Evelina. No to są podstawowe badania na jakie dostajesz skierowanie na początku ciąży. Potem robi się jeszcze cukier, test po obciążeniu glukozą i WR (to nie pamiętam w którym tygodniu, ale mogę sprawdzić). badania o których pisałaś robią na skierowanie gdy są do tego podstawy np. gdy chorujesz na tarczycę. Albo jeśli chorowałaś kiedyś na cytomegalie lub toksoplazmoze, bo są to choroby, przy których po pierwszym zachorowaniu wirus pozostaje na zawsze uśpiony w organizmie. Jeśli potrzebujesz takich badań możesz poprosić ginekologa o skierowania, niekoniecznie dostaniesz. Możesz też zrobić takie badania prywatnie wtedy żadne skierowanie ci niepotrzebne. Pozdrawiam.
A chorujesz na tarczycę?
Nie nie choruje. Ale rozmawialam wczoraj z kolezanka ona tez nie chorowala na nic a dostala na wszytskie te badania i okazalo sie ze jakis hormon tarczycy ma podwyzszony i dostala leki. Podobno to sa rutynowe badania dlatego sie zdziwilam.
A do lekarza chodze prywatnie bo panstwowo sie ciezko dostac wiec i tak za wszystkie badania place 😞
Nie nie choruje. Ale rozmawialam wczoraj z kolezanka ona tez nie chorowala na nic a dostala na wszytskie te badania i okazalo sie ze jakis hormon tarczycy ma podwyzszony i dostala leki. Podobno to sa rutynowe badania dlatego sie zdziwilam.
Raczej nie jest rutynowe, bo ja jestem w ciąży 4 raz. A nie dostałam skierowania na hormony tarczycy ani raz. Nawet nigdy w życiu nie robiłam badań na hormony tarczycy. Być może twoja koleżanka ma "lepszego" ginekologa i on myśli o wszystkim. Kurcze widzisz jak to mówią co kraj to obyczaj. Codziennie dowiaduję się czegoś nowego 🥴 No ja też prywatnie 🥴
Kazdy ma chyba swoja wizje prowadzenia ciazy. Chociaz o tych badaniach slyszlam juz conajmniej od 4 osob ktore nie chorowaly. 26 mam kolejna wizyte wiec sie moze podpytam jej jak to jest. Co mnie tez zdziwilo w 8 tyg robila mi usg przez brzuch i wszystko bylo widac a tez wszedzie pisza ze niby od 12 tyg sie robi.
Juz nic z tego nie rozumiem.
Kazdy ma chyba swoja wizje prowadzenia ciazy. Chociaz o tych badaniach slyszlam juz conajmniej od 4 osob ktore nie chorowaly. 26 mam kolejna wizyte wiec sie moze podpytam jej jak to jest. Co mnie tez zdziwilo w 8 tyg robila mi usg przez brzuch i wszystko bylo widac a tez wszedzie pisza ze niby od 12 tyg sie robi.
Wiesz to chyba zależy od ginekologa, bądź od sprzętu jak posiada. Ja miałam już 4 razy w 7,8,9 i 10tc, zawsze dopochwowo, bo podobno jest dokładniejsze przy tak wczesnej ciąży. Kurcze też popytam o tych badaniach. Wizytę mam 27.
Może moniczek nam coś napisze o tych badaniach. Wiem, że w poprzedniej ciąży robiła na toksoplazmozę. Ale niestety nie wiem czy na skierowanie, czy sama chciała.
Wiesz to chyba zależy od ginekologa, bądź od sprzętu jak posiada. Ja miałam już 4 razy w 7,8,9 i 10tc, zawsze dopochwowo, bo podobno jest dokładniejsze przy tak wczesnej ciąży. Kurcze też popytam o tych badaniach. Wizytę mam 27.
Może moniczek nam coś napisze o tych badaniach. Wiem, że w poprzedniej ciąży robiła na toksoplazmozę. Ale niestety nie wiem czy na skierowanie, czy sama chciała.
witam kochane...to wszystko o czym pisze Evelina to powinny być rutynowe badania ale nasi kochani ginekolodzy oszczędzają budżet NFZ 😠😞...Toxo robiłam sama bez skierowania bo miałam kotka i oczywiście płacilam za to i przeżyłam traumę co już opisywałam hehe...
ja dzisiaj fatalnie sie czuje - tak mnie boli głowa jakby wybuchł w niej granat 😞
To ja Ci powiem moniczek, że ja w takim razie nie rozumiem tych lekarzy. Przecież ja zawsze chodzę prywatnie i sama płacę za badania. Nigdy żaden nie wspomniał nawet o tych badaniach. Co za system?!? 😠
Świadomie wybrałam prywatne i uważam, że takie jest lepsze. Moje dziecko przeszło w tym roku do szkoły i widzę jak wyglądają placówki państwowe. Tutaj zawsze brakuje środków, nigdy nic się nie da, a na każde rozwiązanie znajdzie się problem. W przedszkolu takich problemów nie mieliśmy. Dziecko było zaopiekowane pod każdym względem i rozwijało swoje pasje. Czy tak jest w każdym prywatnym, pewnie nie, bo dla niektórych to czysty biznes i z przedszkola potrafią zrobić kołchoz. Z własnego doświadczenia polecam szczerze pójść i zobaczyć - jak są wyposażone sale, czy jest plac zabaw, jak duże są grupy, jakie zajęcia są w standardzie a nie dodatkowo płatne - bo spotkałam się z tym, że logopedia niby jest, a potem się okazuje, że dodatkowo płatna. Podobnie języki, psycholog, zajęcia sportowe itd.
Jeśli ktoś tu zajrzy z okolic Włoch, to Have Fun na Wirażowej warto wziąć pod uwagę.
Hej dziewczyny! 😊
Trafiłam na ten wątek, bo też mam łożysko na tylnej ścianie i zastanawiałam się, jak to wpływa na ciążę i poród. Widzę, że wiele z Was miało podobne doświadczenia i uspokoiło mnie to, co pisałyście! 💕
@Bagira, super, że u Ciebie wszystko przebiegło bez problemów! @angela faktycznie - b.dobry tekst,ale czytałam go już wcześniej, bo zaglądam czasem na abcmamy
czy jest bez recepty? Bo jak na receptę to nie ma szans abym się wybrała do lekarza Raczej by mi nie wypissal. On również nie pójdzie ( nawet nie wiesz jaką mielismy kłótnie ostatnio jak mu wspomniałam aby sie wybrał).
Rekomendowane odpowiedzi
Gość
A chorujesz na tarczycę?
_Evelina_
A do lekarza chodze prywatnie bo panstwowo sie ciezko dostac wiec i tak za wszystkie badania place 😞
Gość
Raczej nie jest rutynowe, bo ja jestem w ciąży 4 raz. A nie dostałam skierowania na hormony tarczycy ani raz. Nawet nigdy w życiu nie robiłam badań na hormony tarczycy. Być może twoja koleżanka ma "lepszego" ginekologa i on myśli o wszystkim. Kurcze widzisz jak to mówią co kraj to obyczaj. Codziennie dowiaduję się czegoś nowego 🥴
No ja też prywatnie 🥴
_Evelina_
Gość
Gość
witam kochane...to wszystko o czym pisze Evelina to powinny być rutynowe badania ale nasi kochani ginekolodzy oszczędzają budżet NFZ 😠 😞...Toxo robiłam sama bez skierowania bo miałam kotka i oczywiście płacilam za to i przeżyłam traumę co już opisywałam hehe...
ja dzisiaj fatalnie sie czuje - tak mnie boli głowa jakby wybuchł w niej granat 😞
Gość
milium
Gość