Skocz do zawartości

wrzesien 2010 | Forum o ciąży

ania87

Rekomendowane odpowiedzi

>ani85 napisał:
buuterfly jak zaczęłaś opisywać to myślałam, że jesteśmy z jednej miejscowości... też u nas jest taka pani...
a co do HIV to jest obowiązkowe i z tego co któraś pisała kiedyś zawsze i wszędzie płatne...ale nie wiem jeszcze nie robiłam

jestem w LEKKIM szoku! od 21.01 mój lekarz wie ze jestem w ciąży i ani razu nie wspomniał o badaniach na HIV! zaczyna mnie ten mój gin wkurzać 😠

• Odpowiedzi 73,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Loli

10128

• buuterfly

7443

• Ania8888

7982

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Zawsze możesz się upomnieć 🙂 Może jeszcze Ci da skierowanie. Ja też wiem od stycznia i dał mi skierowanie 6 marca. `Odrazu zapytał o naszą grupe krwii. Oczywiście mamy niezgodność 😮 I też zapytał czy mam kontakt ze zwierzami 🙂 Toxoplazmoza kosztuje 60zł.

• Mamusia
cześć mamuśki 😉wracając do tych badań to ja już miałam 5 razy robione usg i 6 raz szczegółowe na koniec pierwszego trymesru a za 10 dni mam kolejne,badanie moczu 2 razy i szczegółowe badanie krwi 1 raz a na najbliższej wizycie kolejne badanie krwi i usg, no i radze wam dziewczyny jeśli chodzicie cały czas do tego samego lekarza udać sie raz na jakiś czas do innego i wysłuchać co ten drugi ma do powiedzenia bo jak byłam w ciąży z mojim synkiem to chodziłam do jednego lekarza,do którego chodziły moje znajome i które go bardzo zachwalały a na forum niewyczytałam żadnego złego słowa na jego temat wiec mu bezgranicznie zaufałam i to był błąd! 😞

• Mamusia
Ale to nie ma reguły...Owszem można chodzić do 15stu lekarzy, ale po co? Trzeba się kierować intuicją i już. Mój lekarz jest ze mną od pierwszej wizyty u gina i będzie ze mną do końca. Ja miałam usg chyba 4 razy robione bo na początku miałam delikatne plamienia i on ciągle monitorował dzidzie ,która mimo wszystko rosła rosła i nagle zobaczyliśmy serdusio , a on cieszył się równie mocno jak ja 😆 Wyniki robie drugi raz...Brałam od początku Luteine pod język. A teraz mam wizyte 31 marca i będę miała robioną cytologie. Z dzidzią jest ok więc usg narazie mi nie robi.Dopiero na następnej wizycie. I wizyty mam co miesiąc.nie stoje w kolejkach.Umawia mnie odrazu na konkretny dzień i godzine.Jadę i odrazu wchodzę. Jest bardzo miły. Nie gapi się bez potrzeby. Ciągle powtarza, że on nie chce stresować pacjentek i badania przeprowadza szybko, konkretnie i bezboleśnie. Bez głupich komentarzy itp.

• Mamusia
Ale to nie ma reguły...Owszem można chodzić do 15stu lekarzy, ale po co? Trzeba się kierować intuicją i już. Mój lekarz jest ze mną od pierwszej wizyty u gina i będzie ze mną do końca. Ja miałam usg chyba 4 razy robione bo na początku miałam delikatne plamienia i on ciągle monitorował dzidzie ,która mimo wszystko rosła rosła i nagle zobaczyliśmy serdusio , a on cieszył się równie mocno jak ja 😆 Wyniki robie drugi raz...Brałam od początku Luteine pod język. A teraz mam wizyte 31 marca i będę miała robioną cytologie. Z dzidzią jest ok więc usg narazie mi nie robi.Dopiero na następnej wizycie. I wizyty mam co miesiąc.nie stoje w kolejkach.Umawia mnie odrazu na konkretny dzień i godzine.Jadę i odrazu wchodzę. Jest bardzo miły. Nie gapi się bez potrzeby. Ciągle powtarza, że on nie chce stresować pacjentek i badania przeprowadza szybko, konkretnie i bezboleśnie. Bez głupich komentarzy itp.

• Mamusia
Rozumiem Cię... Gdyby chociaż raz mój lekarz wywinął coś podejrzanego, albo widziała bym że mnie olewa to bym go zmieniła. Ale masz racej. Konsultacja u niezależnej osoby napewno nie zaszkodzi 😉 Nie wiem co spotkało Cię wtedy, ale trzymam kciuki żeby było tym razem wszystko świetnie i żebyśmy ,,rozkraczyły,, się dopiero we wrześniu hehe 🤪

• Mamusia
no właśnie a ja niczego niepodejrzewałam i zaufałam że wszystko jest ok.chodziłam prywatnie do 5 miesiąca ale niechciałam u niego rodzić bo prywatnie to troche za drogo kosztowało i tak właśnie doszło do zmiany mojego lekarza.przy pierwszej wizycie dowiedziałam sie że jest bardzo zle.zatrzymali mnie w szpitalu.miałam cesarke w 7 miesiącu.mój synek zmarł po 5 miesiącach pobytu w szpitalu,a to jest już moja 4 ciąza ale w ciąz jesteśmy sami.nieżycze nikomu tego co przeszliśmy zmęzem.bo niema nic gorszego niż pochować własne dziecko.jestem po cieszkiej depresji.jest lepiej ale trudno jest zapomnieć.dlatego własnie napisałam że dobrze jest skonsultować swoją ciaze z innym lekarzem.

BEde trzymac za ciebie kciuki zeby tym razem bylo wszystko ok.... 😘 I masz racje ja tez jak bylam na ostatniej wizycie moja gin powiedziala ze mam skurcze itd ze jak do tyg sie nie poprawi to nie doniose ciazy. MOj Karol sie zalamal i szukalismy w poblizu jak najlepszego prywatnego lekarza, zrobil mi badania ktorych ona wcale nie robila uspokoil mnie wytlumaczyl co i jak.
Dzis bylam u mojej gin znowu jak zobaczyla pieczatkie innego lekarza to chyba zrozumiala ze mnie wystraszyla ze straci pacjentke, i dzis wszystko mi tlumaczyla z checia itd.
Warto konsultowac sie z innymi lekarzami, oczywiscie nie ciagle go zmieniac ale w razie potrzeby jak najbardziej.

A te twoje znajome co tylko foliowy bray to one same nie wiedzialy ze maja brac witaminy?? ja odrazu na 1 wizycie tylko pytalam ktore najlepsze.

Kurde bylam u tej gin dzis i niby jest lepiej itd ja tez czuje sie w miare, ale stalam w kolejce w sklepie i normalnie bym zemdlala, czarno glucho mi sie robilo duszno.... wyszlam i troche lepiej jeszcze mi sie w glowie kolebie...to chyba od tego spadku wagi ciaglej.
Ale bylam w wc...siuru luru wycieram a tam troche krwi... ☺️ 🤢 nie wiem kurde czy jechac na pogotowie bo nie leci tylko troche bylo.
Przyjedzie moj z pracy i zadecydujemy...

• Mamusia
No to taka jedna jest dziewczyna...Siostra mojej koleżanki z klasy. Jest o rok odemnie starsza i wpadła z 19sto latkiem. 🙃 Wogóle pusta i totalnie nieprzystosowana do życia. Ją nie kierują na badania to ona się o nie nie upomina..Ona nie wie co to toxoplazmoza i po co jej to.Jej chłopaka ma nie być przy porodzie,ale ma siedzieć na korytarzu i słuchać jak ona się drze 😮 I jeszcze pochwaliła mi się, że bierze kwas foliowy po czym zapytałam czy jakieś witaminy kazała jej brać...A ona ,że nie i zaczęła mi się żalić i mnie pytać czy mi też tak włosy wypadają i krew z dziąseł mocno leci 😲 Nosz kurcze nie chciało mi się jej tłumaczyć bo to typ ,który nic nie wie ,ale i tak ty nie masz racji bo ona wie lepiej. Ja od początku biorę Feminatal 800. Lekarz powiedział mi, ze na dzień dzisiejszy jest to najlepiej skoncentrowany i dobrany preparat na rynku i ma największą dawke kwasu. Ale powiedział mi też otwarcie,że kosztuje na miesiąc ok.50zł i że mogę iść do apteki i popytać i wybrać inny.Poszłam do apteki i panie powiedziały, że ten jest teraz pod względem składu najlepszy.I bierze się tylko jedną tabletke na dzień i z głowy.

O matko...jak widze takie to ehh....
Dzis jak siedzialam w przychodni to przyszla dziewczyna z mama ..wiecej niz 15 nie miala, polozna wyszla ze swojego gabinetu i wola kolejna ciezarna do mierzenia itd...i ona idzie...myslalam ze padne.Pstro w glowie a matka ma byc?? jakas masakra..
Ja bralam elevit a od jutra prenatal 🙂 Elevit na tydzi 10 zl... a prenatal ze w promocji to za 100szt czyli na ok 3 miesiecy 30zl a normalnie ok tez 50 jak nie dalej... ale to co apteka to inne ceny

• Mamusia
Anula88 ja bym na Twoim miejscu nie lekceważyła krwawienia...wiesz w tym okresie ciąży nie powinno się ono zdarzać...tylko na początku czasem jak występuje to jest w mierę do przyjęcia...ja bym na Twoim miejscu pojechała do lekarza lub na pogotowie....albo chociaż zadzwoń do Twojego lekarza i powiedz o tym....lepiej reagować!!!!!może to nic ale lepiej to sprawdzić.

• Mamusia
Sioperka ma racje. Ja też bym chociaż zadzowniła do lekarza prowadzącego i zapytała co mam robić.
Przez pierwsze dwa miesiące plamienia i nawet takie malutkie skrzepki krwii zdażały mi się często. Dlatego miałam co kilka dni wizyty i brałam nawet 4razy dziennie luteine. Ale w tym tyg ciąży to już chyba nie powinno się zdażać. Połóż się chociaż do łóżka i leż.

leze..z laptopem, i szukam czegos tu o tym czy ktoras tez tak ma albo cos....
tylko wiecie to nie bylo krwawienie ze na majtkach jest... tylko
yy jak byscie nos przetarly i by wam krew z nosa leciala i tak delikatnie bylo..a teraz juz nie.
A biore i nospe i duphaston to nie powinno nic byc. Tylko ze ona zabronila mi seksu i jak zrobila mi badanie to myslalam ze mnie rozerwie...moze jakies naczynko peklo. jak sie pojawi jeszcze to na bank pojade.
A wczoraj bylam u rodzicow troche nerwow i moze tez dlatego...
Wroci michu z pracy i zobaczymy bo samam to nawet nie mam jak dojechac a przez telefon co mi pomoze... powie ze mam lezec.

• Mamusia
hej dziewczyny witam z rana 🙂 mój mąż poszedł do pracy a ja wyjątkowo nie mogę już spać,więc skoro nie ma nic sensownego w tv wybrałam internet...Anula88 i jak tam u Ciebie z tym krwawieniem????mówisz,że było lekkie i chwilowe...dokładnie tak samo objawiło mi się w pierwszej ciąży poronienie zatrzymane..tyle,że było to w 13tc... dlatego ja tam na tym punkcie jestem przewrażliwiona oby było u Ciebie wszystko ok daj znać.... 🤨
dziewczyny mam pytanko czy któraś z Was ma w domu detektor tętna płodu...??zastanawiam się nad jego kupnem...super by było w dowolnej chwili podsłuchiwać sobie serduszko maleństwa 🤪
zajrzę potem miłego dnia 😘

• Mamusia
Nie mam czegoś takiego i pierwszy raz słysze 🙂 A ja mam załamke z powodu pracy mojego chłopaka...Wychodzi po 6 do pracy i wczoraj np wrócił po 22. Robi ok.500km dziennie....Wogóle go nie widuje.Nie mamy nawet czasu załatwiać naszych spraw, że o remontowaniu mieszkania nie wspomne. Nie wiem jak ja zrobie zakupy na święta. Chyba jedynie w niedziele.

• Mamusia
Nie ma czegoś takiego i pierwszy raz słysze 🙂 A ja mam załamke z powodu pracy mojego chłopaka...Wychodzi po 6 do pracy i wczoraj np wrócił po 22. Robi ok.500km dziennie....Wogóle go nie widuje.Nie mamy nawet czasu załatwiać naszych spraw, że o remontowaniu mieszkania nie wspomne. Nie wiem jak ja zrobie zakupy na święta. Chyba jedynie w niedziele.

• Mamusia
buuterfly wpisz sobie nazwę detektor tętna płodu w googlach to ci opis wyskoczy....ja dziś po sklepach i aptekach pochodze może gdzieś to w moim zacofanym mieście kupie...a jak nie to allegro mi pozostanie...normalnie zachorowałam na ten detektor...mozna nim np.nagrywać bicie serca dziecka i matki ponoć jak po urodzeniu włączy się dziecku nagranie bicia serca matki gdy jest marudne to się uspokaja 🤪 ale wogóle jaka przyjemność słuchania serduszka swojego maleństwa....:laugh:

Krwawienia nie mam...tylko ten jeden moment bylo...wydaje mi sie ze podczas badania lekarka uszkodzila jakies naczynko albo cos... biore ten duphaston wiec powinno byc ok. czuje sie tez ok nic mnie nie boli a dzicia sie ruszala wczoraj caly wieczor ze spac nie moglam...heh wiec mysle ze jest ok.

A co do tego detektora fajna sprawa tez patrzylam na allegro na to...mysle ze po weselu bedzie wiekszy przyplyw gotowki to kupimy to co potrzebne do dzici i ten detekor..fajnie byloby lezec przed tv i slychac jak dzici bije serduszko, kiedy tylko chcemy 🙂
A wiecie co tez widzialam..maskotki ktore na placz dziecka wlacza sie im bicie serca, i to dziecko uspokaja. mysle ze bez zastanowienia kupie to na dobry sen maluszka 🙂 kosztuje ok 100 ale mysle ze warto 🙂

Buterfly nie martw sie ja mam to samo 😞 cale dnie sama w domu:/ tzn u tesciow teraz sie przeprowadzka przeciagla bo musze lezec, ale tez juz bym chcialal na swoje isc a jeszcze trzeba tam troche zrobic i nie ma kiedy bo go wiecznie nie ma a jak jest to odpoczywa...nawet nie mamy jak zalatwic niektorych formalnosci ze slubem.
Nie jestes sama:*

A jak tam u Was laski?? 🙂

cześć brzuszki!
Anula88 ja na Twoim miejscu od razu pojechałabym na pogotowie, albo jak masz dostępnego swojego lekarza to od razu do niego! Nie ma co się zastanawiać i myśleć że skoro to było jak otarcie krwawiącego nosa to nie ma się co przejmować! na każde, nawet na najmniejsze krwawienie trzeba reagować!
Wiem, bo w pore nie zareagowałam,dopiero następnego dnia wylądowałam w szpitalu i opierdziel od wszystkich że z takimi 'rzeczami' się nie czeka! Mam nadzieje ze wszystko OK.

ten detektor - super sprawa 🙂 bardzo bym chciała 🙂 ale niestety jak dla mnie troche za drogi...nawet jego najtańsza wersja 🙂 a urodzin po drodze nie mam, więc... 🙂 🙂

• Mamusia
Jak dla mnie też za drogi 😉 Wole na coś pożyteczniejszego pieniążki przeznaczyć. Z tego mieszkania też do 10 kwietnia musimy się wynieść i nie wiem gdzie pójdziemy...Rodzice mieszkają 50km dalej a mój Krystian pracuje tu przecież. A w tym naszym mieszkaniu nie ma jeszcze ciepłej wody wogóle ,ani mebli, ani łazienki zrobionej...Nie wiem jak to będzie. A i jeszcze wam nie mówiłam...Żeby wziąść wogóle kredyt na to mieszkanie musilismy się troche zadłużyć i mój Krystian jakoś po świętach wyjeżdża do pracy do swojego brata bo ma firme w .......Norwegii 😞 😞 😞 Wiem, że musi jechać i wogóle ,ale tak mi smutno...Wróci dopiero pewnie jakoś w sierpniu.