Skocz do zawartości

Lipcówko-Sierpniówki 2012 :) | Forum dla mam

czarnylok_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Mamusie to kolejne pytanie, a właściwie pytania:

1. Boję się otwierać okna, jest u nas strasznie gorąco i duszno, ale ciągle myślę, że jest przeciąg - jak wy żyjecie - z otwartymi oknami, czy z zamkniętymi?

2. Co jecie??? Ja oczywiście staram się bardzo zdrowo, ale też nie chcę przesadzać. Jeszcze do tego nie mam apetytu 😞 Chyba Pampinka lub Akinimod o tym pisały - nie wiem czy to normalne, zmuszam się do jedzenia, ale już schudłam 8kg z 12, które w ciąży nabrałam.

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Dodi u mnie ciągle okno uchylone, nie będziemy przecież w takim zaduchu siedzieć 🙂
A staram się jeść w miarę normalnie... ciężko jeść zdrowo jak tylu rzeczy nie można... nie jem pomidorów, smażonego mięsa, truskawek, owoców pestkowych, wzdymających warzyw, warzywa tylko gotowane w sumie, mięsko pieczone lub gotowane.

dodi napisał(a):
Mamusie to kolejne pytanie, a właściwie pytania:

1. Boję się otwierać okna, jest u nas strasznie gorąco i duszno, ale ciągle myślę, że jest przeciąg - jak wy żyjecie - z otwartymi oknami, czy z zamkniętymi?

2. Co jecie??? Ja oczywiście staram się bardzo zdrowo, ale też nie chcę przesadzać. Jeszcze do tego nie mam apetytu 😞 Chyba Pampinka lub Akinimod o tym pisały - nie wiem czy to normalne, zmuszam się do jedzenia, ale już schudłam 8kg z 12, które w ciąży nabrałam.

co do okna to ja stale mam otwarte i miałam ważne jest by otwarte było tylko z jednej strony bo jak z dwuch to przeciąg się robi prZy upałach otwieram dwa te małe i duże ale z jednej strony albo uchylam to zależy ile jest na dworku
co do braku apetytu przeważnie anemie jak się ma to nie chce się jeść też to miałam 🙂
przejdzie ci 🙂

• Mamusie
czarnylok napisał(a):
Nirmala napisał(a):
Tylko czasami jest leniwa i nie chce jej sie mocniej zassac a mleko samo nie leci wiec ma nerwa 😉

A u mnie leci samo 😜

U mnie tez, ale nie zawsze . I wtedy on sobie siedzi i sie oblizuje i w ogole sie nie moze zmotywowac, hehe.
Zakupilsmy wczoraj fure dla naszych maluchow i bedzie jazda probna do parku.

• Mamusie
Dodi, otworz okno i przewietrz, nie rob przeciagu i bedzie ok 😉
Ja tez nie mam apetytu i to tak od porodu. Mi zostalo niecale 4 kg jak sie dzisiaj wazylam. CHyba bo w sumie nie pamietam juz. Ale ja nie jestem taka chudzinka jeak Ty Dodi :-).
Ja tez jem wszystko od poczatku, ale omijam oczywiste wzdymajace, gazowane, pestkowe ograniczam. No ale pediatra dzieci mowila 3 posilki dziennie i dwie dobre przekaski...no daleko mi do tego. Tyle tylko, ze to chodzi o laktacje- dobre odzywianei i wiadomo, duzo wody pic.

• Mamusie
Cześć mamusie!
jeszcze Was nie nadrobiłam i pewnie na brzuszku już nie dam rady bo lada chwila zniknie nasz wątek ale tutaj postaram się teraz częściej zaglądać - o ile synek mamusi pozwoli 🙂
Na razie udaje mi się karmić Antosia tylko piersią, raz śpi po jedzeniu w dzień nawet 3h a czasem po 1h już się budzi i chce cyca. Ogólnie w ciągu dnia jest spokojniejszy a w nocy daje popalić - często się budzi i chce jeść. Kupek robi dużo, praktycznie po każdym jedzeniu ale to podobno normalne. Martwią mnie krostki które ma na twarzy czółku dłoniach i nie wiem czy to potówki czy uczulenie. Obserwuję i jak nadal będą się rozprzestrzeniać to pojedziemy do lekarza. Wczoraj byliśmy na pierwszym spacerku, a dziś już nie poszliśmy bo zimno, wietrznie i pochmurnie.
Pozdrawiam serdecznie wszystkie mamusie i życzę miłego weekendu 😉

• Mamusie
Ja sie wazylam po przyjsciu ze szpitala i spadlo mi 9kg czyli wyszlam na zero i nogi mi wyszczuplaly wiec jestem zadowolona :P A to chyba zasluga glodowki w dniu porodu i potem diety pooperacyjnej czyli prawie kolejnej glodowki. A miedzy skurczami myslalam o schabowym i kurczaku pieczonym :P i obiecalam sobie ze zaraz po porodzie sobie pojem a tu tak mnie urzadzili 😉 Nie podoba mi sie tylko ze tylek mi sie troche splaskal :/
Michasia dzisiaj prawie caly dzien spedzila przy cycu 😮 Robila sobie przerwy na krotka drzemke (najlepiej przy piersi), kupe, bekanie i ulewanie... Czuje sie wycyckana... A sutki to mi chyba zaraz odpadna po tym maratonie.
Mam pytanie do dziewczyn po cc. Dlugo Was bolala rana? Bo mi sie juz zewnetrzne szwy rozpuscily ale nadal pobolewa i kluje na zewnatrz i w srodku :/
Mialam wstawic zdjecie mojego luzaka do galerii, ale z telefonu nie chce wejsc :/
Dobranoc mamuski, jak najwiecej przespanych godzin zycze! 😉

• Mamusie
Ja nerwa lapie...bo wagowo to wiem, ze musze byc cierpliea i spadnie, tylko taka jestem troche brzuchata i ciezko mi wejsc w spodnie sprzed ciazy...chyba mi sie te kosci rozlazly, juz sama nie wiem.Tylek nie wydaje sie wiekszy ani nic...brrrrrrrrr 😠. Jutro mija dwa tyg od porodu. Luke sie ze mnie smieje, ze to dopiero 2 tyg ale wiecie, ja juz chce byc w formie... 😞

• Mamusie
Dzień dobry mamusie!
Widzę że już na stałe jesteśmy tylko na tym forum 🙂. Jak będę mieć wystarczającą liczbę postów to wkleję na 2 stronie tabelkę (na brzuszku jest aktualna a tu na razie nie mogę dodać linka). Agadko jak znajdziesz czas to podaj wymiary swojej niuni 😉 bo nie mam i są puste pola w tabelce. Udało się dodać link do tabelki pod suwaczkiem 😉 więc możecie sprawdzić czy wszystko się zgadza i jeśli są jakieś pomyłki to proszę o info a ja skoryguję 🙂.
Nirmala mnie jeszcze rana po cc boli i ciągnie szczególnie jak się podnoszę a i szwy się jeszcze nie rozpuściły, tylko ja jestem po cięciu 12 dni to krócej niż Ty. Najbardziej boli w nocy.
Czarnyloczku strasznie musiał wyglądać ten upadek, aż mi ciarki przeszły jak o tym czytałam, dobrze że Juniorowi nic się nie stało. A łokieć bardzo roztrzaskałaś?

• Mamusie
Hej Mamusie 😉
Jak rozróżnić kolki od zwykłego bólu brzuszka cały dzień mała płakała myślałam że ma problemy z kupą ale zrobiła nawet z 4-5 razy czyli ok, ale cały czas płakała cała czerwona była i jakby się siłowała a ja się załamałam bo nie mogłam jej pomóc 😞 i całą noc to samo ;( w sumie dopiero 2h co śpi spokojnie 😞

• Mamusie
hej
tez nie wiem jak odroznic kolke od bolu brzuszka, wlasnie wczoraj chyba cos ja bolalo ale po chwili przeszlo, moze po prostu maly nerwus i tyle 😉
Nirmala mnie rana tez boli 😞 szczegolnie jak probue sie szybko podniesc... ale w ogole przy zmianie pozycji to ja "czuje", podobno normalne bo jeszcze swieze, wazne zeby za duzo nie dzwigac 😉
Dodi my okna mamy praktycznie w calym domu uchylone, no na noc w sypialni zamykam i jak kapie a tak to sie staram, zeby nie bylo za goraco. maluszkom podobno wystarcza temperatura 20-22 stopnie!
kurcze chyba sobie cos przewialam 😞 tzn pod poacha mnie boli i mam taki jakby guzek, pewnie wezly chlonne czy jak to sie nazywa 😞
a i u mnie mleko samo leci, szczegolnie nad ranem jak mala dluzej pospi 😉
od dzis juz wrzesien wiec przeprowadzamy sie na dobre 😁

• Mamusie
Hej 🙂

Nawet dziś pospaliśmy, choć Matylda równiusieńko co 3h pobudka na cyca jak w zegarku 🙂

Co do okien to muszę przestać świrować - uchyliłam okno u małej i rozszczelniłam w całym mieszkaniu.

4nula od 3go tygodnia do 3go miesiąca pojawić się kolki, a Lenka akurat tyle ma, ale nie wiem, bo to jeszcze przede mną. Miejmy nadzieję, że nasze dzieci nie będą miały tego problemu.

• Mamusie
UDALO SIE! Jestem w koncu na mamusiach przez tel..kompa nie mam sil ani czasu odpalac:/
A propos - jade wlasnie podcinac wlosy i sie farbowac..moze wreszcie bede wygladac jak czlowiek 🙂 Aczkolwiekjak patrze na swoje buty, ciuchy i torebke..to jestem bida, bo nie mam w co sie ubierac!!! Aaa!

Nie mam jak Was chwilowo nadrobic...ale spokojnie 🙂
Btw.Amelka wraca dzis do domku z Julasem!

A moja Helenka ma na cos alergie...Strzauko - ma wlasnie taka skotupke z malyvh krostek na uszach i na powiekach 😞 Strasznie yo wyglada..a ja nie wiem na co 😞 Albo pomidor albp jednak nabial! Nie ogarniam:/ Narazie nie idr do pediatry, bo powie ze alergia i tyle..a to wiem, wiec sprobuje zjesc dzis gulasz z pomodorkami..jak wsypie bardziej to mam zboja! Ech Bidulka taka jest:/ A w ogole czoraj po 18 w desperacji, ze nie spi i sie drze...wsiedlismy w samochod i pojechqlismy na nasza budowe..no i Helenka pd razu usnela w foteliku w aucie i spalam w nim potem 2,5h!!! 🙂

• Mamusie
To jeszcze a propos jedzenia..ja non stop glodna:/ Ale musze jednak uwazac co jem, bo taki wysypany bidulek 😞 Wagowo mam tylko 1kg na plusie i fla mnie to ok, ale nietrty brzuch mi nadal wstaje przez co nie mieszcze sie w wiekszosc spodni 😞 A to juz miesiac po porodzie!!!Buu..cirzko bedzie cos czuje..s co do miednicy to napewno sie rpzciagnela, bo ciezej spodnie wciagc:P

• Mamusie
ja nie mam sily na jedzenie 😞 nic mi nie smakuje 😞 misiek wlasnie zupe z buraczkow gotuje i na nia jakos mam ochote, tylko ciekawe czy mi nie przejdzie jak juz bedzie gotowa
no i moje 15kg ciazowe juz poszlo w zapomnienie! waze tyle co przed ciaza a moze i nawet z 1kg mniej! ciesze sie bo i tak mam z czego chudnac... ale czy to nie za szybko?!

• Mamusie
Superbabeczko ja też non stop głodna chodzę, a też muszę uważać na to co jem bo mały ma krostki na dłoniach buźce i główce a ja nie mam pojęcia od czego to się pojawiło 😞
Antoś pojadł i śpi, ciekawe jak długo potrwa drzemka, może zdążę ogarnąć mieszkanko 🙂 Chcieliśmy wyjść na spacer ale brzydka pogoda i chyba jednak musimy sobie dzisiejszy spacerek odpuścić, a ja mam już dość siedzenia w domu 🤢

• Mamusie
Ja tak was czytam z tymi kg i wpadam w większy dół moja waga stoi w miejscu i mam sporo na plusie i nic nie chce spadać od czasu powrotu ze szpitala 😞 a o ciuchach z przed ciąży mogę zapomnieć w sumie to nie mam w czym chodzić 😞
I wcale dużo nie jem bo nie mam ani czasu ani chęci ogólnie jak coś wpycham to na siłę 😞

• Mamusie
4nula - spokojnie..kazda traci wage inaczej! Jedna od razu wszytkp, inna potrzbuje nawet pol roku! Wszytko sie ustabilizuje..ja tez marze by nie miec brzucha juz, bo spodnie wchodza jedne na mnie, a sukienki w wiekszosci mam dopasowane i widac wielki beben:/

A z ta rana po cc..to mnie i po miesiacu potrafi pobolewac, wiec spokojnie Babeczki..to operacja i potrzebujemy nawet 3 miesiecy, by wszystko zagoilo sie dobrze! Mi najbardziej dokucza ten problem z oddechem i to, ze jak sikam to tak tam na dole boli..to takie uczucie, ze cisnie az z tylu tez..nie moge tak swobodnie do konca puscic jakby..ciezko opisac, ale chodzenie na siku to dla mnie nadal trauma 😞 No i w srode do gina sprawdzic, czy w srodku nie ma juz krei itp..no i oczywiscie sie mega boje, bo ledwo plamilam z jeden dzien, a tam w srodku bylo sporo skzepow itp - nie chce nawet o tym myslec:/
Poza tym mam depreche, bo od jutra sama w domu i boje sie, ze sil zarowno fizycznych jak i paychicznych mi nie starczy:,(

• Mamusie
Siedze z farba to mam chwile czasu..Helenka z tatusiem u moich rodzicow, bo ja fryzjera mam obok nich 🙂..wiec Was chwile pomecze swoimi postami:P Mleko z rana sciagnelam, wiec ma Malutka co jesc 🙂
Ciemieniuchy na szczescie nie ma, ale te skorupki i krostki na uszkach i oczkacg wygladaja fatalnie! A tak w ogole to czy Waszym bobasom tez sie zbiera skorka czy cos w faldkach na szyjce i pod brodka? Az sie naszej odparza..czyscimy to 2 razy dziennie! A do noska tez uzywamy fridy, ale tylko co pare dni ma jakies male glutki 🙂
Czarnyloczku - straszny stres z tym przewroceniem!!! Dobrze ze Wam sie nic nie stalo 🙂
Strzauko - klocuszek z Damianka 🙂 Mam nadz.ze ta zmiana pomoze! Ja sie boje, ze to nabial albo co..a ja nie zdzierze samk wedliny 😞 No wlasnie..od czasu porou mam jakis wstret do miesa i wedlin..nie wiem o co kamon, ale jakos mi nie idzie, brzydzi i smierdzi:/ No a tylko to glownie moge jesc..zalamie sie!
Dodi - my mamy normalnie uchylone okna w domku i w pokoju, gdzie Helenka! Na kapiel zamykamy i na noc zostawiamy rozszczelnione. Zdrowiej dla bobasa, jak nie ma zaduchu a troszke swiezego powietrza 🙂
D-brycz- faktycznie Iza maly eskimosek 😉

A co do czasu dla siebie..to jak Hela usnie to ja beznyslnir uwalam sie na lozku przed tv albo walcze z laktatorem!Ogolnie jakos nie umiem sie ogarnac przy niej:P
No i jestem dumna, bo w sumie karmie prawie tylko cyckiem! 2x scigam laktatorem i zjada sobie to, ok 1-2 w nocy raz sztuczne 100ml, a potem juz tez tylko cycek! Tylko cholera wazylam ja i teraz dla odmiany stoi w miejscu z waga od 3 dni..wez tu badz madry! No i wlasnie..mi tez bylo na maxa trudno karmic cyckiem, bo sutki tez nie odstaja i cyce nie wielkoe..a teraz!!! Lapie bez problemu i pieknie ssie, a ja moge karmic w kazdej pozycji..ostatnio nawet lazilam po mieszkaniu i wisiala na cycu! 🙂