Skocz do zawartości

Mamusie i przyszłe mamusie z Trójmiasta i okolic. | Forum o ciąży

Niunia26

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 721
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Niunia, pytałaś na którym miejscu jest Ola w konkursie niestety na 19, więc na cuda nie liczę.

Loli, dzięki za głos. Na Ewcię zaraz zagłosuję 🙂

BlueLagoon, to dlatego rotawirusy ludzie przyrównują do grypy, bo ona też ma różne mutacje. A dobrze opisałaś pneumokoki. Przypomina się mi nawet, że ode mnie z wątku jedna dziewczyna opowiadała, że córka znajomych lub kogoś z rodziny w wieku kilku lat zachorowała na pneumokoki (nie była szczepiona) i niestety takie nastąpiły zmiany, że teraz ma 12 lat i jest warzywkiem. Lepiej jednak wybrać pneumokoki niż rota jak już trzeba wybierać.

Niunia26 napisał(a):
to jest straszne, że trzeba wybierać między szczepionkami bo się kasy na to nie ma ;( płakać mi się chce

No niestety - nasz kochany kraj nas do tego zmusza. 😞 no, ale rotawirusy powodują tylko odwodnienie a w szpitalu dziecko dostanie kroplówki itd. a jak zachoruje na pneumokoki to dostaje tony leków bardzo silnych i jak cudem udaje się dziecko uratować to już nie jest takie samo jakie było.

Poczytajcie sobie kilka historii normalnie płakać się chce:
http://www.parasoldlazycia.org/historia-lukaszka.html

Hej!
Dzięki za troskę, trochę nadrobilam czytanie, ale tylko na tym wątku 🙂 Faktycznie namęczyłam się troszkę, ale warto było 🙂 Na razie chodzimy na rzęsach, śpiacy i zmęczeni. Wkrótce pewnie dojdziemy na prostą 😁

buziaki 😘

Niunia26 napisał(a):
to jest straszne, że trzeba wybierać między szczepionkami bo się kasy na to nie ma ;( płakać mi się chce

Niunia a jakie miał wymiary Twój synek?

• Mamusia
BlueLagoon napisał(a):
Niunia26 napisał(a):

3980G I 56 CM, TERAZ MA JUŻ 4500 PRAWIE

Niunia26 napisał(a):
BlueLagoon napisał(a):
Niunia26 napisał(a):

3980G I 56 CM, TERAZ MA JUŻ 4500 PRAWIE

O matko! To kawał chłopa 😜 Moja miała 3610g/56cm schudła do 3290g i teraz waży tylko 5300g rośnie mi niejadek, albo chce zostać top modelką bo nosi ubranka na długość 68 🤪

• Mamusia
BlueLagoon, to Laura przy urodzeniu też ładnie ważyła. A jeżeli wszystko jest ok to z wagą poprostu taka uroda, pewnie jak piszesz modelka Tobie rośnie 🙂

Olcia urodziła się 3490 i 55 cm, przy wyjściu ze szpitala ważyła 3360. Po 9 m-cach ważyła 9965 i mierzy 74 cm. Teraz pewnie minimalnie przekoczyła już 10 kg.

• Mamusia
BlueLagoon, to Laura przy urodzeniu też ładnie ważyła. A jeżeli wszystko jest ok to z wagą poprostu taka uroda, pewnie jak piszesz modelka Tobie rośnie 🙂

Olcia urodziła się 3490 i 55 cm, przy wyjściu ze szpitala ważyła 3360. Po 9 m-cach ważyła 9965 i mierzy 74 cm. Teraz pewnie minimalnie przekoczyła już 10 kg.

Anulka81 napisał(a):

Widziałam jej fotki. Moja w tych mieś. co Twoja mała wygląda jak chudzina. Mój mąż jest szczupły, jego rodzice byli szczupli, matka to już w ogóle malutka i chuda, siostra jego nosiła przed ciążą rozmiar xs czy xxs nie pamiętam teraz. Także mała ma za kim być chuda.

Osobiście to zazdroszczę takich pulchnych dzieci, jest się do czego przytulić 😉

Anulka81 napisał(a):
A moja przyjaciółka w marcu zeszłego roku urodziła synka 4500 kg i 50 cm - miała cc.

Moja kuzynka tyle ważyła czy 4600 jakoś tak. I urodziła się przez sn. I teraz ma prawie 19lat i jest wysoka ok. 173-175 i szczupła 🙂

• Mamusia
BlueLagoon napisał(a):
Anulka81 napisał(a):
A moja przyjaciółka w marcu zeszłego roku urodziła synka 4500 kg i 50 cm - miała cc.

Moja kuzynka tyle ważyła czy 4600 jakoś tak. I urodziła się przez sn. I teraz ma prawie 19lat i jest wysoka ok. 173-175 i szczupła 🙂

Ona miała cc, dlatego że przy pierwszym porodzie SN miała komplikacje - córeczka urodziła się poniżej 4 kg, więc ze względu na wagę synka woleli żeby nie rodziła naturalnie.

Anulka81 napisał(a):
BlueLagoon napisał(a):
Anulka81 napisał(a):

Ona miała cc, dlatego że przy pierwszym porodzie SN miała komplikacje - córeczka urodziła się poniżej 4 kg, więc ze względu na wagę synka woleli żeby nie rodziła naturalnie.

No tak czasami tak lepiej. Mam pytanko a po czym poznać, że dziecko ząbkuje?

• Mamusia
Jak maluch zaczyna ząbkować to najpierw zaczyna się bardzo ślinić, pcha rączki do buzi i szoruje dziąsełka, które potem robią się opuchnięte, często w tym miejscu widać już wcześniej białą plamkę lub czasami jest zasinione. Dziecko może być marudne. To może trochę potrwać nim ząbek przebije się. Ola na szczęście należy do tej grupy dzieciaków, która przechodzi w miarę łagodnie, bo jak ją to drażni to najwyżej jest marudna, nie wiem czy te budzenie w nocy 1-2 razy na pierś jest też przez ząbki czy przez przechodzenie obecnie etapu mami cycka. Przez ząbki dzieci mogą właśnie gorzej spać w nocy. Dużo mniej łagodna wersja to gorączkowanie, biegunka i wymioty. Dzieciaczki mogą też pokasływać lub mieć katarek. Ola miała tak przed 2 pierwszymi ząbkami i za każdym razem u pediatry okazywało się, że osłuchowo i w gardziołku jest ok i pewnie to przez ząbki. Teraz to tylko trochę pokasłuje.

Na dziąsełka polecam żel Dentinox N, oprócz tego schłodzone gryzaczki, można wziąźć też kostkę lodu obwiązać gazą i delikatnie pomasować, dobra też jest taka silikonowa nakładka na palec ze szczoteczką też do masażu, a potem do przemywania pierwszych ząbków.

Anulka81 napisał(a):
Jak maluch zaczyna ząbkować to najpierw zaczyna się bardzo ślinić, pcha rączki do buzi i szoruje dziąsełka, które potem robią się opuchnięte, często w tym miejscu widać już wcześniej białą plamkę lub czasami jest zasinione. Dziecko może być marudne. To może trochę potrwać nim ząbek przebije się. Ola na szczęście należy do tej grupy dzieciaków, która przechodzi w miarę łagodnie, bo jak ją to drażni to najwyżej jest marudna, nie wiem czy te budzenie w nocy 1-2 razy na pierś jest też przez ząbki czy przez przechodzenie obecnie etapu mami cycka. Przez ząbki dzieci mogą właśnie gorzej spać w nocy. Dużo mniej łagodna wersja to gorączkowanie, biegunka i wymioty. Dzieciaczki mogą też pokasływać lub mieć katarek. Ola miała tak przed 2 pierwszymi ząbkami i za każdym razem u pediatry okazywało się, że osłuchowo i w gardziołku jest ok i pewnie to przez ząbki. Teraz to tylko trochę pokasłuje.

Na dziąsełka polecam żel Dentinox N, oprócz tego schłodzone gryzaczki, można wziąźć też kostkę lodu obwiązać gazą i delikatnie pomasować, dobra też jest taka silikonowa nakładka na palec ze szczoteczką też do masażu, a potem do przemywania pierwszych ząbków.

Moja na razie się tylko ślini i wkłada rączki do buzi, ale to ten etap, że poznaje swoje ręce i nie umie połykać śliny. Dzięki wielkie za odpowiedź. !! A kiedy wyszły Twojej pierwsze ząbki? bo czytałam, że niektórym dzieciom szybko wychodzą nawet w 3mieś.

• Mamusia
Gadałam dziś z koleżanką, której mąż jest lekarzem o tych szczepionkach i odradziła mi tych płatnych. Powiedziała, że jest większe ryzyko powikłań po szczepionce niż zachorowanie na te choroby. I teraz zgłupiałam nie wiem czy robić czy nie.

• Mamusia
Niunia26 napisał(a):
Gadałam dziś z koleżanką, której mąż jest lekarzem o tych szczepionkach i odradziła mi tych płatnych. Powiedziała, że jest większe ryzyko powikłań po szczepionce niż zachorowanie na te choroby. I teraz zgłupiałam nie wiem czy robić czy nie.

Niunia zrobisz jak uważasz, ale ja wolałam na pneumokoki zaszczepić, tak samo wolałam zapłacić za szczepionkę 5 w 1, żeby mi dziecka 5 razy nie kłuli.

Tak jak rotawirusy sobie odpuściłam to pomiędzy 11 a 12 m-cem odpuścimy sobie dodatkowe płatne szczepienie na ospę, wolimy żeby w razie co przeszła, tak jak my. Dopiero po roczku będzie miała obowiązkowe szczepienie na różyczkę, świnkę i coś tam jeszcze.

• Mamusia
BlueLagoon napisał(a):
Anulka81 napisał(a):

Moja na razie się tylko ślini i wkłada rączki do buzi, ale to ten etap, że poznaje swoje ręce i nie umie połykać śliny. Dzięki wielkie za odpowiedź. !! A kiedy wyszły Twojej pierwsze ząbki? bo czytałam, że niektórym dzieciom szybko wychodzą nawet w 3mieś.

Na razie to faktycznie etap poznawczy, ale jak później zacznie się mocniej ślinić i szorować dziąsełka to może być zwiastun ząbków.

Zdarzają się wyjątki, że czasem wyjdą szybciej ząbki ale bliżej 4 m-ca, a też są przypadki, że pierwszy ząbek wychodzi ok. 1 roku lub po nim. Ząbki wychodzą jeden po drugim albo z przerwami.

Oli 1 ząbek wyszedł jak miala 4 m-ce i 3 tyg., 2 ząbek jak miała 6 m-cy, 3 ząbek wyszedł w miniony wtorek, w kolejce są jeszcze 3 górne ząbki. Ma teraz 2 dolne 1 i 1 górną 1.

Anulka81 napisał(a):
Niunia26 napisał(a):

Niunia zrobisz jak uważasz, ale ja wolałam na pneumokoki zaszczepić, tak samo wolałam zapłacić za szczepionkę 5 w 1, żeby mi dziecka 5 razy nie kłuli.

Tak jak rotawirusy sobie odpuściłam to pomiędzy 11 a 12 m-cem odpuścimy sobie dodatkowe płatne szczepienie na ospę, wolimy żeby w razie co przeszła, tak jak my. Dopiero po roczku będzie miała obowiązkowe szczepienie na różyczkę, świnkę i coś tam jeszcze.

Ja też biorę 5w1 i pneumokoki 🙂

Witam Mamusie!!

Wiem, że to denerwujące.. ale razem z synkiem baardzo prosimy o głosy!!

jeszcze 4 dni 🙂 http://pl.lennylamb.com/#chusty_do_noszenia_dzieci/konkurs/2961