Skocz do zawartości

asymetria i napięcie mięśniowe | Forum dla mam

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 644
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Nequitia napisał(a):
ja dodatkowo masuję jej nóżkę bo była całkowicie "przylepiona" do piszczeli i za każdym razem się zastanawiam czy Marysia będzie normalnie chodziła... a żeby się przekonać muszę poczekać około roku...

Nequita, będzie dobrze 🙂 u nas był podobny problem - Młoda przez całą ciążę była ułożona pośladkowo, ale z nóżkami skierowanymi do góry, w ten sposób, że stópki miała przy twarzy. Jak się urodziła, to cały czas układała się w kształt litery L. Nóżki wyprostowane i prostopadłe do reszty ciała. Ciężko mi ją było przewinąć (nie umiała zrobić "żabki" - nóżki były w wymuszonej pozycji cały czas...), ciężko mi było ją też przystawiać do piersi. Oczywiście stwierdzono sporą dysplazję stawów biodrowych. Po jakichś 2-3 miesiącach ustawienie nóżek było już prawidłowe 🙂 Miesiąc temu Młoda zaczęła chodzić, na żadną nóżkę nie utyka, chodzi jak każde inne dziecko 🙂 u Was też wszystko będzie ok, tylko dajcie Marysi troszkę czasu 🙂 🙂 Pozdrawiam.

• Mamusie
Witam mamusie, czy można się dołączyć? 😉
Moja Liweczka też ma asymetrie prawostronną i obniżone napięcie mięśniowe 😞
Ja to usłyszałam u neurologa to nogi się pode mną ugięły, do konca nie wiedziałam na czy to polega o co dokładnie chodzi, teraz juz wiem ze ćwiczenia dla Liwki to najlepsze co może być.
Rehabilitowana jest metodą Bobath i wydaje mi się ze rehabilitantka wprowadza pewne elementy Vojty.
Nie wyobrazam sobie gdyby byłą tylko metodą Vojty bo ona nawet przy Bobath płacze jak by ją obdzierali ze skóry 😞 🤢 a niby to w formie zabawy.
Dziewczyny życze Wam jaki i sobie 😉 wiele wytrwałości, siły, cierpliwości bo dla naszych dzieci rehabilitacja to bardzo wazna rzecz, wierzę ze nie potraficie patrzeć i słuchać płaczu waszych dzieci, bo mi czesto łzy lecą jak patrze na te wpatrzone oczka Liwki: mamuś zabierz mnie z stąd 😞
A nie leczona asymetria to wady kręgosłupa i skolioza 🥴

• Mamusie
Aisak napisał(a):
Witam mamusie, czy można się dołączyć? 😉
Moja Liweczka też ma asymetrie prawostronną i obniżone napięcie mięśniowe 😞
Ja to usłyszałam u neurologa to nogi się pode mną ugięły, do konca nie wiedziałam na czy to polega o co dokładnie chodzi, teraz juz wiem ze ćwiczenia dla Liwki to najlepsze co może być.
Rehabilitowana jest metodą Bobath i wydaje mi się ze rehabilitantka wprowadza pewne elementy Vojty.
Nie wyobrazam sobie gdyby byłą tylko metodą Vojty bo ona nawet przy Bobath płacze jak by ją obdzierali ze skóry 😞 🤢 a niby to w formie zabawy.
Dziewczyny życze Wam jaki i sobie 😉 wiele wytrwałości, siły, cierpliwości bo dla naszych dzieci rehabilitacja to bardzo wazna rzecz, wierzę ze nie potraficie patrzeć i słuchać płaczu waszych dzieci, bo mi czesto łzy lecą jak patrze na te wpatrzone oczka Liwki: mamuś zabierz mnie z stąd 😞
A nie leczona asymetria to wady kręgosłupa i skolioza 🥴
oklask dla was 🙂 i życzę wytrwałości 🙂

• Mamusie
Byłam z Marysią na rehabilitacji dzisiaj... Vojta=krzyk (dzisiaj szczególnie jakoś) Mała wymęczona jak cholera jasna, zasnęłą od razu... i najcudowniejsze wieści... napięcie się wyrównuje i znikneła asymetria z obrębu barków i głowy 😁 jestem przeszczęśliwa 🤪 jutro szczepienie więc Marysia ma wolne od ćwiczeń, a do poniedziałku ćwiczyć mam metodą Botha łagodniej... i w poniedziałek następna wizyta 😉
Pozdrawiam

Aisak oklask !!

ech dziewczyny, a my mieliśmy rehabilitację na poniedziałek, a my sobie pomyiliśmy i pojechaliśmy we wtorek, bo ubzdurało nam się, czyli mnie i mężowi, że 22sierpień jest we wtorek i tak cały czas,że we wtorek rehabilitacja..my przyjeżdżamy, a tu, że pani Joasia ma na 12.00 we wtorki.. ja patrzę na komórkę i mówię Artur, ale dziś jest 23 🤢 a my mieliśmy na 22 🤢 przyjechaliśmy do domu i zadzwoniłam do naszej pani rehabilitantki, powiedziałam, że pomyliliśmy sobie dzień i strasznie przepraszam..no a ona do mnie, że właśnie czekała na nas, a mnie się tak głupio zrobiło 😞 😞 no i mamy rehabilitację dopiero w pn na 9.00 .. nie umiem sobie tego wybaczyć!!
a ile razy dziennie po ile minut macie ćwiczyć z dzieciaczkami?
My mamy ćwiczyć 3 razy dziennie .. no i wychodzi do 10minut nam, czasem 15minut..a ćwiczymy na przemian z prawej i lewej strony .... 3 razy z prawej, 3razy z lewej...
zakręciłam i nie wiem czy zrozumiecie, ale mam nadzieję, że tak.

• Mamusie
dzień dobry 😉
my juz na nogach od 5.30 🤢, tzn. ja tak a Liwka poszła w kimono jeszcze 😁
My rehabilitacje mamy jutro, plus neurolog dla oceny postępów Liwencji, plus logopedę.
Wyobraźcie sobie ze u nas, tzn. w Pszczynie w ośrodku jeżeli chodzi się na rehabilitacje, to od razu dziecko jest kierowane do logopedy i psychologa dziecięcego 😮 🤪
nie pytacie dlaczego, bo nie wiem 😁 jakiś taki pakiet 🤪
Wczoraj nie napisałam ale nasza rehabilitacja trwa dopiero 2 miesiące, jutro sie dowiemy czy daje efekty.
W domu ćwiczymy jak by to ująć non stop, bo Liwia nie znosi leżenia na brzuchu, widać ze nie sprawia jej to uciechy, więc kiedy tylko ma humor 🤪 to myk na brzuch i ćwiczymy wyciąganie rączek do zabawek, bo ma z tym trudności, na plechach tez ćwiczymy wyciąganie rączek w górę bo cały czas trzyma je przy sobie. Na szczęście widzę zę piąstki juz coraz mniej zaciśnięte ma 🙂 Dodatkowo ćwiczenia na asymetrie tez kiedy na pasuje(Liwia wyspana, pojedzona, w miarę dobrym nastroju) , więc u nas ciężko stwierdzić ile razy dziennie ćwiczymy i po ile minut. Liwka to bardzo niecierpliwe dziecko, szybko się meczy, szybko niecierpliwi, zeby wszystko pogodzic, spanie, szamanie,zabawe, cwiczenia to mama sie musi niezle nagłowić 😮 🤔 🤪
oklaski dla was na poczatek dnia 😉

no nam powiedziano żeby po posiłku poczekać z ćwiczeniami tak do godziny.. no w sumie wyjaśniono nam to tak, że nam po jedzeniu też się nic nie chce robić..
My też na początku mieliśmy problem z wyciąaniem rączek do zabawek i w ogóle unoszeniem do góry, ale troszkę ćwiczeń i mały teraz już wszystko chce nam zabierać 😜
my zabieramy się za ćwiczenia poranne, po oklasku i do potem 🙂

a tak w ogóle to mam nadzieję, że będziemy pisać ze sobą też na inne tematy 🙂

• Mamusie
Aisak decyzję czy można rozpocząć szczepienie w naszym przypadku podjął neurolog... i znam kilka innych przypadków z napięciem gdzie też neurolog podejmował decyzję o terminie szczepienia... Ja szczepiłam dzisiaj Marysię... powinnam w tamtym tygodniu ale babka była na urlopie... ale ogólnie Mała jest zaszczepiona terminowo... i póki co wszystko (tfu, tfu wypluć odpukać) jest okey 🙂

Aha no i u nas neurolog zalecił bezkomórkowego ksztuścia na którego dostałyśmy refundację bo Maryśka urodziła się z ciężką zamartwicą i niedotlenieniem przez co dostała 1 pkt w pierwszej minucie życia, bo biło jej tylko serduszko...

• Mamusie
Dzięki dziewczyny za odpowiedz, bo ja właśnie o to neurologa nie spytałam, ale wydaje mis ie ze jak by miało być wstrzymane to by poinformował mnie 🥴
Boziu Marysia miała 1 pkt 🥴 😞
Matko boska nie wyobrażam sobie co ty przeżywałaś Magda 🤢

mnie wypisała neurolog taką kartę informacyjną dla pediatry i tam wszystko napisała do kiedy wstrzymuje szczepienia, co małemu jest i w ogóle.

Marysia miała tylko 1pkt? 😮 o mamo! no to Madziu musiałaś dużo przejść.. 😞

• Mamusie
w pierwszej minucie miała 1, w 3 miała 4pkt. a w piątej już 7... no ale fakt to była masakra... cały mój poród był koszmarny i dla mnie i dla mojego faceta, dla niego bardziej bo ja co chwila traciłam przytomność i mało co pamiętam... My jak my, ale co musiała Marysia przeżywać przez ten czas... dobrze, że nie będzie nic pamiętała 🙂 no i dobrze, że teraz jest już dobrze 🤪 to najważniejsze... a będzie jeszcze lepiej 😉