieczanie zdrowotne za rok 2010 Twoje i męża. (to jest nowość, weszło od stycznia. Podpisujesz oświadczenie ale musisz wiedzieć jaką kwotę tam wpisać)
-akt urodzenia dziecka
Wniosek o rodzinne i dodatek z tytuły urodzenia się dziecka-wypisujesz na miejscy
-oświadczenie o dochodach nie podlegających opodatkowaniu-wypisujesz na miejscy, jeśli miałaś takie to musisz znać wysokość
-oświadczenie o dochodach z gospodarstwa rolnego czy jakoś tak.
-oświadczenie że Ty ani mąż nie pracujecie za granicą i nie pobieracie tam zasiłków.
To chyba wszystko. na rodzinne jest dość wyśrubowany próg dochodowy. Wiem że było coś ok 505zł na osobę a ok580 jeśli w rodzinie jest dziecko niepełnosprawna.
Znalazłam taki link http://opslegionowo.pl/strona/strona/?id=4&zoom=6
Kacha u mnie wszystko do becikowego, rodzinnego składa się w opiece społecznej.
Rodzinne to niewielka kwota (ok 50-60zł) która płaci Ci państwo na dziecko jeśli Twoje dochody nie są za wysoki. Dostajesz miesięcznie, dodatkowa jak dziecko chodzi do szkoły to w październiku dostajesz 100zł na książki, jak jest niepełnosprawne to chyba 80zł, jeśli dojeżdża do szkoły to też coś. tu to jest opisane http://www.prawnik-online.eu/porady-prawne/wysokosc-zasilku-rodzinnego-2011
Skoreczka ja już się spotkałam z określeniem, że becikowe to jednorazowa zapomoga. chociaż to bardzo myląco brzmi.
cdn

• Mamusie
WielkaB u nas trzeba dostarczyć do MOPSU
- do zasiłku rodzinnego : zaświadczenie o dochodach za 2010r żony i meża ( z Urzedu Skarbowego ), zaswiadczenie o płaceniu składek zdrowotnych ( z ZUSU )zony i meza, i wypełnić wnioski które dostaniesz w MOPSIE.
- do becikowego ( jednorazowej zapomogi ): wniosek dostaniesz i musisz go wypełnić, wsrod nich jest zaświadczenie lekarskie, akt urodzenia dziecka, kserówki dowodów osobistych żony i męża.

• Mamusie
Widzę, że temat becikowego kwitnie 😆 U mnie też do MOPSu muszę się wybrać... a myślałam, że się w UM przesłyszałam a głupio mi było pytać trzeci raz "gdzieeee????" 🙃

I wróciłam od lekarza i bez problemów wypisała nam zaświadczenie 😆 Świetna babka, fajnie się z nią rozmawiało i dokładnie przebadała Natalkę. Pochwaliła nas, że jest bardzo zadbana i wypielęgnowana 🤪 Może to takie głupie bo stara baba ze mnie a cieszą mnie takie pochwały. Zupełnie jak nasze oklaski 🙃 😁 Dumna się poczułam 😎 😎 😎
Muszę koniecznie napisać, że bardzo mi się podobało jej podejście. Bo teraz byliśmy u niej prywatnie, więc musieliśmy zapłacić... ale powiedziała, żeby przyjść na kontrolę za kilka miesięcy do niej ale na NFZ 😆 Nie chciała nas zatem naciągnąć 🙂 Pierwszy raz się z czymś takim spotkałam a byłam już prywatnie u kilku różnych lekarzy. Napisała adres i telefon placówki przyszpitalnej. Zapiszę się na dniach to akurat za kilka miesięcy termin będzie 😁

I Natalia Katarzyna waży już 3780 g 🤪 Rośnie nam klocuszek 😁

• Mamusie
A wy już myślicie o powrocie do pracy? 😲 Ja nawet nie chcę o tym myśleć. Mam fajną pracę... ale nie chcę 😞 Zakochuję się z dnia na dzień bardziej w moim zajączku 😆 Ale wracam... po macierzyńskim biorę zaległy urlop wypoczynkowy i wracam 😞 Z czegoś żyć trzeba. Mam nadzieję, że wciąż mam gdzie wrócić 🙃 😁

Martwię się trochę moim okresem bo z dnia na dzień jest go więcej 😲!!!!!!! Szok!!! Ciekawe ile to potrwa 🤨 Wygląda na to, że tylko ja dostałam okres tak szybko 😞 buuu 😞

Dobranoc 😘

• Mamusie
witam was z rana maly mi nie spi od 5 yeraz zasnol a ja nas pakuje bo jade go zawies do siostry sama lece na miasto
dziewczyny dzieki za informacje juz szykuje wszystkie papiery
wiecie co mnie rozwala ze od Zus mam do skarbówki oko 5km jak bym miała tam lecieć na pieszo to bym sie popłakała a potem od skarbówki do mops 4 km wszystkie na każdym krańcu miasta ale dziekuje bogu ze mam to prawojazdy

• Mamusie
Witam i ja. Jestem na nogach od 6 🙃

Kacha super wieści, lekarz pierwsza klasa 🤪 Mnie też ucieszyło jak połozna powiedziała ze dzidziuś zadbany, czyściutki więc nie czuj sie dziwnie 😉 Chyba każda jest łasa na komplementy o dziecku 🙂
Nikusia ja w 2010 nie pracowałam a ZUS wystawił mi dokument. W tamtym tygodniu przysłali mi pocztą. Jutro idę właśnie złożyć papiery o rodzinne.
Wielka a ja mam prawko i WIELKI BRAK ODWAGI DO JAZDY AUTEM 😞 😞 😞 Wydaje mi sie ze to moja wina bo po zrobieniu prawka od razu nie jezdziłam. Jednak nic dziwnego skoro nie miałam auta 🤢

Chłopaki śpią więc pije kawę rozpuszczalną z mlekiem i mam chwilkę ciszy 😉

Miłego dnia 😘

• Mamusie
Ja też od 6 walczę 🙃 😁

Próbuję sprawić, by zając chociaż na chwilę zasnął 🤢 więc bujam ją w leżaczku... i oczy zamyka... a jak przestaję to ma takie oczy o ----> 🤪
a ja mam wtedy takie ----> 😮

😁 😁 😁

Już wiem skąd ten okres i dlaczego ja 😁 Czy któraś jeszcze brała leki na zahamowanie laktacji??? Bo ja tak... i wczoraj tak mi ten okres nie dawał spokoju, że zaczęłam ulotki czytać. I okazało się, że lek ten (Bromocorn) stosuje się także na zaburzenia cyklu miesiączkowego i leczenie niepłodności 😲 😲

Skoreczko
na kombinezonie też jest zając 🤪

I mam dziś mimo wszystko dobry humor 🤪 Gęba mi się cieszy od ucha do ucha 🤪

• Mamusie
Kacha a widzisz warto czytać ulotki. Ja nie brałam takich leków. Te kropelki mleka które mi zostały usunęłam szałwią- dzięki twojej radzie.
My obie chyba bedziemy miec bzika na punkcie zajączków 😁 Wczoraj patrze a na spodenkach które ma Błażej w avatorku na pupce też jest zajac 🙃 Chyba cyknę pozniej fotkę i wstawię 😁

A ja z sentymentu weszłam na Brzuszek i nasz wątek przeniesiono i zanikamy tam kochane 😮 No ale tu nas za to pełno 🤪

• Mamusie
ja jeszcze w domu ale wszystko naszykowane mały spakowany ja papiery poskładałam umalowałamam się ale głowa mokra bo Fabian śpi a jak właczam suszarkę to się budzi ale zaraz przyjedzie M to wysusze włosy bo pojechał zawieś tesciową do miasta ( albo nad morze 🤪 🤪 🤪 🙃 🙃 🤪:woohoo 🙂
Kacha to ty teraz musisz uwarzać i to bardzo bo zeby szybko nie pojawiła się druga Natalaka 🙃 🤪 🙃 🤪
Skóreczka życze ci miłego relaksu przy kawcę
poklaskałam sobie troche bo nawet mam dobry humorek do puki nie wejde do pierwszego lepszego biura 😠 😠 😠 🥴 🥴 🥴

kochane bo ja mam bzika na punkcie krów już 2 kupiłam małemu a jedną dostał od cioci

• Mamusie
Czesc
Wczorej ciąg dalszy nie nastapił wiec dzisiaj najpierw napisze jak po wizycie a musze powiedziec ze dostałam niezłego kopniaka. Mała wazy 4800 czyli było by ok gdzyby nie róznica ile ostatnio przytyła a ile teraz bo wedłóg piguły troszke za mało ale lekarka ja obejrzała i nie stwierdziła zadnych uchybien Pielegniarka kazała zwrocic uwage na to czy mała nie ma jakiegoś przykurczu bo jej sie coś wydawałoo na szczescie tylko jej sie wydawało ale niezle mnie nastraszyła ...Poza tym problem z krzykami Kini przy jedzeniu wcale nie jest spowodowany tym ze ja coś zjadłam ... Wiecie co ja juz jestem naprawdę wyczerpana tym bo jest coraz gorzej i pokazałam lekarce o co mi chodzi bo poprzednio to było zbagatelizowane a według mnie to powód ze mniej przytyła .No i lekarka zaczeła sie zastanawiac czy nie mam mało mleka ja mówie ze jestem nerwowa ale mleko mam bo czuje zaproponowała mi to co Nikusi najpierw cyc pózniej butla wypisała recepte no ale ja wiedziałam ze mała jest głodna i lekarka jak ja osłuchiwała to to stwierdziła to samo mowie ze na pewno tak bo czekamy juz 2 godziny wiec zaraz ja nakarmię i zobaczy pani jak ona sie rzuca no i mała oczywicie głodna rzuciła sie na cyca trzy razy pociagła i w krzyk lekarka kazała mi zmienic pozycje ...(jak bym tego w domu nie próbowała) no i to samo a dodam wczesniej ze herbatke w poczekalni wypiła bez takich akcji . skonczyło sie na tym ze lekarka stwierdziła ze niestety ale to dziecko nalezy do niewielkiej grupu dzieci leniwyh którym nie chce sie ssac mam sciagac mleko i podawac w butelce...niestety z piersi nigdy sie nie sciagnie tyle co dziecko by wypiło wiec jak cos to doddac butelke ...niestety ja wiem czy to sie moze skonczyc wiec sprubuje mała jakos przypilnowac z tym piciem ale w sumie to nie mam pojecia jak;(
Tak ze nie jest mi za wesoło po tej wizycie 😞
A dodam ze zaszczepilismy skojazonymi choc jak szłam do szczepienia to chciałam szczepic refundowanymi lekarka i piguła mnie przekonały opowieścią o ksztusccu na który zachorowało po szczepieniu jedno a dzieci pracownicy przychodni.

Kacha ja tez znam takiego lekarza 😉 to pediatra do któregi jezdziłam prywatnie z synkiem ;0

Skoreczko sprubuj wsiasc do auta to nie takie straszne a bardzo ułatwie zycie 😉Ja to zyc byym nie mogła bez auta 😉 zwłaszcza teraz jak ma 2 dzieci i gdziekolwiek wychodzimy to autem jedziemy a tak to chyba bym w domu cały czas siedziała

Kacha miło czytac ze jestes usmiechnieta 😉

• Mamusie
Hej dziewczyny u nas noc trochę gorsza od poprzednich ale nie jest źle.
Anabel to nie dziwię się że się zdenerwowałaś, ale mam pytanko dajesz małej herbatkę z butelki?Niby jak się karmi tylko piersią to nie trzeba dawać herbatki ja też się zastanawiałam nad tym czy dawać czy nie, bo starszego synka jak dokramiałam to właśnie pił herbatkę.
A nie jest to powód właśnie niechęci picia Twojej Kini że łatwo jej leci z butelki herbatka, którą też się nasyci a później nie chce się jej pić z piersi bo musi ciągnąć.To w sumie tak samo jakbyś dawała mleko przez butelkę.Sama nie wiem? Mój Niko też dzisiaj w nocy i parę dni wstecz mało pije, zobaczymy jak pójdziemy na szczepienie co powie o wadze, też sie boję o wagę bo w sumie mam mało pokarmu muszę pić dużo wody i herbatkę laktacyjną bo bez tego pewnie piersi miałabym flaki 😞 Powiem Wam szczerze że też zastanawiałam się czy Nikosia nie dokramiać chociaż na noc spróbować.Poczekam jeszcze trochę i zobaczę jak to będzie ale człwoeik jest taki uwiązany że nawet do sklepu nie może wyskoczyć bo jak beędzie chciał pić to co wtedy.

• Mamusie
No w koncu tu weszłam! Miałam jakis problem z ta stronka bo jak dawałam "odpowiedz" to nic sie nie działo 😮 Nie nadrobie was czytac , nie ma szans 😉 takze jak bede pytac o cos co juz było tu poruszane to wybaczcie. Ide wrzucic mała do łózeczka bo mi spi przy cysiu. Mam nadzieje ze sie nie obudzi bo w nocy nie spala prawie nic 🤢