Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
mixidixiaga napisał(a):
A my poszliśmy do apteki kupić krem z emolium na te placki suche na buźce 🙂
Zobaczymy czy zejdą 🤔
Starsza poszła do dentysty wyrwać zęba ,a wróciła z dwoma wyrwanymi i jeszcze trzeci się kwalifikuje 😮
Ona wszystkie zęby musi mieć wyrywane bo mimo ,że się ruszają to za cholerę nie wypadną same . 😞
Karola nie pomogę niestety.
Dzisiaj był w odwiedziny mój tata i dał dziewczyną po 50 zł na zajączka wiec kupimy Wiki jakaś nowa zabawkę .

Na te suche placki na buzi polecam adermę EX omega, drogi krem ale wydajny i pomaga. Mój filipek tez miał takie zmiany, a juz na drugi dzień po posmarowaniu zaczeły znikać

• Mamusie
Hey, ja juz o nocach nie pisze, bo ile mozna pisac, ze wstawalo sie 100 razy 🙂)

Wezcie mi ten pier... snieg!!!!!!!! bo ile mozna.. szaro, buro i ponuro.. ide chyba na solarium, bo sie wykoncze!!

Ludu moj ludu, gdzie te czasy co dziecko moglo samo zostac w pokoju.. 🙂 Mloda sztuki raczkowaia jeszcze dobrze nie opaowala, bo mega sie slizga po panelach.. ale czolgac sie umie znakomicie.. wiec tylko z miejsa w miejsce.. Jak nie do kabli to Nadii zabawki, juz widze jaki bedzie halas jak zacznie jej z polek sciagac ;D

• Mamusie
dzien dobry 🙂 a mnie nadal brzuchol boli i skreca w żołądku 🤢
noc fajna, bo Ulka spala od 19 do 7 🙂 z mała przerwa o 23 na cyce 😁 ale to nawet oczu nie otworzyla 😁 😁
pogoda beznadziejna, kolejny dzien bez slonca 🤨 🤨 🤨 chyba nie wyrobię...

hehe Iza Szymek wymiata 😁 😁 😁 bardzo pojętny chłopczyk 🙂

Ulce do raczkowania daleko, jedyne co robi to lezac na brzuszku odpycha sie rekoma, krecąc sie dookola 🙂 tak jak kiedys Titi na filmiku 😉

• Mamusie
Hej .
U nas wczoraj cały dzień po spaniu robiły się siuśki i dziś znowu rano po spaniu zrobiła się kupka 🙂 Bardzo się cieszę bo chociarz ta jej pupa odpoczxnie od tych kupek. 😁
Chętnie siedzi ,nie płacze i cieszy się jak klaszcze jej brawo jak zrobi cokolwiek więc jest ok.
U nas noc standard ,czyli pobudki na cyca 🙂
Już chyba wiem od czego te plamki na buzce ,chyba od banana .
Wczoraj zjadła połówkę ,a dziś znowu bardziej zaogniły się te zmiany.
No chyba ,że ten krem z emolium ,ale w to to wątpię .
Może dziś też skoczę na solarium się pogrzać . 🙂
Powiem Wam ,że zauważyłam ,że Wiki bardzo cierpi jak wychodzi jej ząbek na dole ,na górze mogą wychodzić i tak jej to nie przeszkadza . 🤔

• Mamusie
Ja jestem baaardzo przeciwna takiemu stawianiu dzieci na nozki, miednica slaba, nozki sie chwieja.. a problemy z kregoslupem czy nozkami nie wychodza od razu tylko po kilku latach, ale to nie moja sprawa 🙂)
Szymus, to chyba wysoki chlopak bedzie, jak juz nie jest.. Slodziak z niego i czarowac panienki bedzie 😉)

Wiadomo, ze nie wszystkie maluszki raczkuja, ale udowodnione jest, ze w przypadku dzieci raczkujacych lepiej pracuja polkule mozgowe.. ciekawe dlaczego?? Latwiej sie ucza jezdzic na rowerze i pojmuja wlasnie takie "rownowazne" czynnosci..
Gdzies czytalam fajny artykul na ten temat, ale nie mam chyba zapisaego 🥴
Titulca wazylam dzisiaj z rana i ma rowne 8kg...a do tego jest cala wysypana...
no ale, coz..
Z pieluszkowym walczymy nadal i szczerze mowiac poprawa jest znikoma,dobrze, ze nie meczy jej to, bo bysmy obie zwariowaly..

• Mamusie
U nas nocka nie ciekawa, ale przynajmniej z przerwami spał od 20:30 do 6:30, to sukces,że już nie wstaje o 5, dzięki o Panie za zmianę czasu 🙂
Kuba już prawie nie je w nocy, więc od dzisiaj spróbuję go całkowicie odzwyczaić...

Isa,ale Szymuś zdolniacha 🙂 pięknie drepcze, Kuba też zrobi arę kroczków, ale nie tak pięknie 🙂

Dzisiaj jedziemy popołudniu z mamą na zakupy, zobaczymy co uda się kupić.

Mixi, sto lat dla Ciebie, dużo zdrówka!!! :*

• Mamusie
nie wiem czemu na wizycie pani pediatra jeśli można tak powiedzieć - pochwaliła nas za to że nie uczymy raczkować bo to wcale nie jest takie dobre... no ale każdy ma swoje zdanie na ten temat 😉 (zresztą nawet jakbyśmy chcieli żeby raczkował to i tak nic z tego bo strasznie się wkurza jak jest na brzuszku)
no i mówiliśmy jej że strasznie chce być na nóżkach i już dreptać to doktorka nam zezwoliła powoli go uczyć dreptania (oczywiście nie non stop) no i powiedziała że ma w swojej kartotece dzieci które już w 7 miesiącu stawiały pierwsze kroczki 🤪 a teraz mają po 10-15 lat i wszystko z nimi ok... więc coś w tym jest... 😜

a po drugie powiedziała że jak na swój wiek (miesiąc) jest bardzooo wysoki (no ale ja do najniższych nie należę a M jest bardzo wysoki) 😉

• Mamusie
aaa i oczywiście mówiłam jej że czytałam że dziecko powinno raczkować (bo tak jak Sandra pisała rozwijają się półkule mózgu to ona (no i ortopeda do którego chodzimy) powiedział żeby nie czytać żadnych schematów, reguł itp... - każdo dziecko rozwija się na swój sposób a udowodnione też jest że dzieci które wcale nie raczkowały rozwijają się tak samo jak te raczkujące... 😉

przykład - mój M wcale nie raczkował i chodził od 8 miesiąca, mój brat nie raczkował i siosty mojego M ... i wszystko z nimi dobrze i nie mają żadnych wad związanych z kręgosłupem, nogami itp 😁

• Mamusie
Isa, no widac, ze wysoki chlopczyk..
Dla mnie dziwne, ale coz..
Moja chrzesniaczka zaczela pomykac jak miala 9 miesiecy.. ale nikt jej niczego nie uczyl.. sama zaczela wstawac w lozeczku i pewnego dnia chodzic 😁
Isa, teraz to moze i fajnie, ale zaraz to kregoslup Ci peknie, jak mlody tylko tak bedzie chcial sie bawic. 🤪

Ja tam niczego nie ucze, nie opkazuje, niech rozwija sie swoim wlasnym tempem.. i tak jestem, w szoku, ze tyle potrafi, bo Nadia jak zaczela takie rzeczy robic ro przelom 8/9 miesiecy,,,

Karolka, plesniawki to takie male grudki. Moze ma nalot od jakiegos pokarmu, bo plesniawki na pewno ci ie zejda po przemyciu.
Tatiana miala 2-3 dni brazowy nalot, to mi mowila, ze byc moze przy odbiciu jakies resztki pokarmu cofaja sie z kwasem zoladkowym do buzki i w wyniuku tego osadza sie a jezyku..
Aphtinem ze 3 dni mozesz smarowaz, nie zaszkodzi.. Rowie dobrze, mozesz 2 krople Cebionu, podawac na jezyczek

• Mamusie
Isa, szymus jest uroczy!!! Zdolny chlopczyk 🙂 no i taki przystojny szkoda ze nie mam córeczki to bysmy jezdzili na wakacje w Twoje okolice haha 😁
Moj tez tak drepcze sle ja to panikara jestem i boje sie tego i tamtego stawiac bo za szybko , dawac cos bo za szybko juz sama siebie mam dosc chwilami ;p
Ja tez zaczelam chodzic majac 7mc a tak konkretnie chodizlam majac 8. Mama mi mowi ze lrkarze byli zawsze w szoku ze ja taka silna jestem , siedzialam majac 4-5mc . I tez jakoś jak narazie problemow nie mam z niczym 😉
Kazde dziecko roziwja sie indywidulanie 🙂 skoro na waszych wizytach lekarz powiedział ze oki to trzeba soe tego trzymac mysle 🙂

Najlepszego dla Milenki;*

• Mamusie
Zaraz zwarjuje moja mała wszedzie by stała na nogach.
Włóżku podpiera się kołdra i stoi , w łóżeczku też tylko zapomina się trzymac i leci do tyłu.
W krzesełku do jedzenia też wstanie i właśnie w bujaczku mimo pasów wstała 🤪
I nie mam już jej gdzie trzymac ,żeby nie poleciała 😮
Chyba ten chodzik to byłby dobry pomysł 🤔
Bo cały dzien na rekach to zwarjuje 😲

• Mamusie
najlepszego dla Milenki 😘
Mixi wszystkiego najlepszego z okazji urodzin 😉

Mixi u nas to samo... ciągle nogi i nogi...
Sandra szczerze to ja już mam czasami dość... no ale tak jak mówię on ma ostatnio takie napady że chce np. chodzić, później napad płaczu i tak na zmianę... no i staram się go nie stawiać często na nóżki (bo przecież i tak naczytałam się różnych internetowych 'porad' i pomimo że lekarze mówią że ok to i tak ograniczam się do kilku minut dziennie... )
a tak to bardzo dużo siedzi i się bawi albo leży na macie i pluje - na szczęście... 😉

na brzuchu nie chce i koniec i sama nie wiem dlaczego... kiedyś (tzn jakiś czas temu ciągle był na brzuszku nawet zasypiał)

Szymuś dziękuje za pochwały... 😉

piątek - pierogi !!