Skocz do zawartości

Marcóweczki 2012 | Forum dla mam

izunia1986op_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ewcia_m

1877

• izunia1986op_m

2844

• kasia_sztuk_m

1738

• sztunia_m

1650

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Jaszminka napisał(a):
Kasia tej chwili kiedy pierwszy raz widzi sie swoje malenstwo,pierwsze chwile w domu chyba chcialabym cofnac czas o jakies 6 miesiecy 🙂

hahah..........ale to tak dziwnie jak mama staje sie babcia i mama 🙂
Wiem jak u mnie bylo.Najpierw urodzil sie Niko,a za 9 m-c blizniaki.......

A co bedziesz miec brata czy siostre 🙂?

Ile Was wogole jest w domu.

Mama chciala czy tak wyszlo.
Bo chyba pisalas,ze masz chorego brata czy cos to mega odpowiedzialnosc jest.
Byle wszystko bedzie dobrze z nia i dzidzia.

• Mamusie
izunia1986op napisał(a):
ewcia napisał(a):
kasia_sztuk napisał(a):
leliva napisał(a):
Siema 🙂

Ula wreszcie zaczęła normalnie spać w nocy 🤪 Tzn dwie pobudki mamy - o 1 i o 5, ale to już można się wyspać 🙂 Przeszłam na butelkę i teraz widzę ile ona jest w stanie zjeść - więcej niż 500ml/dobę w nią nie wmuszę. I to już liczę z nocnym karmieniem. Wychodzi na to, że na cycu ona nie dojadała (bo na pewno 500ml nie wypiła) i z głodu się tak często budziła. Póki co, nie chcę zapeszać, ale jest lepiej 🙂

A z piersi całkiem zrezygnowałaś? Moja mała też jakieś dwa dni temu piła cyca, potem drugiego i znów pierwszego i płacz i przystawianie i płacz. Zrobiłam jej Bebiko i wytrąbiła 200 ml 😮
Nie będę siebie i jej katować, jak widzę, że jest głodna po cycu to robię butlę i tyle. Przez pierwsze pół roku dziecko otrzymuje to co najlepsze z mlekiem mamy, a później potrzebuje więcej a moje cycki nie są już tak mlekodajne, co nie zmienia faktu, że na cycu też wisi co chwilę i jak je butlę to laktatorem odciągam żeby wyprodukować mlesio 🙂
Możecie na mnie krzyczeć ale ja mam to w nosie, najedzone dziecko to szczęśliwe dziecko. Z cyca nie zrezygnuję, ale dwa razy w ciągu dnia Bebiko ciągnie 🙂

hehe mozecie na mnie krzyczec!!! 🙂 hihi dobre
ja nie wiem skad sie bierze to ze wy mówicie ze cycki nie sa mlekodajne.
moja jak po jednym cycu jej daje drugiego, ale nie od razu tylko np karmie a ona jeszcez nie zasypia, i bawi sie jeszcze z 1,5h to ja potem na dokarmienie daje juz drugiego i wypije,a potem tez sie budzi ok 3, to norma i gada w łozeczku, i wcale nie dlatego ze ejst głodna mysle. te pobudki o tym nie swiadcza. ona jest wzieta po jakims czasie do cyca jak wzaczyna marudzic ale wcale nie ze jakos łapczywie pije, ma mysle potzrebe wtulenia sie we mnie w nocy zeby mogła ładnie usnac czy cos.
u lelivy inaczej bo ona sie budziła co 1-2 h w nocy,w iec wiele raazy, to moze własnie nie dojadła. ale jak Kasia u Ciebie spi, to ja bym butli nie dawała. tak jak ci kiedys sztunia napisała ze kazda butla zmniejsza ilosc pokarmu. a sie wydaje ze nasze cycki sa flaki i nie wystarczaja dzidziusiom. moje tez jzu takie sa, ale to dlatego ze sie karmienie ustabilizowało, i nie ma juz tych głazów i cieknacego pokarmu, to normalne. mi jakw róciłam do pracy po tych 8h niekarmienia na poczatku sie zdarzały znów nabrzamiałe piersi,a le tez sie unormowało z czasem.
takze Kasia jak chcesz, mi sie wydaje ze jak Mania sypia w nocy, i w dzien jje cyca to nie am co dokarmiac. Twoja decyzja.. ale ona moze byc maruda pzrez zęby czy spiąca. moja np jak zaczyna marudzic to ewidentnie jest spiaca, jak nei mzoe sie sama ululac, daje cyca i pół minuty i spi.

Ewcia,racja..........kazdy robi jak uwaza.
U nas karmienie w dzien co 2h....w nocy spi od 20-1/2 zalezy jak mu sie chce i pozniej to juz raczej sie rozpczyna karmienie dzienne czyki co 2 h 🙂
Ja tam chce jak najdluzej karmic.Tzn.nie do 5 lat 🤪ALe tak do roczku na bank.
Zadnej butli nie chce mi sie robic 😉Wygodna jestem i tyle 🙃

nio dla mnie cyc to wygoda jest, bierzesz dziecko cyk i jje.
u nas kładzie sie ok 21 i potem ok 2-3 pobudka i potem 6:30. nie mówie ze wyspana jestem po padam po całym dniu ale jest ok. i budzi sie nie dlatego ze nie dojadła tylko ze taki ma rytm. te 5-6h ciurkiem przesypia a potem 3h a potem jje róznie, co 2-3h staram sie. czesciej nie bo wracam do pracy wiec juz staram sie robic dłuzsze przerwy jej. ale jakbym była w domku, mogłaby w dzien co 1h jesc 🙂kocham to 🙂

• Mamusie
Ewcia u mnie tak nie jest jak u Ciebie, że jak marudzi i dam cyca i śpi. Ona się wkurza jak słabo leci z cyca. Poza tym budzi się 3 razy w nocy. Czasami częściej. Już nie przesypia tak jak wcześniej całej nocy. Jak dwa razy dostane butelkę to nic się nie stanie, ona ją dostaje na noc po tym jak wyciągnie dwa cyce i czasami rano ale zwykle tylko na noc.
Każde cycki są inne, jedne produkują więcej mleka inne mniej, jedne tłusty pokarm inne mniej tłusty. Mania chyba kilkanaście razy dziennie ciągnie sobie cycusie więc nie sądze, żeby laktacja mi zanikła 🙂 więc bez paniki 🙂
Mała się dźwiga na rączkach i przesuwa w przód i na boki 🙂 rozkoszna jest 🙂

No widzisz Ewcia, Ty jesteś przy dwóch pobudkach padnięta, a ja mega wyspana 😉 Przeszłam na butlę i nie żałuję, bo wreszcie śpię normalnie, nie tak jak wcześniej 5-7 pobudek w nocy. I weź tu idz po takiej nocy do pracy... Dwa miesiące wytrzymałam takiego funkcjonowania (no, do pracy troszkę krócej chodzę).
A cyca też jeszcze daję dwa razy dziennie, o 5 rano i o 20 przed spaniem, żeby popiła sobie kaszkę.

kasia_sztuk napisał(a):
Ewcia u mnie tak nie jest jak u Ciebie, że jak marudzi i dam cyca i śpi. Ona się wkurza jak słabo leci z cyca. Poza tym budzi się 3 razy w nocy. Czasami częściej. Już nie przesypia tak jak wcześniej całej nocy. Jak dwa razy dostane butelkę to nic się nie stanie, ona ją dostaje na noc po tym jak wyciągnie dwa cyce i czasami rano ale zwykle tylko na noc.
Każde cycki są inne, jedne produkują więcej mleka inne mniej, jedne tłusty pokarm inne mniej tłusty. Mania chyba kilkanaście razy dziennie ciągnie sobie cycusie więc nie sądze, żeby laktacja mi zanikła 🙂 więc bez paniki 🙂

Amen, zgadzam się w całej rozciągłości. Gdyby tak nie było nie byłoby tyle problemów z karmieniem, a ci co mówią, że każdy karmic może i każdy ma wystarczająco dużo mleka i odpowiednie cycki to ci, którzy nie mają problemów z karmieniem od początku. Ja już też nie wierzę w te wszystkie pierdu, pierdu ze szkoły rodzenia jak patrzę po ludziach jakie problemy są z tym karmieniem. Różne są dzieci, różne są cycki, różne jakościowo jest mleko matki, każde dziecko potrzebuje inną ilość wypić, każda matka inną ilość produkuje. Tak jak u mojego kuzyna żony noworodek wydoił w trzeciej dobie 150ml mleka modyfikowanego z butli na raz, podczas gdy ona jak odciągała to 40ml było maks z obu piersi. Dziecko wyło non-stop, bo było głodne i chciało cały czas wisieć na cycku. Czasem się tak zdarza i już. A gdy się mamy jeszcze denerwują, że im nie wychodzi, bo im wszyscy prawią, że jak się chce to można (a kto kurna nie chce???) to tym bardziej produkcja mleka spada. Zmęczenie, niedospanie, niedojedzenie - produkcja mleka też spada. Także naprawdę dziewczyny nie gańcie tak za te butelki. Cieszcie się, że wam wychodzi bez, a że inni też sobie radzą w inny sposób 😜
No 😜
Dzień dobry tak w ogóle. Małe usnęło właśnie to mam jakieś półtorej godziny dla siebie.
Umówiona jestem z gościem na kafelki 🙃 Żegnajcie pająki z łazienki, pakujcie swe manatki 😁
Kurna coś mi tu wiercić zaczynaja i się pewno Werka zbudzi 😠

Kasia po ile słoiczki w Netto? Bo mam blisko, a jakoś tam nie zaglądałam, bo mi nie po drodze.

No i koniec spania, bo przecież walą i wiercą jak oszalali na górze.

• Mamusie
Ubralam pierwszy raz pas sciagajacy 😮

Pranie poprasowane
pralka juz pierze kolejne

ALanek jeszcze spi
sloneczko wstanie mega wyspane i dostanie jablko

na 13 jedziemy do kolezanki
jak Nikos wroci z przedszkola to idziemy na mega długi spacerek
trzeba korzystac z ostatniego dnia pieknej pogody 😎

• Mamusie
kasia_sztuk napisał(a):

aha, ja myslałam ze dalej spi ci w nocy. nio to nie wiem, jak sie budzi 😞
a jak dajesz te bebiko to ok, nie budzi się??
nie wiem jak z tymi cyckami, one ponoc produkuja pokarm dostosowany do maluszka. nie wiem czy jest za chudy albo za tłusty pokarm. kazdy ma swoje racje pewnie, wiec niech kazdy robi jak uwaza. my nie widzimy maniusi, nie wiemy dokłądnie jak jest, jak po cycu, jak po sztucznym mleczku. jak uwazasz ze tak lepiej to dawaj butelke.
tak jak leliva tu zaraz pisze, podczytałam na tel, ja po 2 pobudkach niewyspana a ona po 2 wyspana. ja mzoe zebym nie miała zuzi wyszykowac do pzredszkoal to byms ie jakos strasznie nie rozbudziła i drzemneła rano jeszcze a tak to juz sie rochodze i jakos jest. ale o 21 jak zuzia zasnie to i ja juz padam na nos po całym dniu.
a jak wróce do parcy to tez bedzie weselej

u nas własnie była MEGA WIELKA ZIELONA KUPA, po jagodach 😞 buuuu ktos cos miał takiego po jagodach, dziecko nie tolerowało jagód?? takze jagody w odstawke ide 😞 trudno, bedzie jesc cos innego. mam jeszcze drugi słoiczek, ale spróbujemy za tydzien , dwa,a ten juz sama dojjem albo dam zuzi, ona uwielbia jagódki.

A Iza Ciebie tez tzreba podziwiac, jak Alanek nawet tego co zjesz nie toleruje zbyt dobrze. Ze Ty jestes dzielna i wytrwała i karmisz cycem na ostrej diecie będac 🙂 brawo 🙂

• Mamusie
leliva napisał(a):
No widzisz Ewcia, Ty jesteś przy dwóch pobudkach padnięta, a ja mega wyspana 😉 Przeszłam na butlę i nie żałuję, bo wreszcie śpię normalnie, nie tak jak wcześniej 5-7 pobudek w nocy. I weź tu idz po takiej nocy do pracy... Dwa miesiące wytrzymałam takiego funkcjonowania (no, do pracy troszkę krócej chodzę).
A cyca też jeszcze daję dwa razy dziennie, o 5 rano i o 20 przed spaniem, żeby popiła sobie kaszkę.

nio pewnie ze tak. jak tyle pobudek było. moja w sumie nigdy sie tyle razy nie budziła, wiec nie wiem jakbym funkcjonowała. ale to wyglada ewidentnie z niedojedzenia. a ja jak wróce do pracy to bede przy tych dwóch pobudkach pewnie funkcjonowac, chyba ze jej sie odmieni i zacznie pzresypiac. zuzia spała całe noce w tym wieku.
nio i mi nawet lekarka pwoiedziała ze szkoda jej dokarmaic , nawet słikami, jak tak dobrze przybiera. wazy juz 8kg.

• Mamusie
lady_m4ryjane napisał(a):
kasia_sztuk napisał(a):

Amen, zgadzam się w całej rozciągłości. Gdyby tak nie było nie byłoby tyle problemów z karmieniem, a ci co mówią, że każdy karmic może i każdy ma wystarczająco dużo mleka i odpowiednie cycki to ci, którzy nie mają problemów z karmieniem od początku. Ja już też nie wierzę w te wszystkie pierdu, pierdu ze szkoły rodzenia jak patrzę po ludziach jakie problemy są z tym karmieniem. Różne są dzieci, różne są cycki, różne jakościowo jest mleko matki, każde dziecko potrzebuje inną ilość wypić, każda matka inną ilość produkuje. Tak jak u mojego kuzyna żony noworodek wydoił w trzeciej dobie 150ml mleka modyfikowanego z butli na raz, podczas gdy ona jak odciągała to 40ml było maks z obu piersi. Dziecko wyło non-stop, bo było głodne i chciało cały czas wisieć na cycku. Czasem się tak zdarza i już. A gdy się mamy jeszcze denerwują, że im nie wychodzi, bo im wszyscy prawią, że jak się chce to można (a kto kurna nie chce???) to tym bardziej produkcja mleka spada. Zmęczenie, niedospanie, niedojedzenie - produkcja mleka też spada. Także naprawdę dziewczyny nie gańcie tak za te butelki. Cieszcie się, że wam wychodzi bez, a że inni też sobie radzą w inny sposób 😜
No 😜
Dzień dobry tak w ogóle. Małe usnęło właśnie to mam jakieś półtorej godziny dla siebie.
Umówiona jestem z gościem na kafelki 🙃 Żegnajcie pająki z łazienki, pakujcie swe manatki 😁
Kurna coś mi tu wiercić zaczynaja i się pewno Werka zbudzi 😠

Kasia po ile słoiczki w Netto? Bo mam blisko, a jakoś tam nie zaglądałam, bo mi nie po drodze.

No i koniec spania, bo przecież walą i wiercą jak oszalali na górze.

ja nie ganię. myslałam ze Maniusia spi tak jak kiedys kasia pisała, a jak sie budzi w nocy to mzoe rzeczywiscie nie dojada. Kazda mama zna swoje dziecko i chce jak najlepiej. butelka to w koncu nie tragedia, nie podawanie innych jakichs złych rzeczy, jak mówisz, wiele dzieci od poczatku ejst na butli. a to ze my nei podajemy to ma plusy i minusy, własnie dlatego moje dziecko nie ssie smoka pewnie, dlatego nie pije wody, soczku, herbatki z butelki. i to tez sie odbija np tym, ze moja zuzia nigdy herbaty nie wypiła, a ma 3,5 roku. rzadko kiedy jej sie uda cos ciepłego do picia pzremycic. 🙂

• Mamusie
izunia1986op napisał(a):
Ubralam pierwszy raz pas sciagajacy 😮

Pranie poprasowane
pralka juz pierze kolejne

ALanek jeszcze spi
sloneczko wstanie mega wyspane i dostanie jablko

na 13 jedziemy do kolezanki
jak Nikos wroci z przedszkola to idziemy na mega długi spacerek
trzeba korzystac z ostatniego dnia pieknej pogody 😎

a jaki masz pas Izu?? ja mam jakis poporodowy, po zuzi, ale teraz go wcale nie zakładałam. wtedy miałam nawet na chrzicny. a teraz lezy w szafie...

• Mamusie
jeszcze po ciazy z NIko
byl schowany w szafie
zwykly taki wciagany przez nogi z mega trudem-hahaah
ale jest ok
brzusio troche boli....ale powoli,powoli moze zleci reszta tego basa 😉
do tego brzuszki ,rowerek..............a najlepeij to kurna wiecej seksu 😁 😁

ja na temat podawania dziecku nowosci milcze.............co podaje nowosc to mam juz obawy co to bedzie-glupia ja glupia

ja wcinam ciagke to samo.....

ostatnio mialam smak na Haribo zjadlam moze 6 szt.i mlody caly dzien mi ulewal taka woda 😮mysle,ze to przez nie,bo on wcale nie ulewal

dla dziecka wsystko

dzisiaj mam ryz z jablkiem..............wypasiony obiad 😁 😁

teraz spi moje male kochanie ☺️

aaa pisalam Wam,ze maz jest zazdrosny jak karmie Alana 🤪wariat stary
on tez by chcial byc tak blisko z dzieckiem..............maja faceci problemy 😉

• Mamusie
izunia1986op napisał(a):
jeszcze po ciazy z NIko
byl schowany w szafie
zwykly taki wciagany przez nogi z mega trudem-hahaah
ale jest ok
brzusio troche boli....ale powoli,powoli moze zleci reszta tego basa 😉
do tego brzuszki ,rowerek..............a najlepeij to kurna wiecej seksu 😁 😁

ja na temat podawania dziecku nowosci milcze.............co podaje nowosc to mam juz obawy co to bedzie-glupia ja glupia

ja wcinam ciagke to samo.....

ostatnio mialam smak na Haribo zjadlam moze 6 szt.i mlody caly dzien mi ulewal taka woda 😮mysle,ze to przez nie,bo on wcale nie ulewal

dla dziecka wsystko

dzisiaj mam ryz z jablkiem..............wypasiony obiad 😁 😁

teraz spi moje male kochanie ☺️

aaa pisalam Wam,ze maz jest zazdrosny jak karmie Alana 🤪wariat stary
on tez by chcial byc tak blisko z dzieckiem..............maja faceci problemy 😉

hehe dobry.
ja ten pas tez wciagnełam z trudem raz zeby zobaczyc i brzuch bolał. i dlatego zdjelam tez. nie bede sie mordowac. jakos zgubie.
mniej słodyczy musze
lece do małej, sie pobawic, pa

kasia_sztuk napisał(a):
Kurde chyba czeka mnie wizyta u gina. Tak mnie brzuch nawala jakbym miała dostać ciotkę i mam uczucie jakby miało ze mnie chlusnąć zaraz. Nie wiem czy to promieniuje od tego cholernego krzyża czy to brzuch promieniuje do krzyża, w ogóle pachwiny mnie rwą :/ Rezonans dopiero 12 listopada, ale chyba nie dam rady wytrzymać do tego czasu i będę musiała zapłacić 600 zł i iść prywatnie :/ jak zapłacę to mi zrobią w przeciągu 2 tygodni. Złodzieje cholerne, jak nie masz kasy to zdychaj bo są takie terminy oczekiwań, że to jest poprostu śmieszne.
Mała właśnie sra, stęka, piszczy i cieszy się do telewizora 🙂 śmieszka mała nasza 🙂
Kocham dziada 🙂

Kasia, dawaj do mnie, szpital ma nowe wyposażenie i rezonans robią od ręki, bez kolejek, za darmo. Wiem, bo teściówka robiła.

• Mamusie
astraaa napisał(a):
kasia_sztuk napisał(a):
Kurde chyba czeka mnie wizyta u gina. Tak mnie brzuch nawala jakbym miała dostać ciotkę i mam uczucie jakby miało ze mnie chlusnąć zaraz. Nie wiem czy to promieniuje od tego cholernego krzyża czy to brzuch promieniuje do krzyża, w ogóle pachwiny mnie rwą :/ Rezonans dopiero 12 listopada, ale chyba nie dam rady wytrzymać do tego czasu i będę musiała zapłacić 600 zł i iść prywatnie :/ jak zapłacę to mi zrobią w przeciągu 2 tygodni. Złodzieje cholerne, jak nie masz kasy to zdychaj bo są takie terminy oczekiwań, że to jest poprostu śmieszne.
Mała właśnie sra, stęka, piszczy i cieszy się do telewizora 🙂 śmieszka mała nasza 🙂
Kocham dziada 🙂

Kasia, dawaj do mnie, szpital ma nowe wyposażenie i rezonans robią od ręki, bez kolejek, za darmo. Wiem, bo teściówka robiła.

Już jadę! 🙂 u nas też za darmo robią ale tyle czeba czekać, że zemrzeć można :/
Lady, słoiczki jakoś 3 z groszem, chyba tak jak wszędzie. A jak masz pod nosem to po co latać gdzie indziej, jeszcze są z Bobovity słoiczki. No i kaszki też są, tylko wszystkie bezglutowe 🙂 nie mogę natrafić na tą z glutenem nigdzie.

hej 🙂

my też dokarmiamy, najpierw cycuś, potem butla i od razu z wagą lepiej 🙂
tak więc coś z tym moim pokarmem nie tak, albo po prostu jest go za mało skoro niuńka po cycku wypija jeszcze ok 100 ml, czasem mniej ale zawsze musi dojeść

kurde tak ją komary pogryzły w nocy, że masakra, na główce ma z 10 ukąszeń 😠
a mnie żaden nie tknął 🥴

• Mamusie
kika82 napisał(a):
hej 🙂

my też dokarmiamy, najpierw cycuś, potem butla i od razu z wagą lepiej 🙂
tak więc coś z tym moim pokarmem nie tak, albo po prostu jest go za mało skoro niuńka po cycku wypija jeszcze ok 100 ml, czasem mniej ale zawsze musi dojeść

kurde tak ją komary pogryzły w nocy, że masakra, na główce ma z 10 ukąszeń 😠
a mnie żaden nie tknął 🥴

ja mam baldachim i jestem mega szczesliwa...........komar lata,ale Alan caly 😉

ewcia napisał(a):
a to ze my nei podajemy to ma plusy i minusy, własnie dlatego moje dziecko nie ssie smoka pewnie, dlatego nie pije wody, soczku, herbatki z butelki. i to tez sie odbija np tym, ze moja zuzia nigdy herbaty nie wypiła, a ma 3,5 roku. rzadko kiedy jej sie uda cos ciepłego do picia pzremycic. 🙂

O kochana i tu Cię zdziwię - Bartek ma zaraz 5 lat, byl od urodzenia na butli, bo wcześniakom sami dają na dzień dobry, u nas dali Nan, nie ważne. W każdym razie mimo,ze był na butli, do dzisiaj nie tknie herbaty. Żadnej. Smoka ssał, ale mega wielkiego, tak samo jak musiał mieć wielki smok przy butelce, gumowy, wstrętny - nie miał odruchu ssania, miałam mleko, ale sutki wklęsłe, on nie umiał zassać mimo starań, laktator sam nie dał rady, a karmić go jakoś trzeba było.
A teraz Wiktoria - na butli, bo mimo herbatek na laktację, katowania cycow laktatorem mleka nie było, stres swoje zrobił na pewno. Mamy butelkę z aventu z trójprzepływowym smoczkiem i pije, ale uwaga: wyłącznie mleko.
Smoczka nienawidzi, wody, herbatki, soczków za Chiny ludowe jej nie wmuszę, więc dzielnie podaję picu łyżeczką 🙃
Więc to nie reguła. Mojego D kuzynka cycuje, a mała ssie smoczka i butelkę też akceptuje, bo widziałam jak piła herbatkę z kopru włoskiego.
Wszystko od dziecka zależy.

Teraz kwestia odpornosci - pediatra jak urodziłam B. wręcz mi rozkazala się katować tym laktatorem, bo przeciwciała, bo wcześniak, bo 2300g ważył, bo kruszynka, bo strach, bo to najlepsze. OK.
Doiłam dziennie maksimum 120ml, znalazłam ostatnio swój notes, gdzie zapisywałam wszystko dzielnie 😎 z czasem wiadomo - dziecko nie ssie, tylko pracuje maszynka, więc tej laktacji podtrzymać się nie da (przystawiałam go prawie 2 miesiące, położna mi kilkakrotnie pomagała, ale potem sama kazała odpuścić, bo już nie było sensu).
A pediatra na mnie z wielkim halo,żebym później nie płakała, etc.
Zmieniłam pediatrę, bo nie będę rozmawiać z kimś tak chamskim i subiektywnym, zero zrozumienia, stara prl-owska szkoła i tyle.
Bartek mimo tego wszystkiego, mimo,ze na modyfikowanym, ma odporność lepszą od wszystkich cycowych dzieciaków jakich znam, razem wziętych. Myślę,ze rota załapał przez tą szczepionkę, to była jego jedyna choroba w zyciu, on katar miał może ze trzy razy, nigdy nie musiał brać antybiotyku. Wyniki badań morfologii, moczu, kału ma w normie, rozwija się normalnie, jeśli chodzi o wiedzę i umiejętności to bije na głowę rówieśników.
I mam pełne poczucie,że krzywdy mu Bebikiem nie zrobilam i wiem,że Wikusi też nie zrobię.
Nie dajmy się zwariować. Karmienie piersią ma ten minus,że jego skład zmienia się zależnie od tego, co mama akurat zjadła, a ja daję mleko o stałym składzie i o nic się nie martwię.
Bardzo chciałabym karmić, marzyłam o tym zanim jeszcze w ciążę zaszłam i cholernie Wam zazdroszczę, tak jak innym karmiącym mamom, bo to jest najpiękniejsza rzecz w macierzyństwie na pewno, ale mnie nie było to niestety dane. Ważne,ze w pierwszych dobach życia dostała ode mnie to pierwsze, najcenniejsze mleczko...
co do wygody...różne są opinie, mi się wydaje,że pomijając dorabianie wszelkich ideologii, latwizną jest zrobienie butli. Woda + mieszanka + góra 10minut na karmienie, odbijamy, śpi.
I przesypia 12-14 godzin na kleiku na noc, bez pobudki.
Zabieranie ze sobą termosu z wodą, butelki i mleka też problemem nie jest, bo i tak wszędzie, gdzie idę, zabieram torbę z rzeczami "na wszelki wypadek".
Nie to,że zachwalam czy nakłaniam do przejścia na butlę - nie, jakbym karmiła cycem może miałabym inne podejście, ale nie znam tego doświadczenia, więc mam jakie mam 😜

kika moskitiery z raida są po niecałe 30zł, a montaż jest śmiesznie prosty, ma taką taśmę niewidoczną którą przyklejasz do okna i do niej zaczepiasz siatkę, myśmy załozyli u dzieciaków i sprawdza się lepiej niż tamte z ramą co mamy na pozostałch oknach

u nas 200m do Neru i mokradeł, a komarow nie ma
za to nietoperków od zajechania 😠

kika, a pokarm pewnie taki, bo schudłaś tak dużo, jak sama mówiłaś...

Moje dziecko mimo że od pierwszych dni życia było na antybiotyku od tego czasu zero chorób: żadnego kichania, smarkania, gorączki, no i zero problemów z trawieniem nawet nowości. Odpukać, ale na razie odporność ma po tacie, który również cyckiem karmiony nie był, a katar po raz pierwszy dostał w wieku 3 lat gdy poszedł do przedszkola. Natomiast u Jagódki ciągle coś. Także też już nie wierzę w te przeciwciała od matki. Poza tym jeśli matka sama ma słabą odporność to nie wiem czy jej organizm produkuje wystarczającą liczbę przeciwciał. Nie wiem, nie znam się, tak tylko na zdrowy rozum biorę.
A Jagoda pije z butelki ładnie mimo że cyckowa. Nawet bym powiedziała, że woli z butelki, bo to mniej roboty.
Zaraz kurwicy dostanę z wierceniem. Wera spiąca, zje obiad to spadamy na spacer, bo nie uśnie.
Kasia ja kupuję słoiczki w Almie i Biedronce, ale do Netto też się przejdę, bo w Biedronce mało smaków. W Almie drogie są ale dużo rodzajów. Wie ktoś jak z cenami za słoiczki w Selgrosie?

• Mamusie
zbieramy sie na klachy 😁

milego dnia babeczki..............

ja Niko karmilam 1,5 roku i co ku...gdzie ta jego odpornosc byla/jest
ok teraz odpukac jest lepiej niz rok temu

wlasnie wszystkiego sa plusy i minusy
Niko od malego mleko zimne prosto z lodowki pil
do dzisiaj tak ma
herbata musi byc zimna i tyle
no jak chory czy w zime po jakims szalenstwie w sniegu to wypije letnia

kazde dziecko jest inne,a my musimy wiedziec co jest dla niego dobre
No!

A co do herbaty ja piję od dziecka zimną. I tak mi do tej pory zostało 🙂 Zimna z cukrem i cytryną - ulubiona. Może być co najwyżej trochę ciepła, a tak zawsze czekam aż ostygnie. Jak sobie sama robię to dolewam zimnej wody. Zawsze mam odstawioną zimną w dzbanku. Zimne jest zdrowsze dla gardła, więc nie ma się co tym zamartwiać 🙂

• Mamusie
izunia1986op napisał(a):
zbieramy sie na klachy 😁

milego dnia babeczki..............

ja Niko karmilam 1,5 roku i co ku...gdzie ta jego odpornosc byla/jest
ok teraz odpukac jest lepiej niz rok temu

wlasnie wszystkiego sa plusy i minusy
Niko od malego mleko zimne prosto z lodowki pil
do dzisiaj tak ma
herbata musi byc zimna i tyle
no jak chory czy w zime po jakims szalenstwie w sniegu to wypije letnia

kazde dziecko jest inne,a my musimy wiedziec co jest dla niego dobre
No!

No!
Klasnęłam Ci 🙂 a wszystkim przyklasnę chyba. Mam dziś dzień dobroci bo pogoda piękna 🙂