Skocz do zawartości

Lutóweczki 2012 | Forum dla mam

timecontrol15_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• monisiaj22_m

1131

• konefka_m

1074

• olcia157_m

1118

• aniag070_m

886

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Ja w tempie ekspresowym zrobiłam lasagne i sie teraz zapieka 😁 Mały na dworze się wietrzy po spacerku jeszcze 😉
Wiem o tych 4 tygodniach dodatkowych. Interesuje mnie bardziej to,czy tydzien mam liczyc jako całe 7 dni,czy 5 dni roboczych 🙂 Ewa u mnie też wypada wszystko w wakacje,ale w przedszkolu są dyżury,więc mi jak najbardziej pasuje tych 20 dni wolnych 😆

A mój to tylko na rączkach,czasem ma fazę na ogladanie świata a tak chce być blisko mnie. wiec chuste zaraz zamawiam !

• Mamusie
Hej kochane 🙂
Nasz Madzia niedawno wyszła z Antosiem ze szpitala bo najpierw coś było z małym a później jej się zakażenie wdało w ranę po cc...
Mój mały teraz wypił 90 herbatki z kopru włoskiego 🙂
Ja zamiast chusty będę miała nosidełko 🙂Cieszę się bo go wezmę ze sobą nawet do kuchni i miejsca nie będzie zajmował 🙂

Nosidełko fajna sprawa,ale dopiero dla dziecka które już samo siedzi. Pytałam o to ostatnio ortopedę i kategorycznie zabraniał wcześniej nosić dziecko,jeśli samodzielnie nie siedzi. Wcześniej cały ciężar podczas "siedzenia" w nosidełku jest oparty na bioderkach,które jeszcze nie są na to gotowe.W rezultacie powstają duze problemy ortopedyczne z nogami u dziecka.
Chusta też nie przekonała w 100 % mojego lekarza.Stwierdził jednak,że z dwojga złego (i jeśli już jest konieczność noszenia w ten sposób..."bo jakby nie można było na rękach" :/ ) to do noszenia dziecka do 5-6 mies. wybrałby chustę. Jednak materiał jest elastyczny i nie taki twardy jak w nosidełku i bioderka nie są wciśnięte od razu w te dziury.
Z kolei większe i cięższe dziecko nosiłby w nosidełku,ale takim ergonomicznym,bo w bylejakie dziecka nie ma co wsadzać. sprawdzałam koszt takiego nosidełka i jest to tylko... a z resztą same zobaczcie http://www.babytula.pl/products/folk-birds-nosidelko-ergonomiczne-tula
😆

• Mamusie
ja pierdziu w jakiej czarnej dupie sie znalazlam jesli chodzi o lekarzy. porazka 😮 bylam u ginai nie zajrzala mi do piczki tlko obejrzala rane po cc 🤢 kurwa mac. i wypisala te cerazette dla kkarmiacych tez takie macie? bo cos min sie o uszy obilo. masakra. no ale dowiedzialam sie dokladnie dlaczego cc mi zrobili: nie bylo postepu w rozwarciu (zatrzymalo sie na 8 cm) , Aziz nie schodzil do kanalu rodnego, byl za wysoko, no i zamiast czubkiem glowy byc zwroconym do wejscia do kanalu to byl... twarza 😮 masakra, wszystko naraz.
dzisiaj caly dzien na dworzu, maz mial wolne wiec 4 godz spacerku i potem jeszcze 2 godz spacerek do gina i z powrotem, pogoda u nas zajebiaszcza. bylismy tez na wazeniu, przybral teraz przez tydzien 250 g, jest dobrze! my mamy na niego sposob z golym dupskiem go kladziemy i sie bawi, tez juz sie usmiecha od kkilku dni swiadomie, guga powoli, no i dzisiaj sukces, bo lezal na brzuszku i sam przepelzal kawaleczek, i na dodatek obrocil sie z brzucha na plecy, w szoku jestesmy bo nasi znajomi radoche mieli jak ich 5-miesieczna corka sie przekrecila z brzucha na plecy i jak glowe podnosila co juz teraz nasze dzieciaczki to robia 😮
poza tym maz mi dzisiaj kupil zajebiaszcze buty na obcasie, juz w sklepie je zalozylam, i smigalam po miescie, poczulam sie jak lasencja z 6-mmiesiecznm brzuchem w szpilach 🤪 obcas wysoki ale b wygodny bo go nie czuc.
Tynka nie boj sie bo moja waga tez w miejscu stoi i sie w ogole nie rusza. Ja mam 9 na plusie, na jeansy nie patrze tylko na leginsy i jakies fajne tuniczki, wk...wiac sie bede jak sie zimno bedzie robic bo wtedy juz sie nie oszukam i dupe wcisnac w spodnie bede musiala ☺️
co do chust i nosidelek, nie wiem ale nie przekonuje mnie to, przyzwyczajac dziecko do noszenia wiecznego a jak podrosnie to nic tylko przeszczep kregoslupa moze czekac :P
wlasnie cwicze Azizka zeby sam zasypial, czuwam skitrana przuy lozeczku zeby mnie nie widzial i tylko mu smoka wciskam jak mu wypadnie i zaczyna marudzic.
Dobranoc Mamuski
a Snakerka na FB sie pojawia ale pewnie narazie na Mamuski nie zaglada bo zafrasowana jeszcze jest 🙂 pojawi sie na pewno 😉
Olcia sie tez schowala nie zaglada ostatnio do nas. moze tez sie pojawi 🙂

Aleksandra86 napisał(a):
Dziewczyny ja dzis po szczpieniu - czy wasze dzieciaczki tez były tak niespokojne? I jak długo to potrwa śpi godzine i budzi sie z płaczem :/

u mnie cały dzien był marudny i niespokojny,dzisiaj juz ok.

monia ja byłam badana tam na dole 🙂

• Mamusie
Witajcie 😉
Moja córcia mimo katarku pospała w nocy ślicznie 6,5 godz a potem 5 jest kochana 😆 Teraz śpi sobie jak mały koteczek w chuście 😆 Musi się tylko przyzwyczaić do wkładania bo troszkę marudzi i popłakuje ale to obie musimy dojść do wprawy 😆
Zaraz przyjeżdża moja siostra cioteczna to będzie jej pierwsze spotkanie z moją córcią już się doczekać nie mogę 😆

• Mamusie
czesc dziewczyny.
mam pytanie czy wasze dzieci duza placza w ciagu dnia, bo za kazdym razem jak sie obudzi, tylko na golasa jako tako gaworzy a tak to albo placze (a wrecz sie zanosi) albo na cycu albo spi. Tak sie nauczyl i cyc go uspokaja, nie wiem jak go oduczyc 😞

• Mamusie
Mój płacze tylko jak go kupki nie zrobi albo gazy ma ale troszke pocwiczymy i wychodzi wszystko i jest juz wtedy spokojny 🙂
Dziewczyny wczoraj ok 22 uspokoił się po szczepieniu zjadl juz wtedy normalnie i spal 5h teraz tez ladnie zjadl i spi wiec chyba to juz minelo 🙂
Czy wy te idziecie na usg bioderek?
Ja mam termin na 12 kwietnia

• Mamusie
Witm 🙂
U nas wsystko ok 🙂 dużo spacerujemy, przy okazji ja się więcej poruszam i miejmy nadzieję że gdzieś te kilogramy ciążowe uciekają 😉
my bioderka mieliśmy 16 marca a następne mamy za dwa miesiące,
w kwietniu mamy dodatkowe badanie słuchu, to które robili małej w szpitalu było ok, ale z powodu opryszczki której nabawiłam się w ciąży jesteśmy w grupie ryzyka 😞 ale jestem dobrej mysli zwłaszcza że o ile pamiętam w pierwszej ciąży też na ustach mnie wywaliło a mała zdrowa 🙂 a 09 kwietnia chrzest, właśnie wczoraj uzgadniałam meni, oby pogoda dopisała 🙂
pozdrawiam 🙂

• Mamusie
Na kupki to można dzieciaczkowi dać Lakcid...Albo czopek glicerynowy 🙂
My już obmyśliliśmy menu na chrzciny...Będzie 12 osób...Robimy w domu,siostra piecze ciacho,rodzice pomagają przy obiedzie,będzie rosołek albo zupa gulaszowa i kotlety ziemniaczki i suróweczka 🙂po obiadku będzie ciasto,tort,kawa lub herbata...A po cieście tak z 2 godzinki będzie grill jak oczywiście będzie ciepło 🙂My za tydzień w piątek jedziemy do moich rodziców i ja z Gabrysiem zostajemy u moich rodziców do świąt...Bartek w tym czasie musi przemyśleć czy lepiej z nami czy bez nas i jak zechce przyjechać na święta i mi odpowiedzieć 🙂

timecontrol15 napisał(a):
Bartek w tym czasie musi przemyśleć czy lepiej z nami czy bez nas

o cholera, stawiacie sprawę na ostrzu noża...no ale czasem tak trzeba 😠

Wróciłam własnie z zumby.Masakra wycisk,zawsze podczas zajęc zarzekam się,że wiecej nie pójdę,ale i tak idę 😆 No,ale dzisiaj zobaczyłam efekt moich męk,codziennych brzuszków, długich energicznych spacerów i ograniczenia słodkości= 1 kg mniej i aż 4 cm mniej w brzuchu ! 😎
No i pod tłuszczykiem zaczynam czuć mięśnie brzucha 🤪 juz myslalam,ze sie utopiły w tym smalcu 😉
Czy wy też macie tak jakby szersze biodra po porodzie? mówie o sn oczywiscie. Czy to miednica jeszcze nie wróciła na miejsce i czy wogóle...wróci ? 🤨

Na kupę polecam czopki (tak jak Malwina) mój po tych z panadolem raz,dwa się zerżnął i to tak ostro dwie minuty po włożeniu 😁 Wyciągałam go z kupy i czyściłam i włożyłam raz jeszcze,bo miał za zadanie zbić temp. a nie wypróżniać Aleksa 😁

• Mamusie
Kurcze co z ta opryszczka, tuytaj polozna mowila ze dopiero jak Dzidzi na swiecie to trzeba uwazac bo niebezpieczna ale jakw ciazy to nie ma znaczenia. Ja mialam chyba ze 3 razy albo i wiecj w ciazy iMlody ma przezajebisty sluch. Moze mu sie pogorszyc?
Malwina mam nadzieje ze sie wyjasni wszystko pozytywnie 🙂
Moj Babel ma znowu katarek i harcze w nocy, kuzwa az ja sie mecze za niego jak tego slucham 🤨 sol fizjologiczna w ruchu ciagle, te gilki stoja miedzy noskiem a gardlem, i on nie umie sie jeszcze tego pozbyc 😞
Tynka zazdroszcze ci tej zumby, dzisiaj bylismyu u znajomych i laska powiedziala ze u nas jest zumba i mlode mamuski z dziecmi w chuscie cwicza 🙂 chcialabym to zobaczyc, podobno maluchy spia jak aniolki od tego trzachania 😁 ale i ja bym sie skusila tylko ten samochod... no niestety musze sobie sama w domu zumbe robic poki co 😉
dzisiaj nauki zasypiania samemu w lozeczku ciag dalszy, wszystko wg planu, mam duzego i madrego Synka 🙃 pokwili pokwili i zasypia nawet bez smoczka ! meza to myslalam ze dzisiaj utluke, prysznicowalam sie i slysze ze Mlody kwilic zaczyna ale twardo nie lece na jego kazde pierdniecie , no pol minuty nie minelo a moj juz przy lozeczku, smoka mu do buzi wpycha i czule zagaduje, to go opierdzielilam ze jak tak bedzie robil to moze sie spodziewac ze chata bedzie wiecznie brudna i obiadow zero, jak on mi tak bedzie wspolpracowal ze ja tu Azizka na przetrzymanie cierpliwie w ciagu dnia a ten na kazde pierdniecie wieczorami i rano od nowa 😠 ale zawile to co napisalam ale wiecie o co kaman, jak Mlody sie zanosi to ide do niego, wiadomo ale nie jak troszke kwili 😎
w szpilach znowu caly dzien latalam, kocham smiganie z wozkiem, bo mam gdzie buty na zmiane kitrac 🤪 juz na koniec zmienilam na baleriny bo mam piety poobdzierane . bylam u tej znajomej co ma Babla 3-tyg i jak zaczeli plakac obaj naraz to dopiero byl mega koncert. jeden zaczynal drugi konczyl, masakra 😁 nowe twarze nowe glosy i Mlody strasznie sie u nioej wsciekal przy karmieniu i zasypianiu, piszczal co chwile ze zlosci, ale w koncu padl ze zmeczenia i nawet nie kiwnal palcem jak go ubieralam, Bidulek 🙂 czy w Pl tez wam tak do wozkow zagladaja bo tutaj ludzie sie nie krepuja i zagaduja, zurawia zapuszczaja starsze babeczki z bananem na buzi juz widze jak ida w moja strone to juz wiem ze bedzie prezentacja 🙂 na poczatku mnie to irytowalo troche ale juz teraz moja zaborczosc zmalala i ta spontanicznosc ludzka mi nie przeszkadza 😉 dobra spadam odsypiac do nast pobudki, maz dzisiaj wstaje do pracy 4.30 az mu wspolczuje 🤨
tak w ogole jesli Wasze Dzieciaczki maja ciemieniuszke to polecam smarowanie zwykla oliwa z oliwek nam to ladnie schodzi po tym, olejek dla niemowlat guzik podzialal ! u mojegomeza w kraju to cale cialo ta oliwa smaruja niemowletom, ja sie boje i nie pozwalam ale na glowke dalismy bo zwykly kosmetyk nie podzialal i efekt jest 🙂

• Mamusie
Czesc 🙂 u nas wszystko ok. Jutro i pojutrze mamy gosci znow :P. Dla malej zmienilam mleko z bebilonu na nan 1 i zupelnie inne dziecko, spokojne, nawet mi w dzien troche zaczela spac :P. Wczoraj kupilismy jej gasienice taka ze i do wozka mozna przyczepic i do lozeczka albo fotelika, to babel sie z nia zaprzyjaznil i gaworzy i cieszy sie do niej :P. Wieczorem polozylam ja do lozeczka to z godzine lezala i gada do pluszakow, a potem zasnela, a tu zonk trzeba ja kapac, no to dawaj ja budzic, a za chiny ludowe nie chciala sie budzic, rozebralam ja do naga i nic - dalej kima, bralam na rece i na ramiona glowke w pion - nic, zero reakcji, i tak budzilismy ja 40 minut xd.
W poniedzialek na szczepienia - boje sie strasznie 😞((
10 kwietnia na bioderka - ciotka Adiego zapisala nas do lekarza, ktory od razu zrobi sam usg bo tak to usg tylko jak cos w badaniu nie tak wyjdzie.

innicone ja też jestem bardzo zadowolona z nan pro 1 🙂

tynka ja mam ten problem co ty z biodrami, mam dużo szersze i też się zastanawiam czy to wróci czy nie 🥴

w ogóle nie przypuszczałam,że będę kiedyś myć okna o 7mej rano, ale trzeba korzystać jak kleopatra śpi 😁