Skocz do zawartości

KWIETNIÓWECZKI 2011 | Forum o ciąży

joll

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 114 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Tyska_1

5074

• Ewelinaaleks

4927

• alexia_79

18937

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Cześć dziewczyny 🙂

Weszłam do Was przez przypadek, zobaczyłam, że rozmawiacie o usg 3D i w ramach przypominaczki obejrzałam sobie nasz filmik. Oczywiście teraz siedzę i ryczę - standard 😉

Naprawdę polecam to badanie. Cudne uczucie widzieć swojego Szkraba. Czasami udaje się uchwycić ssanie kciuka - u nas akurat dziecko ssało sobie paluch u stopy 🤪 i ziewało. No rewelacja po prostu 🙂 🙂 i teraz - uczucie nie do opisania.

Dziękuję Wam za przypomnienie tak cudownych chwil 🙂

• Mamusia
Kmatus, ile lekarzy tyle opinii... Mój gin, z kolei, uważa, iż usg nie szkodzi dziecku - a co więcej mówi, że dzieki temu można zobaczyć czy dziecko rośnie i czy rozwija się prawidłowo... Ja na połówkowe usg idę dopiero 10 grudnia. Czy ja tyle wytrzymam? 😉

Dziewczyny, a jak u Was z kompletowaniem wyprawki?
Pytam, bo na innych wątkach czytam, że niektóre mamy już prasują ubranka, polerują koła od wózków a są w ciąży niżej ode mnie ! 🤢 A JA NIC !

Moje obawy z zakupami wynikają zapewne z tego, że jest to moja pierwsza ciąża i cały czas trudno mi w nią uwierzyć 😁 😁 a może też i ze strachu, bo nasi znajomi stracili dziecko w 6 miesiącu..

• Mamusia
Tutliputli Ja też jescze nic nie mam kupionego i zamierzam dopiero zacząć kompletować rzeczy po nowym roku styczeń - luty. również jestem pod tym względem ostrożna bo nigdy nic nie wiadomo i wole poczekać do tego 6-7 mca Powiem ci że podobnie jak u Ciebie ja też chyba dokońca jeszcze nie wierze że za kila miesięcy będzie mały bobasek 🙂 ale strasznie sie boje ze moze cos byc nie tak dlatego z niecierpliwoscia wyczekuje kolejnych wizyt 🙂

• Mamusia
A jak u was z pracą chodzicie do pracy ?? czy poszłyście na zwolnienie ?? A jak pracujecie to do kiedy macie zamiar pracowac ?? Ja caly czas pracuje ale siedzialam caly wrzesien na zwolnieniu z powodu infekcji a teraz mam zamiar popracowac max do 7 mca chyba ze wczesniej brzuch mi utrudni moja prace albo cosik innego 😁

• Mamusia
Witamy,witamy 🙂
też jeszcze nic nie kupuje dla maluszka, myślę że po nowym roku dopiero będzie na to dobry czas. Dorka ja siedzę na zwolnieniu od 10 tygodnia bo miałam plamienia i już nie będę wracać do pracy przed porodem. Trochę zazdroszczę tym pracującym przyszłym mamusiom ale ja nie będę ryzykować.
Miłego dnia

• Mamusia
judkama jasne że mozesz dołaczyć 🙂
ja niestety od 14 tyg jestem też na L4, bo dzidzia jest bardzo nisko i musze leżeć
do głowy można dostać, tym bardziej ze miałam dłuuuuuuuugi urlop 🙂 bo pracuje w szkole, wróciłam po wakacjach i popracowałam tylko miesiąc i raczej nic się nie zapowiada że wrócę, a tęsknię juz za dzieciaczkami 😁

No ja też już na ZL: od 1 października. Charakter mojej pracy, zmianowość jej wykonywania, odpowiedzialność dawały mi tak popalić, że po powrocie do domu zwijałam się z powodu bólu brzucha. Stwierdziłam, że za 5 lat nikt nie będzie pamiętał o moim poświęceniu, nadgodzinach itd..ale ja będę pamiętać o tym, że nie daj Boże straciłam dziecko. Jestem zadowolona ze swojej decyzji: mam wreszcie czas żeby się wyspać, najeść i zrobić siusiu kiedy tylko mam ochotę ! 😁 😁
A, no i ważne: moje szefostwo wręcz upominało się, żebym poszła już sobie precz i zeszła im z kosztów 😁 😁

Klaudia, popieram Kmatus: Twoje dziecko jest teraz najważniejsze i nie sądzę żeby lekarz robił Ci problemy. Z tego co się orientuję kobieta w ciąży ma prawo do ponad 260 dni ZL, czyli już na początku ciąży możesz zająć się odpoczywaniem. Poza tym wychodzę z założenia, że te 9 miesięcy to nie czas tylko na rozwój dziecka ale i czas dla nas: na psychiczne przygotowanie się do czasami nowej roli, a na pewno do wielkich zmian w naszym życiu. A stres zawodowy, zmęczenie fizyczne po pracy na pewno temu nie sprzyja 😉

• Mamusia
Zdecydowanie Cię rozumie kmatus też bym nie ryzykowala ale ja się czuję na tyle dobrze i nic mi powazniejszego nie bylo ze moge sobie na to pozwolic powiem szczerze ze jak siedzialam miesiac czasu na zwolnieniu to myslalam ze zwariuje w domu. Tym bardziej ze prace mam biurowa ale stresujaca wiec nie wiem jak dlugo uda mi sie pociagnac bo kregoslup czasem juz mnie boli od 8 godz siedzenia 🙂 zobaczymy 🙂 Ale mój kierownik dostosowal wszystko do mnie spełnia moje wymogi jakie mu postawilam dlatego w pracy mam do pozazdroszczenia atmosfere