Skocz do zawartości

KWIETNIÓWECZKI 2011 | Forum o ciąży

joll

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 114 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Tyska_1

5074

• Ewelinaaleks

4927

• alexia_79

18937

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

ewelinka1007 napisał(a):
Tutliputli napisał(a):
idę piec szarlotkę

znowuuuuuuuu?

yyy.. to już chyba 4-ta w tym tygodniu 😮?
a bo w tym sezonie postanowiłam wypróbować dobrze wyglądające przepisy, efekt zamieszczam na fb jakby co 😉
i tak sobie piekę, a że my szarlotkożercy jesteśmy to wieczorem jest: rano nie ma 😁

a przepisem jasne że mogę się podzielić: tradycjną szarlotką czy czymś wymyślniejszym? 😉

powróciłam
pogoniłam go i teraz nie wiem kiedy go zobaczę 😁
ja tam ciasta nie lubię więc nie piekę 😁 no ale może w końcu bym zrobiła jakiś surprise rodzinie i coś upiekła - jak Kasia podam przepis to może spróbuję 😉 na coś prostego oczywiście i taniego- chociaż jabłek i jajek cała piwnica 🙂
no

szarlotka tradycyjna:

3 szklanki mąki
2 żółtka
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
1/2 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany 18%
cynamon do jabłek
2 kg jabłek

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i chwilkę przysmażyć ( ja smażę ok 20 minut,smażę w woku. Można dodać goździki ( ale przed pieczeniem wyciągnąć) ostudzić.

żółtka utrzeć z cukrem, mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać utarte żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną na blaszce wyłożonej papierem, na to ostudzone jabłka, posypac cynamonem i rozwałkowac drugą część. piec ok 40 minut w 180st.

mi się często nie chce rozwałkowywać tej częśći na wierzch więc mrożę to ciasto i ścieram na tarce.
jak jabłka masz mocno soczyste to proponuję docisnąć sok i od razu zagotować po rozcieńczeniu masz sok dla dziecka jak znalazł 🙂 a ciasto które rozwałkowałaś na blaszkę posypać kaszką manną albo bułką tartą, żeby wchłoneły sok z jabłek.
Aaa ciasto jest raczej trudne do rozwałkowania: albo podsypiesz porządnie mąką albo porponuję kroić plastrami i wylepiać blaszkę.
na jabłka możesz jeszcze ubić pozostałe 2 białka, ale jest ich za mało żeby był efekt, ja robię z nich kokosanki 🙂

• Mamusia
gizelda napisał(a):
powróciłam
ja tam ciasta nie lubię więc nie piekę 😁 no ale może w końcu bym zrobiła jakiś surprise rodzinie i coś upiekła - jak Kasia podam przepis to może spróbuję 😉 na coś prostego oczywiście i taniego- chociaż jabłek i jajek cała piwnica 🙂
no

dlaczego go pogoniłas
aty aty nie dobra ty 😁
szarlotka to najłatwiejsze ciaso na swiecie

gizelda napisał(a):
powróciłam
no

jak to pogoniłaś? 😁 😮

• Mamusia
Andziucha napisał(a):
ewelinka1007 napisał(a):
Andziucha napisał(a):
Dobry 🙂
Wszystkiego co najlepsze dla Majeczki 🙂
Magda- Twoja Maja uroczo wyglada w tym wozku 🙂
A ja dzis zaszalalam z truskawkowego koktajlu przeszlam na rubinowo czerwien 😮 🤪

bry poka poka

☺️

nie wstydz sie 🙂

bo mnie wszystko wkurwia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pogoniiłam go do swojej siostruni niby po indyka eko dla małej - ja nie mogę na niego patrzeć 🥴 jutro te jebane chrzciny już nie wiem co mam zrobić żeby nie iść ( dla nie wtajemniczonych chrzciny siostrzeńca P. )
Boże co to będzie za dzień to ja nie wiem
on niebawem wróci
😞

😞
idem zapalić o!!!!!!!!!!!

• Mamusia
gizelda napisał(a):
bo mnie wszystko wkurwia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pogoniiłam go do swojej siostruni niby po indyka eko dla małej - ja nie mogę na niego patrzeć 🥴 jutro te jebane chrzciny już nie wiem co mam zrobić żeby nie iść ( dla nie wtajemniczonych chrzciny siostrzeńca P. )
Boże co to będzie za dzień to ja nie wiem
on niebawem wróci
😞

😞
idem zapalić o!!!!!!!!!!!

wdech wydech 😁 😁 😁 wymyśl rano ze mała ma temperature i nie bedziesz jej ciągac bo zimno
albo wymysl u siebie jakas niedyspozycje
albo po prostu powiedz ze nie masz ochoty
😁

karmie mam ciemnice w domu bo chmura naszła wiem nie wiem co pisze
Kasia opka opka się nie da bo ja nie kąpana od nie wiem kiedy a tak na brudasa to nie lubię ☺️
z resztą "scysja" była już rano więc jak przyjechał do powiało chłodem
jak da radę to może wieczorem coś wykrzesam - ale musi nam się chcieć 😉
Ewela co do chrzcin to już najcięższą artylerię wyciągnęłam wiec nie wiem czy sie uda w najgorszym wypadku zostawię małą z mamą i może pojadę chociaż na obiad
z resztą te chrzciny to cyrk na kółkach
o to tyle
ide kończyć zupa dla małej

• Mamusia
Kasia wynocha z tymi ciastami 😠 Ja chce schudnąć a Ty mnie tu katujesz 🤢

I mam doła bo moje dziecko na widok zupki ekologicznej własnoręcznie ugotowanej, pychotki z masełkiem, ma odruch wymiotny i odpycha łyżeczkę nogami i rękami.. Już nie wiem co ja mam zrobić z tym jej niejedzeniem