Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
ja to bym się w ogóle nie odnalazła z przygotowywaniem mleka do butli 😮 chociaż wiem że pewnie szybko można się przyzwyczaić. A najlepsze jest to że i Tatusiowie mogą przejąć ten obowiązek 🙂
madzia prawda że truflowy b slodki. sama bym go pewnie zjadła 😁 bo u mnie w rodzinie tez za nim nie przepadaja z uwagi na to. my bedziemy menu ustalać w tym tygodniu, ciekawa jestem ile nam wyjdzie.
deiraa kiedy robisz chrzciny?

Pytanie, może trochę głupie ale co trzeba przygotować na chrzest? szatke? świece?! zamawiam ja czy chrzestni?! co jeszcze musi byc?!

• Mamusie
Marylu 100 latek dla Krzysia:* u mnie w rodzinie jest zwyczaj ze koszulke do chrztu kupuje chrzestna a swiece chrzestny ale u mojego M juz takich zwyczajow nie ma wiec szatke kupila moja kuzynka a swiece kupilam sama bo jakbym miala zostac bez swiecy to powiedzialam ze my kupimy sami i nie musialam sie zastanowiac czy chrzestnt kupi czy nie... a najlepiej sie dogadac z chrzestnymi bo po co wam 2 koszulki jakby co 😉

U mnie wrocila okropna zima. Za oknem lod snieg i mroz ble... a mialam posciel dzisiaj prac... gdzie ta wiosna pytam???

• Mamusie
isa8 napisał(a):
SZYMUŚ WSZYSTKIM KOBIETOM !! 🙂

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/685/desktop9.jpg/][IMG]http://img685.imageshack.us/img685/840/desktop9.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

nie no nie mogę super pomysl 🙂 Dziekujemy za zyczenia 🙂

• Mamusie
U nas nocka dzisiaj masakra... Mały zasnął wcześnie, bo po 19 w samochodzie, jadł o 22, kolejne pobudki o 24,1,1:30,2, od 2:30 do 3 zrobił sobie przerwę,4 i wstał po 5.
Już wymiękam, naprawdę zastanawiam się co z nim zrobić, co się dzieje?!

marylu, w tradycji jest tak,że ubranko do chrztu kupuje chrzestna a świecę i szatkę chrzestny. Ale ja kupuję wszystko sama, ubranko już wam pokazywałam a szatkę i świecę wybrałam taką... http://allegro.pl/show_item.php?item=3047529573, model 3B.

My kupujemy mleko Enfamil, w aptece kosztuje różnie od 23 do 30 zł za puszkę, zależy gdzie a zużywamy 2 tygodniowo, do tego deserki i obiadki, chyba,że sama coś ugotuję...
Teraz Kuba był przeziębiony to 100zł, poszło na jakieś drobne leki, kropelki, syropki, witaminy, a gdzie ubranka, pieluszki, chusteczki itp. więc dziecko tanie nie jest!!! 🙂 Całe szczęście nie jest z naszymi funduszami aż tak źle,żebym musiała się tym przejmować :P

• Mamusie
Dzien dobry my dzien zaczelismy juz o 6:30 takze nie jest zle.....kurcze nie moge sie napatrzec na naszą spacerówe jest słodka i prześliczna:P zaraz zrobie sesje Majki w niej to Wam coś wyśle 🙂 A ta sie teraz śmieje z mojej czkawki i to w głos mały głupolek 😁 😁

jednak nie zrobie bo maja zasnela

• Mamusie
Hej .
My od 7 na nogach.
Wiecie co wczoraj podałam Wiki może z 3-4 łyżeczki tego piree z marchewki,ziemniaczka z jagnięcina i co po godzinie zaczęła mi tym wymiotować 😮 smród nieziemski 😁
I tak mi się przypomniało ,ze po dyni z ziemniaczkiem tez tak było wiec może to ziemniak nie służy ?
Aż się boje dzisiaj jej znowu to dawać ,jak myślicie nietolerancja by się objawiała wymiotami ?

• Mamusie
Mixi, może być - brzuszek odrzuca, bo nie może strawić 😞 Ale żeby ziemniak szkodził? Może to jednak co innego? Może spróbuj za tydzień jeszcze raz z jagnięciną?
U nas co podaję nowy składnik to pierwsza kupka jest trawiaście, zielona, następnego dnia jest lepiej, a trzeciego wszystko gra i buczy 🙂 Przynajmniej do tej pory tak było. Dlatego ja nie odstawiam od razu po zielonej kupie, tylko podaję cierpliwie nową rzecz, aż się brzuszek przyzwyczai. Ale wymioty by mnie pewnie wystraszyły i zrobiłabym przerwę...

Dzień dobry,
U nas noc do d..., pogoda do d..., humor do d... M miał być dziś w domu, ale okazało się, że musi iść do pracy, a w poniedz i wtorek będzie w pracy od 8 do 20 😞 Idę się kimnąć, może to coś pomoże 😞

• Mamusie
Dzień dobry 🙂

Moje dziecko dało mi dzisiaj pospać, wstała tylko o 1 na jedzonko i spałyśmy do 6:30. Teraz jest podczas pierwszej drzemki 😁

Ja ostatnio robiłam sobie wyliczenia i wyszło mi, że obiadki, deserki, kaszki, soczki, herbatki to ok.250- 300 zł miesięcznie, do tego mleko 1,5 puszki na tydzień (często zdarza mi się wylać, jak Majka nie zje) to ok. 200 zł, używamy Pampers premium 52 szt. ok 50 zł z groszmi i idą ponad trzy paczki na miesiąc tj. ok. 170 zł. Do tego trzeba doliczyć płyn do kąpieli, balsamy, kremiki, maść, waciki i sriki, chusteczki do pupy, do tej pory szczepionki płatne, składka na prywatne ubezpieczenie (odpukać, dobrze że mi nie choruje) i jeszcze ubranka, zabawki i nie wiem, co mogłam pominąć ale jeszcze to butelka, to smoczek, a jeszcze niekapek i zawsze coś i tak 1000 zł miesięcznie to lekką ręką 😮 Oczywiście nie wszystko kupuje się co miesiąc, ale zawsze coś się znajdzie, że by się przydało 🤔
No a jeszcze jest starsza, nastolatka chce jakoś wyglądać i też to składka w szkole, to kino, to ubrania, kosmetyki..... Ech... To wina mojego lenistwa, bo gdybym sama gotowała i przygotowywała deserki to może było by mniej...

A mama zamiast sobie coś od czsu do czsu kupić, to włazi do Smyka lub innych dziecięcych pochłaniaczy pieniędzy a póżniej płacze, że nie ma w co się ubrać 🤢
Ja na razie na szczęście wchodzę w ubrania, które miałam przed ciążą, więc dramatu nie ma a garderobę uzupełnię, jak będę wracać do pracy i do "ludzi" 😁

• Mamusie
No wlasnie, wiec ja na drugie dziecko chyba nigdy sie nie zdecyduje...najpierw musielibysmy z m znalezc inna prace, jakos 2x lepiej platna, a to w tych czasach raczej nierealne 😮 a gotowac dla Uli bede chyba tylko na weekendy, na razie do zlobka sloiczki, no a jak by sie w koncu dostala do panstwowego to tam juz wyzywienie bedzie...na razie jestesmy "juz" na 95 pozycji w jednym, w dwoch pozostalych daleko w polu...

• Mamusie
wczoraj mi tesciowka opowiadala, ze u nich na osiedlu jedna babka karmila3 lata tylko piersia swoja coreczke, bo nie miala pieniedzy na jedzenie...w koncu mala w szpitalu sie znalazla i ledwo ja odratowali byla taka wychudzona...matka tez niewiele jadla, to pokarm od poczatku miala niewartosciowy...

• Mamusie
My na szczęście idziemy do państwowego i tam wyżywienie zapewniają.
Ale jak wrócę we wrześniu do pracy to na 7/8 etatu i pensja też trochę mniejsza będzie 🤔
Myślę, że już latem będę sama przygotowywać posiłki, więc troszkę się zaoszczędzi 🤔 Ale za to zaczną się wyjazdy nad jezioro, nad morze i będą inne wydatki, jak np. paliwo 🤔

• Mamusie
Witam 🙂

Najlepszego dla Krzysia;*!!

Agn, jaka Maja slodka 🙂

Ja juz mam dosc podobnie jak Ty Madzia z Tymi nocami 😞. MOJ zrobil sobie pobudke o 23 na zabawy pozniej o 4:30 do po 6 nie chciał jesc dopiero o 7 ciagle cos mu nie pasowało no i o 7 cos tam zjadl mleka bawil sie ja prztsnelam. ... ale juz mnie wolal bo kupa poszla takze dopiero poszedł na drzemke ...aa i kaszki tez nie chciał jesc ale cos mu wcisnelam...od dwóch dni cos znow wynysla z jedzeniem a juz tak pięknie bylo ze az za pięknie. ..a tyle mleka ostatnio wylalam ze szok

• Mamusie
Z tymi zlobkami...

Ale wymarzlysmy na spacerku 🙂 Nadia mnie umeczyla,bo sobie plac zazyczyla i na nic tlumaczenie, ze mokro, bo hustawka akurak byla sucha 😉
Wiec jak czubolki siedzialysmy w sniegu na placu...
Tituszka caly nos czerwony 😁

Ide sie zabierac za mielone, poki mniejsza spi po spacerku...

Aaaa Karolka,z checia skorzystam ze sloiczkow 😁 Ale nie wiem czy moja je, bo dopiero wczoraj miala dostac, ale przy odmrazaniu mi sie woda wlala do sloiczka i dupa wywalilam...
Dzis bedzie proba 😁

• Mamusie
to sloiczki bede dla Titi trzymac, o ile jej dynia zasmakuje 🙂 probowalam Uli dzis dac mm z sucharkiem jako przekąske, ale nie chciala 😮 no to zrobilam rzadką kaszke i dalam do niekapka z wiekszym otworkiem, ale tez tak srednio 😲 cholerka a musze jej wymyslic jakis posilek pomiedzy kaszka o 9 a obiadkiem o 13, bo nie wyrabia bez cyca tyle czasu 😲