Skocz do zawartości

Anemia | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 58
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Witaj Sylwio. Ja mam anemia ciązową. Z każdym badaniem coraz gorzej. Biore Falvit M i zelazo. Zobacze czy poprawi się cos po tych lekach. Moja mama cała ciąze miała hemoglobine okolo 9 przez jedna i drugą ciąze i jesteśmy z bratem zdrowi 🙂 nie martw sie...pij duzo soków, ale nie z kartonów, najlepszy jest z buraczków i marchwi 🙂

• Mamusia
Sylwunia, a jaki miałaś poziom hemoglobiny?
Ja przy pierwszym badaniu miałam 13,2 a przy drugim (po dwóch miesiącach)już 11,2 i lekarz zapisał mi Tardyferon Fol - dwie tabletki dziennie, oprócz tego cały czas biorę Centrum Materna. Z tego co wiem lekka niedokrwistość zaczyna się od poziomu hemoglobiny poniżej 11.

• Mamusia
Hej!

Jedzcie dużo mięsa - może indyk? bo czerwone za tłuste a kurczak ma dużo w sobie antybiotyków. ale żeby żelazo dobrze się wchłaniało potrzeba dużo wit. C - bo ta, sama szybko się rozkłada w organizmie i w dużej ilości jest wydalana. czyli do obiadku z mięskiem (najlepiej gotowanym) kiszona kapusta. mniam mniam! idę zjeść!:laugh:

pozdrawiam

• 3 miesiące później...
  • Mamusia
Ojojoj!
Ja mam hemoglobinę 10 🤪
Biorę Sorbifer i czekamy z Lekarzem co dalej. Straszy mnie złośliwiec transfuzją i każe lepiej się odżywiać. Najbardziej dziwi mnie to, że czuję się znakomicie. Żadnego zmęczenia, uczucia senności, osłabienia...
Co do jedzenia to podobno tylko mięęęęęsko. Z roślin żelazo fatalnie się wchłania, szpinak przereklamowany a jedyne co z zielska to natka pietruszki (której nienawidzę jak wątróbki albo i bardziej). Zaczęłam więc odżywianie mięsne (chude mięso, chude wędliny w tym duuużo mięcha czerwonego) i mam nadzieję, że nastepne wyniki po mięsku i Sorbifenie będą już ok.
Pozdrawiam wzystkie anemiczki 🙂

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
wlasnie mam pytanie czy ta anemia ma jakis szczrgolny wplyw na zdrowie malenstwa?? pod koniec kwietnia mialam morfologie i wyszla anemia a teraz znowu tez anemia a bralam caly miesiac lek przypisany od lekarza Tardyferon Fol i dalej anemia a jadlam watrobke itp.... 😞
jaki to ma wplyw na malenstwo ?? buziaczki

• Mamusia
Ja anemie miałam sporą! jak zrobiłam badania w 3 tyg ciąży to poziom hemoglobiny był nieco ponad 8 !!! tragedia! lekarz patrzył na mnie i dziwił się,że mam siłę chodzić, a mi było z tym w miarę ok.
Dostałam na początku SORBIFER DURULES i powim Ci,że bardzo poprawiła mi się po nim ta hemoglobinka! oczywiście do tego dieta bogata w żelazo: czerwone mięsko, soki z buraków, porzeczki, aronii i takie tam ( masz sporo takich diet na necie, a teraz biorę BIOFER i też jest oki - może to po prostu niedopasowane leki i tyle... głowa do góry paula 🙂

• Mamusia
Ja jestem szczupla alew wyniki z hemoglobiy sa oki kiedys miaalm anemie ale teraz mi to nie zagraza jeszcze na wszelki wypadek lekarz przepisal mi Tardyferon czyli to samo co Tobie Paula o spowalnianym uwalnianiu ,poczekaj na nastepne wyniki i nie denerwuj sie bedzie wszytsko okej 🙂 buziaki 😘

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...
  • Mamusia
Marta_Wrocław napisał:
Nie umiem odczytywać wyników. Jeżeli mam leukocyty 12.31, erutrocyty 3.37, hemoglobinę 10.5 i hematokryt 31.4 to mam panikować?
HELP!

no masz lekka anemie ja tez mialam taka sama hemoglobinke i hematokryt ale lekarz przepisal mi TARDYFERAN FOL 2x2 przez 2 tygodnie do tego buraczki jaki mowi akigo i w czwartek jak odbieralam wyniki to hemoglobinka 12,0 wyszla 😁

• Mamusia
Ja też mam lekką anemię...ale lekarz aż tak bardzo się nie przeraził ani nie kazał powtórzyć wyników, a Hb mam 11,3 - tyle, że ja prawie cały czas mam takie wyniki. Przepisał mi TARDYFERAN - który biorę już drugi miesiąc. Mam nadzieje, że jakby było coś nie tak to by mi powiedział, że mam stosować jakąś specjalną dietę.

• Mamusia
mi też po ostatniej wizycie lekarz powiedział że spada mi hemoglobina i przepisał mi żelazo. z pierwszą ciążą całą ciąże miałam dobre wyniki, a po porodzie nie mogłam wstać z łóżka to było bardzo okropne uczucie. tak mi spadła że podawano mi jedną jednostkę krwi. w drugiej ciążynic mi się nie działo, ale teraz jak zaczeła mi spadać lekarz wolał by zapobiec ewentualnej powtórki i przyjmuję żelazo.

• Mamusia
u mnie z miesiaca na miesiac wyniki coraz gorsze lekarz i pielegniarka zaczeli mnie straszyc i wogole takie tam. Biore sie wiec za diete posciagalam z neta kilka przepisow ciekawe jak sie sprawdza. Tak jak pisaly dziewczyny z wit C zelazo jest lepiej przyswajalne natomiast obiadu nie popijac mlekiem (chodzi tu szczegolnie o wapn). Wiem na pewno ze czerwone miesko, warzywa straczkowe, buraki, natka pietruszki, brokuly. Ja zamierzam zrobic sobie botwinke a na drugie gulasz wolowy. A jak zrobic sok z burakow nie majac sokowirowki? Czy koncentrat tez moze byc?

• 9 miesiące później...