Skocz do zawartości

\"Jestem jak male ziarenko..\"-Bejbiki styczniowe 2011 | Forum o ciąży

molala

Rekomendowane odpowiedzi

HONORATKA napisał(a):
BlueLagoon napisał(a):
HONORATKA napisał(a):
hmmm ziemniak niema chyba zbyt wielu wartości odżywczych

Wartości odżywcze w 100 g surowych ziemniaków:

energia:
ziemniaki wczesne 293 kJ (69 kcal)
ziemniaki późne 357 kJ (84 kcal)
białko: 2 g
węglowodany: 19 g
tłuszcze: 0 g
błonnik: 3,1 g

I dla porównania marchew:

Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany (4-10%, m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (8-22 mg, prowitamina A α- i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg), B6, C (6-10 mg), E, H, K, PP (0,05 mg) oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny.
Wartość energetyczna 100 g marchwi wynosi ok. 33-35 kcal.

Czyli ziemniak ma więcej kalorii, a za to mniej wit.

Ma dużo błonnika, a to dobrze wpływa na wypróżnianie 🙂

no tak energię w sobie ziemniak ma ale chodziło mi właśnie o składniki mineralne witaminy

Honoratka póki co dostarczasz je z mlekiem 🙂 a to trening dla żołądka, zresztą można to wszystko mieszać 🙂

• Odpowiedzi 23 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• wesa

2463

• kasiulek85

1984

• nusia27

1988

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

joanna2236 napisał(a):
moj jutro zaczyna 5 miesiac juz

Ja myślę o mięsku z kurczaka ze skrzydełek 🙂 ugotować i zmielić 🙂 tylko co do nich dodać? 🙂 bo tam jest chyba najdelikatniejsze mięsko.

• Mamusia
nusia27 napisał(a):
blue ziemniaki ze szpinakiem to najwieksza sloiczkowa ochyda jaka moze byc 🙂

Tu się muszę zgodzić 🙂 Karol zawsze wtryniał wszystko jak leci i jeszcze krzyczał poganiając, jedynie przy szpinaku miał odruch wymiotny 🤪
Tosię też chcę wypróbować hehehe Już zrobiłam zakup, czeka w lodówce 🙂

• Mamusia
BlueLagoon napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Dyśka to cały tatuś 😜 ja zawsze mówię że podobna do tatusia ale śliczna po mamusi 😜

Wg mnie Judyta nie jest podobnego do Twojego Adama 😜 ani do Ciebie.. nie wiem do kogo 😁 bo ani Ty ani on nie macie takich oczu jak ona, a większość ludzi właśnie po oczach najpierw uznaje podobieństwo.

Jak byłam mała to miałam takie oczka 😜

Justyna no to znowu muszę się pochwalić moją niegrzeczną pindą od 8 nie chce jeść mleka 🙂 aż się dławiła i wypluwała.. jakbym trutkę jej dawała.. zjadła pół słoiczka jabłek i tak się przy nich krzywiła, że chyba więcej dawać nie będę (zjadła ogólnie cały słoik w ratach) banana z jabłkiem uwielbia 🙂 marchewkowa też jej szybko poszła, szpinaku próbować nie będę 😁 ale mięso z kurczaka tak 🙂 zapomniałam dodać, że jak zaczęłam ją karmić jabłkiem w foteliku, wolę go bardziej od leżaczka to zaczęła kupę robić i stękać 😁 i coraz bardziej ma bunt na jedzenie z butelki, jak zrobiłam jej kaszkę to piła a resztę znowu musiałam dawać z łyżeczki 😠 nie wiem co ona sobie upodobała. Jak dojdzie do tego, że będę jej dawać mleko z łyżeczki to się powieszę 😁

• Mamusia
My już po pierwszym, ponad dwugodzinnym spacerku 🙂
Mój mały fisio godzine temu zjadł zupkę a teraz mruczała i jęczała. Zrobiłam mleko i wyciągnęła 180 ml. Nigdy jej chyba nie rozkminię 😠

promyczek1981 napisał(a):
Do kogo podobne są Wasze pociechy? Wszyscy mówią, że moje dziewczyny podobne są do mnie. Dzięki Bogu noski mają po teściowej (malutkie a nie takie jak ja czy moja mama 😉). Majusia usteczka ma Adama 🙂

BlueLagoon napisał(a):
Ja moją lubię luźno ubierać i nosi body z roz., 80 🙂 to jak ona będzie dużo starsza to co ja będę kupować? 😁 chyba już tylko same bluzeczki 🙂 bo nie mam zamiaru jej obciskać tyłka. Zresztą dziecko wtedy się szybciej uczy sikać do nocnika, bo przecież z body sobie nie poradzi samo się nie odepnie, o tym ostatnio w tv mówili 🙂 że nie powinno się body zakładać już takim większym dzieciakom.
Ja też 80 zakładam i coraz częściej same bluzeczki (a na dwór do nich spodenki na przykład) jak jest tak gorąco. Co do bodziaków na ramiączka to myślę, że tak. Moja już od kilku dni w domu leży w koszulce na ramiączka albo w samym pampersie

• Mamusia
A moja ma dziś ogólnie zły dzień 😠chyba wstała lewą nogą 🤪ciągle marudzi aż dalam jej ibufen na te zębole to troche spokojniejsza ale jakaś taka wystraszona bawiłam sie znia na łóżku i trzymałam takie pianinko z odgłosami zwierzatek wyjęłam z tego skoczka i mi spadlo n a łóżko lekko powtarzam lekko zahaczjac o jej rączke a ta tak sie rozpłakala że nie mogłam jej uspokoić przez 15 min no tak to mi jeszcze nigdy nie plakała 😞 aż sie poryczałam jak sie uspokoiła 😞