Skocz do zawartości

MAMY SIERPNIOWE 2010 narazie fasolki:) | Forum o ciąży

Dorunia700

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 24,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Wiojojka

2267

• anochi

3640

• Mufka

1833

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

kornelia jak by sie okazało ze jest córcia to teżby była Zuzia

a co do lekow to pewnie bede brac hormony jeszcze nie wiem co ale gim powiedziala ze to musi byc spora dawka jutro ide do endokrynolaga bo w takim przypadku kazdy dzien jest wazny

a co do 3d/ 4D to gin nam powiedziala ze najlepiej w 24 tyg wiec tak pewnie sie wybierzemy ona nie robi mowi ze juz sie narobila a to tylko komercja i ze woli sie skupic na badaniach ale mysle ze sie wybierzemy do innego gin ktory robi - jej kolega 😉 w sumie ja juz bym chciala ale kosztuje powyzej 200 zł zalezy jeszcze u kogo zobaczymy ile on zawola 😠

ale mimo wszystko milo miec taka pamiatke:laugh:

• Mamusia
Ja jestem zapisana na 23.04 na to usg to bedzie 22tydz 🙂 i faktycznie kosztuje 200zł 😞ale co tam pamiatka na cale zycie 😁
anycool ciesz sie ze z Maksymilianem wszystko dobrze 🙂 a lekarz przepisze tabletki i bedzie wszystko dobrze 🙂

teraz czekamy na wiesci od buziaczki ona tez ma na dzis wizyte 🙂

Normalnie mi sie chce tanczyc ze szczescia 😁

• Mamusia
Gratuluje dziewczyny!!! super!!!! anycool : wielki chłop - w jednej z książek które czytam mówią że dzidzia w 19tyg. ma 15 cm wiec niezły czad 🙂

bardzo się cieszę ze dzieci zdrowe 🙂

anycool: nic sie nie martw tą tarczycą - na pewno da rade to szybko unormować 🙂

Cześć dziewczynki nie zaglądałam tu na weekend i tyle do czytania że hoho 🙂

gratuluje dziewczyny tego ze już wiecie jaka płeć waszego maleństwa ja będę wiedziała w piątek

i witam nowe mamusie 🙂 ja na razie jestem szczęśliwa, że wyniki na toxoplazmozę mam rewelacyjne i nie muszę się obawiać niczego złego ze strony moich kociaków 🙂

Ech, a teraz ja mam doła... mam coraz większy katar, łeb mnie napiernicza grrrr
Ja wiem, że to pestka w porównaniu z problemami niektórych z Was, ale martwię się o maleństwo, a w dodatku w sobotę mam ślub...
Czy ktoś ma sposób jak się pozbyć tego paskudztwa domowym sposobem w kilka dni?

KORNELIA87 GRATULACJE!!! 🙂 🙂 🙂 ja prawdopodobnie też będę mieć córeczkę ale jeszcze muszę poczekać na kolejne usg żeby potwierdzić 🙂 no chyba,że w tym czasie coś urosło między nóżkami od ostatniego usg:laugh: :laugh: :laugh: ale wszystko wskazuje jednak na dziewczynkę... no jakby się to potwierdziło to bym była najszczęśliwsza na świecie chociaż z chłopczyka też bym się baaardzo cieszyła 🙂

kornelia malec wzrost oczywiscie na bacznosc :laugh: 15cm to on mial miesiac temu:laugh: tesciowa mowi ze bedzie duzy jak tatus ponad 4kg

duzy duzy a mamusia tez rosnie bo od poprzedniej wizyty na plusie 3 kg wiec od poczatku ciazy 4kg

jutro do endokrynologa wic zobaczymy jak to bedzie 😎

ale ze mnie kretynka 😠 wiem ze nie powinnam zanim nie pojde do lekarza 😠 naczytalam sie w internecie o niedoczynnosci tarczycy w ciazy i panikuje a malo tego juz niedaleko mi do ryku 😞 😞 😞 nigdy nie mialam problemow z tarczyca wiec dlaczego teraz 😞 😞 😞 ide przytulic sie do mezusia i de spiochac ale czy zasne z glupkowatymi myslami 😞 😞 moze sie zlituje i zrobi mi kakalko zeby lepiej mi sie spalo:P

kolorowych snow kochane brzuszki jutro po wizyscie u lekarza dam znac co i jak

• Mamusia
Dzień dobry Kochane Brzuszki 🙂

Kornelka87 i anycool GRATULACJE 🙂 Ale Wam fajnie, że już wiecie. No proszę Zuzia i Maksymilian 🙂
Ech teraz to się już będą sypały takie wiadomości jedna po drugiej, ja mam wizyte z usg dopiero po 22 tygodniu 😞 Zobaczycie, że będe ostatnią, która się dowie czy to córcia czy synek 🤨

• Mamusia
Nic wiecej konkretnie nie wiem 😞 bo ledwo namówiłam go na usg :/ powiedział że ok ale takie szybciutkie 🤨 Wszyscy poinoformowani byli ze mam wizyte i czekali na tel po wizycie jaka płeć. Wiec jak obiecałam to musiał mi zrobic 🙂 ale tak się ułożyła że ledwo cokolwiek było zobaczyc i powiedział że raczej dziewczynka bo jajeczka byłoby bardziej widać...ale 100% nie daje. Dokładniejsze usg za 3 tyg. Nawet nie wiem ile cm ma i ile waży 😞 😞 😞 Musze zadzwinic i umówić się na 3D.

• Mamusia
Hej Mamusie 😁

buziaczkaa gratuluje kochana 😘 a imie mlodej damy? moj gin tez cos tez tak dziwnie wczoraj mnie "zalatwil" z calej tej radosci zapomnialam poprosic o zdjecie calej zuzi i mam tylko krocze 😮
ale jestem z niego zadowolona bo mi powiedzial ze przebada zuzi nereczki i ukl. wydalniczy 😁(z tego powodu ze ja jestem chora)i odstawilam luteine 😁

• Mamusia
Zastanwaiałm się dzisiaj jak to jest z tymi tygodniami ciąży a miesiącami. Ja do tej pory myślałam, że mam 3,5 miesiąca, a tu jednak niespodzianka i liczy się to troche inaczej 😲
A co Wy sądzicie o tych obliczeniach??? 🤔

Kilka różnych sposobów na obliczanie miesięcy:

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum Smile

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

• Mamusia
Sara85 dzięki, ze pytasz, dziś lepiej, ciągle coś mnie boli brzuszek, ale mam myśleć pozytywnie, odpoczywać i się relaksować 🙂 i na pewno będzie dobrze, bo inaczej być nie może 🙂

też ciągle mam problem z liczeniem tych miesięcy, bo jak mówię, który to tydzień to ludzie robią głupią minę :P
Sara85 my jesteśmy w podobnym czasie i ja ciągle mówię, że to połowa czwartego miesiąca czyli 4,5 mc, a od 18 to zacznie się 5 miesiąc

• Mamusia
witam kochane mamusie 🙂

buziaczka: super! gratuluje dziewuszki 😁!!!

co do tych miesięcy to ja też mam problem i najlepsze jest to że wszyscy wiedzą lepiej ode mnie - wkurza mnie to niesamowicie jak ktoś pyta kiedy rodze ja podaje date i ten ktoś robi wyliczenia i mnie poparwia że ja nie jestem w 5 tylko w czwartym i skąd ten wielki brzuch...gryyyyyyyyyyyyyy ludzie są wstrętni, jak można wiedzieć lepiej od kobiety która nosi w sobie to dzieciątko!!

ja mam dziś zły dzień, moi szefowie mnie wkurzają od rana, nie cierpie jak przez ich bezmyślność ja mam więcej roboty! 😠
jestem zła, rozdrażniona, najchetniej to bym się teleportowała gdzieś do jakieś chatki w lesie np na Mazurach i miała wszystko w dupie. Mojego chłopa o nic się nie mogę doprosić, czas mu między palcami ucieka, nie mam już siły do niczego.

anycool: pod żadnym pozorem nie wolno czytać głupot w necie, ja o mało co bym sobie raka nie "wybadała" w ten sposób - to jest stek bzdur, nie wiesz kto udziela tych porad, kto pisze te bzdury - ja w ciąży zaprzestałam czytać te bzdury, czytam tylko nasze forum 🙂

Palibulka ja trzymam się wersji ze 19-cie tygodni to 5 miesięcy skoro ciąża trwa 40 tygodni księżycowych czyli 10 miesięcy księżycowych a nie 9 miesięcy kalendarzowych (tak liczą ginekolodzy) to jak nic 19 tydzień jest 5 miesiącem i to na dodatek jego końcówką za tydzień będziemy miały dokładnie połowę ciąży trzymam się takiej rozpiski moja pierwszą ciążę też tak liczyłam i powiem ci ze w terminie porodu pomyliłam się tylko o 3 dni ja obliczyłam , że mój syn urodzi się 10 października a on urodził się 7 🙂

a powiem ci jeszcze ,że mój brzuszek tez nie jest malutki 🙂 przed ciążą ważyłam 51 kg a teraz ważę 60 🙂 więc mam już na sobie 9 kilo więcej i wcale mi to nie przeszkadza 🙂 niech sobie rośnie ile potrzebuje przyjdzie czas żeby to z siebie zrzucić , więc nie panikuję 🙂a każdy kto ci mówi ze jesteś gruba to po prostu cham i prostak 😞 uważam ze wyglądasz kwitnąco i ślicznie taką wersję ustaliłam dla wszystkich brzuszków i tego będę się trzymać 🙂

ale mi dziś epopeja wyszła 🙂 miłego dnia wszystkie mamusie 🙂

Anycool trzymam kciuki za wyniki 🙂będzie dobrze 🙂