Skocz do zawartości

Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
ja mam za każdym razem zdjęcia i filmiki na płytce i mój gin ma hondę, a na środku jak w komputerze jest wejscie z nagrywarką na płyty
mąż tez chodzi ze mną i jest wsciekły bo lekarz co druga wizyte robi usg, a nie za każdym razem i nie wiem dlaczego, bo przecież za to płacimy,
co do sprzętu to już wiem, że jest ważny bo u innego lekarza po pierwszym usg stwierdziła, że ciąża martwa bo serce nie bije, a jestem już w 22 tyg, więc trzeba też na to zwracać uwagę 🙂

• Odpowiedzi 331
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

ja też mam za każdym razem badanie nagrane na płytkę - mam już ich 4 i będę miała co pokazywać swojej Niuni jak dorośnie 🙂 Zawsze gdy mam zły dzień włączam sobie ostatnie nagranie z usg i momentalnie zły nastrój przechodzi 🙂 Mój mąż też ze mną chodzi na badania i bardzo to lubi, nie muszę nawet go prosić żeby ze mną jechał - traktuje to jako swój obowiązek 🙂 hehe 🙂 Ale rozumiem tatusiów którzy nie mogą być na takich badaniach - wtedy taka płytka to skarb. A mój gin ma prawdopodobnnie taki sam sprzęt jak edi81

ja też mam za każdym razem badanie nagrane na płytkę - mam już ich 4 i będę miała co pokazywać swojej Niuni jak dorośnie 🙂 Zawsze gdy mam zły dzień włączam sobie ostatnie nagranie z usg i momentalnie zły nastrój przechodzi 🙂 Mój mąż też ze mną chodzi na badania i bardzo to lubi, nie muszę nawet go prosić żeby ze mną jechał - traktuje to jako swój obowiązek 🙂 hehe 🙂 Ale rozumiem tatusiów którzy nie mogą być na takich badaniach - wtedy taka płytka to skarb. A mój gin ma prawdopodobnnie taki sam sprzęt jak edi81

• Mamusia
No moja za najleposzego sprzetu w gabiencie nie ma ale sama mi to mówo ale wiyta kosztuje mnie 50zł wiec chyba nie mam czego wymagac. Chodze do niej bo jest dobrym specjalista, ma juz dosiadzcenie i praktyke dużą . Zdjęcia mma z kolei na akzdej wizycie i wszystkie pomiary dzidzi 🙂

A ja już nie wiem co mam myśleć, za samą kontrolną wizytę bierze 50zł i wtedy tylko gadamy, waży mnie i mierzy a także mierzy moje ciśnienie i poprzez przyłożenie tej głowicy do brzucha mierzy tętno dziecka. Wcześniej robił mi takie usg dopochwowe i inną głowicą zdjęcia też mam wszystkie tylko moim zdaniem są troszkę "ciemniejsze". Takich zdjęć mam nawet z jednego tygodnia 6 bo wtedy jeździłam codziennie do kontroli na początku jak podejrzewano ciąże pozamaciczną i za to też brał 50zł. Natomiast na wizycie w 12 tyg robił również usg dopochwowe ale to też była inna głowica, zdjęcia są lepszej jakości i dostałam je wtedy z takim szczegółowym opisem i za to zapłaciłam 120zł więc nie wiem od czego to zależy.

A i o zgrozo na pierwsza wizyte poszłam do takiego strasznego babska, gdzie jak zobaczyłam jej sprzęt to już chciałam uciekać i ona właśnie zdiagnozowała mi tą ciążę pozamaciczną zrobiła jedno zdjęcie pęcherzyka i jajowodu w takiej jakości że ja tam nic nie wiedziałam bez żadnego opisu i skasowała za to 130 zł to była moja ostatnia wizyta u niej z resztą beż żadnych dodatkowych badań skierowała mnie już na drugi dzień do szpitala na laparoskopię brrr

ja też pierwszą wizytę miałam nie za ciekawą, też przyjęła mnie babka która wzięła 200zł i spytała po co do niej przyszłam, że jest za wcześnie żeby mogła coś stwierdzić a dodam że poszłam od razu jak zobaczyłam pozytywny wynik testu ciążowego... No ale zmieniłam lekarza i mam nadzieję że doprowadzi moją ciąże do szczęśliwego rozwiązania...
Dziewczyny a jak się czujecie w tym II trymestrze? Ja dziś słabo... mam od rana napięty, twardy brzuch i zastanawiam się czemu... dlatego dziś zostaję cały dzień w łóżku 😞

• Mamusia
No ja tez poszłam pierwszy raz po zrobienie testu. Było widac tylko pęcherzyk i mówiła ze to tak mniej wiecej5-6 tydzien.Wtedy chodizłam co tydzien zeby mogła patrzec czy ebdzie sie to wyztsko dobrze rozwijało i kazda wizyta na poczatku to było 30zł z usg i zdjeciem.po 8 tc chyba brała dopeiro 50zł. To ze na kazdej wuzycie bada mi cisneinie i wazy to normalka 🙂

No ja też poszłam do tego babska zaraz po zrobieniu testu to był 4tc i to że pęcherzyk był pusty to wiadomo ale u mnie doszedł ponad ośmiokrotnie powiększony pulsujący jajowód i to było podstawą do postawienia diagnozy o ciąży pozamacicznej. Bez żadnych dodatkowych badań zleciła laparoskopię i czyszczenie wszystkiego i dlatego wtedy z płaczem tego samego popołudnia szukałam innego lekarza i znalazłam. Co do jakości zdjęć z usg dopochwowego i brzusznego to rozumiem różnicę tylko chodzi o to że mój lekarz robi mi dopochwowe dwoma różnymi "końcówkami" na wizycie kontrolnej zdjecia są gorszej jakości a po tym usg w 12 tyg są zupełnie inne i ze szczegółowym opisem, mimo że sprzęt ten sam tylko ta końcówka inna.

• Mamusia
ja jesli chodzi o samopoczucie to czuje sie nawet dobrze poza nawracajacym zapaleniem pecherza ale juz sie do tego przyzwyczailam 🙂 poza tym zaczyna powoli mnie bolec kregoslup w czesci krzyzowej ale to tez nie sa regularne bole a pozatym coraz bardziej czuje i coraz czesciej ruchy malenstwa ze jak czasem siedze i kopnie badz sie ulozy w takiej ozycji ze przy dotyku jest bardzo wyczowalne to czasem czuje dyskomfort ale mimo tego to niewyobrazalne uczucie posiadac takie malenstwo w brzuszku i czuc jak w nim ci buszuje 🙂 A powiedz mi kasjalena2 mialas robiona juz krzywa cukru ??

Dorka1986 jeszcze nie miałam robionego tego badania. Ale wiem że na następnej wizycie (a mam ją za 2 tyg) lekarz zleci mi to badanie bo będę już w 24 tc - a podobno wtedy takie badania się wykonuje - przynajmniej tak stwierdził mój gin...

mi lekarz powiedział, że to badanie należy wykonać w 24 tc, jezeli oczywiście nie ma żadnych wskazań żeby zrobić to wcześniej. Dorka1986 jeżeli jesteś w grupie zwiększonego ryzyka to nie dziwie się że lekarz chce wcześniej wykonać to badanie.
Ja ogólnie nie słyszałam, żeby ktoś nie miał w ogóle robionego tego badania... Wszystkie ciężarne jakie znam i te które już urodziły miały to badanie... Ale to może u nas w rejonie jest taka tendencja do robienia takiego badania wszystkim kobietom... nie wiem. Ja ogólnie raz w miesiącu mam badanie moczu i co dwa miesiące morfologię... Może mój gin jest nadgorliwy 🙂
A podobno rzeczywiście wypicie tego specyfiku nie jest najprzyjemniejsze - ale moje koleżanki brały na badanie cytrynę - lekarz pozwalał żeby wkropić parę kropel i podobno smak był o niebo lepszy... Damy radę 🙂

• Mamusia
Tak rzeczywiscie słsyzałam o tym ze cytryna podobno pomaga i ze ejst to specyfik trudny do przełkniecia 🙂 ale skoro trzeba to trzeba dziewczyny musicie sie jakos przemóc 🙂 Ja akurat etgo badania robic nie bede musiała ihhihih chyba jedyne jakie mnie ominie 🙂Ale rzeczywsicie to badania chyba ostatnio nalezy do badan podstawowych, tez widze ie kobiet w labolatorium za akzdym arzem to dostaje do wypicia.

Ale słuchajcie ja nie jestem ekspertem tylko pytałam kilka dziewczyn i one w ogóle nie pamiętają takiego badania a są i takie które owszem wspominają je niemile. Mam teraz kilka kolezanek w ciązy ale są na podobnym etapie co ja i na razie też jeszcze nic nie wspominały.Ale za to prawię wszystkie mają podstawowe badania co miesiąc a ja tylko raz morfologia, mocz i grupa krwi bo nie miałam i przeciwciała to było w 8ym tc i od tamtej pory cisza. Lekarz tylko powiedział że wyniki rewelacyjne cytuje "książkowe" ale teraz mam nadz. w 20 tyg chyba w końcu coś zleci bo jak nie to zrobię na własną rekę.

Ja też nie jestem ekspertem tylko po prostu słyszałam że u nas w przychodni takie badanie wykonuje się wszystkim ciężarnym właśnie około 24tc, chyba że są wskazania żeby robić je wcześniej. Ale tak jak mówię - może to tylko u nas akurat tak jest... A co do morfologi to chyba każdy ma często ją wykonywaną bo w ciąży bardzo szybko wszystkie wskaźniki mogą się zmienić. Ja też mam książkowe wyniki - ale jak spytałam czy muszę być tak często "kłuta" - to gin powiedział że bym się cieszyła, że nie mam co miesiąc i że wyniki u ciężarnych bardzo szybko mogą się zmienić, więc matyldusia na twoim miejscu zapytałabym lekarza czemu tak rzadko masz pobieraną krew... Nie wiem może ja się nie znam 🙂

Ja nie wiem gość niby w porządku i świetny fachowiec wiec na razie mu ufam. Dojeżdżam do niego 50 km i chodzę prywatnie ale on wypisuje mi skierowania na szpital na badania do laboratorium i on ma zawsze obawy że mam daleko i w ogóle ale przecież przeżyję mogę spokojnie dojechać na badania albo zrobić u siebie prywatnie ale jak nie było potrzeby to nie robiłam.

matyldusia - jeżeli wiesz że to dobry lekarz to mysle że nie ma powodu do obaw na pewno wie co robi 🙂 Możesz tylko dla pewności się zapytać na następnej wizycie o te badania - lepiej się upewnić 🙂