Skocz do zawartości

Marcóweczki 2012 | Forum dla mam

izunia1986op_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ewcia_m

1877

• izunia1986op_m

2844

• kasia_sztuk_m

1738

• sztunia_m

1650

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
no bycie singlem albo parą bez dzieci a rodziną to mega różnica
wcześniej mozna było sobie pozwolić na kozaki za 700zł a teraz.... latam w nich do tej pory hahah
priorytety się zmieniają,
i pamietam jak Michał gdy mieszkałam jeszcze u rodziców mi wytykał że szampony mam nawet drogie, że balsam drogi już nie wspomne o ubraniach, i czy bede wstanie z tego zrezygnować i zrezygnowałam bez mrugniecia okiem.
Ja lubie szmateksy tylko czasu nie mam,
od kiedy dzieci się pojawiły to one są naszą skarbonką bez dna 🙂
nas mocno wspierali na poczatku rodzice, dom tesciowie postawili, moi rodzice razem z teściami pomogli urządzić, jak chcieliśmy kupić wieksze auto to tata mój zaoferował że kupi nam nowego vana,więc dzięki bogu kredytów nie mamy
i z jednej strony fajnie, a z drugiem ta radość ograniczona bo to zasługa kogoś innego a nie twoja

a co do pracy na roli,podziwiam i szanuje, bo tu trzebamieć łeb jak sklep

No ja tez mam szacun dla rolników, bo jak patrzę na moich teściów i ten kawał roboty jaki odwalają co dzień to na samą myśl wymiękam...
Kurde Sztunia, fajnie masz, ze ma Wam kto aż tak pomóc. Nam też pomagają rodzice, tzn niby dzieciakom kasę dają, a to u Wiktosi w wózku znajdę pliczek, a to u Bartka w kieszeni.

• Mamusie
kasia_sztuk napisał(a):
Siemka.
U nas znowu pobudka o 2 ale spanie do 7.30 coś tej mojej kruszynie się poprzestawiało bo zawsze całą noc przesypiała, spała zawsze od 20-21 do 6-7 ale z tego co piszecie to Wasze maluchy też budzą się w nocy. Brzydka pogoda za oknem. Co tu robić dzisiaj?
Dziś na obiad polędwiczki wieprzowe z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i ogóreczki z jogurtem. Ej mamy karmiące, a Wy jecie już świeżego ogórka?

ja tez ogórka jadłam praktycznie od samego poczatku takiego surowego, wiec spokojnie, tak jak leliva napisała jak juz jadłas smazone to spokojnie ogóraka mozesz se walnac...
hejo laski, ja pzreziebiona, gardło mnie boli i z nosa zaczyna ciec, albo to skutek jedzenia lodów 3 razy dziennie, bo upały, albo mnie wczoraj pzrewiało, bo wieczorem na placu wiało i wcale nie było upalnie, byłam w bluzie polarowej az, albo jzu cos przyciagnełam se z pzredszkola.

my dzis nocke w sumie mielismy ciezka, niby Igunia ładnie spała, obudziła sie o 5 na cyca, ale zuzia wstałą o 4:30 i płakała ze ja brzuszek boli, dałam pzreciwbolowy syrop i jakos zasneła ale musiałam z nia do rana lezec, a długo długo miała oczy otwarte, w pzredszkolu tez była jakas nieswoja, mam andzieje ze to nie poczatek choroby.

co do rachunków to ja własnie opłacałam prad, mamy ok 80zł za mieszkanie i 15 za garaz, ale za garaz płacimy 2 razy w roku tylko, i podliczyłam rachunki za mieszkanie to wyszło 530zł. kredytów nie mamy,dzieki Bogu, samochód kupilismy, ajkos tam zarabiamy i ardzimy sobie, do tej pory w sumie duzo odkłądalismy. w 2009r jak wracalam do parcy po zuzi kupilismy dla mnie samochód za 30tys, wszytsko pozyczone od rodziców, i w miedzyczasie spłacilismy dług i uzbieralismy na drugi za 40tys, i ejszcze nam zostało, damy na lokate to co zuza uzbierała pzrze te 3 lata ( w sumie ok 16tys) i dla Iguni zostanie.
ale dzis dzwonił meza brat zeby mu na miesiac pozyczyc 15tys, wiec pozyczymy i narazie lokata zuziowa pzrełozona na za miesiac. w lipcu czy sierpniu ajkies wczasy a potem zobaczymy, bo i pzredszkole i złoebek (300zł) albo niania (1000zł) i bedzie szła kasa. a i wracam do roboty to drugie paliwko w małego samochodzika trza wlac, i ajkies jedzonko w pracy 🙂 juz nie bedzie pewnie tak kolorowo.

Gulciu, widze ze sie trzymasz jakos i dobrze ze masz wsparcie rodziców 🙂 a królewne ubieraj ubieraj mała slicznotke 🙂
a mówisz ze chrzciny a ze maz nic swoim rodzicom nie powiedział, moze bedzie pzrepraszał jak przyjedzie, co??

Izu Tobie tez wspołczuje, moze sie siostra wykaraska, w sumie najwazniejsze zeby nic poza obijaniem sie nie ujawniło teraz.

• Mamusie
leliva napisał(a):
Któraś chce zupkę podać dziecku, ale nie wiem która ☺️ Ula miala problemy z kupka po marchewce, więc zalecam ostrożność 🙂 Ja się z zupkami przez tą marchew wstrzymałam, daję małej jabłko, zarówno gotowane, jak i surowe, a także kleik ryżowy. Próbowalam słoiczek bobovity z jabłkiem i jagodami, ale też był problem, więc poszedł w odstawkę. Chce jej zrobić dziś zupkę z pietruszki i ziemniaczka, ale z oliwą z oliwek, bo nie jestem pewna jakości masła, które kupuję.

Dziś dzień bez kompa, mąż potrzebuje do pracy. Spadam, trzymajcie się 🙂

leliva,z tego co wiem pietruszka tez starsznie uczula wiec uwazaj, anwet jak natka w skłądzie w słoiczkach jest, niewielka ilosc to mzoe zaszkodzic.

• Mamusie
lady_m4ryjane napisał(a):
fiku ja umiem dbać ale o cudze pieniądze nie swoje. Dzierżę kasę firmową i jak przyszłam do swojej roboty to odzyskałam sporo zaległości od dłużników. Ponoć się z powołaniem minęłam i powinnam w windykacji pracować 🙃 W domu zabija mnie zakupoholizm. Ale już lepiej to ogarniam wszystko. Po prostu jak się żyje bez dziecka tyle czasu to się za bardzo konsumpcyjny tryb życia prowadzi 😜 Teraz są inne priorytety. Pracuję nad sobą 🙂

Ej a pada już u was?

Ech u Astry pada to zaraz nad Łódź nadciągnie :/

u nas dzis nei pada, ale nie jest tez słonecznie, za to jutro u nas zapowiadane oberwanie chmury... chyba nici z placu zabaw w pzredszkolu 😞

• Mamusie
kasia_sztuk napisał(a):
Kurde z tym odkładaniem to faktycznie ciężko. Mój Michał zarabia 11 tyś zł plus moje 1200 to jest ponad 12 tyś. Ale co z tego jak ma 4 kredyty, dwa samochody do utrzymania, opłaty, pieniądze za wynajem, dwie karty kredytowe itp. Na szczęście w sierpniu kończy spłacać dwa największe kredyty na łączną sumę ok 1800 zł i dopiero wówczas będziemy mogli zacząć coś odkładać bo teraz się zwyczajnie nie da.

11 tys?? WOW 🙂 a ja z moimi 1600zł w kieszeni szczesliwa jestem 🙂

• Mamusie
mulant napisał(a):
ja nie mam wypłat ja cały rok robie by w żniwa zebrać i mieć na cały rok

wspołczuje mulant, ale pewnie to kochacie, zwłaszcza jak mówiłąs Twój maz. my mamy meza brata na wsi, i wiem co to znaczy. moj dopóki nie załozylismy prawdziwej rodzinki to był zakochany w "polu" i mogł tam co tydzien jezdzic, zeby se tylko na traktorku popracowac... teraz juz nie wspomina, bo i tak czasu nie ma...
ale to ciezki kawałek chleba, meza brat nawet na nasz slub przyjechał pózniej bo krowy musiał wydoic, swiątek piatek i niedziela, zapieprz....
a wy co hodujecie??

• Mamusie
mulant napisał(a):
z tej okazji dałam hubusiowi liznąć lizaczka ale teraz się oblizuje hi hi

hehe dobra matka, niech ma troche słodyczy tak?? ale pewnie jeden liz mu nie zaszkodzi jak on taki chłop, w sumie nie ma alergi zadnych ani bóli brzuszka mulant tak?? on chłop jak dąb wiec nic go nie beirze... moja królewna mniejsza chyba sie budzi...

• Mamusie
kasia_sztuk napisał(a):
Wróciłyśmy ze sklepu, leje jak 150 ale mama zarzuciła na plecy kurtke przeciwdeszczową, dzidziowi folię na wózek i poszły. Fajnie jest cieplutko tylko ten deszcz, ale jest potrzebny żeby grzybki rosły 🙂 już nie mogę się doczekać kiedy je będę zbierać 🙂 uwielbiam 🙂 jestem grzybomaniaczką 🙂

ja uwielbiam zbierac i jesc, obrabiac nie i robic jedzenie... ale w sumie byłam chyba ostatni raz jak bylismy u moich rodziców, bo tam znam lasy, i to chyba zuzi jeszcze nie było, wiec w sumie dawno dawno temu... juz nawte nie wiem jak to było jak bylismy sami... dzis tak patrzyłam na Igusie i sie zastanawiałam i nie pamietam jak zuza taka była... a one takie podobne do siebie, ciekawe jak beda jak beda wieksze...

• Mamusie
ja jakąśpanikarą nie jestem
ale dopiero co sięogarnęłąm
bo jak pierdolnał piorun to aż podskoczyłam,chwyciłam za telefon i aczęłam wyćmichałowi do słuchawki
moze mi sie wydawało, ale widizałam jak piorun jebną w ziemie obok naszego ogródka w pola
widziałamto kątem oka, cośmi błysło i jebło tak głośno że do tej pory dzwoni mi w uszach
i mam oberanie chmury

• Mamusie
sztunia napisał(a):
no bycie singlem albo parą bez dzieci a rodziną to mega różnica
wcześniej mozna było sobie pozwolić na kozaki za 700zł a teraz.... latam w nich do tej pory hahah
priorytety się zmieniają,
i pamietam jak Michał gdy mieszkałam jeszcze u rodziców mi wytykał że szampony mam nawet drogie, że balsam drogi już nie wspomne o ubraniach, i czy bede wstanie z tego zrezygnować i zrezygnowałam bez mrugniecia okiem.
Ja lubie szmateksy tylko czasu nie mam,
od kiedy dzieci się pojawiły to one są naszą skarbonką bez dna 🙂
nas mocno wspierali na poczatku rodzice, dom tesciowie postawili, moi rodzice razem z teściami pomogli urządzić, jak chcieliśmy kupić wieksze auto to tata mój zaoferował że kupi nam nowego vana,więc dzięki bogu kredytów nie mamy
i z jednej strony fajnie, a z drugiem ta radość ograniczona bo to zasługa kogoś innego a nie twoja

a co do pracy na roli,podziwiam i szanuje, bo tu trzebamieć łeb jak sklep

nio to dobzre sztunia ze macie takich rodziców co pomoga i moga pomóc, maja z czego. czasami rodzice nie maja za co dzieciom wesela zrobic.
ja nei narzekam, w sumie mieszkanie mamy od rodziców, połowa od rodziców moich(sprzedali mieszkanie w którym mieszkalismy, co wynajmowali, a sami mieszkaja w domku), a druga połowa maz dostał od brata w zamian za zrzeczenie sie jego czesci ziemi, ale wykanczalismy sami,w sumie troche to trwało, bo teraz mzoemy powiedziec ze mamy mieszkanie urzadone, nic nie brakuje, nio moze tv płaskiego, ale nam sie nie spieszy. a samochody swoja praca zarobilismy, maz nocami, jak jeszcze bylismy tylko we trójke, bo odkad Iga sie urodziła juz nie pracuje tak. a taki był z niego pracoholik. a moze wróci, ajk beda duze wydatki, czyt. niania czy złobek i pzredszkole.

• Mamusie
Astra napisał(a):
No ja tez mam szacun dla rolników, bo jak patrzę na moich teściów i ten kawał roboty jaki odwalają co dzień to na samą myśl wymiękam...
Kurde Sztunia, fajnie masz, ze ma Wam kto aż tak pomóc. Nam też pomagają rodzice, tzn niby dzieciakom kasę dają, a to u Wiktosi w wózku znajdę pliczek, a to u Bartka w kieszeni.

moi rodzice tez tak wpychaja, a to tu stówke to tu. albo moaj babcia, dla swoich prawnuczek 🙂
ale jak sa swieta czy nasza rocznica slubu, imieniny to tez dostajemy cos tylko dla siebie, bo postanowilismy ze pieniadze które dziewcynki dostana odkłądamy im na konto, zapisujemy... to ich dorobek. i w sumie wspolna pula, ale teraz mamy odłozone dla zuzi i igusi to co ich...

• Mamusie
sztunia napisał(a):
ja jakąśpanikarą nie jestem
ale dopiero co sięogarnęłąm
bo jak pierdolnał piorun to aż podskoczyłam,chwyciłam za telefon i aczęłam wyćmichałowi do słuchawki
moze mi sie wydawało, ale widizałam jak piorun jebną w ziemie obok naszego ogródka w pola
widziałamto kątem oka, cośmi błysło i jebło tak głośno że do tej pory dzwoni mi w uszach
i mam oberanie chmury

trzymacie sie sztunie 🙂

• Mamusie
No trza wszystkim odpisac, a jak wszystko naraz sie przeczyta to poznie nie ra dady 😜 Tez tak czasem mam. Kurde 2 h zmarnowane na szukanie paczek z ciuchami dla Fifiego. Kurde z wszystkiego powyrastał, jedne dzinsy dziurawe, a pozostale dwie pary probuje doprac od miesiaca 🥴 Z chlopakami 🤔: 😁

• Mamusie
meti84 napisał(a):
No trza wszystkim odpisac, a jak wszystko naraz sie przeczyta to poznie nie ra dady 😜 Tez tak czasem mam. Kurde 2 h zmarnowane na szukanie paczek z ciuchami dla Fifiego. Kurde z wszystkiego powyrastał, jedne dzinsy dziurawe, a pozostale dwie pary probuje doprac od miesiaca 🥴 Z chlopakami 🤔: 😁

paczek z ciuchami?? ale w domkuczy czegos na allegro szukasz zeby kupic??

meti84 napisał(a):

A co do chrzcin, tez mielismy robic w knajpie, ale doszlismy do wniosku, ze jakos sie pomiescimy. A to co wydam na sam obiad w knajpie, wystarczy mi na obiad, zimne przekaski i alkohol w domu, jeszcze zostanie. Pozyczę od tesciowej serwis obiadowy bo nie mam, do sasiadki przejde sie po krzesla, a moja ciotka przypilnuje rosolu jak bedziemy w kosciele 🙂

My chrzciny robiliśmy w domu, bo impreza w lokalu trochę drogawo wychodzi. Gości nie mieliśmy wielu, bo chrzestni i dziadkowie małej, więc pomieściliśmy sie bez problemu. Jedynie zamówiłam mięso z cateringu, bo nie dałabym rady wszystkiego sama naszykować (chrzciłam 4 tyg po porodzie, brakowało mi wtedy trochę sił), a rosół, kluski, sałatki i zimną płytę to już sama naszykowałam.

meti84 napisał(a):
Leliva, twoja Ula skonczy zaraz 4 miechy, ona jest najstarsza z naszych dzidek czy mi sie wydaje?

Ano najstarsza 🙂 Ja zapoczatkowałam porody marcówek 🙂

ewcia napisał(a):
leliva napisał(a):
Któraś chce zupkę podać dziecku, ale nie wiem która ☺️ Ula miala problemy z kupka po marchewce, więc zalecam ostrożność 🙂 Ja się z zupkami przez tą marchew wstrzymałam, daję małej jabłko, zarówno gotowane, jak i surowe, a także kleik ryżowy. Próbowalam słoiczek bobovity z jabłkiem i jagodami, ale też był problem, więc poszedł w odstawkę. Chce jej zrobić dziś zupkę z pietruszki i ziemniaczka, ale z oliwą z oliwek, bo nie jestem pewna jakości masła, które kupuję.

Dziś dzień bez kompa, mąż potrzebuje do pracy. Spadam, trzymajcie się 🙂

leliva,z tego co wiem pietruszka tez starsznie uczula wiec uwazaj, anwet jak natka w skłądzie w słoiczkach jest, niewielka ilosc to mzoe zaszkodzic.

Będę ostrożna 🙂 Ale sama już nie wiem co by się nadawało na zupkę dla małej na początek:/ Same ziemniaczki to tak biednie trochę. Seler też mocno alergizujący, brokuł, groszek wzdymające... Ile się człowiek musi nagłowić, żeby dziecko nakarmić!

Kurde, cos mi się mój szewek nie podoba 😞 Wszystko się ładnie zagoiło jakieś dwa miesiące temu jak nie dłużej, a teraz boli i jest opuchnięty 😞 Jakiś stan zapalny chyba, ale z czego? Idę zaraz po tantum rosa, jak do wtorku nie przejdzie, to muszę jakoś się wcisnąć do mojego gina. Chociaż będzie ciężko, bo dwa miesiące do przodu trzeba się rejestrować z nfz.

• Mamusie
leliva napisał(a):
Izunia, to siostra musiała nieźle oberwać przy tym wypadku, skoro takie luki w pamieci ma 😞 Niech ją dobrze skontrolują. Ale chyba w Niemczech służba zdrowia lepiej działa niż u nas?

Ona z butów wyskoczyla na zywopłot poleciala 😮Mama mówiła,ze musieli buta szukac na ulicy 😮Wiec ta babka powoli nie jechala 😠Policja twierdzi,ze to tej babki wina,bo wyprzedzala stojacy na przestanku autobus i za duza predkosc miala.
Rozmawialam z Nikola dzisiaj.Noga i kregoslup najbardziej ja bola.Ledwo chodzi.Ale obiecalam jej,ze jak tylko mama sie zgodzi i odwola kolonie(ma jechac za tydz.w sobote na 2 tyg.)to ja zabiore do Polski.Tak mi jej szkoda.Jeszcze cisnienie ma wysokie i wczoraj z tego wszystkiego mama zapomniala jej tabl.zabrac do szpitala.Dzisiaj jej dowiozla.Ale ja to mowie,ze ona na dzien dobry w szpitalu walczyla o zycie to teraz i pozniej tez da rade.Za dlugo lekarze meczyli mame i w ostatniej chwili zrobili cc.
Sluzba zdrowia mysle,ze o niebo lepsza.Juz pare razy bylam z Niko w De na pogotowiu.I nie pamietam,zebym musiala pare godzin czekac.A u nas?Ze zlamana reka czekalam 4h.Niko plakal z bolu i zmeczenia,a ludzie nic.Nie chcieli nas przepuscic.Chamstwo i tyle!