Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2009 | Forum o ciąży

gosiawilsonka

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
hejo
Zuzia chodzi do prywatnego bo ja nie [racuje wiec publicznego nie dostaniemy... Na początku jest najgorzej. Zwłaszcza dla Mamy 🙂 Moja rada: jak się zdezydujecie na przedszkole to niech tata w pierwsze dni odwozi 🙂 Wtedy łatwiej jest trochę. My tak zrobilismy i odbrze bo jak bym od poczatku zaczeła zawozić to bym chyba małej nie oddała. Zawsze na poczatku dzieci płaczą 🙂 Zazwyczaj od drugiego dnia po pierwszy to taka ciekawość 🙂

• Odpowiedzi 7,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
hehe :") mój Julek pewnie będzie wył już pierwszego dnia.. 🤢 ale pomysł z tatusiem jest niezły 😉 ja dziś późno zaglądam, bo byłam na duuuużej kawce z kumpelami ze studiów 🙂 nagadać się nie mogłyśmy i zanim wylądowałam w domu to już prawie 20.00 była...trochę sie zakręciłam, zajęłam się Julkiem i czas zleciał... najlepsze jest to,ze Juli bez słowa poszedł do swojego łóżeczka i zasnął 🙂 do tej pory zasypiał u nas..a tu ci niespodzianka..chyba strasznie wymęczony był...upał był u nas niesamowity 😮 nadal jest duchota 😮 a komary tną jak głupie 😠 u Was też ich tyle?? idę pod prysznic i sie kładę 🙂 dobrej nocki 🙂

• Mamusia
No wreszcie udało się wejść. Kurcze znowu pewnie coś robili:/
U nas wczoraj było chłodniej i w sumie dziś też już ma nie być takiego upału. Komarów mnóstwo i kąśliwe, choć meszki też. Ja mam zawsze nie farta bo może stać np. 10 osób a trafi i tak na mnie:/. A ja alergiczka i już po ukąszeniu dwa razy miałam zakażenie wiec staram sie unikać jak ognia, ale bywa różnie. Ja dziś jak w każdy poniedziałek bede sprzatać 🙂, już pościel pościągałam 🙂 zaraz wstawie. Niunia w nocy chyba powoli zaczyna sie uczyć kontroli z sikaniem bo tej nie musiałam brać ja na siłę bo sie wierciła, ale sama siadała w łóżeczku wiec ja ją na rece i do łazienki 🙂 robiła siusiu i szła dalej spać 🙂. Powiem wam że wole taką opcje niż te pieluchy, niby troche mi ich zostało ale niech sobie leżą 🙂. Lece i biore sie za robote 🙂

• Mamusia
hej hej
No to Kasiulek miałaś nerwy. DObrze ze wszytsko sie skończyło pozytywnie i nic się nie stało powaznego.
Ja dzisiaj odpoczywam sobie. Jutro jadę na lrzywa cukrową. Wiecie ze zminiły się przepisy i teraz pije się od razu 75g glukozy? i kłują trzy razy masakra. Wysiędzę sie tam i wynudzę. No i na czczo wiadomo trezba być. Więc jaknajszybciej rano pojade. I mąż zawiezie mała do przedszkola i do mnie przyjedzie.A dziś nie moge grama słodkiego zjeść żeby wynik jutro nie był krzywy heheheh. A przy okazji mam zrobić morfologię więc zobacze jak tam moje żelazo po soczkach i zupkach z buraków 😁
A w sobote miała,m wizyte i potwierdziło się że będzie druga dziewczynka 😁

• Mamusia
ziolka napisał(a):
hej hej
No to Kasiulek miałaś nerwy. DObrze ze wszytsko sie skończyło pozytywnie i nic się nie stało powaznego.
Ja dzisiaj odpoczywam sobie. Jutro jadę na lrzywa cukrową. Wiecie ze zminiły się przepisy i teraz pije się od razu 75g glukozy? i kłują trzy razy masakra. Wysiędzę sie tam i wynudzę. No i na czczo wiadomo trezba być. Więc jaknajszybciej rano pojade. I mąż zawiezie mała do przedszkola i do mnie przyjedzie.A dziś nie moge grama słodkiego zjeść żeby wynik jutro nie był krzywy heheheh. A przy okazji mam zrobić morfologię więc zobacze jak tam moje żelazo po soczkach i zupkach z buraków 😁
A w sobote miała,m wizyte i potwierdziło się że będzie druga dziewczynka 😁
no to gratuluję drugiej dziewczynki 🙂

• Mamusia
Gorzej jak się okaże że to jednak chłopak hehehehhe. Choć mam nadzieję ze już tak zostanie 🙂
Wszytskie ubranka od numeru 68 musiałbym wymieniać 😁 😁 😁 😁
Jutro ide się kłuć bleeeh
No ale za to będe miała wyniki i sobi zobaczę jak moja hemoglobina bo ostatnio mocno spadła ale ja poprawiałam więc się okaże z jakim skutkiem 😁
Dobrej nocki

• Mamusia
hej dziewczyny! ja też nie mogłam w ogóle wejść an stronkę - nawet Anię pytałam o to, bo już myślałam,że może coś się u mnie zepsuło 😜 Zioleczka - super,ze znów córcia 🙂 popatrz ile zaoszczędzisz 🙂 o ile fasolka i medyczny sprzęt nie spłata rodzicom figla 😉 Ja gdybym była znów w ciąży to wolałabym chłopca 🙂 jakoś nie wyobrażam sobie mieś córeczkę..? 😉 chłopak to chłopak 🙂 synuś mamusi 🙂 🙂 🙂 Kurczę...powiem Wam laski,ze jestem w szoku...szukałam przedszkola...na początek niepublicznego, bo jeszcze nie wiem co z moją pracą..i jestem w szoku..chyba się wstrzymamy..550 zł miesięcznie plus 100 zl wpisowego an początek...plus dojazd (z jakieś 20 km)...sama nie wiem...chyba się jeszcze wstrzymam i poślę małego w przyszłym roku...z resztą.. poszedł by teraz do niepublicznego a później przepisywać go do publicznego..? a jak jest z Wami Ziolka?? dużo płacicie?
Kasiu oklask dla Ciebie na pocieszenie i buziak dla maluszka 😘 W końcu udało mi się zarejestrować Julka na bilans 🤪 dopiero na 15-go ale dobre i to niż w ogóle 🥴
A Wy dziewczyny myślicie o przedszkolu czy jeszcze nie?

• Mamusia
hej lale..u mnie brzuszek dziala normalnie...u nas sa 2 niepubliczne ,jedno 390 drugie ok.600.do publicznego masAKRA,WIEKSZOSC ZNAJOMYCH DZIECI IDIE PO ZNAJOMOSCI W TYM roku....mi sie koncy platny wych. w styczniu.do pracy powrotu nie mam,zlikwidowqali etat.a w tam w sklepie placa teraz duzo,za moje stanowisko dziewczyna ma 1600zl....nie wiem co robic,myslicie ze przedluzyc wychowawczy na jeszcze jeden rok??i tak bede w domu,czy dostane potem jakas kuroniowke???u nas z praca gorzej niz chyba z przedszkolem..siostra wraca i zaproponowali jej 900zl za 8h z sobotami na rynku,na dworze!!i umowa na pol etatu,taki wyzysk....dlatego szkoda mi mojej pracy 😞 😞a jak u Was z praca i z platnosciami???ja mam mega doła,Kuba juz 3 tydz.na zwolnieniu bo z glupoty rozwalil palca i ma mega dziure!!do pracy nie chodzi a przez to jakis 1000zl mniejsza wyplata bedzie...prze....na system mi dziala w tym domu,wczoraj wylal kawe na nowa wykladzine i jest mega plama!!!!w dodatku bylismy wczoraj u lekarza,ja mam zapalenie zatok,dostalam tez recepte na okulary bo u okulisty bylalam...Julek jednak mial zapalenie pieluszkowe,dostal pimafucort na jakies grzyby,ale schodzi wszystko super.

• Mamusia
hej hej
Jesli chodzi oprzedszkole to powiem tak: My płacimy 490zł + 220zł za wyżywienie czyliw sumie 700zł. I toj est jedno z tańszych przedszkoli jakie udało nam się znaleźc jeśli chodzi o niepubliczne. Oni są placówka oświatowa więc mają nadzór z kuratorium i urzedu miasta i jakies dotacje stąd niższa cena. No i jest stosunkowo blisko nas. Nawet można by na piechote na upartego gdyby chciał sobie pospacerować. Te przedszkola które śa jeszcze bliżej mnie bo 2-3 minuty spacerkiem to kosztuja 1300zł z wyżywieniem więc odpada.

Aniu jesli zlikwidowali Ci etat to rozumiem ze nia masz dokąd wracac tak? To ciągnij wychowawczy przynjamniej masz ubezpieczenie i takie tam. A że jest wyzysk to wiadomo. Ja tez dlatego zdecydowałam się na druga dzidzię teraz bo ciężko było znaleźć pracę wiec szkoda mi było czasu. ZObaczymy co będzie w następnym roku. Bo od czerwca będę intensywnie poszukiwac zatrudnienia a jak wyjdzie to się okaże.

• Mamusia
U mnie jest tak: w pracy urlop wychowawczy wzięłam aż do stycznia lub lutego 2013.. postanowiłam sobie wszystko an hura wykorzystać,żeby się później nie motać z przedłużaniem..bo z moją pamięcią pewnie nie raz bym przegapiła 😜 w pracy umowę mam do końca sierpnia też 2013 roku.. jak zaszłam w ciążę to byłam na stanowisku kierowniczym i miałam 4 pracownice..teraz jak ostatnio byłam w sklepie zobaczyć co słychać to okazało się,że zlikwidowali jeden etat i dziewczyny zamiast po 8 h pracują po 10 - 11..niby ogólnie warunki teraz są gorsze itd..nie uśmiechałoby mi się tam wracać, ale z braku laku..z tego co pamiętam to też tam kokosów nie miałam ( coś ok 1500zł brutto plus 400 zł dodatku kierowniczego..czasami jak plan był dobrze wyrobiony to i premia była..) w ogóle jak zaszłam w ciążę i poszłam na zwolnienie to dostawałam 1100 - 1200 zł...a moja koleżanka, która poszła na zwolnienie miesiąc po mnie miała 1500 -1700 zł..i ona była zwykłym sprzedawcą a ja kierownikiem 😮 dlatego zastanawiam się czy wrócić...z jednej strony nie wierzę,żeby przyjęli mnie z otwartymi ramionami i podpisali umowę na następny okres, a z drugiej strony z tego co słyszałam i laska na moim zastępstwie szuka innej pracy a pozostałe pracownice zmieniają się średnio co miesiąc..więc sama nie wiem..ogólnie to wolałabym chyba poszukać czegoś lepszego...ale tak jak mówicie - wszędzie z pracą lipa 🥴 mój Robert jest u nas takim twardo stąpającym po ziemi, wiec i on wykalkulował, że teraz idealnie byłoby gdybyśmy mieli drugie dziecko (i dla Julka i ze względu na dodatkowe pieniążki)..mnie też jakoś na początku przyszłego roku kończy się płatny wychowawczy..wiec tez troszkę odczujemy brak tych pieniążków, bo tylko Robert pracuje.. wszystko idzie nie tak jakbyśmy chcieli... 😠

• Mamusia
Kasiulek to podobnie jak u nas. Ja nie mampracy więc wykorzystałam czas na drugą dzidzię a potem jak się odchowa to wtedy już nie będe niczym ograniczona w szukaniach. Dltego też w między czasie zaczęłam ta szkołę żeby robić co innego.

Anusia ja na Twoim miejscy sama bym sie nie zwalniała. I o ile mi się wydaje to Twój mąż dobrze kombinuje 😁. Jak zajdziesz w ciążę przed skończeniem umowy o pracę bodajże co najmniej trzy miesiące to pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci umowę do dnia porodu. A potem masz normalnie znowu płatny macierzyński. Widzisz u nas wychowawczy nie jest płatny więc nie wiem jak się to ma potem do wychowawczego.

Ja dzisiaj na małych zakupach byłam i w carefurze wygrzebałam śpiochy i pajacyka dla Zuzi. No i znalazłam tez na 56rozmiar kilka body z długim rękawem 🙂
Dodatkowo kupiłam jakieś kolorowanki i wiersze ilustrowane Brzechwy dla Zuzi. Ona bardzo lubi jak się jej czyta potem na pamięć powtarza więc akurat się przyda 😁

• Mamusia
ziolka napisał(a):
Kasiulek to podobnie jak u nas. Ja nie mampracy więc wykorzystałam czas na drugą dzidzię a potem jak się odchowa to wtedy już nie będe niczym ograniczona w szukaniach. Dltego też w między czasie zaczęłam ta szkołę żeby robić co innego.

Anusia ja na Twoim miejscy sama bym sie nie zwalniała. I o ile mi się wydaje to Twój mąż dobrze kombinuje 😁. Jak zajdziesz w ciążę przed skończeniem umowy o pracę bodajże co najmniej trzy miesiące to pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci umowę do dnia porodu. A potem masz normalnie znowu płatny macierzyński. Widzisz u nas wychowawczy nie jest płatny więc nie wiem jak się to ma potem do wychowawczego.

Ja dzisiaj na małych zakupach byłam i w carefurze wygrzebałam śpiochy i pajacyka dla Zuzi. No i znalazłam tez na 56rozmiar kilka body z długim rękawem 🙂
Dodatkowo kupiłam jakieś kolorowanki i wiersze ilustrowane Brzechwy dla Zuzi. Ona bardzo lubi jak się jej czyta potem na pamięć powtarza więc akurat się przyda 😁
no to super 🙂
mój Marcel też lubi kasiążki ale oglądać obrazki

• Mamusia
Hej mamusie, u nas przedszkola prywatne sa od 600 wzwyż już z wyżywieniem, a do państwowego trudno sie dostać. Co do wychowawczego ja na razie mam do końca roku, ale myślę że przełuze no chyba ze uda się z drugą dzidzią wreszcie. A ja umowe mam do października 2013 wiec jak to bedize dalej też nie wiem. A powiedzcie mi jak to jest z tym wychowawczym, mozna go brać przez 3 lata czy do ukoćńzenia 3 lat przez dizecko???

• Mamusia
"Urlop wychowawczy przysługuje w wymiarze 3 lat nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 4 roku życia" znalazłam na http://www.rodzicpoludzku.pl/Mamy-prawa-Mamy/Wszystko-o-urlopie-wychowawczym.html
Trochę Wam zazdroszczę drugiej dzidzi..drugiej ciąż...ponownego starania... ja chciałabym..ale chyba nie jestem jeszcze gotowa.. nie potrafię podjąć konkretnej decyzji, tak czy nie.. głupie, co? 🥴

• Mamusia
Anusia86 napisał(a):
"Urlop wychowawczy przysługuje w wymiarze 3 lat nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 4 roku życia" znalazłam na http://www.rodzicpoludzku.pl/Mamy-prawa-Mamy/Wszystko-o-urlopie-wychowawczym.html
Trochę Wam zazdroszczę drugiej dzidzi..drugiej ciąż...ponownego starania... ja chciałabym..ale chyba nie jestem jeszcze gotowa.. nie potrafię podjąć konkretnej decyzji, tak czy nie.. głupie, co? 🥴

A ja zazdroszczę tym co się udało w drugą ciąże zajść. Mam nadzieje że nam też się uda, choć powiem wam że jak przychodzi czas @ to podświadomie mam nadzieje że a może tym razem sie udało. To jest dopiero głupie, co??;/

• Mamusia
ojjj to potańcujesz 😉 fajnie... 🙂 też bym poszła na jakieś wesele 🙂 baw się dobrze kochana 🙂
ja złożyłam dziś wniosek...decyzje będzie dopiero po 1 listopada 😠 ale cóż... w Skarbówce wydali mi zaświadczenie od ręki a Robertowi kazali przyjść za tydzień 😮 ale przeszliśmy się do biura i Pani od razu wystawiła zaświadczenie bez problemu - może dlatego,ze Robert wtrynił się do pokoju z Julkiem.. ? 😜 najważniejsze,że udało nam się wszystko załatwić 🙂nawet samochód dzisiaj mojemu lubemu wysprzątałam (łącznie z praniem tapicerki 😉) - mam nadzieję,że to doceni 🙂 lecę pod prysznic i spać, bo jakaś zmęczona jestem.. miłej nocy gwiazdy 🙂 pa 🙂