Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2010 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Mini23 napisał(a):
Martuska_D napisał(a):
kwasiek_ napisał(a):
Hej 🙂

Kasiu, witaj znów na forum! 🙂

Marta, koło 3 tygodnia dzieci mają skok rozwojowy i z tym wiąże się kryzys laktacyjny. Piersi muszą się przystosować do większych potrzeb dzieci 🙂 takie coś może też być koło 6 tygodnia oraz w 3 i 6 miesiącu. Więc się nie martw, że tracisz pokarm. Jeżeli zaciśniesz zęby i będziesz przystawiała często Gabi do piersi, to za 2-3 dni wszystko powinno wrócić do normy 🙂

Dziękuję Kasiu za info 🙂 Będę spokojniejsza 🙂 Zresztą póki co zamierzam karmić 3,4 miesiące bo nie chcę po powrocie do pracy odciągać pokarmu także ważne bym teraz dała Gabi tyle ile mogę 🙂 Mnie się wydaje że Gabi dostała kolki po herbatce z Hippa ułatwiającej trawienie albo to zbieg okoliczności także wypróbuję zwykły rumianek do picia choć nie wiem czy będzie jej spakowało 🤔 Debridat pije chętnie i to jej pomaga 🙂 Agatka- słyszałam, że dobry jest też Infacol i zamierzam go dzisiaj kupić, ponoć pomaga ale wiesz jak to jest- na każde dziecko może działać coś innego. Summa summarum - warto próbować by ulżyć maluszkom 🙂 A jak Agatka u Ciebie z dietą, co jesz, czego unikasz ?? Mini je wszystko a reszta mamusiek??? 🙂

Bo wy się boicie a napewno też możecie jeść wszystko wystarczy spróbować 😉

Pewnie masz rację Mini...ja za bardzo uważałam i uważam i może stąd te problemy...Dzisiaj zjadłam jedno ptasie mleczko i się już gUpia obawiam, że coś będzie nie tak... 🤔 Po woli jednak będę już wprowadzać nowe produkty oprócz tych ciężkostrawnych i wzdymających 🙂 Dostaliśmy też od pediatry receptę na mleko ale nie wiem czy pomoże na te kolki czy też wzdęcia więc na razie spróbujemy podać jej rumianek do picia 🙂

• Odpowiedzi 31,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aisak_89

4621

• naylaaa

4039

• gonia88811

3165

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ja jem prawie wszystko no unikam takich rzeczy jak kapusta grzyby czy smażone.. . a tak to mięso to każde pieczone gotowane ryby sałatki bez majonezu ...
Co do jedzenia to od stycznia przechodzę na dietę bo wyglądam jak bym była w ciąży 😮 i nic mi nie spada 😞 po Ewci też tak miałam 😞
Kasia ja też nie miałam nawet deka mleka ale cały czas ją przystawiałam i chociaż mam mało ale zawsze się troszkę napije , butle dostaje po cycku a nawet sam fakt że dzidzia czuje bliskość mamy wisząc na tym pustym cycu 😁 ...

• Mamusia
Ale moja Alusia nie chce być przy cycu niby ciągnie ale tylko moment a później płacze bo nic nie leci i jest zła 🤨 I mało, że Ona płacze to jeszcze ja się wkurzam, że nic nie ma. W prawej jeszcze się pokazywał ale w lewej w ogóle. No trudno dostaje polskie mleko Bebiko 🙂 Ja wyrosłam na butli i nie jedno dziecko też także moja jak musi to też może 😁

• Mamusia
Hej 🙂
Byłam u pediatry i powiedziała że to ulewanie to normalne jest i nie trzeba sie martwic, ale ja jej mówie że ona dużo oddaje pokarmu i zaraz znów jest głodna . To lekarz powiedziała zeby jej dawac częściej a mniej. Na wadze przybywa dobrze , przez dwa tygodnie przyboło jej 340 gr. Wszystko jest ok.poza ta nóżką, nie wiem czy Wam pisałam że Olusia ma jedną nóżkę skrzywioną do środka przez złe ulożenie w brzuszku 😞 Muszę zapisać sie do ortopedy aby skontrolował bioderka i obejrzał tę nóżkę. Pediatra powiedziała że nóżka sama powinna się naprostować. Mam nadzieję .

Kasia dzidzia śliczna , taka słodziutka - do schrupania 🤪 🤪 Sliczne włoski ma 😉

• Mamusia
Mrowka1990 napisał(a):
Witam wszystkie mamusie! Ja nadal 2 w 1 🙂 Ciekawe jak długo jeszcze, na razie cisza 🙂 Tak sobie podjadam słodycze i was podczytuję, wypowiedzieć się na razie nie mogę na wasze tematy 😞

Iwonka nie ociągaj się z porodem bo termin juz Ci minął 😉 dołącz szybko do nas 🤪 🤪 A bedziesz dyskutowała na temat dzieciaczków hihihihi

• Mamusia
Patrzyłam na moje cycy i coś tam niby leci a więc ochlałam się herbatki na laktację i może chociaż trochę pociągnie a jak coś dokarmię Ją butlą 😁
A moja Alusia znów noc i dzień po porodzie bardzo wymiotowała 😞 Ponieważ opiła się troszkę smółki i musiała wszystko oddać ale teraz już jest oki 🙂 Jak zjadła po 7 rano tak teraz śpi do tej pory !! 🤪 Nie moge jej przebrać ani nakarmić nic kompletnie 🤨
A ja dzisiaj zrobiłam pierwszą kupkę sorry, że o tym piszę, ale pękłam w stronę odbytu i bałam się jak cholera !! 🙃
😎 😉 😁

• Mamusia
aisak_89 napisał(a):
Patrzyłam na moje cycy i coś tam niby leci a więc ochlałam się herbatki na laktację i może chociaż trochę pociągnie a jak coś dokarmię Ją butlą 😁
A moja Alusia znów noc i dzień po porodzie bardzo wymiotowała 😞 Ponieważ opiła się troszkę smółki i musiała wszystko oddać ale teraz już jest oki 🙂 Jak zjadła po 7 rano tak teraz śpi do tej pory !! 🤪 Nie moge jej przebrać ani nakarmić nic kompletnie 🤨
A ja dzisiaj zrobiłam pierwszą kupkę sorry, że o tym piszę, ale pękłam w stronę odbytu i bałam się jak cholera !! 🙃
😎 😉 😁
Hi hi hi dzielna dziewczyna z Ciebie 🤪 Ja choc nie popękałam i nie byłam rozcinana to też bałam się na tronie wysilać hihihihi.
Kasiu ja tez dokarmiam moja Olę butlą, bo mam wrażenie że cycem się nie najada.
A nie wiem czy nie za długo czekasz z jedzeniem . Powinnaś ją obudzić albo przez sen nakarmić , bo od 7: 00 to bardzo długo mała nie jadła 🥴 Spróbuj ja przez sen nakarmić 😉

• Mamusia
Wszystkiego najlepszego Kasia.
Kilka słów od mamusi nieco bardziej doświadczonej.
Dziecko przez pierwsze dni nie musi byc karmione co kilka godzin bo ma zapasy ciążowe i z nich korzysta. Zdrowszym jest karmienie dziecka kiedy chce a nie co kilka godzin. Maksa karmilam co 2 godziny przybierał 120gr tygodniowo, Anebelle karmię kiedy ona chce czyli nieraz co 4 godziny a w nocy przerwy ma 6 godzinne i przybiera 300 - 400gr tygodniowo.
Pokarmu możesz nie mieć 3 dni i nie ma co panikować, pojawi się. I uważaj na Bebiko potwornie działa na dziecięcy brzuch. Maks tylko raz miała kłopot z kolkami jak dostał bebiko bo nam sie skończyło jak byliśmy w Pl i to samo jest w przypadku każdej matki co chociaż raz podała to mleko. Natomiast Polski Babilon to Angielski Aptimil.

• Mamusia
Hej 🙂 Kasiu gratuluje ślicznej córuni 🙂 🙂 🙂
Śpicie ze swoimi maluchami czy po karmieniu odkładacie do łóżeczek? A co do jedzenia to jem prawie wszystko zjadłam nawet pizze i mała spała bardzo ładnie, ale wczoraj pozwoliłam sobie na trochę słodkiego i mała to odczuła i nad ranem dała popalić ...

• Mamusia
kasiu - witamy z powrotem, ale mialas porod...! ja przejrzalam pobieznie. my karmimy tym co w szpitalu czyli bebiko jakies antyalergiczne i maly sie skreca 😞 poza tym je rzadko i pediatra kaze karmic co 3 godz a on sie nie daje dobudzic 😞 musimy zalatwic wage, bo najpierw go budzimy pol godz, potem on dalej spi, potem w koncu je i skreca sie godzine, spi i zmow nie mozemy go dobudzic bo przerwa wychodzi krotka na sen 😞. jmacie akies rady???

• Mamusia
Bagira napisał(a):
Dziecko przez pierwsze dni nie musi byc karmione co kilka godzin bo ma zapasy ciążowe i z nich korzysta. Zdrowszym jest karmienie dziecka kiedy chce a nie co kilka godzin. Maksa karmilam co 2 godziny przybierał 120gr tygodniowo, Anebelle karmię kiedy ona chce czyli nieraz co 4 godziny a w nocy przerwy ma 6 godzinne i przybiera 300 - 400gr tygodniowo.
Pokarmu możesz nie mieć 3 dni i nie ma co panikować, pojawi się. I uważaj na Bebiko potwornie działa na dziecięcy brzuch. Maks tylko raz miała kłopot z kolkami jak dostał bebiko bo nam sie skończyło jak byliśmy w Pl i to samo jest w przypadku każdej matki co chociaż raz podała to mleko. Natomiast Polski Babilon to Angielski Aptimil.

a to co piszesz odnosi sie do karmineia butelka? chyba mam wiecej pokarmu, bo sie doje, hura!!

• Mamusia
kafinka napisał(a):
Śpicie ze swoimi maluchami czy po karmieniu odkładacie do łóżeczek? A co do jedzenia to jem prawie wszystko zjadłam nawet pizze i mała spała bardzo ładnie, ale wczoraj pozwoliłam sobie na trochę słodkiego i mała to odczuła i nad ranem dała popalić ...

My śpimy z małą w naszym łóżku , w łóżeczku swoim nie chce spać 🤔 Zresztą bezpieczniej jest w nocy z nami bo czasem po karmieniu się jej nie odpije albo później więc wolę ją mieć przy sobie 🙂A u Was jak jest?|

• Mamusia
kafinka napisał(a):

Aga moja Ola większośc czasu spędza w swoim łóżeczku 🤪, ale bywa że zasypia z nami w łóżku , a potem ją odkładamy do łóżeczka. I jak Tomek do pracy idzie to ją biorę do siebie i spimy do 9 : 00 🤪 🤪 Ja podjadam slodkie ale bez czekolady, szarlotka , makowiec-ale chyba po makowcu nie chciała spać 😞.Ciastka i wafle tez bez czekolady. Natomiast oszczędzam się w jedzeniu , nie jem cytrusów, smażonego oraz kapusty,groch itd.

• Mamusia
Martuska_D napisał(a):
kafinka napisał(a):

My śpimy z małą w naszym łóżku , w łóżeczku swoim nie chce spać 🤔 Zresztą bezpieczniej jest w nocy z nami bo czasem po karmieniu się jej nie odpije albo później więc wolę ją mieć przy sobie 🙂A u Was jak jest?|

Moja Ola spi w nocy na bokach raz na jednym a raz na drugim 😉 😉 Rzadko ja bierzemy bo sie obawiamy że nie będzie chciała spać u siebie 🥴

• Mamusia
aga2010 napisał(a):
Bagira napisał(a):

a to co piszesz odnosi sie do karmineia butelka? chyba mam wiecej pokarmu, bo sie doje, hura!!

Karmiłam wtedy i teraz piersią.

• Mamusia
gonia88811 napisał(a):
Martuska_D napisał(a):
kafinka napisał(a):

Moja Ola spi w nocy na bokach raz na jednym a raz na drugim 😉 😉 Rzadko ja bierzemy bo sie obawiamy że nie będzie chciała spać u siebie 🥴

u nas spi we wlasnym lozeczku, bo nie chcemy go przezwyczaic 🙂 Gosia - mi moja cioia pediatra powiedziala, zeby klasc na plecach, nie na bokach (mimo, ze w szpitalu tez tak kladli..)
A co z Sylwia?? bo nie doczytalam, ze jest jeszcze w szpitalu? cc czy sn?

• Mamusia
Cześć Trzoda 😁

hahahaaa Pigi wróciła ze swoim Skarbem 🙂

Ja też dziś byłam u pediatry, wszystko sprawnie poszło, niepotrzebnie się martwiłam 😁 Mój synek po tygodniu odzyskał masę urodzeniową, a teraz waży już 4kg, czyli w 10 dni przytył 500g 😜 I dostałam pochwałę, że ładnie przybiera na cycu 😜 haaaaahaaa.
Co do pokarmu, to na początku piersi są twarde, a potem już się robią miękkie i wiele kobiet myśli, że nie ma pokarmu, ale on jest 😉 Jakbyśmy miały taki nawał, to zwariować by szło 🙃 🙃
Co do jedzenia, to ja tak jak Miniatura jem wszystko 😉 Żadnych kolek, ani innych powodów do niepokoju.
Gosia, Twoja Ola ma z nóżką, a mój Łukasz miał też za mało miejsca w brzuszku i ma kręcz, głowa mu ucieka na lewą stronę. Ale takie rzeczy to się szybko "naprawią", także się nie martw 😘 😘

A co do spania w łóżeczku, to u mnie śpi w łóżeczku zawsze i nie robi z tego powodu awantur 😁 Jedynie czasem pozwalamy na drzemkę u nas w łóżku.

Kasia, może mimo wszystko próbuj przystawiać Alę do piersi?? 🙂 U mnie w pierwszej dobie życia był problem, bo późno mi go przynieśli po cc, mimo że leżałam i prosiłam by go przynieśli, bo się dobrze czułam i miał problemy ze ssaniem, ale namęczyłam się, nawkładałam z położną sutka milion razy, a potem to już poszło 😁

• Mamusia
Ninka mam nadzieję że nóżka Oli się wyprostuje sama , bo nie chciałabym aby jakies aoaraty nosiła albo żeby jej nie usztywniali 😞
Ninka to sporo Łukaszek przybrał przez 10 dni 🤪 moja przez 12 dni 340 gr. przybrała i pediatra powiedziała że sporo i widzi po wadze że dokarmiam ją sztucznym 🥴

Aga Sylwia urodziła sn 27 grudnia 🙂 A sa jeszcze w szpitalu bo Dominiś ma żółtaczkę i jeszcze do jutra ich potrzymaja. Ale poza żółtaczka jest wszystko ok.

• Mamusia
No i mam po karmieniu piersią na kilka dni czy chce czy nie. Strasznie od rana puchły mi nogi a dokładnie stopy do kostek. Zadzwoniłam do mojej położnej w szpitalu a Ona się mnie pyta czy wybrałam do końca antybiotyk na zakażenie wód płodowych 🤪 A ja zapomniałam o nim i Ona mówi, żebym odstawiła Alę od cyca na butlę wybrała antybiotyk bo to pewnie zakażenie jeszcze trwa !! 🤪 Jak przestanę brać antybiotyk to mogę jak coś jeszcze spróbować z cycem. Dzisiaj dałam jej cyca przed telefonem do położnej to jak zassała to ciągnęła chociaż troszkę.

• Mamusia
aisak_89 napisał(a):
No i mam po karmieniu piersią na kilka dni czy chce czy nie. Strasznie od rana puchły mi nogi a dokładnie stopy do kostek. Zadzwoniłam do mojej położnej w szpitalu a Ona się mnie pyta czy wybrałam do końca antybiotyk na zakażenie wód płodowych 🤪 A ja zapomniałam o nim i Ona mówi, żebym odstawiła Alę od cyca na butlę wybrała antybiotyk bo to pewnie zakażenie jeszcze trwa !! 🤪 Jak przestanę brać antybiotyk to mogę jak coś jeszcze spróbować z cycem. Dzisiaj dałam jej cyca przed telefonem do położnej to jak zassała to ciągnęła chociaż troszkę.

Kasia, ja miałam zakażenie organizmu i dopiero niedawno skończyłam antybiotyk, a mimo to kazali mi małego karmić. Może to też zależy jaki to antybiotyk 🥴 🥴

Kasia, dopisz siebie i resztę do tabelki hahah 😁

• Mamusia
gonia88811 napisał(a):
Ninka mam nadzieję że nóżka Oli się wyprostuje sama , bo nie chciałabym aby jakies aoaraty nosiła albo żeby jej nie usztywniali 😞
Ninka to sporo Łukaszek przybrał przez 10 dni 🤪 moja przez 12 dni 340 gr. przybrała i pediatra powiedziała że sporo i widzi po wadze że dokarmiam ją sztucznym 🥴

Aga Sylwia urodziła sn 27 grudnia 🙂 A sa jeszcze w szpitalu bo Dominiś ma żółtaczkę i jeszcze do jutra ich potrzymaja. Ale poza żółtaczka jest wszystko ok.

To Sylwia urodziła w ten sam dzień co ja !!! 😁 😁 🤪 🤪 🤪