Skocz do zawartości

Pażdziernik 2012 | Forum dla mam

danusia1985_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 6,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• karolka84_m

1422

• danusia1985_m

1133

• Nacudja_m

820

• ania1301_m

1321

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Karolcia kolo jest swietne, a Ulcia jak zwykle usmiechnieta 🙂
ajablonka moja Julii tez juz umie "krzyczec" ale wcale na dobre to nie wychodzi ;p bo juz od samego rana potrafi glowa rozbolec ;p hehehhe
a moj A. bedzie ojcem chrzestnym 🙂

• Mamusie
witam sie, nie bylo mnie przez weekend bo odpoczywalam, maz caly czas sie prawie zajmowal Olga, ja oczywiscie glownie dawalam cyca. Olga tez ma juz bogaty repetuar dzwiekow- skrzeczy, kwiczy, smieje sie, krzyczy, wydaje jakies gardlowe dzwieki 🙂 z dnia na dzien sie zmienia.
Aniu, co jest Zuzi? 😞 ma goraczke?

• Mamusie
Witam się 🙂
Mała śpi, w końcu po raz pierwszy od kilku dni ucięła sobie drzemkę w ciągu dnia, więc ja wykorzystuję to jak mogę – umyłam już włosy, poćwiczyłam, teraz mogę zasiąść do kompa i nadrobić zaległości 😁
Okazało się, że ta wysypka, to jednak „ząbkowa ślina”. ma kwaśne ph i niestety powoduje wysypkę. Przemywam jej kilka razy dziennie szyję i buzię i jest już znacznie lepiej.
Ziemniak Nati bardzo smakuje, z czego się bardzo cieszę. Jabłuszko wcina aż miło.
Dzisiaj więc dostanie banana na deserek, na obiad ponownie ziemniak, a za dwa – trzy dni ugotuję jej brokuła 🙂 Potem zaczniemy powoli mieszać 🙂

Karolka, ale super ubranka Ulcia dostała od wujka 😁 A to kółko to super sprawa, ale my na razie kaski nie mamy, więc my na razie odpuszczamy takie gadżety. Poradziłam sobie w ten sposób, że wzięłam moją ciążową poduszkę rogala, związałam ją na maksa w takie pół-kółko i wsadziłam ją na matę pod pałąki, na których wiszą zabawki. I Mała ma niezły ubaw 🙂
Takie coś wykombinowałam 🙂 :

My też zabawek już nie kupujemy, bo przy każdej możliwej okazji dostajemy jakieś prezenty od rodziny i znajomych, a potem to się wszystko kurzy 🙂 Zresztą ostatnio Natka lubi się bawić dziwnymi rzeczami – np. paczką chusteczek higienicznych – ugniata, przekłada z rączki do rączki i cieszy się, bo szeleści 😁

Co do wprowadzania stałych pokarmów, to ja karmiąc piersią zaczęłam wprowadzać dopiero jak Mała prawie skończyła 5 miesiąc. Zaczęłam co prawda od marchewki, ale szybko ją odstawiłam z uwagi na alergię. Wprowadziłyśmy więc jabłuszko i potem ziemniaka a do jabłuszka łyżeczka kaszki manny jako ta profilaktyka glutenowa. Oczywiście najpierw podawałam stałych pokarmów łyżeczkę, dwie. No i z dnia na dzień zwiększam jej powoli dawkę pokarmów, żeby enzymy w żołądku zaczęły dobrze pracować. Jak pisałam wyżej, dziś łyżeczka bananka jako nowość a za kilka dni brokuł.
W ogóle to te schematy żywienia można rozbić o kant stołu. Co pediatra to inna teoria. Ja się trzymam z kolei tego, co mówi nam nasz pediatra. Bo w końcu trzeba było się na coś zdecydować 😁
A do picia to zaczęłam podawać najpierw wodę, a teraz lekko zaparzony rumianek normalnie z saszetek, bez cukru.

Aniu, maile chyba wszystkie, które miałam od Ciebie dostać dostałam 🙂 Dostałam w sumie dwa, pierwszy ze zdjęciami 🙂
A co się Zuzi stało? Przeziębiona? Buziaczki dla niej 😘 Oby to nic poważnego.

Karolka, no i oczywiście ściskam kciuki, by wszystko się udało w kościele 🙂 W ogóle to macie normalną mszę, czy ksiądz tylko udzieli Wam sakramentów i na tym koniec? Bo ja bym chciała tak kameralnie, bez dodatkowej widowni. Próbujemy coś załatwić, ale nie wiem, czy ksiądz u nas na to pójdzie.

• Mamusie
Deira ale natka juz duza 😲 a jak sie fajnie bawi! A Ty jestes pomyslowa z ta poduszka, ja swoja kolezance oddalam..
ja bym tego kola nie kupowala gdyby nie przystepna cena, jak ulce sie znudzi to i tak je sprzedamy, wiec sie zwroci 😉 tak samo hustawke 🙂 teraz musimy zacisnac pasa, bo jak sie oplaty zlobkowe zaczna to chyba sie poplacze 😮
Ksiadz nam robi specjalna msze o 11 rano, tak wiec widowni nie bedzie, tylko nasza mala rodzinka 🙂 w pt idziemy do niego to nam powie jak to bedzie w ogole wygladalo ...

• Mamusie
Dziewczyny,a gotujecie same czy podajecie ze słoiczków? Bo ja,leniuch, myślałam, ze przynajmniej na początku oblecę słoiczki, bo gotowanie takich ilości to trochę bez sensu. Ale nie widziałam słoiczka z samym ziemniakiem albo z samym brokułem 😞

Cholera, Igor nadal chory, kaszle jak gruźlik i choć go izolujemy na maksa to Piotruś znowu ma katar i pokasłuje. Ja się pytam, kiedy w końcu przyjdzie wiosna i te wszystkie zarazki pójdą w diabły!!!!!!!!!! 🤢 😠
Byliśmy dziś znowu na pobraniu krwi, bo tak kazał hematolog. Ale obawiam się, że z powodu tej infekcji znowu coś dziwnego wyjdzie i jeszcze raz karzą nam Piotrusia kłuć 😞 A tak strasznie dziś płakał 😞

• Mamusie
Deira ale wykombinowałaś 🙂 Fajny patent 🙂
Gofer ja też dawałam ze słoiczka, ale same jabłuszka i marchewka to są. W sumie ugotować jednego malutkiego ziemniaka to chyba nie będzie aż taki problem 🙂 Sama mam zamiar tak zrobić 🙂
Ania co z Zuzią?

Dziś u nas znów nici ze spaceru. Pada śnieg. Także w zapowiedzi rychłej wiosny jakoś nie wierzę 😞
My jutro idziemy w końcu na to szczepienie przeciwko żółtaczce. Już się boję i denerwuję 😞
A w ogóle to umarła nam jedna świnka morska. Drugi został sam i jakiś taki smutny. Cały czas biję się z myślami czy nie poszukać mu nowego kolegi. Siedzi w klatce, nie wychodzi, nie biega, nie odzywa się. Wiem, że mam już dużo obowiązków, ale żal mi go. Jak był tamten, to miałam trochę łatwiej, bo mieli swoje towarzystwo, a tak to ja staram się zastąpić mu kumpla. W życiu to zawsze pod górkę...