Skocz do zawartości

wrzesien 2010 | Forum o ciąży

ania87

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 73,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Loli

10128

• buuterfly

7443

• Ania8888

7982

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

dziewczyny mam do Was takie może nietypowe pytanie:
czy któraś z Was jest na L4 już tak długo że dostała jakieś pieniądze z ZUSu? wiem, że sioperka siedzi na L4 już jakiś czas...
ja siedze od drugiego miesiąca, a podobno żeby dostać jakiekolwiek od ZUSu pieniądze to trzeba poczekać dobrych parę miesięcy. Prawda to?

• Mamusia
hej dziewczyny!witam z rana jakoś spać już nie mogę 🤢
Aqaa nie wiem dokładnie o jakie pieniądze z ZUS-u Ci chodzi....ja jestem na zwolnieniu praktycznie od początku ciąży chyba już 3 dnia po pozytywnym teście byłam u lekarza i dostałam zwolnienie...więc od początku stycznia- i z tego co wiem to pracodawca płaci nam wynagrodzenie tylko przez pierwszy miesiąc nieobecności ,a potem po30 dniach zwolnienia wypłatę daję nam już ZUS i tak aż do końca macierzyńskiego.Z ZUS-u dostajemy średnia zarobków z 3 poprzednich miesięcy...ja tam jestem zadowolona he he 😁
Dziś idziemy z mężem po tą komodę kąpielową dla maluszka 🤪 🤪 🤪 🤪 teściowa wczoraj sypnęła kasą heh 😉

• Mamusia
Ja również jestem od samego początku ciąży na L4 bo na początku była zagrożona. Wydaje mi się, że ZUS wypłaca zasiłek po trzech miesiącach. Bynajmniej ja w tym miesiącu dostałam pierwszy zasiłek więc QUIOSQUE ma mnie z głowy 😜 Co do naliczania ...Hmmm...Średnia z trzech miesięcy jest mniejsza o ponad 200zł od tego co dostałam. 🤪

• Mamusia
Buuterfly jestem pewna ,że po miesiącu płaci ZUS,bo z moim szefem o tym rozmawiałam .....chyba ,że u Ciebie było inaczej....nie wiem i dobrze ,że dali Ci więcej ,bo mi się niestety zgadza się średnia z tym co dali 🙃 hmm ,a mogli by się tak pomylić i dać więcej he he 😁

• Mamusia
Dziewczynki,

ZUS zaczyna nam wypłacać wynagrodzenie za L4 - 100% pensji po 33 dniach ciągłego zwolnienia, lecz z tego co ja wiem i sprawdzałam w kadrach, to średnia jest z 12 miesięcy..
dodatkowo, jeśli pracodawca zatrudnia do 20 osób - wynagrodzenie dostajecie z ZUSu,
a jesli powyżej 20 osób, to pieniądze wypłacane są z firmy cały czas, z pieniędzy które firma za innych pracowników powinna wpłacić do ZUSu - po prostu z należności dla ZUSu potrącana jest kwota należnego nam wynagrodzenia.

Jeśli zdecydowałybyście się wrócić do pracy, to żeby dostać nowe wynagrodzenie musicie przepracować pełne 3 miesiące i dopiero wtedy średnia jest na nowo naliczana co jest ważne jeśli są podwyżki w pracy..
ja miałam podwyżkę ale nie ma mnie w firmie, więc pieniądze dostanę dopiero po powrocie po macierzyńskim, chyba, że wrócę na cały miesiąc do pracy (pełny miesiąc przepracuję bez zwolnienia), a nie wiem czy mi się to uda..

• Mamusia
Hejka dziewczynki 😉
Co tam u was? widze ze tez juz na nogach jestescie 😉 Ja dzis tez musialam wczesniej wstac bo musze isc sie wlasnie dopytac o rozne benefity ktore mi tutaj przysluguja i o jakie sie moge starac wjec widze ze nawet na dobry temacik sie zalapalam jesli chodzi o pieniazki 😉
Kurcze normalnie mam coraz wiekszy ten brzuszek zaczynam go powoli czuc przed soba jak chodze moze to dlatego ze nigdy wczesniej nie bylam tega ani nic takiego 😮 troszke zaczyna mi to przeszkadzac a gdzie dopiero reszta urosnie masakra
Jaka u was pogoda sie dzis zapowiada? Bo u mnie nawet wiosennie 🙂

• Mamusia
no to myślę,że tyle odpowiedzi Aqaa ci starczy chociaż jak się okazuję nie ma na to jednego zdania he he........ale najważniejsze ,że wypłacają heh 😁
a jak tam się dzisiaj czujecie?mi od rana maluszek szaleje w brzuszku...zwłaszcza po śniadaniu się ożywił 😁 już nie mogę się doczekać kiedy minie 10:00 żeby iść do sklepu dziecięcego obok mnie po tą komodę...chyba nie będę czekać na męża i sama po nią pójdę...tylko czy dam radę ją do domu donieść...wątpliwe 🤢

• Mamusia
ja tam się dziewczyny cieszę ,że brzusio coraz większy tylko w nocy jest mi nie wygodnie myślę nad kupnem tej poduszki do leżenia i jednocześnie karmienia po ciąży...ponoć da się dzięki niej wygodniej ułożyć brzuch..może warto spróbować....a co do pogody to na pomorzu bardzo wiosennie 😁 😁 😁

cześć! dzięki za odpowiedzi! więc jeśli mówicie, że zasiłek będzie średnią z trzech ostatnich przepracowanych miesięcy...to kicha, bo pracowałam tylko miesiąc przed L4. I co w takim przypadku? 😞
słyszałam też ze ZUS wcale nie spieszy się z wypłatą takich świadczeń, ale widze że niektóre z Was już dostały...ZUS się zgłasza po jakiś nr konta?? czy jak to wygląda?
i co jak nie ma tej średniej? nie załamujcie mnie, bo licze bardzo na tą kasę 😞

• Mamusia
Ja sobie kołdre zwijam między nogi 😜 Ale ja tak spię od zawsze. Ze snem nie mam żadnych problemów...Wczoraj pojechałam z moim Krystianem w trasę ciężarówką 🤪 Tam w południe miał chwile na kawkę i przyjechał do domu..A że ostatnio widujemy się tylko przez chwilę przed zaśnięciem zapytałam czy mogę jechać z nim. No i pojechaliśmy z Gorzowa do Szczecina 😜 Dopiero później mi się przyznał , że bardzo się cieszy, że z nim pojechałam. Że było mu raźno i że bardzo miło minęła mu droga.Kochany mój....
Co do pogody to u mnie rano zapowiadało się słonecznie, a teraz szaro i wieje i zaraz lać zacznie. Ale mam sporo robotki w domu więc nie narzekam. Wiecie...Szkoda, że nie mieszkamy bliżej siebie skoro tak szalejecie na punkcie lodów 😜 Mój Krystian jest dostawcą i wozi tego tony więc czasami mam po pięc rolad w zamrażalce 😉 A ja z lodów to tylko te soczki zamrażane lubię...Takie wodniste i orzeźwiające...Mniam 😘

• Mamusia
Agaa myślę, że najlepiej będzie jak przejdziesz się do zakładu pracy lub do ZUSu i ich zapytasz... Bo te wszystkie ZUSy , skarbówki i cała reszta żyją swoim światem i robią co chcą więc najlepiej będzie ich zapytać. Ja pracowałam prawie rok przed zajściem w ciążę i L4 więc nie wiem jak to będzie w Twoim wypadku. Wszystkie moje dane przekazała raczej firma. Ale najlepiej jest iść osobiście i zapytać samemu...

• Mamusia
Aqaa nie wiem jak to jest dokładnie ,ale na pewno coś tam dostaniesz skoro w trakcie trwania umowy o pracę zaszłaś w ciążę... nie może to być kwota mniejsza niż ta którą masz na umowie o pracę..i po miesiącu przebywania na zwolnieniu dostajesz już wypłatę od ZUS-u na twoje konto oni mają jego numer od pracodawcy nie trzeba im go podawać....raczej to tak sami załatwiają i ''wypłata''powinna być na czas zgodnie z umową.

buuterfly tylko że...ja się wole w oczy ZUSowi specjalnie nie rzucać...całe to moje zatrudnienie jest 'grubymi nićmi szyte'. Nie będę pisać o co chodzi bo się pewnie domyślacie 😞

• Mamusia
Agaa nie zalamuj sie ja tez wlasne ide dzis sie zapytac czy wogule przyslyguja mi jakies pieniazki od panstwa i wogule jak mam sie o to starac :/ tutaj z tego co wiem czeka mnie pewnie tona wypelniania roznych papieros i wysylanie a oni znow cos wysylaja do wylepnienia i tak wkolko az pewnie po 2 miesiacach cos z tego wyjdzie dlatego juz sie staram wlasnie o jakies dofinansowania bo nigdy nic nie wiadomo ile sie na to puzniej czeka 😞 I Agus tez mi zalezy na tych pieniazkach wjec sama mam lekkiego stresika bo duzo tutaj w angli na legalu nie przepracowalam 😞

Loli Ty to chyba nie powinnaś się tam niczym przejmować 🙂 Anglia słynie z tego że dba o kobiety w ciąży 🙂 sama mówiłaś o przysługujących owocach, czy mleku 🙂 do tego są podobno duże pieniądze z ich ZUSu. masz troche latania, ale nie masz sie co przejmować 🙂