Skocz do zawarto艣ci

problem z brzuszkiem | Forum dla mam

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Witam, moj 4m synek ma czesto problem z gazami. Wije sie niemilosiernie, kazdorazowy bak wiaze sie z lawina placzu. ma problem z wyproznianiem - pomaga zwykle Windi (taki "wentylek" dostepny w aptece). Zaobserwowalam do tego katar u dziecka (utrzymuje sie od blisko 2 tygodni, wczesniej miewal sporadycznie), skora jest lekko sucha na policzkach i brzuszku, uszka nieco brzydko pachna. Kupka ma konsystencje plynna, kolor zotly (niegdys przypominala jajecznice - z bialymi grudkami - teraz tych grudek brak), zapach taki lekko kwasny. Ulewa rzadko. Brzuszek czesto jest nadety (jakby polknal balon). Dziecko,gdy go karmie, je z piersi i co chwile ja wypuszcza. wg mnie tak jakby czasami ciezko oddychal. Niniejsze dolegliwosci sie nasilily po tym jak lekarz kazal mi dokarmiac dziecko "sloiczkami".Dziecko slabo przybiera na wadze (ok. 0,5 kg miesiecznie, wazy obecnie juz ok. 5500, waga urodzeniowa 2900) Bylam u lekarza i stwierdzil kolki - wg mnie jest to alergia pokarmowa lub refluks. Prosz臋 o pomoc, bo nie wiem co mam robic. Stosowalam juz wszystko - Espumisany, Esputicony, Sab Simplexy, Infacole, Viburcole, Colinoxy, Biogaie, Delicole i nic nie pomaga.
Bardzo prosz臋 o wskaz贸wk臋 co mam robi膰 dalej. 馃槥
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Mamusie
szuwartyna nie wiem czy pomog臋 ale co艣 mo偶e podpowiem 馃檪
1-zmie艅 lekarza
2 -taki opis kupki 艣wiadczy nietolerancj臋 mleka i lekarz zaleci przej艣膰 na mleko nutramigen 9ale nie jestem na 100% pewna)
3-zapach z ucha mo偶e 艣wiadczy膰 o du偶ej woskowinie w uszku i trzeba oczy艣ci膰
4- puszczanie piersi podczas jedzenia 艣wiadczy o tym ,偶e dziecko ma zatkany nosek przez katar dla tego puszcza pier艣 ,偶eby z艂apa膰 oddech i na katarek mozesz stosowa膰 pod nosek ma艣膰 majerankow膮 馃檪 i postaraj si臋 karmi膰 jak dziecko ma g艂贸wk臋 wy偶ej co by nosek si臋 nie zatyka艂.
5-sucha sk贸ra mo偶e by膰 od:powietrza,wody lub zmian sk贸rnych typu alergia czy cos podobnego

Mam nadziej臋 ,偶e troche podpowiedzia艂am ci ale najlepiej id藕 do innego lekarza i powiedz mu o tych wszystkich niepokoj膮cych ci臋 objawach bo to mo偶e by膰 nic ,ale lepiej dmucha膰 na zimne ni偶 potem plu膰 sobie w brod臋 ,偶e nie zrobi艂a艣 czego艣 馃檪
Napisz jak dowiesz si臋 czego艣 wi臋cej
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Magda ale madra kobieta z ciebie 馃檪 A nieprzyjemny zapach z ucha moze rowniez swiadczyc o jego zapaleniu.Szuwartyna czy jak dotykasz malemu uszko,z ktorego nieprzyjemnie pachnie to reaguje na to placzem badz w inny sposob swiadczaczy o tym,ze moze mu to bol sprawiac?Jesli tak,to idz koniecznie do lekarza,ale innego niz teraz,bo to moze byc wlasnie zapalenie,ktore jest bardzo niemile i bolesne dla dziecka
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Podobnie jak radzi Lusia pisze na pocz膮tku odstawi艂abym s艂oiczki i zmieni艂a lekarza. 馃え Kolka, kolk膮, bo te偶 mo偶e by膰, ale je艣li pediatra zlekcewa偶y艂 te wszystkie inne objawy co wymieni艂a艣 to czym pr臋dzej udaj si臋 do innego.
Co do puszczania piersi jeszcze - to jak zauwa偶a Magda123, mo偶e to by膰 przez niedro偶ny nosek. Katar mo偶e by膰 jednak nie tylko od jakiego rozwijaj膮cego si臋 chor贸bska, ale d艂ugo si臋 utrzymuj膮cy mo偶e by膰 w艂a艣nie katarkiem... alergicznym.
Ach i jeszcze - skoro cz臋sto popuszcza w trakcie jedzenia pier艣 to mo偶e si臋 w ci膮gu posi艂ku na艂apa膰 powietrza do brzuszka i st膮d te偶 dodatkowy k艂opot z gazami, itd.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
magda123 napisa艂(a):

4- puszczanie piersi podczas jedzenia 艣wiadczy o tym ,偶e dziecko ma zatkany nosek przez katar dla tego puszcza pier艣 ,偶eby z艂apa膰 oddech i na katarek mozesz stosowa膰 pod nosek ma艣膰 majerankow膮 馃檪 i postaraj si臋 karmi膰 jak dziecko ma g艂贸wk臋 wy偶ej co by nosek si臋 nie zatyka艂.

No 艂adnie, wesz艂am i przypadkiem trafi艂am na rozwi膮zanie porannej zagadki sk膮d u mojego dziecka p艂acz i niech臋膰 do ssania. ca艂e szcz臋艣cie dwa t艂uste gile zosta艂y juz usuniete - pojednym z ka偶dej dziurki 馃榿 I najlepsze jest to ze poki nie przeczytalam co napisa艂a艣 nie skojarzy艂am fakt贸w 馃 tak wi臋c pomog艂a艣 nie tylko szuwartynie - na przysz艂o艣c bede m膮drzejsza 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
wanilia napisa艂(a):
magda123 napisa艂(a):

No 艂adnie, wesz艂am i przypadkiem trafi艂am na rozwi膮zanie porannej zagadki sk膮d u mojego dziecka p艂acz i niech臋膰 do ssania. ca艂e szcz臋艣cie dwa t艂uste gile zosta艂y juz usuniete - pojednym z ka偶dej dziurki 馃榿 I najlepsze jest to ze poki nie przeczytalam co napisa艂a艣 nie skojarzy艂am fakt贸w 馃 tak wi臋c pomog艂a艣 nie tylko szuwartynie - na przysz艂o艣c bede m膮drzejsza 馃檪

ciesz臋 si臋 ,偶e chocia偶 tobie i male艅stwu pomog艂am 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
MonisiaD napisa艂(a):
Magda ale madra kobieta z ciebie 馃檪 A nieprzyjemny zapach z ucha moze rowniez swiadczyc o jego zapaleniu.Szuwartyna czy jak dotykasz malemu uszko,z ktorego nieprzyjemnie pachnie to reaguje na to placzem badz w inny sposob swiadczaczy o tym,ze moze mu to bol sprawiac?Jesli tak,to idz koniecznie do lekarza,ale innego niz teraz,bo to moze byc wlasnie zapalenie,ktore jest bardzo niemile i bolesne dla dziecka

nie, nie reaguje placzem ani w inny sposob...to chyba woskowina mu tak "pachnie". Bo nie ma zadnego wycieku itp. moj maz mowi, ze panikuje i ze jemu tez woskowina tak "pachnie" :/
pojde do lekarza (jutro mam wizyte) i mu dokladnie wyartykuluje co sie dzieje.
odstawilam wszystkie leki, witaminy i sloiczki - poki co przeszlo. dziecko zaczelo mi spac w ciagu dnia. Wiec wg mnie albo to jest reakcja na sloiczki, albo na vit. D (bo slyszalam, ze tez uczula).
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
czasami od kataru tez si臋 tak dzieje...wi臋c mo偶e spr贸buj delikatnie oczy艣ci膰 uszka i zobaczysz s膮 nawet takie krople do woskowiny ,偶eby ja rozpu艣ci膰 ale nie wiem czy s膮 odpowiednie dla takich ma艂ych dzieci 馃え wi臋c to ju偶 trzeba sie dowiedzie膰 lekarza lub farmaceuty
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
szuwartyna napisa艂(a):
MonisiaD napisa艂(a):

nie, nie reaguje placzem ani w inny sposob...to chyba woskowina mu tak "pachnie". Bo nie ma zadnego wycieku itp. moj maz mowi, ze panikuje i ze jemu tez woskowina tak "pachnie" :/
pojde do lekarza (jutro mam wizyte) i mu dokladnie wyartykuluje co sie dzieje.
odstawilam wszystkie leki, witaminy i sloiczki - poki co przeszlo. dziecko zaczelo mi spac w ciagu dnia. Wiec wg mnie albo to jest reakcja na sloiczki, albo na vit. D (bo slyszalam, ze tez uczula).

No nie powiem, mojemu te偶 woskowinka w uszkach czasem troszk臋 cuchnie, zw艂aszcza jak ma nadmiar. 馃槈 Ale wtedy oczyszczam j膮 na ile mog臋 patyczkami (tymi z grubszymi ko艅c贸wkami, dla ma艂ych dzieci). Kupi艂am nawet jaki艣 czas temu preparat do uszk贸w o kt贸rym wspomina Magda123 (ale nie mam go teraz pod r臋ka by sprawdzi膰 od jakiego wieku dok艂adnie jest). Jednak u偶y艂am go tylko dwa razy bo by艂 straszny p艂acz i lament - widzia艂am, 偶e jest zbyt nieprzyjemny dla synka, wi臋c ju偶 go nie u偶ywam. 馃あ
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
hejka 馃槈
Jak na moje oko, to jeszcze po prostu jest ciut za wcze艣nie na s艂oiczki - niby s膮 od 4 miesi膮ca, ale dzieci s膮 r贸偶ne - niekt贸re je od razu trawi膮, a inne maj膮 z tym problem. Ja bym odstawi艂a s艂oiczki, a np. 2 razy dziennie zag臋szcza艂abym mleko (modyfikowane lub odci膮gni臋te z piersi) odrobin膮 kleiku ry偶owego czy jakiej艣 kaszki. Oczywi艣cie zak艂adaj膮c, 偶e dziecko b臋dzie chcia艂o pi膰 z butelki 馃檪
Twoje dziecko nie jest jakim艣 wybitnym chudzielcem, mo偶e po prostu ma tak膮 budow臋 cia艂a i nigdy nie b臋dzie wielkoludem. Wg mnie dokarmianie na si艂臋 nie jest idealnym rozwi膮zaniem. Mo偶esz dla 艣wi臋tego spokoju zrobi膰 ma艂emu morfologi臋 - je偶eli ma jakie艣 niedobory pokarmowe, to wszystko wyjdzie w wynikach. A je偶eli wszystko jest ok, to poczekaj na gotowo艣膰 dziecka na s艂oiczkowe dania 馃檪
Bol膮cy brzuszek, tak jak napisa艂 kto艣 wczesniej, mo偶e wynika膰 z po艂ykania powietrza podczas ssania piersi. R贸偶ne s膮 szko艂y, niekt贸rzy nie nosz膮 dziecka po posi艂ku do odbicia, ale wg mnie jest to podstawa. Wtedy nadmiar powietrza si臋 "odbeknie" i powinno by膰 ok. A skoro si臋 zastanawiasz nad refluksem - nic nie wspomina艂a艣 o ulewaniu i wymiotach, wi臋c to raczej nie o to chodzi. Ale je偶eli dziecko cz臋sto ulewa, to r贸wnie偶 trzeba je cz臋sto nosi膰 w pozycji pionowej, albo po prostu z g艂贸wk膮 po艂ozon膮 wy偶ej ni偶 reszta cia艂a. Przy ulewaniu jest niebezpiecze艅stwo w postaci zapalenia ucha (ucho dziecka jest tak skonstruowane, 偶e mo偶e si臋 do niego od 艣rodka dosta膰 ulany pokarm). Ale je偶eli dziecko nie ulewa, to zapalenie ucha jest bardzo ma艂o prawdopodobne.

A co powiedzia艂 na Twoje obawy lekarz??
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
witam,
lekarz powiedzial, ze nie jest to zapalenie ucha, a zwykla woskowina. dostalam znow delicol (bo kupki maja kwasny zapach), trochu po tym srodku jest lepiej. odstawilam cebion multi. daje sloiczki (ale rozcienczam woda), daje wiecej pic. jak malego bedzie bolal brzuszek, to odstawie sloiczki calkowicie.
generalnie jestem mega rozbita, bo z jednej strony nie chce pasc dziecka na sile, ale babcie mi truja tylek i kaza dokarmiac. Lekarz tez naciska, by dawac zupki. Wszyscy mowia, ze te bole, sa przejsciowe i mina, bo uklad pokarmowy musi sie przyzwyczaic, czy aby na pewno? Jak bylo u was?
jesli chodzi o te bole, to sa one zwiazane z problemami z odgazowaniem - to tak z wlasnych obserwacji....
btw. maly nie ulewa, a jesli - to bardzo rzadko. trzymam go w pionie po karmieniu (albo klade na brzuszku), aby mu sie odbilo....niestety czasem sie mu po prostu nie odbija :/
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...