Skocz do zawartości

Pażdziernik 2012 | Forum dla mam

danusia1985_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 6,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• karolka84_m

1422

• danusia1985_m

1133

• Nacudja_m

820

• ania1301_m

1321

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Witam się 🙂
Moja obudziła się na cyca o 4.20, czyli po 9 godzinach snu! 😁 😁 😁 Potem zasnęła i od 6 już na nogach. Obudziła się tylko dwa razy w nocy żeby jej smoka podać i dalej spała. Więc jest coraz lepiej 🙂
Gofer, oby Piotruś się uspokoił. Powodzenia 🙂
Karolka, jeszcze raz 100 lat dla Ulci 😘
Karolka, jak to przerażająco brzmi „za 3 tygodnie do pracy”. Za moment ja też tak powiem 😲 Na razie 6 tygodni jeszcze przede mną. Ale uwierzyć nie mogę jak ten czas wręcz przeleciał mi przed nosem… 😞
Kiniak, miłego wieczorku w teatrze 🙂 Zawsze to jakaś kulturalna rozrywka 😁
Nacudja, a świeży łosoś czy wędzony?

• Mamusie
makaron z lososiem (dla mamy )
-makaron
-losos (upieczony osobno lub wedzony )
-cebula
-pomidor
-zabek czosnku
-szkl smietany 18%
-2lyzki masla
-koperek
-bazylia
-parmezan (zwykly tez moze byc)

lososia kroisz na kawalki ,pomidora bez skorki na kostke, na masle smażysz cebule czosnek, dodajesz pomidora i lososia chwile smazysz dod smietane i gotujesz na malym ogniu mieszajac az sos zgestnieje , doprawiasz sola pieprzem koperkiem, na koniec dodajesz bazylii i sera i gotowe a no i makaron ugotowany wczesniej , ja używam swidrow, pycha

szybkie danie do zrobienia

• Mamusie
Oj ale z Was "klikaczki" nie było mnie zaledwie chwilkę a tu kilka stron 😁
Deira priv doszedł 2 razy. Zaraz Ci odpiszę 😉
Kinia ząbki chyba niedawno wyszły Filipkowi?? Bo jeszcze malutkie 🙂 Ciekawe czy u Zuzy to ząbki idą czy coś innego... Ale chyba tak bo te dziąsła ma takie dziwnie wielkie i miękkie hehe 😉
Nacudja ja mam takie niekapek tylko Zuzka jeszcze nie załapała o co w nim chodzi i nie potrafi pociągnąć, żeby poleciało... Ona go liże i gryzie 😜
http://allegro.pl/kubek-niekapek-tommee-tippee-6m-150ml-0-bpa-i3089457788.html

Mi się macierzyński skończył 17 marca i już jestem na zaległym urlopie, później urlop bieżący i od chyba 15 czy 17 maja już wychowawczy...
Tak jak pisałam dziś Karoli, czas zasuwa i za niedługo będziemy mówiły o roczkach naszych maleństw... 😁 A całkiem niedawno opisywałyśmy porody i obstawaiłyśmy, która następna się rozpakuje 😉

• Mamusie
Nacudja, jeśli chodzi o wędzonego łososia to ja często podaję go jako przystawkę, jak przychodzą goście i robię coś takiego:
http://rozkoszsmaku.blox.pl/2010/02/Nalesniki-z-lososiem-i-twarogiem.html Ja robię nieco inaczej niż w tym przepisie - nie dodaję śmietany, tylko kupuję gotowy Almette, nie stosuję cebuli, a łososia kładę w plastrach na rozsmarowany na naleśniku twaróg. Naleśniki można przygotować dzień wcześniej.
Ale jak chcę sobie jeszcze bardziej ułatwić, to nie smażę naleśników tylko podaję w wrapie (to taki gotowy okrągły chlebek typu meksykańska tortilla). Wierz mi, pycha 🙂 Ta przystawka zawsze znika w 5 minut 😁
Ja do tego jeszcze dorabiam do maczania sos tzatziki.

Moja drzemie już prawie 1,5 godziny 🤪

• Mamusie
Nacudja napisał(a):
Kiniak, Deira, Ania dzięki. Musi być szybko, bo ja z tym małym marudą nie mam możliwości na długie stanie w kuchni. Osttanio najbardziej lubię danie, które same się robią i to najlepiej w jednym naczyniu 😁

No to co ja napisałam to ekspresowe danie. Szybko się robi bo w zasadzie nic nie musisz zrobić i picze się ok 20 minut 😜

• Mamusie
Super 🙂 Po prostu Igorek denerwuje się jak za długo musi siedzieć w bujaczku w kuchni 😉
Młody zjadł zupkę jarzynową, zmieniamy pieluchę i śmigamy na spacer, bo w tym tygodniu częściej siedzieliśmy w domu. Trzeba korzystać póki śnieg nie pada 🙂

• Mamusie
Dzisiejszą zupkę dla Zuzi przygotowała ciocia Karolka 😁 😁 😁
Zuzi dynia smakowała!!! Dziękujemy bardzo 😘 😘 😘

A teraz Wy mi pomóżcie kulinarnie 😉
Dostałam przedwczoraj wieczorem parę kilo pieczarek i muszę coś z nimi dzisiaj zrobić. Przedwczoraj zrobiłam mojemu na kolację zapiekanki a wczoraj na obiad zupę pieczarkową a na drugie do kotletów schabowych usmażyłam pieczarki z cebulką 🙂 Już nie wiem co mam robić a muszę coś wykombinować bo do jutra się zepsują... Co mi radzicie bo pomysłu brak.... Marynowanie nie wchodzi w grę bo za leniwa jestem 😞 Szkoda, że sezonu na grilowanie jeszcze nie ma bo bym zrobiła pieczarki z grilla z serem feta...

• Mamusie
hahaha ale ze mnie kuchareczka 😁 😁 😁 najwazniejsze, ze Zuzi smakowało 😁 😘

a Ulcik zjadla "smakowite jarzynki z cielęcinką" i teraz lezy obok mnie i spiewa 😁 liczylam na poobiednia drzemke, ale sie na razie nie zapowiada 😁

ja uwielbiam pulpety w sosie pieczarkowym 😁

• Mamusie
Aniu, jak nie wiesz, co masz z pieczarkami zrobić, to je podsmaż na masełku z cebulką i zamroź. Będziesz miała na później.

Ja z pieczarkami to uwielbiam faszerowaną cukinię (farsz z podsmażonych pieczarek, cebulki, szynki) posypaną serem żółtym i tak do piekranika.
Albo łazanki - z pieczarkami, kapustą kiszoną, cebulką i podsmażonym boczkiem. Chociaż łazanki to ja wolę z leśnymi grzybami.
Możesz też zrobić faszerowane pomidory z pieczarkami.

• Mamusie
Deira chyba usmażę i zamrożę pieczareczki tak jak pisałaś 🙂

Kupiłam Zuzi nowy wózek we wtorek lub środę ma przyjść 😁 A jutro rano gościu przyjeżdża po wózeczek od Zuzanki więc póki nowy nie przyjdzie to jestem upupiona ze spacerami 🥴 No chyba, że będzie fajna pogoda to do nosidełka Ją wsadzę i w miasto 😜
Wystawiłam wózek i za 10 minut telefon, czy gościu może jutro rano po niego przyjechać 😁

• Mamusie
Karolka pokaż nową fryzurkę 😁
Z wózkiem wszystko było ok tylko tak jak wcześniej pisałam, marzył mi się inny 😉 W sumie ten który kupiłam jest prawie identyczny z tym co chciałam ale jednak troszkę się różni 🙂
Wpisz sobie w google w grafice Quinny Freestyle 3XL . Kolor oczywiście czerwony bo jakby inaczej 😜