Skocz do zawartości

BYŁYŚMY KWIETNIÓWECZKAMI-JESTEŚMY MAMUSIAMI | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

dzieki Aniu juz mu powiedziałam co ma zakupic 🙂

a jesli chodzi o te telefony to pytaja czy moga zadzwonic za jakis czas nic do nich nie dociera...wiesz ze to taki chwyt reklamowy-oni dadza nam paczuszke ale my w zamian musimy zakupic kilka innych rzeczy cos za cos...np z ta bielizna to mialam super oferte 3 pary figow w rewelacyjnej cenie 29.99 a katalogowa cena to cale 80 zl...mam nadzieje,ze dadza mi wkrotce spokoj...tak sie zastanawialam skad te kobiety maja moj nr...bo stacjonarnego nie podaje nikomu ale juz dzisiaj mi kobieta z ubezpieczen na wstepie zapowiedziala ze maja namiar z ankiet i rozmowa jest nagrywana...:/

mama wziela malego na spacerek...parnota jest straszna- nie ma slonca ale jest strasznie duszno wyszlam na chwilke na dwor i cala jestem mokra...

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• KaSia86

337

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Kuźwa, jak by mi powiedziała, że nagrywa, to bym odłozyła zaraz słuchawkę. zresztą ja nie odbieram nigdy obcych telefonów, no chyba, że jak dałam ogloszenie na opiekunkę, a tak to nie.

ja niesety mam przedpotopowy telefon bez wyswietlacza na ktorym jest widoczny nr 😞 odbieramy w slepo.

rok temu zrobiłam test 🙂 i zdjecie na pamiatke 🙂 hehe byłam wtedy w 7 tyg ciazy [img size=267]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/IMAG0069.jpg" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Hej mamuśki 🙂

Kolejny pochmurny dzień dzisiaj ale jestem szczęśliwa,bo idziemy po wypis 🙂

Wczoraj przyszły zaproszenia na chrzest i muszę je porozsyłać 😞

Jeju Oskara tak bardzo te dziąsła męcza-ślini się,wkłada wszystko do buzi i gryzie,po chwili się złości,bo nie pomaga i krzyk 😞maście działają na chwilę,gryzaka ma na chwilę 😞
Kiedy ten ząbek wyjdzie???

Miłego dnia 🙂

Ja też mam test z 5 tc na pamiątkę i przykleiłam go do albumu dziecka na 5 lat(ząbki,dane,zdjęcie itd.)

hej mamusie

moje testy niestety zaginely podczas wyprowadzki z rzeszowa:/ zostalo mi tylko zdjecie

MOJ SYNEK KONCZY DZISIAJ 4 MIESIACE - jestem taka dumna...rośnie jak na drozdzach 🙂
czeka na niego zupka marchewkowa z ryzem...moze sprobuje mu dac zobaczymy jak zareaguje,dzisiaj kupke zrobil rzadka tak jak dawniej...
Adus ciesze sie ze juz dostaniecie wypis...oby Oskarek juz nei musial przez to przechodzic...a zabki wyjda wkrotce...napewno...moj nauczyl sie ssac kciuka-niesety - nie ciagnie smoczka tylko paluszek musze pilnowac i mu wyciagac z buzki

Mikusia, popatrz na skład tej zupki, jak to jest ta, o której myśle, to ona ma składzie chyba ze 3 lub cztrey różne składniki..

Ja bylam wczoraj w Rossmannie i odebrałam kolejna darmowa paczuszkę z Hippa i kupiłam kilka rzeczy, na które miałam kupony z tej pierwszej paczki. W tej z kolei była zupka z indykiem, soczek i łyżeczka..zawsze coś, chowam do szafy, przyda sie na potem 🙂

Ja jadę dzis do pracy podbic urlop, z Niunią. Oby zachowała sie lepiej niz poprzednio..pewnie tym razem szef stanie od niej dalej niz poprzednio...hehehe:P :P

• Mamusia
Hello 🙂

Mikusia Mati naprawde jest duży ale oczywiscie to bardzo dobrze,niech chłopak rosnie zdrowo!!! 🙂))

Co do testów to mam po Amelce przechowany a Wiktorii gdzies niestety zagina!Fajna taka pamiatka 🙂

Aniu a ja jutro zawoze do pracy wniosek o urlop wychowawczy.Jak pisalam predzej chcialam pisac tylko o pol roku ale moj maz namawia mnie abym zlozyla o dwa lata.Mowi,ze damy rade!I tez tak zrobie a zobaczymy jak bedzie,przeciez w kazdej chwili moge przerwac wychowawcze i powrocic do pracy 🙂

Kiedy moge podac Amelce pierwsza kaszke,jak bedzie miala 3,5msc,czy to z szybko?????????

Moniczka, rzeczy sie powinno wprowadzac pojedynczo, jak go obsypie, to nie bedziesz wiedziała, z czego, wszystko bedziesz musiała odstawić na dwa tygodnie i cała zabawa potem na nowo. Kup po prostu samą marchewkę(z hippa na przykład), po tygodniu marchewka plus ziemniak, po tygodniu cos jeszcze...szczegolnie, że tam jest seler, a on to dośc często uczula, no chyba, że sie nie boisz. Chos mi się wydaje, że tak na poczatekt o szok dla żołądka tyle nowości...

Martus, ale Ci fajnie z tym wychowawczym, JA TEZ TAK CHCE!!! 😠 i pupa zbita, bo nic z tego...trzeba było iśc na inne studia...

Aha, Maruś, może daj małej kleiku na poczatek albo samej kaszki ryzowej? poczekaj jeszcze z tydzień..chyba, że okrutnie nie dasz rady wytrzymać 😉 😉 😠

dzieki Aniu,jak fajnie miec doswiadczona mamusie i zarowno Pania doktor na forum 🙂 poczekam jeszcze z ta zupka,mam marchewke i jabluszko z gerbera to moze podam wczesniej..

MArtus ja podawalam Matusiowi jak mial 3,5 miesiaca kleik a tydzien pozniej kaszke bananowa,ale jak wolisz nie ryzykowac to poczekaj 🙂 moj dobrze to przyjał.

ja juz 4 dzien z rzedu robie kompot z jablek i sliwek,moj M potrafi wypic go spokojnie w 3 godziny jak wroci z pracy...a na obiadek placki ziemniaczane nie mam weny do innego obiadu

Aha Adunia! co z Wasza marchewą, bo mojej młodej powoli sie nudzi ten smak....

Bylam w pracy, akurat trafiłam na urodziny..hehe i sobie pojadłam a młodą wybawiły koleżanki z pracy..tym razem zachowywala się wzorcowo, zadnych haftów i kupsk.

Tylko okazało się, że musze znowu robic badania u lek. med. pracy, przed urlopem. To nie problem - wiadomo -tylko chodzic i załatwiać te pieczątki trezba. Mus to mus...

Jeju wszystko naraz 😞 ząbki i zaparcia 😞

Aniu ja jeszcze małemu nawet nie daję kleiku,bo mnie zjeb... lekarki w szpitalu.Chciałam mu od dziś dawać ale te zaparcia go męczą i się boję 😞
Widzę,że Oskar już się nie najada samym mlekiem,zobaczymy jak jutro z tym zaparciem to mu dam kleik.

Acha...koniec karmienia piersią 😞
Oskar od 2 tyg.prawie nie chciał,nawet o 4 rano woli butelkę a dzisiaj ściągnęłam z obu piersi tylko 20ml,wię nie ma sensu 😞

hej kobietki

Adus ja tez juz praktycznie nie karmie piersia

Aniu - juz Cie rozumiem w kwestii obracania sie z pleckow na brzuszek- Mati dzisiaj złapał tego bakcyla i non stop z pleckow na brzusio- mi samej bylo niedobrze od tego przewracania a on dawaj i dalej i tak z pol h, teraz lezy w kolysce i probuje w niej sie przewrocic ale ciezko bo malo tam miejsca 🙂 i marudzi ... ojj cos czuje ze juz zacznie sie gimnastyka z nim 🙂

Adus ja dzisiaj kupilam bobodent bo marudzil mi strasznie- plakal chyba z 3 razy sam nie wiedzial o co mu chodzi

oki uciekam go karmic buziole 🙂

No trudno Adunia, to ja dam młodej juz cos innego, ona się w ogóle już piersią nie najada, traktuje ją jako picie, jak jej nie dałam marchewki wczoraj, to się darła i omal pieluchy nie zjadła, a przy piersi się denerwowała.
A wieczorem jak nie zje miseczki kaszki, to głód...a tak je ja a potem jeszcze pierś i śpi do rana 🙂

Kurcze, teraz czeka mnie załatwinie staży na psychiatrii i na chorobach zakaźnych..musze jakos tak załatwic, żebym wychodziła wczesniej do domu albo przyszla tylko ze dwa razy a tydzien....znowu trzeba kombinować, to jeszcze przeciągnę na luza młodą do 7.miesiąca jak dobrze pójdzie. A później nie ma uproś, musze do pracy, tylko nie będę brac dyzurów na razie, dopóki młoda nie podrośnie, może do roku, ale potem niestety..kasa sie przyda.

Dobranoc!!!

• Mamusia
Heja! 🙂
Od wczoraj jemy już marchewkę z ziemniaczkiem i smakuje małej! ale trzyma tak samo jak po marchewce-do 2h, potem szybko trzeba mleko robić 🙂 No zobaczymy jak to dalej pójdzie, na razie jestem zadowolona, nawet pyszczka już otwiera! hihi za tydzień dodajemy trochę oleju i mięsko 2-3x w tygodniu.
U nas kupki zrobiły się... brązowo-pomarańczowe :P i dalej po syropku, więc już drugi dzień z rzędu, ale to pewnie tyle na ten tydzień 🤨
Ja sobie siedzę w domu i nie wyobrażam sobie, dziewczyny, że wkrótce miałabym opuścić swoje matczyne stanowisko i iść do pracy.... brrrr Jasne, kasa by się przydała, ale pooootem. Jak na razie cieszę się z sytuacji obecnej, o przyszłości się pomyśli jak mała zacznie chodzić 🙂
U nas jeszcze brak oznak ząbkowania, choć mała pcha już rączki do buźki i palce aż się krztusi...
Aniu, głowa do góry, poradzisz sobie z pracą zawodową i życiową 🙂
Aduś-co oznacza u Ciebie "zaparcie"? Pewnie już nieraz słyszałyście, ale powtórzę-dzieciaczki mogą nie robić kupki do 10 dni! Moja po zmianie na sztuczne mleko robi raz w tygodniu, rzadko, ale najwyraźniej nie potrzebuje więcej, bo inaczej by płakała itd. Myślę, że 5 dni bez mozno zabrudzonej pieluszki jest naprawdę w porządku 🙂
Idę spać.... Dobranoc!

Weronika, owszem, kupkę moze mały robic nawet raz na 10 dni ( mi zresztą Alicja tak robiła), ale pod warunkiem, ze nie boli go brzuch i nie ma z tym problemu....moja Nastka tez teraz rbi raz na 3 dni..

Moja młoda powyrastała z ubranek 3-6 miesięcy, więc wyciągnęłam przed chwila wory po Ali z wiekszymi ubrankami i będę gmerać....

Weronika Oskar strasznie płacze i nie może zrobić kupki a jak już zrobi to twardą...ja już nie wiem po czym 😞Kupiłam Lactulosum,mam nadzieję,że pomoże.

Spróbowałam dać małemu kleik dzisiaj,zjadł parę łyżeczek i płacz,musiałam dać mu mleko 😞w ogóle od rana marudzudzi,płacze na przemian i się śmieje-ma takie napady...chyba brzuszek,bo jak purta to płacze a do tego dziąsła też go swędzą,bo się złości,palce tak głęboko wtyka,że muszę go pilnować,żeby nie zwymiotował 😞
Jestem ciekawa dlaczego nie chciał kleiku? 😞

hej mamusie

ale macie utrapienie z tymi zaparciami,moj maly nie robil 2-3 dni to mialam stresa a pozniej sie chlopak tak meczyl ale juz jest ok,wczoraj zrobil 2,wiec wraca do formy.

ja mam juz dosc tego przewracania.w macie,podczas przewijania...siup i mati juz lezy na brzuszku i zaraz stekanie bo mu zle. Posadze go do fotelika albo bujaczka to nogi i glowe ciagnie do siadania i przy tym marudzi bo nie moze sobie usiasc, na kolanach prostuje sie bo chce stac..mam bardzo zywe dziecko,oj az sie boje co to bedzie jak zacznie biegac 🙂

SUma sumarum wczoraj podalam malemu jabłko,ugotowałam i starłam, na poczatku bylo krzywienie a pozniej zjadl cała miseczke a raczki mial cale upaciane bo pchal do niej raczke 🙂

Adus moze to przez te zabki mały tak nie chce jesc, a dawałas mu z łyzeczki czy z butelki?ja podaje z butelki kaszke i kleik na mleku ale musze wreszcie kupic nie kapek bo szkoda zeby pozniej mial problemy z pruchnica,raz sproowalam podac kaszke lyzeczka to nie chcial:/

oki ide sie ogarnac bo dzisiaj wyruszam w turnee do rodziny 🙂 buziole

• Mamusia
U mnie z brzuszkiem ok, parę razy się trafiło, że mała była niespokojna podczas robienia kupki, ale teraz (odkupkać) nie ma problemu.
A od czego to zależy? chyba od układu pokarmowego, co Ania? Inne dzieciaczki robią 4x dziennie, a inne raz na tydzień....
A co do czopków-słyszałam, że nie wolno zbyt często podawać ich, bo niszczą jakąś tam śluzówkę. Zdarzyło mi się 3 razy podać-dwa razy podziałało, innym razem znowu nic nie zrobiła...
Aduś, co dajesz małemu na te ząbki? u mnie są takie fajne kuleczki homeopatyczne, podobno działają. Albo gryzaczki.... ale współczuję... Kolki tez mial maly?
Milego dnia!

Hejka dziewczątka...
Moda grandzi w łóżeczku i obrywa wszystko z łuku.Musiałam ja tam wrzucić, bo na macie zaraz fika i bym nic nie napisała.

Monika, witaj w klubie upierdliwych obracaczy....i tak teraz ze dwa miesiące się pomęczymy..

WEronika, tak to juz jest, jedna sraluchy robia kupska często inne nie....cholera wie czemu. Ja doznalam szoku, Bo jak juz mowiłam alicja na moim pokarmie robiła raz na 7-10 dni a Nastka np. jeszcze z tydzien temu ze 3 razy dziennie. ale teraz przez ten stały pokarm to jej juz tak nie idzie. Wczoraj zrobiła, ale się namęczyła przy tym...
Co do czopków masz rację, często sie nie powinno, ale głównie dlatego, że potem zanika odruch robienia kupska samemu i maluch sie uzależnia od tego, jak nie włozysz, to nie zrobi, ale raz na jakis czas mozna, jak sie biedus bardzo męczy..

Wystawiłam troche rzeczy na Allegro, bo juz w szafie mi sie nic nie mieści...
PApa..miłego dzionka

Mam nowe wieści 🙂

Byliśmy u chirurga,naciągnął Oskarowi siusiaka,wyczyścił,teraz 2 dni mam go kąpać w szarym mydle(ok.6 razy)i w piątek znowu do chirurga.

Druga nowina to nowa lekarka do której przepisałam Oskara,nie zapeszając ale jestem zadowolona 🙂

Po kolei:
-ząbki mu idą i są już wysoko 🤪 może być parę dni a może miesiąc 😞
-menu na ten miesiąc : pierś już odpada,bo nie chce i mam już za mało mleka 😞(przykro mi trochę 😞)
Dzisiaj marchewka!!!!! 3 łyżeczki-jutro 6 łyżeczek
Następnie do marchewki ziemnieczek i znowu jeden dzień 3 łyżeczki i następny dzień 6.
Potem do tego natka pietruszki i to samo,potem buraczki,brokuły i fasolka szparagowa
Wszystko wprowadzać co 2 dni i dojść do tego,że będzie jadł 2 kopiaste łyżki na obiadek 🙂
Ale mu smakowała ta marchewka!!!!!

Zaparcia są od tego,że nie je z piersi i tylko Nutramigen-musze mu dużo wody dawać,tylko on nie chce 😞(przed chwilą pił z niekapka,ale bardziej go gryzł)
Musze mu wmuszać choć na łyżeczce i powinno przejść

To,że marudzi w nocy i budzi się szybciej to przez ząbki i przez to,ze się już mlekiem nie najada 😞
Acha i nie dawać kleiku tylko kaszkę ryżową lub kukurydzianą na noc(3 łyżeczki do mleka w butelce)

Ale się rozpisałam 🙂

Aniu czyli dołączam do Ciebie a raczej do Was,bo Mikusia też 🙂

Acha też do Was dołączę,bo ja małego na brzuch a on fik na plecy i się wygina w kołysce w łuk,obraca na boki,żeby wszystko obejrzeć.
Podnosi się też do siadania i się złości przy tym,no chyba,że go podciągnę to wtedy śmiech!!!

O rany..dwie kopiaste łyzki? Moja Natalka wżera ze cztery i to jeszcze zagęszczone kleikiem, bo jak bym dała dwie, to byłaby niezła awantura, że mało...
A propos, dziś byla marchewka z ziemniakiem, pyszota wg mojego dziecka...

A ja mam Adus taki kubek bez tej zawleczki, co nie pozwala wyplywać, po prostu, jak przechylę do buzi, to leci woda po pare kropelek, bo inaczej raczej by mloda nie pociagnęła. I nawet często jej podaję, to zawsze z łyżeczkę lub dwie łyknie.

Oki, spadam spać 🙂)