Skocz do zawartości

Marzec 20011, poczatek drogi | Forum o ciąży

katy_86

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 15,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• samantka

2319

• MonisiaD

1525

• Niunia26

2070

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hej, dopiero wróciłam do domu. Od rana mnie nie było. Byliśmy dziś z mężem w szkole rodzenia i jestem bardzo zadowolona. Dostaliśmy pełno prezentów, w tym butelkę Avent, próbki maści, kremów, śliniaczek, skarpetki ;-). Najpierw była godzina ćwiczeń (dla tatusiów też) nauczyli mojego męża masażu podczas porodu i takiego teraz w ciąży i powiem Wam, że jak mi mąż rozmasował ten mój krzyż to na prawdę mniej mnie boli ;-). Później była godzina wykładu. Bardzo jestem zadowolona, że się zdecydowałam na tą szkołę ;-) Pozdrawiam i uciekam odpoczywać, bo już padam ;-)

• Mamusia
no to super Niunia, że Ci sie podobało 🙂 A i wnioskuje, że już lepiej się tez czujesz... Mam taka nadzieje!! Ja dziś miałam kiepski dzień 😞 Nie to ze sie zle czułam, ale humor nie za bardzo dopisywał, taka jakas smutaskowa jestem ostatnio, nie wiem czemu, bo wszystko sie w sumie układa.

• Mamusia
http://www.wczesniak.pl/04_poznajlosy.html Wpadłam przypadkowo na tę stronę i powiem wam że jestem w szoku, że dzieci ktore się rodzą w 22, 25 czy 30 tc mają szansę na przeżycie. jest tam sporo historii o wczesniakach opowiesci z porodow itd. polecam. i zycze wszystkim 40 tygodnia ciazy!!!!! a nawet i 41 🙂 te maleństwa miały dużo szczęścia i siły, żeby walczyć o życie.

• Mamusia
neli25 napisał(a):
no to super Niunia, że Ci sie podobało 🙂 A i wnioskuje, że już lepiej się tez czujesz... Mam taka nadzieje!! Ja dziś miałam kiepski dzień 😞 Nie to ze sie zle czułam, ale humor nie za bardzo dopisywał, taka jakas smutaskowa jestem ostatnio, nie wiem czemu, bo wszystko sie w sumie układa.

Lepiej się czuję, położna w szkole rodzenia powiedziała mi, że bóle w kroczu to normalna sprawa, zbadała serduszko i wymacała czy Pawełek dobrze się ułożył i wszystko wyszło książkowo ;-) A co najważniejsze zmniejszył mi się ból pleców, a to mi najbardziej dokuczało.

• Mamusia
Dawno mnie nie było, bo znowu się zawiesza strona. Tak sobie czytałam o wózkach i w ogóle o wszystkim i stwierdziłam, że ze mną coś nie tak. Tak jak miałam wcześniej fazę, żeby coś dla Synka kupować, tak teraz w ogóle sobie tego nie wyobrażam. Może dlatego, że moje zapędy kupowania były hamowane? W ogóle nie myślę ani o wózku, ani o ciuszkach, a samo myślenie przeraża mnie... Jakoś tak ostatnio mam... W dodatku nic kompletnie mi się nie chce. Ostatnie dwa dni przeleżałam z bólem głowy, a dziś jak przeszło to wzięłam się za porządki. Od 11 na nogach jestem. Dopiero teraz usiadłam... Chyba Antoś się wkurzył, bo skopał mnie na maksa. A ja chodzę przybita, bo każdy wciąż się pyta gdzie ja mam tę ciążę? I już mnie to irytuje i wkurza. Moja wina, że mi brzuch nie rośnie??? Poza tym to wypiłam w czwartek wieczór piwo miodowe, taką miałam chęć. A potem mega wyrzuty sumienia, bo ten alkohol chyba mi dziecko uśpił. Więc stwierdziłam, że nigdy więcej. A ogólnie to chciałabym, żeby już było po świętach!!! Sorry, ale musiałam się wygadać 😞(( ja jestem na fb jak coś...

• Mamusia
Ja tez ostatnio sie zle czuje...brzuch mnie boli i mam skurcze, ale w poniedzialek ide do kontroli, wiec mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok..Poza tym zasnac nie moge..Wczoraj wstalam o 6 rano to myslalam, ze bez problemu zasne a wiercilam sie do 5 rano. Z mezem juz nie spie od ok miesiaca, bo jest jeszcze gorzej i on biedny sie wyspac nie moze przeze mnie.
Emka tez bym chciala, zeby bylo juz po swietach..Tez mnie bardzo denerwuja komentarze innych, a swieta to czas kiedy wszycy razem sie zbieramy. W ogole nie chce mi sie z nikim gadac, wszystkie kolezanki sie pytaja co sie ze mna dzieje..a ja poprostu nie mam ochoty na niczyje towarzystwo...
Poza wyjatkiem naszego forum 🙂 Ale tutaj kazda z nas ma taka sama sytuacje 🙂
A pytalam o fb czy nk, bo wydaje mi sie, ze fajnie bedzie jak sie dodamy (jak chcecie) i bedziemy mogly pokazywac zdjecia maluszkow jak juz z nami beda..
Jak cos to Marta Ptaszek jestem 🙂

• Mamusia
Z tym spaniem to chyba tak ma być. A raczej niespaniem. Ja zasnąć zupełnie nie mogę i tak leżę do 5. Czasem jak uda mi się wcześniej zasnąć to i tak w nocy się budzę i dalej leże do 5-6 rano... I też myślałam, że jak tak mało śpię, to może chociaż szybciej zasnę... a tu guzik... z pętelką :P w dodatku mam niewygodne łóżko i boli mnie kark i plecy... ach właśnie... plecy... po tym dzisiejszym sprzątaniu to się zbuntowały chyba i ledwo co mogę się wyprostować. Następne na święta już... Co do spania to chętnie poszłabym spać na małą sofkę, bo jest twarda, ale po pierwsze stoi w pokoju gdzie jest komputer i Miś do 3 w nocy siedzi, a po drugie on by się pewnie obraził... a ja się boję trochę, bo on się wierzga w nocy, kopie i łapkami wymachuje... i ja się boję, że kiedyś dostanę w brzuszek 😞(( i jak ja mam delikatnie mu to powiedzieć???

• Mamusia
Niunia fajnie, ze sie zdecydowalas na szkole rodzenia i ze lepiej sie czujesz 🙂
Ja swoja zaczynam 4 stycznia konczy sie 15 lutego..Mam nadzieje, ze nie urodze zanim sie szkola skonczy...Z tego co mi lekarz mowil to tabletki odstawiam w 36 tygodniu a podobno sa takie przypadki, ze po odstawieniu tego mozna urodzic szybko.
Emka nie wiem jak delikatnie to mozesz powiedziec..Ja zawsze wale prosto z mostu, inaczej nie potrafie...Ale moze sprobuj jakos zagadac, ze nie mozesz spac i czy nie mialby nic przeciwko jak jedna noc spedzisz na sofie...a pozniej jak Ci sie spodoba to moze sam zaproponuje, zebys juz tam zostala 🙂

• Mamusia
Hej, Ja jak się dobrze ułożę to zasypiam od razu, ale budzę się w nocy z powodu bólu i na sikanie. Ale za to śpię do 11 ;-) Dziś byłam na zakupach i już mam wszystko oprócz łóżeczka, które dostanę i wózka.Wydałam kupę forsy, ale na szczęście dostałam bony z pracy na święta i nimi zapłaciłam. Jakbyśmu miały wszystko kupić za to Nasze becikowe to połowy by dzieci nie miały ;-) Większość zakupów zrobiłam w hurtowni Akpol, dostałam gratis smoczek, chusteczki mokre i 10% rabatu na niektóre produkty. Resztę kupiłam w Ikei. Cieszę się, że już mam wszytko, bo nie mam już siły chodzić po sklepach, a później będzie gorzej. Jeśli chodzi na NK to Ja jestem Paulina Zięba. Pozdrawiam

• Mamusia
No i się doigrałam! 😞 W środę wieczorem trafiłam do szpitala i dopiero dziś mnie wypisali. Bardzo się przestraszyłam, myślałam że moja malutka urodzi się za wcześnie! Podali mi leki, kroplówki, zrobili badania i wypuścili do domu z zaleceniem leżenia. Z tego wszystkiego to jedyne dobre jest to że mam dobre wyniki. Na szczęście wszystko skończyło się dobrze!!

• Mamusia
Tak naprawde do do końca nie pamietam, byłam tak przestraszona, że chciałam jak najszybciej znaleźć się w szpitalu! Zaczęło się wieczorem jak się wykąpałam i amiałam się kłaść spać! W ciągu dnia trochę bolał mnie brzuch, ale po nospie przeszło! Zdążyłam się położyć i poczułam bardzo silne skurcze. Od razu pojechaliśmy do szpitala. Tam zrobili mi badania i powiedzieli że dobrze że nie czekałam bo przyjechaliśmy w samą porę,żeby powstrzymać poród. Nic poza tym się nie dowiedziałam. Reszty się domyśliłam! Teraz tylko leże i nie mam zamiaru wstawać (no tylko do toalety) Mój kochany mąż tak się przejął że dziś zrobił mi kolację i podał do łóżka. Przez tydzień mam leżeć, a po tygodniu na kontrol. Mam nadzieję że już takich rewelacji nie bedziemy musieli przechodzić!
Dzięki za wsparcie! 🙂

• Mamusia
Edyta, biedna jesteś. Leż teraz i odpoczywaj. Nigdzie nie wstawaj, niech mąż teraz będzie Twoim służącym. Ja na początku ciąży też musiałam leżeć i mój szwagier ze mną siedział i mi usługiwał, bo mąż był w pracy, ale taka rola facetów jak my jesteśmy w ciąży ;-) Trzymaj się.

• Mamusia
Edytko mam nadzieje ze czujesz sie juz lepiej i oczywiscie masz leżeć jak najwiecej !!!! To rozkaz 😉 I koniecznie pisz jak sie miewasz !!!
Powiem wam ze i ja jakos ostatnio humorku nie mam, chociaz tak naprawde wszystko jest dobrze, brzuszek rosnie, zdrowie dopisuje, tylko mecze sie szybciej... Nie mam powodu a mimo to jakos sie taka apatyczna zrobiłam..... Czasami najdzie mnie zryw energii ale szybko przechodzi 🙂
No nic uciekam zaraz spac, a wam zycze spokojnej i przespanej nocy 🙂 Dobranoc Dziewczyny!!

• Mamusia
Przeczytałam kilka historii ze stonki poleconej przez Samantkę o tych wcześnisczkach, bo zaintrygowało mnie że ratuje się wcześniski z 22 tygodnia! I teraz wiem dlaczego bo ta pani rodziła poza Polską! U nas niestety jak narazie ratuje się wcześniaki z 24 tygodnia i wyżej, czasami choć niestety bardzo rzadko z 23 tyg. Ale mam nadzieję że medycyna tak się rozwinie że nie bedzie potrzeby ratowania maluchów, bo najzyczajniej w świecie bedzie można nie dopuszczać do wcześniejszych porodów!
Ach tak się nakręciłam bo sama myślałam że urodze wcześniaka!

• Mamusia
Ja tez jestem za granicą i na szczęście nie jest tak jak w Polsce. Jeśli jest chociaż cień nadzieji, że malestwo przezyje to sie je ratuje i tak powinno byc wszedzie... a z drugiej strony to ta strona troche podnosi na duchu, ze jest tak wiele dzieci urodzonych za wczesnie i sie prawidlowo rozwijaja... oby tak bylo ze wszystkimi wczesniakami. medycyna idzie na przod wiec moze bedzie coraz lepiej 🙂