Skocz do zawartości

Pażdziernik 2012 | Forum dla mam

danusia1985_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 6,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• karolka84_m

1422

• danusia1985_m

1133

• Nacudja_m

820

• ania1301_m

1321

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
danusia1985 napisał(a):
kurcze dzis po kazdym karmieniu jest kupa? to normalne???? wczesniej to byly od 1-3 na dobe a dzis od polnocy jest 6 😮

Jeśli kupa nie jest rzadka to wszystko jest ok 🙂 Może zjadłaś coś, co sprzyja wypróżnianiu 😁 A jeśli jest to rozwolnienie to troszkę gorzej 🤢

• Mamusie
Aniu, ale ja Ci zazdroszczę tej kawy... 🙂 I wielu innych przyjemnośći, na które będziesz mogła sobie teraz pozwolić 😁
Ja się właśnie poję rumiankiem, bo ma działanie antyseptyczne, więc może na ten ropień też dobrze zadziała 🤔 W każdym razie na pewno nie zaszkodzi Małej 😉

A my dziś obie wybrałyśmy się w końcu do mojej babci, czyli do prababci Natalki 🙂 Nie widziała jeszcze dziecka od urodzenia, bo najpierw przez 3 tygodnie babcia była koszmarnie przeziębiona i nie chciała Małej zarazić, a potem jakoś się nie złożyło, aby ją odwiedzić z dzieckiem, więc widziała Natkę tylko na zdjęciach. Ale obie były uchachane z tego spotkania 🤪 Babcia nie mogła się nacieszyć dzieckiem, a Mała nie mogła przestać się uśmiechać do wszystkich i wszystkiego, nawet do wielkiego olejnego obrazu z widokiem lasu, hehe 😁 😁 😁

• Mamusie
A my po badaniu bioderek. Wszystko jest ok 😁 kontrola za 3m-ce.
Danusiu trafiłam bez problemu do tej przychodni 🙂
Słuchajcie jak lekarz zaczął kręcić nóżkami Zuzki przy badaniu to mi szczęka opadła i oczy wyszły 🤪 O matko jak on Jej wywijał tymi szłapkami !!!!

Załatwiliśmy też chrzciny w kościele. Mamy 12stycznia o godz. 18-tej. Strasznie późno 😲 I nie wiem jak to teraz z przyjęciem będzie wyglądało.... Z jednej strony odpada mi robienie obiadu 😁 Bo nie robimy w restauracji tylko w domu, bo jak się dowiadywałam ile w restauracji ile kosztuje taka przyjemność to zrezygnowałam. 55zł od osoby a mamy 16 osób to jest prawie 900zł + do tego jeszcze tort i ciasta to się robi ponad tysiąc a więc wolę w domu 🙂

Deira dobra mocna kawa z ekspresu to jest to!!! Długo na to czekałam. Ale od przyszłego tygodnia solidna dieta więc się skończą jedzeniowe przyjemności 😞 Bo do zrzucenia zostało mi jeszcze blisko 15kg... 😲

• Mamusie
Ania szybko macie te chrzciny. My to planujemy je dopiero na wiosnę jak się ciepło zrobi. I jak najbardziej w lokalu, bo u nas ma być 20 osób i nie zamierzam im wszystkim usługiwać i jeszcze zajmować się dzieckiem 😉 Poza tym miałabym problem jak ich pomieścić 😉

Deira trzymam kciuki, żeby jednak obyło się bez nacinania.

Moje dziecko strzeliło dziś 3 mega kupy, 2 razy zwymiotowało i teraz wreszcie śpi jak aniołek. Chyba go zmęczyły te atrakcje 😉 A tyle razy mu mówiłam, żeby jadł spokojnie 🙂

• Mamusie
Ulka strzelila dzis meeeega kupsko, od 3 dni nie robila, to co sie dziwic 😁 ale niestety pielucha tego nie wytrzymala 🤔 ledwo dalam rade to wszystko ogarnac 😁
Musze pochwalic moja córcie, bo od jakiegos czasu, odkad ja kapiemy codziennie, ma swoj rytm nocy 🙂 ok 19 kapanie, pozniej cyc i spanie do 23, cyc, spanie do 3 i cyc, pozniej spanie do 6-7 i cyc i spanie do 9 🙂 oby tak juz zostalo 😁

• Mamusie
Karolka może być już chyba tylko lepiej. W sensie, że będzie miała dłuższe przerwy między karmieniami 🙂
My Igora zawsze kąpiemy o 20. Potem jest jedzenie, ale zasypianie to już wolna amerykanka 😉 Ale w sumie bez względu o której zaśnie budzi się na jedzenie między 1 a 2, potem koło 5-6 i znów 9-10. To w sumie jakiś tam mniej lub bardziej regularny rytm ma 😉 No chyba, że w dzień jakieś zawirowania się zdarzą - śpi za mało lub za dużo, ma problemy z bąkami albo objadł się jak bąk i nie jest o tej 1 głodny 😉

• Mamusie
Nacudja napisał(a):
Gofer dorzuc jeszcze wszelkie kasze i makarony, indyka i rybe, a z warzyw cukinie, buraki i ziemniaki i juz mozna pokombinowac 🙂 Ja jem tak prawie od urodzenia Igorka i dajemy rade 🙂 Nie powiem, ze mi sie nie teskni za innymi daniami, ale da sie zyc. Mozesz ugotowac krupnik, zrobic pulpeciki w sosie z marchewka i pietruszka, upiec w rekawie kurczaka z warzywami lub rybe w folii z duza iloscia koperku, gotowac to wszystko na parze, zrobic makaron z mieskiem i brokułami, cos na ksztalt spaghetti z miesem mielonym i starta marchwia i pietruszka, cukinie faszerowana kuskusem, gulasz z zoładkow z kasza i buraczkami, pierogi z drobiowym miesem mielonym. Mozliwosci jest wiele, choc wiem ze smaki podobne 🤨

Nacudja, dzięki 🙂 🙂 🙂 Natchnęłaś mnie 🙂 Co prawda lekarka zakazala mi podawać ryby w tym tygodniu ale resztę pomysłów na pewno wykorzystam 🙂
Mi przyszła do głowy jeszcze zupa krem z dyni albo z cukinii. A powiedz, jak robisz cukinię faszerowaną to tylko kuskus dajesz do środka czy coś jeszcze?

• Mamusie
Deira napisał(a):

Gofer, no właśnie ze względu na to, że udało mi się zaleczyć te krostki zanim zaczęły się łuszczyć, nie mogę zrobić zdjęcia poglądowego 😁 Na razie karmię piersią, staram się trzymać rygorystyczną dietę, ale czasem się nie da, Dziś u teściów zjadłam duszony schab. Dopiero jak zjadłam teściowa przypomniała sobie, że dodała do duszenia łyżkę masła 😞 Na szczęście Natalka na razie jakoś to zniosła 🙂 Zobaczymy, czy jutro jej nie wysypie… My z moim M też jesteśmy oboje alergikami i też obawialiśmy się alergii pokarmowych u dziecka. Na co Wy jesteście uczuleni?
A w diecie eliminacyjnej uważaj też na seler i pomidory – podobno bardzo uczulają. 😁

Kurcze, nie sposób w 100% trzymać się tej diety. Ja się cały dzień pilnuję i dopiero jak przeczytałam Twojego posta zorientowałam się, że rano wypiłam namiastkę kawy z mlekiem! 😲 🤢
Ja mam alergię na tysiąc rzeczy, w tym m.in. na surowe jabłka, marchewkę, selera, nektarynki, mandarynki, borówkę amerykańską, czereśnie, fasolkę szparagową, melona, rumianek, orzechy, migdały. I jeszcze kilka alergii wziewnych. Mój Igor ma tylko wziewne a z pokarmowych to jedną ale przedziwną: na niektóre rodzaje pleśni, które są w serach i w piwnicach, w których robią wina 😮
Deira, dobrze, że te krostki schodzą 🙂 A jakieś fotki sobie obejrzę w necie, na pewno coś znajdę. Najważniejsze, żeby Twoje Maleństwo było zdrowe!

• Mamusie
Znalazłam fajną stronkę, może się komuś przyda: http://mamanadieciebezmlecznej.blogspot.com/2011/02/wieniec-drozdzowy-bez-mleka-bez-masa.html
tu przepisy m.in.ma ciasta bez masła i mleka 🙂 jutro chyba coś wypróbuje to dam znać 🙂 zawsze to jakaś alternatywa wobec tych ciasteczek z Biedronki, na któe mialam taką ochotę 😉

• Mamusie
gofer76 napisał(a):

Mi przyszła do głowy jeszcze zupa krem z dyni albo z cukinii. A powiedz, jak robisz cukinię faszerowaną to tylko kuskus dajesz do środka czy coś jeszcze?

Po zupie dyniowej Igor miał problemy z brzuszkiem, więc u mnie dynia odpada. A do cukinii oprócz kuskusa lub ryżu daję jej miąższ, startą marchewkę i nieśmiertelnego kurczaka lub drobiowe mięso mielone i zioła typu bazylia, tymianek 😉 No żadnej cebuli czy czosnku na razie nie próbuję. Raz miałam mozzarellę na wierzchu, ale się mocno stresowałam. Na szczęście było ok 🙂

• Mamusie
karolka84 napisał(a):
Hej dziewczyny 🙂
a ja wpieprzam ciagle te ciastka zbożowe 😮
Nacudja nie chce zapeszac, ale chyba rzeczywiscie idzie ku lepszemu 🙂 Ula wczoraj zasnela o 20 i obudzila sie dopiero o 2.20 🤪 🤪 a pozniej o 6 i po 8 🙂 a teraz lezy i zaciesza 😁

Karolka a co z Twoimi piersiami? mi perzez tyle godzin to by chyba rozerwalo 😮 u mnie moze byc max 4 godziny przewrwy a i tak wtedy sa mocno przepelnione. tez tak mialas na poczatku? czy znowu ze mna cos nie tak 🤢
Olga wczoraj zrobila 8 kup 😲 pielegniarka srodowiskowa powiedziala ze moze byc po kazdym karmieniu, a dzis od polnocy dopiero 2. Mysle ze te 8 to jednak nie jest normalne.

U mnie do zrzucenia juz tylko 4,5 kg, a przytylam 17 🤪

My planujemy chrzciny miedzy swietami lub w styczniu, mi sie wydje ze to jest pozno bo u nas w rodzinie zawsze chrzci sie takie miesieczne dzieci. Nic jeszcze nie mamy zalatwione i nawet nie wiemy jakie sa terminy.

• Mamusie
dziewczyny pomozcie! Uli strasznie spuchly uszy i sa czerwone, podbrudek rowniez 🤨 🤨 🤨 pojechalismy do lekarza, ale byla jakas mloda siksa i powiedziala, ze to na pewno uczulenie na jakas czapeczke lub ubranie 😮 tylko, ze ulcia nic nowego nie miala ubranego, a proszek uzywam ciagle ten sam...dzis dalam jej 60 ml mleczka enfamil, ale juz je kiedys pila i wtedy nic jej nie bylo...strasznie sie martwie... 🤨

• Mamusie
Karolka, koniecznie zadzwoń do innego lekarza. Moje doświadczenie pokazało, że lekarzom tak średnio można ufać.
Podobno jest tak, że w szpitalu, w którym rodziłaś lekarz neonatolog ma obowiązek cię przyjąć do czasu gdy dziecko skończy 3 miesiąc życia. Więc może tam zadzwoń?

Danusia, ja też tak mam z piersiami 😞 Odciągam lub karmię regularnie co 3 godziny. Raz jak zaspałam z odciąganiem i miałam przerwę 6 godzin, to bardzo bolały, były cale twarde i musiałam się na nowo polubić z okładami z kapusty. Moja kuzynka (rodziła 4,5 miesiąca temu) twierdzi, że to minie 🙂 Ona ma teraz cały czas miękkie piersi, bez względu na to czy karmi czy nie, a mleka ma bardzo dużo. Więc może nas też się to zmieni. Mam nadzieję 😆

• Mamusie
Gofer my teraz jestesmy z ula u moich rodzicow, czyli ponad 100 km od mojego szpitala 😞 ale jak cos to do prywatnego pediatry pojade... na razie mala zasnela i widze, ze obrzeki zmniejszaja sie, a podbródek juz nie jest czerwony...kurde jestem pewna, ze to przez mleczko, ale to mleko to enfamil, czyli bardzo dobre... 😮

• Mamusie
Danusia te 8 kup jest jak najbardziej normalne. Nam na początku położna kazała liczyć kupy. Jak były 4 to mówiła, że kiepsko 😉 Także niczym się nie przejmuj. Potem już będzie ich mniej. Poza tym jak są "zdrowe" to lepiej więcej niż jak ich nie ma i się Mała by męczyła.
Ja mam czasem też dłuższe przerwy w karmieniu, bo już nie budzę Młodego na siłę i mleko się zbiera, ale po takiej przerwie świetnie Igor pomaga, bo jest baaardzo głodny 🙂

Karolka ta pani pediatra może mieć rację. Uczulenia na chemię mogą podobno wychodzić nawet po 3 miesiącu bez względu na to czy się zmieniało proszek czy inne kosmetyki. Ale może na wszelki wypadek skonsultuj diagnozę u kogoś innego.

• Mamusie
Karola skonsultuj to chociażby telefonicznie z innym lekarzem. Wydaje mi się, że to może być uczulenie na chemię. Jesteś u rodziców i może położyłaś gdzieś np. na pościeli czy kocu, który był wyprany i wypłukany w płynie do płukania a one straszliwie uczulają niemowlaki. Albo może mama była wyperfumowana i może to uczuliło. Bo wg. mnie enfamil nie powinien uczulić, bo w szpitalu u mnie podawali go noworodkom i położne mówiły, że wszystkie dzieciaczki go tolerują. No ale zawsze może zdarzyć się wyjątek i np. Ulcia może być wyjątkowa 😉 [tzn. Ona jest wyjątkowa 😁 ]
A może rodzice mają jakieś zwierzątko?? I może Małą to uczuliło 😞

• Mamusie
Chyba sytuacja z Ula opanowana...dwa razy zwymiotowala, zrobila dwie kupki, opuchlizna zeszla i plamy tez, wykapalismy ja szybciej, dalam troche mleczka z cyca i biedna zasnela. Temperatury nie ma na szczescie. Moja siostra wpadla na pomysl, ze moze zle mleczko wymieszalam i to dlatego Uli zaszkodzilo, moze tak, kto wie... 🤨