Skocz do zawartości

Pażdziernik 2012 | Forum dla mam

danusia1985_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Nacudja, a czym będziesz szczepić? Nam z poszukiwań info po necie wyszło, że najlepszy jest engerix. Jest ponoc jeszcze 1 szczepionka ktora ma jeszcze mniej rteci (tzn w ogole jej chyba nie ma) niestetale w kilku aptekach nam powiedzieli, ze nie ma jej w hurtowniach i trzeba byloby z zagranicy sprowadzac (nie pamietam jak sie nazywa). Ale Piotruś, mimo że jest strasznym alergikiem, bardzo dobrze zniósł to szczepienie a miał już 2 tury.
My sie jeszcze łamiemy czy szczepić teraz tężec, blonica, krztusiec czy nie. ja jestem raczej na nie. Natomiast bardzo się boję polio (choroby a nie szczepionki) i nie wiem czy na samo polio na razie nie zrobić...

• Odpowiedzi 6,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• karolka84_m

1422

• danusia1985_m

1133

• Nacudja_m

820

• ania1301_m

1321

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Danusiu, z tymi słoiczkami to u nas jest tak pół na pół. Na początku dałam marchewkę ze słoiczka, którą szybko odstawiłam z uwagi na sensacje. Jabłuszko to dałam na początku dwa słoiczki. Teraz mam już porobione jabłuszka przez siebie i pochowane w plastikowych pojemniczkach w lodówce. Część zamrożona. Ziemniaka też sama robię, ale na świeżo. Nie robię na zapas, nie mrożę. Jeden ziemniak starcza na dwa dni. Jabłka i ziemniaki kupiłam u nas na ryneczku, u sprawdzonego sprzedawcy. Nie dałam się zwariować dla produktów eko, bo to drogie, a poza tym musiałabym nie wiadomo gdzie jeździć po mieście, żeby sklepu eko szukać. Brokuły mam z mrożonki hortexowej. Ale już banana nie odważyłam się kupić, bo nigdy nie wiadomo, czy nie trafię na partię bananów tzw. przemysłowych nadających się tylko na pulpę, więc banany mam w słoiczku Hippa. Ale zupki jarzynowe, jakieś mieszane dania z mięskiem będę się starała robić sama większą partię i mrozić. Produkty będę kupowała u nas na rynku osiedlowym. Na razie poza jabłkiem, które jest sprawdzone nie robię zapasów, bo może się okazać, że Nata jest na coś uczulona.

Gofer, dużo zdrówka dla całej rodziny 😘 Odpukać u nas na razie wszyscy zdrowi.

Nacudja, kupcie śwince kumpla. Zwierzaki też odczuwają stratę. Pamiętam jak musieliśmy uśpić naszego psa i chociaż z kotem, bardzo się nie lubili, to jednak kocurek po odejściu psa chodził przez miesiąc tak przybity, że aż mi żal go było. Też chował się po kątach, jeść nie chciał. W końcu żeśmy mu załatwili kocią partnerkę i chociaż też nie zapałali do siebie wielką miłością, to od razu humor mu się poprawił 😁

Karolka, będę czekać z nieciepliwością na zdjęcia 🙂 A jakie macie ubranko dla Ulci?

My kolejne szczepienia mamy dopiero na początku maja. Też WZW i cały czas biję się z myślami, czy nie wziąć pneumo, skoro być może od września mała pójdzie też do żłobka. No ale mam jeszcze czas do namysłu.

• Mamusie
Ulcia idzie do zlobka a mimo to pneumo jej nie fundujemy...po prostu sie boje powiklan 😮 ta szcepionka na blonice, tężec i krztusiec strasznie sie Uli paprala,reka spuchniete, czerwona, do teraz ma spory slad 🤨 a pneumo nawet pediatrzy odradzali to nie bede ryzykowac... a na kolejne szczepienie idziemy 3.04, to bedzie tylko wzw, a pozniej dopiero po 1. roku 🙂

Ulcia bedzie ubrana w sukieneczke szydelkowa, do tego buciki i czapeczka do kompletu 😉

• Mamusie
I jestem 🙂 od południa nie potrafiłam się zalogować, mieliło i mieliło mi tą stronkę i nie chciała zaskoczyć 🤨
Z Zuzikiem wszystko ok 😁 W nocy zaczęła strasznie kaszleć i dziwnie oddychałą przez nos tak jakby charczała. Ale gorączki nie miała i nie ma. Pediatra osłuchała i płuca i oskrzela czyste. Tylko katarek ma i przez to kaszle bo Jej wydzielina spływa do gardła i takie maluszki nie potrafią tego odchrząknąć i wydmuchać noska i stąd kaszel... Pediatra przepisała 2 syropki i spray do noska i mam do tego smarować maścią majerankową 3x dziennie pod noskiem. I gdyby coś się więcej działo to od razu przyjść ale powiedziała że nie powinno. Nawet jak nie będzie temp. na minusie będzie bezwietrznie to mam na 30minut na spacer wychodzić bo wilgotne powietrze jest wskazane bo się lepiej oddycha 😮 Zdziwiłam się bo myslałam, że będzie zakaz spacerów.

Dzisiaj Zuzia jadła pierwszy raz banana i bardzo Jej smakował. Odniosłam wrażenie, że chyba najbardziej ze wszystkich deserków 😁 No i wciągnęła 30ml zupki kurczaczek z warzywami.
A wczoraj był debiut z chrupkami kukurydzianymi!!! Ale wcinała 🤪 🤪 🤪 Zjadła 2 i chyba chwiała więcej bo patrzyła ma mnie jak się skończyły 😜 Teraz śpi ale jak wstanie to dostanie chrupeczki 😁

• Mamusie
Danusiu, zapomniałam Ci napisać o glutenie, bo pytałaś. Ja gotuję 100 ml wody mineralnej. Do gotującej dodaję płaską łyżeczkę kaszki manny błyskawicznej i gotuję na małym ogniu 3 minuty ciągle mieszając. Z tej papki dodaję do jabłuszka (a dziś do banana) dwie płaskie łyżeczki.

• Mamusie
Gofer prawdę mówiąc to nie wiem. Tym co nam dadzą w przychodni... Już nie chcę czytać o tych szczepionkach, nie chcę szukać, denerwować się i nakręcać. U nas nadal zostajemy przy opcji, że tylko żółtaczka a później po skończeniu przez Igorka roku ewentualnie reszta. Też boję się tych chorób, ale tak samo boję się szczepionek i przez to wszystko wizyt w przychodni 😉
Deira chyba tak zrobię. Już kolejny dzień nie opuszcza klatki. A to takie świnki wolnowybiegowe 🙂 Tylko nie kupię, a tak jak poprzednie adoptuję. Jest takie stowarzyszenie pomocy świnkom morskim i ono ratuje prośki z pseudohodowli, zoo, laboratorium itp.

• Mamusie
Witam,
U nas Asi od rana daje w kość... Dziś ma kiepski humor i krzyczy na każdym kroku... 😞 chyba jej się to spodobało. Teraz śpi 🙂 Ale nadal ma trochę zatkany nosek i zaczyna kaszleć, jak się jej nie poprawi jutro znów do lekarza, już też mam dość tych zarazków i marnej pogody 😞 U mnie dziś też śnieg pada... Nuda!!!
Ja małej podaję na razie wszystko ze słoiczka 🙂 dziś był debiut 🙂 kupiłam jej ziemniaka + szpinak 🙂 wcinała to lepiej niż zupkę jarzynową 😁 Dałam też Asi soczek jabłkowy który również wypiła w mgnieniu oka 🙂 Teraz muszę odstawić na trochę wszystko co z marchewką bo z tą kupką jest problem 😞 Kupiłam też ziemniak+dynia i kaszkę malinową, którą niedługo zacznę wprowadzać 🙂
Karolka od jakich ilości zaczynałaś z tą kaszką? Ulcia będzie wyglądać przepięknie (jak zawsze) i na pewno lepiej od mamy 😉 (bez urazy :* ) Życzę powodzenia na uroczystości 🙂
Deira świetny patent 🙂 Natka zadowolona 🙂
Gofer zdróweczka dla Was wszystkich :*
Nacudja też uważam że powinnaś kupić nowego koleszkę 🙂 tylko oby przypadli sobie do gustu 🙂

• Mamusie
ajablonka jak powiedziałam, że psikam wodą morską to mi pediatra powiedziała, że woda morska nadaje się tylko do czyszczenia noska albo do kataru wodnistego, bo lepiej wypływa wtedy wszystko ale jak jest zatkany nos i gęsta wydzielina to ponoć woda morska nie pomoże i dlatego mi przepisała coś innego 🤢

• Mamusie
Ania, buziaczki dla Zuzanki. Dziś jej (a właściwie to Wasze!) święto 🙂 😘

Ajablonka, coś faktycznie wisi w powietrzu! Mój Najgrzeczniejszy-Na-Świecie Piotruś od wczoraj na zmianę albo śpi albo płacze i krzyczy. To do niego niepodobne 🤔 Ale jemu chyba ten katar się daje we znaki 😮

Nacudja, ja się nie znam na gryzoniach ale chyba przy 2 nie będziecie mieli więcej roboty niż przy 1? A może dzięki temu oba stworzonka będą szczęśliwsze 😆 Moja koleżanka jest miłośniczkom świnek od wielu wielu lat i zawsze miała ich kilka bo są chyba towarzyskie 😁 Choć ja osobiście za nimi nie przepadam 😉

• Mamusie
Ajablonka i Ania, moj Piotruś też to ma 😞 Zero gorączki )on zwykle miewa koło 37 st i tak ma też teraz). Ale katarek ma i pokasłuje czasem 😞 2 tygodnie temu mial to samo, lekarka kazała używać i wodę morską i mukofluid, i jeszcze deflegmin (żeby rozrzedzić i żeby spływało) i Neonasine (taki syrop na wirusy). Brał to przez jakiś czas, trochę pomogło ale nie do końca mu przeszło i teraz ma jakby nawrót (tylko nie aż tak silny jak wtedy). Nie chcę już bigać z nim do lekarza bo te chore dzieci w poczekalni boję się że mu bardziej zaszkodzą niż rady lekarki. Czekam, może po kilku dniach samo przejdzie. A jak nie to dopiero wtedy do lekarza.

• Mamusie
Ajablonka ja daje Uli bezglutenową kaszke ryzowa z nestle, wiec nie trzeba az takich malych ilosci dawac od poczatku. ja robilam 25 ml, teraz daje 150 🙂
Wiem, ze Ulka bedzie w sobote najpiekniejsza! Nawet jakbym chciala, to jej nie przebije 😁 😁 😁

Ania sto latek dla Zuzi 😘 😘 😘

• Mamusie
Jeżeli jutro ta moja nic mi nie da to sama kupię to co i wy używacie... Maść majerankową polecała mi dziś babka w aptece, ale chcę się wstrzymać do jutra do wizyty. Zobaczymy co będzie 🙂
Karolka ja też kupiłam tą z nestle o smaku malinowym 🙂
Aniu, WIELKI BUZIAK dla Zuzanny :* :* :* !!! Ode mnie i Asi 🙂

• Mamusie
Karolka, ajablonka dziękujemy 😘 😘 😘

Ja kupuję Zuzi też z Nestle ale nie ryżową tylko mleczno-ryżową bo nie trzeba z mlekiem rozrabiać tylko z wodą. A Ty Karolka ze swoim mlekiem mieszasz czy z mm??

Zuzka wcina rano po przebudzeniu kaszkę i wieczorem przed snem też ale tą z Nestle na noc ale to pic na wodę bo mają ten sam skład tylko opakowanie inne 😉 Piła już malinową, bananową i jabłkową i malina zdecydowanie najsmaczniejsza /wg mnie bo Ona wcina wszystkie 😆 / Poza tym przed południem i pod wieczór dostaje mleczko ale dodaję łyżkę kaszki bo jest gęściejsza i nie ulewa się wtedy Zuzi 😆 A ok południa je zupkę i tak z godzinę po zupce deserek 😁 Kaszki i mleczka wypija między 150-180ml.

• Mamusie
Gofer roboty nie ma więcej, ale takim sposobem świnie bedziemy mieć zawsze 🙂 To znaczy mnie nie przeszkadza, bo ja właściwie mam zawsze jakieś świnki, ale mój mąż nie jest zachwycony. Ech widziały gały co brały 😁 W końcu brał mnie ze świnią 😁
Ania buziaki dla Zuzy :*
Dziewczyny a jak dajecie te nowości, to stosujecie się do tych 3-5 dniowych zalecanych przerw między nowymi posiłkami? Bo mi się wydaje, że jakby coś miało uczulić to chyba wyjdzie od razu, ale ja nie mam doświadczenia z alergiami.

• Mamusie
Nacudja dziękujemy 😘
Ja tylko po pierwszym jabłuszku robiłam przymusową przerwę z powodu bóli brzuszka 😉
A teraz jak podaję coś ze słoiczka to on starcza na 3 dni bo można do 48h w lodówce trzymać to akurat 3dniowa porcja 😉 I jak mi się skończy słoiczek to daję coś nowego. Wydaje mi się, że jakby coś miało uczulić to po jednym czy dwóch dniach wyjdzie uczulenie...

• Mamusie
karolka84 napisał(a):
nawet nie wiedzialam, ze sa same ryzowe 😁

Są i je się miesza z mleczkiem 🙂 One są w żółtym opakowaniu 🙂

Dziewczyny ratujcie!!!!!!!!!!!!!!!!
Jak mam podać Zuzce syrop????? Daję łyżeczką to wypluwa wszystko to próbowałam strzykawką i to samo 😮 Nawet wsadziłam strzykawkę głębiej na koniec języka to mi małpeczka z wielkim uśmiechem na twarzy wypluła i zaczęła się śmiać 😮 😲 🥴
Nie wiem co mam robić... 🤨