Skocz do zawartości

Cukrzyca ciążowa | Forum o ciąży

boroovka

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Kurczę Dziewczyny mam ochotę na jakieś ciastko... 🥴 Muszę pogadać z Lenką czy nie chciałaby za tydzień albo 1,5 tyg. już zobaczyć świata z drugiej strony 😉 Tylko przy karmieniu to też są takie ograniczenia, że już sama nie wiem co będzie gorsze 😞

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Oj, ja tez bym tyle rzeczy zjadła, ze szkoda gadac. Lista dłuuuuuuuuuuuuuuuga.......... No ale cóz nie mozna 😞 😞 😞. Damy rade, oby ta cukrzyca tylko mineła, bo jak nie to sobie tego nie wyobrażam 😲 😲 😲 😲

• Mamusia
U mnie to może być ciężkie aby ta cukrzyca zaniknęła 😠 Ponoć organizm bardzo się przyzwyczaja do insuliny i wówczas nie musi już tak usilnie trzustka pracować jak kiedyś 🥴 Ale muszę być dobrej myśli. Najważniejsze aby Lenka była zdrowa, a z resztą sobie poradzę. Marta Ty sie nie masz czym przejmować Tobie na pewno minie...a ja mam wykrytą zupełnie od początku ciąży 🥴

• Mamusia
ojej od poczatku 🥴 to juz dlugo sie meczysz. ja dopiero od 26 tyg. a juz mi ciezko. Musisz byc dobrej mysli, ze po ciazy nie bedzie sladu po cukrzycy. Ja pewno nawet jak minie to bede przewrażliwiona, i sto razy sie zastanowie zanim cos zjem. I cos czuje ze jeszcze dlugo sie bede badala glukometrem, dopóki mi pasków starczy. A wlasnie jak z paskami, po ciazy, po jakis czas mamy sie jeszcze kontrolowac, kto nam je wypisze? Wogóle czy lekarz rodzinny moze takie paski mi wypisac po porodzie?

• Mamusia
Lenka tydzień temu ważyła 2400. Jak będę teraz w poniedziałek u gina to powiem aby znowu sprawdził 😉 Uwilebiam na Nią patrzeć na tym usg 🙃
Niooo juz się trochę męczę chociaż do większości rzeczy się przyzwyczaiłam - ale ostatnio jakoś strasznie marudzę ☺️ Chyba brak mnie słodkiego 😁
Generalnie to jest tak, że powinno się odwiedzać diabetologa po porodzie bo jak się nie mylę to po 6 tyg. od porodu należy przeprowadzić znowu krzywą cukrową aby zobaczyć czy wszystko jest ok. U mnie jest jeszcze troszkę inna histria bo nie wiem czy ja odstawię tę insulinę od razu czy stopniowo... Pewnie stopniowo bo ja dość dużo jednostek biorę. Wiem, że ja będę musiała się "meldować" u diabtelożki po urodzeniu Lenki 😉
Myślę, że lekarz rodzinny na pewno może wypisać takie paski albo nawet ginekolog, ale ja nie zamierzam go odwiedzać do czasu upłynięcia 6 tyg. 🙃

• Mamusia
Dziewczyny, co do pasków jeszcze. Mnie po porodzie wyszła glukoza po obciążeniu 75 za wysoko (156 po 2 godzinach), ale okazało się, że przy takim wyniku nie przysługuje recepta na paski bo formalnie rzecz biorąc to nie jest cukrzyca tylko nieprawidłowa tolerancja glukozy!
W ciąży to działa jakoś inaczej więc jeśli możecie to róbcie zapasy na mierzenie po porodzie.

• Mamusia
No napewno brak słodkiego po takim czasie. To daj znac jak tam waga, ale u Ciebie to w porzadku moja mala tydzien temu jak pisalam 1900, wiec pól kilo roznicy. U mnie to jesli zostane na tej insulinie nocnej tylko to pewno bede mogla ja odrazu odstawic. Mam nadzieje ze wytrwam tylko na nocnej. No i tak jak piszesz za 6-8 tyg. po porodzie trzeba zrobić test z glukoza. Az sie boje, stres ponoc tez cukier podnosi, a napewno spokojna nie bede robiac to badanie 😮

• Mamusia
U mnie było nietypowo, bo mój gin uważał (niesłusznie) że nie ma potrzeby robić po porodzie badania pod obciążeniem, wystarczy sama glukoza na czczo. Wyszła mi bardzo dobrze więc uznał temat za zamknięty, ale ja dla własnej wiedzy czasami mierzyłam sobie cukry i nie wychodziły dobrze, więc na własną rękę poszłam kilka miesięcy po porodzie do diabetologa żeby rozwiać swoje wątpliwości. Diabetolog oczywiście posłał mnie na badanie pod obciążeniem i glukoza po 2 godzinach wyszła mi za wysoka (właśnie 156). Pani doktor powiedziała mi że to nie cukrzyca tylko nieprawidłowa tolerancja glukozy, nie muszę trzymać ścisłej diety tylko generalnie ograniczać węglowodany łatwoprzyswajalne, mierzyć czasami sobie sama cukier (na własny koszt bo paski nie przysługują) a co kwartał robić glukozę na czczo i 2 godziny po zwykłym śniadaniu. W styczniu to badanie mi wyszło bardzo dobrze (2 godziny po posiłku: 72), teraz powtarzam w kwietniu. Później mam wrócić do diabetologa który zdecyduje co dalej.

• Mamusia
Marta, ja bym się tak nie sugerowała tą waga z usg - niekiedy może być większa lub mniejsza. Mnie się wydaje, że nie zawsze lekarzowi uda się tak dokładnie wymierzyć główkę, brzuszek i tę kość udową także te wymiary są tylko w przybliżeniu 🙂 Widziałaś Wiola z kwietnióweczek się już rozpakowała poprzez cc 😉 Czyli to już jest ten czas! Niedługo my 🤪

• Mamusia
Właśnie zauważyłam, że jesli u Ciebie będzie Chłopczyk to otrzyma imię Mikołaj 🙂 U mnie gdyby był chłopak miał by identycznie na imię 😜 Bo do połowy ciąży byłam przekonana, że to własnie powinien być ON 🤪, ale teraz czekam na swoją Księżniczkę 😉

• Mamusia
Witam, masz racje , ile nasze maluchy waza dowiemy sie dopiero jak juz beda z nami. Widzialam ze jednla ma to juz za soba. No jesli u mnie bedzie cc to tez nie dlugo bo w 39 tyg robia ponoc. Madalena trzymam kciuki zeby badanie wyszlo ok. Jasia pisałas kiedys o skurczach, to wlasnie wczoraj wieczor mnie cyba cos takiego dopadlo 😮 A u cie bie to sie jakos powtarza?

• Mamusia
Marta właśnie wróciłam od diabtelożki i mam już więcej do niej nie przyjeżdzać do końca ciąży bo wszystko jest w porządku 🤪 Cukry unormowane, HBA mnie wyszło 5,6 i powiedziała, że wszystko jest idelanie 😁 Być może po porodzie już w szpitalu mnie odstawią te insluinę i nie będę musiała wcale jeździć 😜 Fantastycznie ciesze się bardzo. Zapytałam również o ewentualne badania dla Naszych Maluchów i otrzymałam odp., że najważniejsze jest to aby Dzieciaczkom zmierzyli cukier - a może być nawet spadek tego cukru zaraz po porodzie i mamy się tym nie przejmować 🙂
Co do tych skurczy to one są różnie. Jednego dnia mam ich ok. 10 a następnego 1 albo 2. Jedne są dłuższe a inne krótsze... Chciałam iść dzisiaj od razu na ktg - bo namówiłam diabetolożkę na wystawienie skierowania - ale w szpitalu dopiero robią te badanie od 13 🤪 Polska rewelacyjna służba zdrowia.... i tym samym przyjechałam do domku 😠 Ale popołudniu mam gina także niech zobaczy czy wszystko jest oby w porządku 😉

• Mamusia
Jasia to super! ja jutro jade na kontrol, no ale pewno jeszcze pojade na wizyte, jutro mam miec pobierana krew do tego HBA , wiec pewno oprócz jutrzejszej wizyte jeszcze 1 pewno bedzie. Ja po powrocie ze szpitala cukry unormowalam, sa troche wyzsze niz wczesniej, ale do 120, wiec niczym wiecej sie nie przejmuje. Byle 120 nie przekraczac i bede zadowolona. To pewno ja ta nocna tez zaraz po porodzie musze odstawic. Tylko zastanawia mnie czy przy cc( jesli takowe bede mila) dziala to na tej samej zasadzie co prze sn? Tzn, czy ta cukrzyca tez ustepuje z dniem porodu, czy to jakos sie opóżnia. I jeszcze sie zastanawiam, co w takiej sytuacji, poniewaz przed planowanym cc chyba 8 godzin ma sie nie jesc i wogóle, to jak sie nie doprowacdzic do hipoglikemi? I wogole czy do szpitala idzie sie dzien wczesniej przed planowanym zabiegiem, czy w dniu zabiegu? Bo jak wczesniej to pewno jakas kroplówke daja albo cos, nie wiem. Strasznie mnie to ciekawi. A co do skurczów to ja wczoraj mialam ze 3 ale to z samego wieczora, jak juz sie połozylam, w krótkim odstepie i caly czas brzuch twardy. A dzis tylko raz rano, i teraz spokój, wiec chyba jest ok, to normalne

• Mamusia
Nie mam zielonego pojęcia jak to wszystko wygląda w szpitalu... Domyślam się, że przed cc to oni raczej kładą do szpitala przyjamniej u mnie. Bo ja jednak biorę tej insuliny znacznie więcej i nie wiem jak powinnam sie prawidłowo zachować wówczas? Jak gin stwierdzi, że rzeczywiście ma być cc to o wszystko go wypytam a narazie muszę czekać bo nic innego nie pozostaje 😉

• Mamusia
No zobaczymy, podobno jak dziecko sie nie przekreci do 36 tyg to juz raczej niema szans. Aczkolwiek u mnie lekarz powiedzial, ze moze jeszcze akurat zrobi "koziolka". i narazie nie wyznaczal daty cc. Zobacze co sie dowiem w czwartek, poniewaz ide na sprawdzenie tych przepływów, co prawda nie jest to typowa wizyta, ale moze cos wypytam, odnosnie porodu. A to jak duzo bierzesz tej insuliny, bo zapomnialam 🙃

• Mamusia
Ja sporo bo biorę ok. 50 jednostek Humalogu w dzień i 20 jednostek Humulin N na noc 😞 Z tym, że ja sama sobie reguluje te dawki kiedy cukry są zbyt duże lub zbyt małe 😜 Ja dzisiaj idę do gina także zobacze Moją Kruszynkę na usg 🤪 nie mogę się już doczekać no i wkońcu dowiem się czy mam jakieś rozwarcie czy jestem szczelnie pozamykana 🙃

• Mamusia
Hej, ja miałam cc, nieplanowane ale liczyli się z tym że tak się skończy. Ze względu na cukrzycę kazali mi normalnie jeść w czasie porodu (normalnie pozwalają tylko pić wodę) i nie przeszkadzało to też przy cc. Dokładnie nie wiem jak to działa, bo dziewczynom przy planowanym cc nie kazali jeść już śniadania w dniu cc. Chyba chodzi o to że jeśli byłoby potrzebne znieczulenie ogólne (takie całkowite) to wtedy układ pokarmowy powinien być pusty.
A co do ustępowania cukrzycy to jest dokładnie tak samo jak przy sn.

• Mamusia
Dzieki Ann za odpowiedź, ja narazie czekam na decyzje czy cc czy sn. Tylko w moim przypadku bedzie problem z wyznaczeniem cc bo z om termin mam na 19.04 a z usg tego najdokladneijaszego wychodzi 04.05, wiec 2 tyg róznicy no i dziecko wlasnie wychodzi o te 2 tyg mniejsze, wiec nie wiem iedy zapadnie decyzja o cc. A moze jeszcze mala sie obróci

• Mamusia
Marta niestety szpital nie ominął również mnie. Jutro mam się zgłosić na późną patologię ciąży... Gin uważa, że moje łożysko osiągnęło już III stopień dojrzałości, Lenka zbyt mało przybiera na wadze i muszą to wszystko sprawdzić 😞 😞 😞 Mam nadzieję, że w końcu zrobia mnie cc na początku 38 tygodnia i wszystko skończy się dobrze. Także 3macie się Dwupaczki cieplutko, odezwę się do Was jak mnie już wypiszą bądź to w dwupaku bądź już z Dzidzią w dłoniach 🤪