Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ja za glukoze 75g płaciłam niecałe 4zł ale 50g jest tańsza, mimo że za badania też płaciłam to w laboratorium kazali mi mieć swoją glukozę, aha i można sobie wziąść pół cytrynki, pielęgniarka zrobiła mi ciepły napój z cytrynką tylko bardzoo słodki, ale nie jest źle spodziewałam się gorszego przeżycia 🙂 w związku z piciem tego magicznego napoju.

Aasia tak jak dziewczyny pisały, skurcze i bolące łydki to brak magnezu. Ja biorę aspargin to jest bez recepty i dodatkowo Tardyferon przepisany przez lekarza bo mam anemię. I mnie też te łydki bolą strasznie 🤢

Uff-skonczyłam nadrabiać zaległości 🙂
Ja też byłam w piątek u lekarza.
Niestety żelazo, które brałam nie poprawiło mi morfologii, więc zmieniła mi na Hemafor, czy jakoś tak... Ja się po nim czuję dobrze (biorę 2 tabletki na czczo). Do tego stwierdziła, ze mam więcej wydzieliny i zapisała mi globulki dopochwowe - jak ja tego nie znoszę! 😞 do tego one są jakies wielkie i żółte i już raz miałam rano wielką, żółtą niespodziankę na prześcieradle 😞
I dostałam skierowanie na glukozę 50 g... Już sobie kupiłam w aptece (bez recepty). Mi ginka od razu powiedziała, że mogę sobie wziąć cytrynę do tego. 🙂 nie trzeba być na czczo.
Ja mam teraz wizytę za 3 tygodnie. Już pisałam, ze ja to wizyty mam nieregularnie 🙂 myślę, ze to zależy od wyników badań...

• Mamusia
p0xia nie wiem czemu niektóre mają 50g a niektóre 75g, ale zarezerwuj sobie przynajmniej 3 godzinki, bo nie wiem jak u Ciebie ale ja miałam jeszcze pobieraną krew przed przyjęciem glukozy i musiałam czekać na wynik, chociaż u mnie to jak pisałam trwało to 6godzin ze względu na kiepską organizację.

Hmm-ja dostałam taką karteczkę z instrukcją tego badania glukozy i tam było, ze nie trzeba być na czczo... Chociaż ja i tak od razu sobie zrobię tego dnia morfologię, więc i tak w sumie będę na czczo...
Moniczek - PIĘKNY masz ten brzusio! 🙂 I dzieciaczki też rewelacja 🙂

ann5353 napisał(a):
p0xia napisał(a):
właśnie od czego to zalezy ze jedna ma 75G glukozy a druga tak jak ja 50 g ...?

No właśnie od czego? Ja mam 75
O ile sobie dobrze przypominam, to któraś z dziewczyn pisała, ze najpierw jest robiona zazwyczaj 50g, a jeśli wynika jakiś niepewny albo wysoki, to wtedy 75g się robi...

• Mamusia
agusiakowalczyk napisał(a):
Uff-skonczyłam nadrabiać zaległości 🙂
Ja też byłam w piątek u lekarza.
Niestety żelazo, które brałam nie poprawiło mi morfologii, więc zmieniła mi na Hemafor, czy jakoś tak... Ja się po nim czuję dobrze (biorę 2 tabletki na czczo). Do tego stwierdziła, ze mam więcej wydzieliny i zapisała mi globulki dopochwowe - jak ja tego nie znoszę! 😞 do tego one są jakies wielkie i żółte i już raz miałam rano wielką, żółtą niespodziankę na prześcieradle 😞
I dostałam skierowanie na glukozę 50 g... Już sobie kupiłam w aptece (bez recepty). Mi ginka od razu powiedziała, że mogę sobie wziąć cytrynę do tego. 🙂 nie trzeba być na czczo.
Ja mam teraz wizytę za 3 tygodnie. Już pisałam, ze ja to wizyty mam nieregularnie 🙂 myślę, ze to zależy od wyników badań...

A znowu mój gin mi mówił, że muszę być na czczo... To ja już nie wiem 😞

• Mamusia
agusiakowalczyk napisał(a):
ann5353 napisał(a):
p0xia napisał(a):
właśnie od czego to zalezy ze jedna ma 75G glukozy a druga tak jak ja 50 g ...?

No właśnie od czego? Ja mam 75
O ile sobie dobrze przypominam, to któraś z dziewczyn pisała, ze najpierw jest robiona zazwyczaj 50g, a jeśli wynika jakiś niepewny albo wysoki, to wtedy 75g się robi...

Ja mam pierwszy raz i od razu 75

ilość glukozy ( 50 albo 75g) zależy od tygodnia ciąży - do 26 wykonuje sie najpierw 50 a jak wynik jest niepokojący to się powtarza z 75g
no i trzeba być na czczo

• Mamusia
moniczek napisał(a):
ilość glukozy ( 50 albo 75g) zależy od tygodnia ciąży - do 26 wykonuje sie najpierw 50 a jak wynik jest niepokojący to się powtarza z 75g
no i trzeba być na czczo

To u mnie jakoś inaczej. Jestem w 25 tygodniu i od razu mam 75

No to widocznie trzeba być na czczo... tylko nie wiem, dlaczego w takim razie dostałam tą karteczkę z błędną informacją... 😞 może jej się pomyliło? 🤢
No ja będę i tak na czczo... Bo wolę za jednym razem zrobić wszystkie badania, niż dwa razy wstawać wcześniej...

milium napisał(a):
Daniela w którym szpitalu będziesz rodziła? Tak z ciekawości się pytam, czy już wybrałaś 🙂?

Milium pewnie w Gryfinie bo do niego mam najbliżej i chodzę też do lekarza który przyjeżdża do Nas z Gryfina.

• Mamusia
Ja w 26 i od razu też mam 75gr, właśnie zajdłam całą tabliczke czekolady.
Moniczek a Ty masz trzech chłopców i teraz będziesz miała dziewczynkę suuuperrrr 🙂 ale będzie miała dobrze trzech braci, zawsze chciałam mieć starszego brata.

A jednak jeszcze nie poszłam hehe 😁 😁
Co do glukozy to ja miałam najpierw 50g, a że cukier mam za wysoki to muszę zrobić 75g. Wiem tyle, z tego co mi lekarka mówiła, że 75g to jest cała krzywa cukrowa. I trzeba obowiązkowo być na czczo, bo cukier zły wyjdzie. U mnie w karcie ciąży jest napisane "GLUKOZA NA CZCZO" przy tym badaniu. 🙂 🙂

ann5353 napisał(a):
moniczek napisał(a):
no i trzeba być na czczo

To u mnie jakoś inaczej. Jestem w 25 tygodniu i od razu mam 75

To zależy też od lekarza, niektóre dziewczyny pisały, że za pierwszy razem miały 75g. 😉