Skocz do zawartości

6 tydzień ciąży🤰 | Forum o ciąży

Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,
z pierwszym dzieckiem w 6tygodniu miałam poranne mdłości i nawet już zachcianki. Teraz z drugim biegam tylko częściej do ubikacji, płaczę z byle powodu i czuję się jakaś silniejsza i pełniejsza energii 🙂)) Fajnie jest wszystko przeżywać na nowo 🙂)) 😎

• Odpowiedzi 70
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Dla odmiany napiszę coś od strony faceta, którego żona jest w 6 mc ciązy. Dziś było pierwsze USG, ujrzeliśmy bicie małego serduszka. Żona czzytała ze mną formu, ale już usnęła. Właśnie sennoś to jest jedyna "dolegliwość" w sumie tylko to.
Pozdrawiam przyszłe Mamy oraz oczywiście Tatusiów !! 🙂

• Mamusia
A ja to w tym tygodniu się czuję jakbym cały czas była na kacu. Jak nie pośpię min 8 h to głowa mnie boli do tego w tym tygodniu doszły mdłości. Na szczęście nie wymiotuję, ale mdli mnie pół dnia.
A zachcianki to mam non stop. Szczegółnie na kwaśne. CZuję, że po porodzie będę miała trochę do zrzucenia niestety....

Na szczęście nastrój stały - szczęście 🙂

• Mamusia
Witam 🙂
Jestem po pierwszej wizycie u ginekologa, już dostaliśmy z mężem zdjęcie USG małego bąbelka, ale z założeniem karty ciąży lekarz czeka na wyniki badań. To nasze pierwsza, wyczekana, wymarzona dzidzia i jeszcze nie do końca wiemy czy tak to zawsze wygląda... poza tym za wszystkie badania mamy płacić sami, czy zawsze tak jest? czy badania takie jak tarczyca, hiv itd są w standardzie?

• 2 tygodnie później...
Mnie też bolały jajniki na początku, ale lekarz mi zrobił usg i wszystko w porządku. Moja bratowa też tak miała, a więc może to po prostu "taka uroda".
Jednak na Twoim miejscu (dla pewności) poszłabym do lekarza. Ale nie przejmuj się, na pewno wszystko będzie dobrze 🙂

• Mamusia
Witam !!!

Mnie też pobolewa podbrzusze, czasem ktoryś z jajników, ale to chyba objaw normalny-mam nadzieje 🙂 a poza tym nie mam wiekszych dolegliwości ani wymiotów, mdłości. jestem tylko troche rozdrazniona, lekko senna choc nie codzień, bolą mnie piersi no i czasem mam zawroty glowy. Poki co spokojnie 🙂

Pozdrawiam !!!

...witam wszystkie szczęśliwe przyszłe mamusie!!!
Dziś byłam na usg i lekarz potwierdził 6 tydzień jesteśmy z mężem badzo szczęśliwi bo czekaliśmy na ten nasz CUD-oczywiście nudności, senność zawroty głowy i czasami ból,a do tego bóle podbrzusza-lekarz zalecił nospe?
Pozdrawiam i życzę dużo szczęścia radości i zdrowia dla naszych Maleństw!!!

Hej mamusie 🙂 jestem podobnie jak Wy w 6 t.c.
Byłam juz u lekarza i widziałam moje maleństwo na badaniach usg 🙂 Jestem bardzo szczesliwa 🙂 mam tylko mala zagwozdke. nie wiem czy powinnam juz powiedziec mojemu pracodawcy o moim stanie. jestem managerem w miedzynarodowej firmie i moja praca jest bardzo stresujaca, ciagle cos sie dzieje, a czasami trzeba tez w obliczu nagłej zmiany popracowac fizycznie. A jakjest z Wami? Pracujecie? Czy jestescie juz po przekazaniu tej nowiny? Ciekawa jestem tez jak to zrobiłyście..
Pozdrawiam mamusie 6 tygodnia 🙂

• Mamusia
malakandra nie martw sie plamienie wystepuje u wiekszosci kobiet, jest spowodowane głownie niedoborem progesteronu, przepisze ci lekarz duphaston i bedzie dobrze 🙂 mi przeszło po 2 czy 3 opakowaniach, dokladnie nei pamietam, ale przeszło calkowicie i jest wszystko ok 🙂

a jesli chodzi o odp do postu ponizej, ja jestem na zwolnieniu prawie od poczatkuciazy a pracuje jako sprzedawca i ta praca wymaga wysokiej jakosci obslugi klienta, jednak mdłosci, wymioty, bole glowy, zmeczenie, sennosc itp.. nie jest najlepszym kompanem dla takiej pracy, poza tym stanie przez 8 godzin i czasem dzwiganie kartonów nie jest dobrym pomyslem, zwlaszcza gdy na poczatku istenieje ryzyko poronienia! jesli masz taka mozliwosc, ze pracodawca nie bedzie robil ci z tego powodu problemów, to idz na zwolnienie! nie kazda praca jest odpowiednia dla rozwoju płodu! lepiej nie ryzykowac, odpowiadasz za czyjes zycie i nie warto ryzykowac. słyszalam wiele historii poronien i przedwczesnych porodów kobiet, które nie rezygnowaly z pracy, tak wiec jesli chodzi o taką prace, odpoczywaj 🙂

• Mamusia
Witam Mamusie 🙂 Zgadzam sie z Joanna w stu procentach 😉 co do plamien ja tez wlasnie koncze duphaston i juz mi przeszly wiec jezeli gin nie przepisuje to warto sie go zapytac o ten lek bo to czesto polecany srodek. Jajniki i macica sa pod ciaglym wplywem skurczy co wywoluje bole podbrzusza wiec nie macie sie co martwic 😉 No chyba ze sa uporczywe i do tego macie brazowawe plamienia wtedy szybko idzcie do gina. Co do wymoitow i tak dalej moj gin polecil mi jesc czesto lecz malo i powiem ze do teraz nie mam zadnych objawow 😜 Czasami wiec warto dla swojego samopoczucia troche umiarkowac diete 😉
Co do pracy jesli macie ja bardzo fizyczna lub stresujaca naprawde warto pomyslec o zwolnieniu i zapominajcie ze teraz jest wazniejsze zycie i zdrowie dziecka niz kariera zawodowa 😆
Gratuluje i bywam tu czesto wiec jak moge wam w czyms pomoc to piszcie 😉

• Mamusia
Hej mamuski! Ja obecnie jestem w 6 tyg.ciazy, maluszek ma cale 3mm i wczoraj zostal oficjalnie u lekarza potwierdzony 🙂 ciesze sie ogromnie bo ten cud byl dlugo wyczekiwany, a ja?nie jest kolorowo- nudnosci, sennosc, bole podbrzusza ale dam rade 🙂 i wy tez! pOZDRAWIAM

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
Według moich obliczeń to 6 tydzień i 2 dzień. W piątek mam drugą wizytę u gina w celu ostatecznego potwierdzenia, ponieważ ostatnio byłam we wtorek i niewiele było widać, za to w środę dostałam wyniki bety... więc jak dla mnie pewne... no i mam nadzieję, że w piątek zobaczę bijące serduszko.
Objawy - toaleta 500 tysięcy razy dziennie, kilka razy wymiotowałam i nieznaczne poranne mdłości, humory, i ogromne bolące piersi... wielkie jak balony.
Jedyne czym się martwię to rh ja minus a mąż plus, ale pierwsza ciąża. Mam nadzieję, że dzidzia też będzie minus i wszystko będzie dobrze.

• 4 tygodnie później...
Witajcie,
Mam podobny problem. Byłam na usg dokładnie w dniu kończącym 6 tydzień ciąży.
Lekarz opisał obraz: 4x1mm prawdopodobnie bardzo wczesny pęcherzyk ciążowy.
Na drugim usg będę w 6 tyg i 5 dniu ciąży. Czy wtedy już powinno bić serduszko?
Temp. mam 37,7, nabrzmiałe i bolące piersi, miesiączka wstrzymana, senna, testy dwa pozytywne. Czy to ciąża i czy powinnam obawiać się poronienia?

witam, ja ide do lekarza w srode (pierwszy raz) ,troszke sie denerwuje bo to nasza pierwsza ciaza ale jestem tez strasznie szczesliwa. mam maly problem bo jutro wracam do pracy po urlopie i po tym jak zrobiłam test i nie wiem jak mam sie zachowac w stosunku do szefostwa czy powiedziec im czy jeszcze na to za wczesnie bo bo dopiero ok 6tydz i obawiam sie zwolnienia czy cos chociaz mam umowe na czas nieokreslony, co mi radzicie?

pracodawca nie moze Cie zwolnic,na Twoim miejscu poczekalabym do 8 tygodnia(jesli bedziesz w stanie-mowie o dolegliwosciach) najpierw pojdz do lekarz i jego wysluchaj, spytaj sie ewetualnie o zwolnienie jesli mdlosci beda Tobie na tyle dokuczaly, ze nie bedziesz mogla pracowAC. Pamietaj pracodawca jak masz umowe na czas nieokreslony nie ma prawa Ciebie zwolnic jesli go poinformujesz o ciazy, bo to jest karalne