Skocz do zawartości

styczniowe maleństwa 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

😆 :P i jeszcze mi sie cos przypomnialo :P z ostatnich nowych umiejetnosci Ksawcia - skladanie ust w dziubek i robienie bumbumbum - a najczesciej robi ten dziubek i zadziera go dory nosek jak mu wyciagam odkurzaczem gile 😉 musze zrobic zdjecie i Wam pokaze bo ja boki zrywam z niego wtedy :P:P:P

• Odpowiedzi 35,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• SyLa1205

2760

• pinacolada

4867

• Basia81

2762

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Jagoda80 napisał:
bylismy dzis na spacerze. nie moglismy jechac dalej bo czekalismy na kuriera z grzechotkami 🙂
Siadlam sobie na laweczce wsrod sosen na placu zabaw i Ksawciu chyba tak bardzo nei mogl sie doczekac pana kuriera ze sie obudzil i w ogole nie spal 😉 wzielam go na rece i pokazywalam mu swiat 🙂 w ogole nie plakal, nawet nie marudzil, oczy mial jak 5 zl i ogladal sobie raczki i tak spacerowalismy jeszcze ze 30 min 😉

Co do karmienia - nie kumam... 🤨 Byl glodny juz na spacerze, potem go jeszcze przetrzymalam specjalnie i potem jak sie rzucil na butle to masakra i zjadl 40 ml i krzyk i prezenie plucie itd...uspokoilam go, probowalam mu jeszcze z 5 razy dac butle i to samo...w koncu po ok 10 min dalam mu to samo mleko z butelki NUKa i wypil do konca... 🤢

jagoda! A może mu trzeba smoczek zmienić już na ten większy od 3-6m.?
Właśnie myślałam kiedy to u nas zrobić, bo czasem mam wrażenie, że się wkurza przy jedzeniu bo jej za wolno leci 🤢 .

Jagoda dokładnie mam od paru dni podobnie,pod koniec zostaje jej jeszcze do wypicia ok.30ml i zaczyna się jazda,krzyk prężenie.Być może agab ma rację i trzeba zmienić smoczki.

mycloud napisał:
Jagoda dokładnie mam od paru dni podobnie,pod koniec zostaje jej jeszcze do wypicia ok.30ml i zaczyna się jazda,krzyk prężenie.Być może agab ma rację i trzeba zmienić smoczki.

na 100% NIE! probowalismy WSZYSTKICH mozliwych dziur! Kupilismy tez te trojfazowe AVENTA - wkurzal sie i krztusil. Nuk na dziwne rozmiary bo mamy "1" roz. M i S i sa male tak jak zawsze. Kupilismy tez NUKa L chyba do papek -ale to juz jest mega dziura. Z AVENTU "dwójka" to po prostu dwie dziurki tego samego rozmiaru i tez mu nei spasila.

• Mamusia
Jagoda80 napisał:
i jeszcze jedno - czy Wasze dzieciaczki tez Was tak łapią za nosy, włosy, wkładają łapki do Waszych ust i drapią po policzkach - mój tak robi jak jest na przewijaku - tzn najpierw marszczy brwi i wyciaga łapki, wtedy ja sie przyblizam i on mnie tak "bada" 😉 slodziak " 🙂 🙂 🙂 🙂
moja tak jeszcze nie robi , narazie jest wodzenie wzrokiem za wszystkim co sie rusza rozglada sie i sie smieje już wie do koogo:P nie moge sie doczekac az bedzie mnie tak badac 🤪 raz jej sie zdarzlo ze mnie raczka dotkla hehe ale czesciej to mnie drapie, okrutnie :P

• Mamusia
Syla szczerze to nie nosiłam jej ostatnio bo mnie boli ramie jak nosze Piotrusia 😉 A dzis załatwiłam podpis do medical card i mam pytanie Wy to gdzies wysyłaliście czy zanosiliście??
Pinacolada doszedł przelew??
Dzis byłam na zakupach, kupiłam sobie spodnie rurki 🙂 Rozmiar 6 🙂 Szkoda tylko ze oponka nad spodniami wisi 😉ale już nad nią pracuje hehe Piotrusiowi take coś skapnęło. Dostał az 6 koszulek hehe kazda w rozmiarze 3-6 miesiecy a wszyskie rozne rozmiarowo 🙂

:/ pobralismy mocz i tak sie ucieszylismy bo nasikal duzo a tu czytam:
mocz na posiew nie moze byc pobrany do woreczka, musi byc pobrany max godzine przed oddaniem do laboratorium [ciekawe jak to zrobic], po wykapaniu i dokladnym umyciu napletka i jeszcze ze srodkowego strumienia [co za nonsens!musielibysmy czekac chyba ze 2 dni zeby uzbierac ze srodkowego ztrumienia wiecej niz 10 ml!]...
no i znowu sie nie uda:/

ps. a jeszcze trzymalismy go po herbatce nago z tym woreczkiem na siusiaku a on na koniec walnal klocka na kolana tatusia 😉 to juz w ogole masakra

no z posiewem to głupia sprawa.Ja miałam robiony w szpitalu po porodzie i kazali mi tak się podetrzeć ,żeby krwi nie było hahaha ciekawe jak po porodzie można się podetrzeć,żeby krwi nie było skoro leci ciurkiem-nonsens.I tak im dałam z krwią:laugh:

• Mamusia
justyna_malutka napisał:
Syla szczerze to nie nosiłam jej ostatnio bo mnie boli ramie jak nosze Piotrusia 😉 A dzis załatwiłam podpis do medical card i mam pytanie Wy to gdzies wysyłaliście czy zanosiliście??
Pinacolada doszedł przelew??
Dzis byłam na zakupach, kupiłam sobie spodnie rurki 🙂 Rozmiar 6 🙂 Szkoda tylko ze oponka nad spodniami wisi 😉ale już nad nią pracuje hehe Piotrusiowi take coś skapnęło. Dostał az 6 koszulek hehe kazda w rozmiarze 3-6 miesiecy a wszyskie rozne rozmiarowo 🙂
i co płaciłaś???? normalnie jak za wizte?? do jakiej przchodni sie zapisałaś?? wiesz to chyba można tez wysłać ale ja składałam w socjalu.(taki inny czynny tylko od 10 do 11.30)Cz Ty brałaś aplikacje z jakiegoś biura? to pewnie tam tez mozesz zlozyc. 🙂

• Mamusia
A w ogole udało mi sięfajny fotelik samoch ustrzelić 🙂 kurde bo jak bede w PL to tez potrzebuje. Masakra wszystko musze jak 2x kupowac. Dobrze że łóżeczko mam od siorki drewniane. Bo ten mój kojec za ciężki przeliczyłam się z transportowaniem go samolotem 🙂 http://allegro.pl/show_item.php?item=960282671

A tak w ogole młoda cały dzionek nie spi zasnie na 30min i pobudka , teraz po kapieli znowu spala chwilee i znowu krzyczy mi z łózeczka. Co za maruda mała heeh nie wiem chyba po OJCU:P

Jagoda a krew pobierali Ksawciowi? to mysle jest najgorsze u takich niemowląt, ja płakałam jak w szpitalu pobierał krew córce. 🥴

• Mamusia
Jagoda moja mysza też czasami jak wrzeszczy z głodu i dostaje butlę to zjada szybciutko i łapczywie tak do ok 70-80 (robie po 120ml) a potem pręży się wierci, kręci buźką by wypluć smoka. już ją rozpracowałam i nie wpychałam dalej, brałam do odbicia. jak się jej odbiło i chwilę odpoczęła. mleko wstwiałam do podgrzewacza i po ok 10-15min dawałam kolejny raz i kończyła mleczko. może jedząc zbyt szybko na początku zbiera sie powietrze i Ksawciu czuje że się już najadł i nie chce więcej, dopiero po ujściu powietrza z brzuszka znajdzie miejsce na kolejną porcję.

Weronika zjada te 120ml co 2,5- 3 h, też nie zawsze. zdarza jej się zostawiać ok 20-30ml. czasem dopije, czasem nie. a co do ilości i pór karmienia to są mniej więcej stałe: 8.00, 11.00, 14.00, 17.00, 19.00, 5.00. oczywiście czasem jest inaczej, jak dłużej pośpimy lub pospacerujemy.

• Mamusia
mycloud od kiedy i dlaczego przeszłaś na butlę, bo nie wychwyciłam na forum. i chyba mi sie zdaje ale Nelcia "pojaśniała" czy to efekt lampy błyskowej 😉
a i czy was mężowie nie wstają rano do pracy, że taką macie pomoc z ich strnoy w nocy. mój to się przewraca z boku na bok kiedy mała sie obudzi na mleczko a on jeszcze jest w domku.

mycloud napisał:
no z posiewem to głupia sprawa.Ja miałam robiony w szpitalu po porodzie i kazali mi tak się podetrzeć ,żeby krwi nie było hahaha ciekawe jak po porodzie można się podetrzeć,żeby krwi nie było skoro leci ciurkiem-nonsens.I tak im dałam z krwią:laugh:

HEHE wiem bo mi tez robili w zwiazku z tymi obrzekami i kazali mi sobie jedna dziure zatkac a z czystej zebrac srodkowy mocz hehehe 😉

>SyLa1205 napisał:
A w ogole udało mi sięfajny fotelik samoch ustrzelić 🙂 kurde bo jak bede w PL to tez potrzebuje. Masakra wszystko musze jak 2x kupowac. Dobrze że łóżeczko mam od siorki drewniane. Bo ten mój kojec za ciężki przeliczyłam się z transportowaniem go samolotem 🙂 http://allegro.pl/show_item.php?item=960282671

A tak w ogole młoda cały dzionek nie spi zasnie na 30min i pobudka , teraz po kapieli znowu spala chwilee i znowu krzyczy mi z łózeczka. Co za maruda mała heeh nie wiem chyba po OJCU:P

Jagoda a krew pobierali Ksawciowi? to mysle jest najgorsze u takich niemowląt, ja płakałam jak w szpitalu pobierał krew córce. 🥴

no "przecie" pisalam rano ze pobrali z paluszka i ze wylam bardziej i dluzej niz Ksawciu i ze mnie ludzie z poczekalni pocieszali ☺️

katpio napisał:
Jagoda moja mysza też czasami jak wrzeszczy z głodu i dostaje butlę to zjada szybciutko i łapczywie tak do ok 70-80 (robie po 120ml) a potem pręży się wierci, kręci buźką by wypluć smoka. już ją rozpracowałam i nie wpychałam dalej, brałam do odbicia. jak się jej odbiło i chwilę odpoczęła. mleko wstwiałam do podgrzewacza i po ok 10-15min dawałam kolejny raz i kończyła mleczko. może jedząc zbyt szybko na początku zbiera sie powietrze i Ksawciu czuje że się już najadł i nie chce więcej, dopiero po ujściu powietrza z brzuszka znajdzie miejsce na kolejną porcję.

Weronika zjada te 120ml co 2,5- 3 h, też nie zawsze. zdarza jej się zostawiać ok 20-30ml. czasem dopije, czasem nie. a co do ilości i pór karmienia to są mniej więcej stałe: 8.00, 11.00, 14.00, 17.00, 19.00, 5.00. oczywiście czasem jest inaczej, jak dłużej pośpimy lub pospacerujemy.

wiem wiem u nas Ksawciu jadl butle zawsze z jedna przerwa na bekniecie bo nawet sie smialismy z mezem ze wg naszego dziecka mozna ustawiac zegarki i odmierzac napoje 🙂 po rowno 60 ml zawsze sie prezyl - ale bez krzyku tylko raczki wyciagal do gory tak jakby sie przeciagal i zamykal pysia - wtedy go siup na ramie - beku beku i jadl nadal a teraz jest totalny wrzask ewidentnie cos mu nie pasi lub nawet go boli

katpio napisał:
mycloud od kiedy i dlaczego przeszłaś na butlę, bo nie wychwyciłam na forum. i chyba mi sie zdaje ale Nelcia "pojaśniała" czy to efekt lampy błyskowej 😉
a i czy was mężowie nie wstają rano do pracy, że taką macie pomoc z ich strnoy w nocy. mój to się przewraca z boku na bok kiedy mała sie obudzi na mleczko a on jeszcze jest w domku.

Moj M. pracuje od 8-16 🙂 ale co to ma do rzeczy :P ja wstaje rano tak samo jak on tylko ze on sobie siedzi w pracy i robi to co lubi nie meczac sie fizycznie a ja latam i sie dwoje i troje [dziecko, spacer, dzwiganie gondoli, obiad, pranie, prasowanie itd.wiec w zasadzie pracuje bardziej fizycznie niz on i nalezy mi sie wiecej odpoczynku :P:P

• Mamusia
Jagoda80 napisał:
katpio napisał:

Moj M. pracuje od 8-16 🙂 ale co to ma do rzeczy :P ja wstaje rano tak samo jak on tylko ze on sobie siedzi w pracy i robi to co lubi nie meczac sie fizycznie a ja latam i sie dwoje i troje [dziecko, spacer, dzwiganie gondoli, obiad, pranie, prasowanie itd.wiec w zasadzie pracuje bardziej fizycznie niz on i nalezy mi sie wiecej odpoczynku :P:P

ehh to ja chyba mam lepiej, mąż wstaje do pracy o 4.00, mała zazwyczaj budzi się o 5.00 lub z mężem więc nie mam wyjścia karmienie nocne należy do mnie, ale za to po 11.00 mąż już jest w domku, więc wykorzystuje go ile mogę, szkoda tylko że mąż nie wie do czego służą nóżki i ciężko go wygonić z nami na spacer 😉))) kiedy my wychodzimy (dla mnie sama przyjemność, on odpoczywa, po spacerze jest tak stęskniony za małą, że nie mszę go o nic prosić 😜

• Mamusia
Jagoda80 napisał:
>SyLa1205 napisał:

no "przecie" pisalam rano ze pobrali z paluszka i ze wylam bardziej i dluzej niz Ksawciu i ze mnie ludzie z poczekalni pocieszali ☺️

hmm to musiało mu gdzieś ulecieć:P nie widziałam tego posta ☺️ ale to z paluszka nie wiem jak wygląda.. Mojej zaciskał piąstke że aż sina była żeby żyłke znaleść masakra.. 😞 i wbił się jej raz i źlee... ! musiał probowac na drugiej rączce już z powodzeniem.. w ogole miażdzył jej rączke jak jakąś ciastoline żeby ta krew wypłyneła.. 🤨

• Mamusia
>SyLa1205 napisał:
znalazla sliczne buziki wiosenne 🙂 może któras mama co ma córeczke ze chce kupic idealne na wiosne do sukieneczki 🙂 heeh ja sie rozysliłam a fajne i taamie 😉 http://allegro.pl/item965672363_buciki_ladybird_0_3msc_9cm_sliczne_na_wiosne.html

syla ja chciałam kupić te buciki ale są malutkie!!!!!bynajmniej na Weronikę 😉

• Mamusia
katpio napisał:
>SyLa1205 napisał:
znalazla sliczne buziki wiosenne 🙂 może któras mama co ma córeczke ze chce kupic idealne na wiosne do sukieneczki 🙂 heeh ja sie rozysliłam a fajne i taamie 😉 http://allegro.pl/item965672363_buciki_ladybird_0_3msc_9cm_sliczne_na_wiosne.html

syla ja chciałam kupić te buciki ale są malutkie!!!!!bynajmniej na Weronikę 😉
małeeee hmm a wiesz nie pomyslalam.. te 9cm to mi sie duzo wydaje 😁

• Mamusia
>SyLa1205 napisał:

Witam wieczorowo!
Faktycznie luluś te butki tyle,że na Małgosię już za małe ma stópkę 9,5cm mierzyłam bo muszę kupić jej buciki do chrztu:P