Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tez słyszałam, że waga mamy nie ma nic wspólnego z wagą Dzidka 🙂
Choć u mnie by się zgadzało, bo przytyłam tylko 5 kg i Dziduś z tych mniejszych jak na razie 🙂

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
mapa napisał(a):
A my już po wizycie...samo USG było 🙂

Niuniu nasz jest zdrowy - Słodziaczek 😁
Ułożony już główkowo 🙂
I waży ok 1340g, czyli po Tatusiu najprawdopodobniej będzie drobny 🙂
Termin się przesunął na 27.08, ale nie przywiązuję się do tych zmian 😉

Moje gratulacje 🙂
A jeśli chodzi o wagę to moja też ciut mniejsza niż to by wychodziło z terminu, ale teraz zaczęła nadganiać, więc może nasze dzieciaczki wcale nie będą takie małe przy porodzie 🙂

mapa cieszę się, z dobrych wiadomości. 🙂 a najczęściej jest tak, że Ci drobni chłopcy z małą wagą urodzeniową po urodzeniu szybko nadrabiają kg i często potem są więksi i silniejsi 🙂

mapa napisał(a):
A my już po wizycie...samo USG było 🙂
Niuniu nasz jest zdrowy - Słodziaczek 😁
Ułożony już główkowo 🙂
I waży ok 1340g, czyli po Tatusiu najprawdopodobniej będzie drobny 🙂
Termin się przesunął na 27.08, ale nie przywiązuję się do tych zmian 😉

No to super wieści - gratulacje! 😁

milium napisał(a):
madalena20 napisał(a):
Hej dziewczyny ja już od jakiegoś czasu chciałam zrobić te ogóreczki małosolne. Ale gdzieś zapodziałam przepis. I tak z pamięci boję się robić żeby nie zepsuć ogóreczków. Możecie mi podać. Będę wdzięczna 🙂

Ja mam 3litrową kamionkę i kupuję zestaw do kiszenia czyli chrzan koper i czosnek, gdyby nie brak chrzanu w liściach to bym nie kupowała tego zestawu więc jeśli gdzieś masz dostęp do tych produktów, to nawet lepiej.No więc na tą 3 litrową kamionkę mam 3 liście chrzanu dwa trzy kopry w całości, i ja daje główkę czosnku bo uwielbiam ten posmak, wrzucam ogóreczki przykrywam liściem chrzanu, zalewam gorącą wodą na 1l/3 łyżki soli ale ostatnio były dla mnie za słone nie wiem czy smak mie zepsuł czy co i dzisiaj dodałam 2 łyżki soli i zobacze co z tego będzie.

milium dziękuję bardzo!!!! oklask dla Ciebie 🙂

Dziękuję Kochane 🙂

madalena20 napisał(a):
mapa cieszę się, z dobrych wiadomości. 🙂 a najczęściej jest tak, że Ci drobni chłopcy z małą wagą urodzeniową po urodzeniu szybko nadrabiają kg i często potem są więksi i silniejsi 🙂

Hehe ja się cieszę, bo może poród będzie łatwiejszy 🙂
Ważne żeby Dziduś był zdrowy no i doczekał do terminu.
A mój Mąż należy do szczupłych mężczyzn ilekolwiek by nie jadł także może Synek w Tatę się wdał 😁

3,5 kg – masa samego płodu,
0,7 kg – przybliżona waga łożyska,
1,0 kg – tyle ważą wody płodowe, otaczające płód w worku owodniowym,
1,0 kg – pod koniec ciąży powiększona macica osiąga właśnie taką masę,
3,7 kg – to waga krwi oraz innych płynów ustrojowych, których objętość zwiększa się podczas ciąży, aby umożliwić matce utrzymanie ciąży,
3,5 kg – tylko o tyle powinna się zwiększyć ilość tłuszczu w organizmie kobiety, aby mogła zapewnić jak najlepsze warunki swojemu dziecku, można powiedzieć, że to właśnie o te 3,5 kg można przytyć w ciąży.
Z powyższego zestawienia wynika, że przyszła mama w rzeczywistości tyje około 3,5 kg. Pozostały „nadmiar” kilogramów stanowi samo dziecko, błony płodowe oraz woda. Tak więc po porodzie pozostaje do zrzucenia niewiele ponad 3 kg.

• Mamusia
madalena20 napisał(a):

Moi mieli 3000 i 3200, a teraz ten starszy waży 40 kg i ciężko mi jakieś spodnie mu kupić, bo niby na wzrost dobre, a w pasie nie chcą się zapiąć. Nie jest jednak zbyt otyły, tylko mocno zbudowany 🤪 🤪 🤪

• Mamusia
Andzelika napisał(a):
3,7 kg – to waga krwi oraz innych płynów ustrojowych, których objętość zwiększa się podczas ciąży, aby umożliwić matce utrzymanie ciąży,
3,5 kg – tylko o tyle powinna się zwiększyć ilość tłuszczu w organizmie kobiety, aby mogła zapewnić jak najlepsze warunki swojemu dziecku, można powiedzieć, że to właśnie o te 3,5 kg można przytyć w ciąży.
Z powyższego zestawienia wynika, że przyszła mama w rzeczywistości tyje około 3,5 kg. Pozostały „nadmiar” kilogramów stanowi samo dziecko, błony płodowe oraz woda. Tak więc po porodzie pozostaje do zrzucenia niewiele ponad 3 kg.

Czyli teoretycznie powinno się przytyć ok 13,5 kg 🙂 W takim razie jeszcze 2,5 mi zostało 🤪 🤪 🤪

ann5353 napisał(a):
Andzelika napisał(a):

Czyli teoretycznie powinno się przytyć ok 13,5 kg 🙂 W takim razie jeszcze 2,5 mi zostało 🤪 🤪 🤪

No, ale wiadomo że każdy organizm jest inny 🙂 Nie ma się co stresować 😜 A to chyba takie minimum podali, tak myślę 🤔 🤔

paninka na pewno wrócisz od lekarza z dobrymi wieściami, trzeba być dobrej myśli

o obiadku coś wspominałyście, ja mam dziś młode ziemniaczki pstrąga i warzywa na parze 😉
uwielllbiam
a co do dodatkowych kg, no cóż, ja mam okolo 11 kg na +
"staram"się żeby to były zdrowe kg, a nie puste, które ciężej później zrzucić. czasami lubię sobię uprzyjemnić jakimś niezdrowym jedzonkiem np. na kebebka pozwoliłam sobie 2 dni temu 🤪

mapa napisał(a):
http://www.tvn24.pl/-1,1706912,0,1,corka-zostanie-matka-dzieki-matce,wiadomosc.html
wow 😮
Dokładnie WOW 😮
Ja bym się chyba nie poddała takiej operacji - wolałabym adoptować... Tyle jest dzieciaczków potrzebujących rodziców... 🤨
...ale w sumie dzięki takim ludziom przynajmniej medycyna się rozwija...

• Mamusia
cześć brzuszki 🙂
U mnie znów gorąco 😞 jak zawsze uwielbiałam lato i upały to teraz wolę jak jest chłodniej, bo w upały nie do życia jestem leżała bym cały dzień jak "zwłoki" i zauważyłam, że malutka w ciepe dni też jest mniej aktywna
siehankowa- autko super niech się dobrze prowadzi 🙂
dziewczyny- gratuluję dobrych wieści z wizyt
agusia- ślicznie wyglądałaś i gratuluję wytrwałości na weselu
paninka- trzymam kciuki żeby było dobrze

Kurcze a ja dziś nie mam żadnej koncepcji na obiad :/

• Mamusia
ja mam 22 kg na plusie...wiec rekordzistka na forum jestem...ale mam tendencje do tycia bardzo sie pilnowalam przed ciaza i lekarz stwierdzil ze "taka juz moja uroda" 😮a ze uparta jestem to wiem ze zrzuce...chociaz czasem mam dola jak pomysle ile pracy przede mna...ale najwazniejsze zxe mala zdrowa 😁

• Mamusia
Mam koleżankę, która w ciąży przytyła 36 kg 🙂 Jej synuś urodził się z wagą ponad 5kg. Ale jeśli o nią chodzi, to w ciągu trzech miesięcy wszystko zrzuciła 🙂 Jak się zaczęła przy małym ruszać to nawet sama nie wiedział kiedy 🙂 I nawet się specjalnie nie odchudzała 🙂

• Mamusia
ann5353 napisał(a):
Mam koleżankę, która w ciąży przytyła 36 kg 🙂 Jej synuś urodził się z wagą ponad 5kg. Ale jeśli o nią chodzi, to w ciągu trzech miesięcy wszystko zrzuciła 🙂 Jak się zaczęła przy małym ruszać to nawet sama nie wiedział kiedy 🙂 I nawet się specjalnie nie odchudzała 🙂

5kg 😮 masakra jaki duży bobas.

Paninka napisał(a):
ja mam 22 kg na plusie...wiec rekordzistka na forum jestem...ale mam tendencje do tycia bardzo sie pilnowalam przed ciaza i lekarz stwierdzil ze "taka juz moja uroda" 😮a ze uparta jestem to wiem ze zrzuce...chociaz czasem mam dola jak pomysle ile pracy przede mna...ale najwazniejsze zxe mala zdrowa 😁
No ja też mam tendencję do tycia... ale się pilnuję cały czas... przynajmniej się staram... bo z moją silną wolą to słabo! 😜
Ale masz rację, Paninka, najważniejsze, że dzidzia zdrowa! 😁

moja kolezanka z pracy tez w lutym urodziła synka, z tym, że ważył 4,5 kg - tak więc też duży... a ona całą ciąże chuda była i tylko brzuch miała, w sumie przytyła niecałe 15 kg