Skocz do zawartości

Witajcie Listopadówki 2011 | Forum o ciąży

coriana

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Czesc dziewczyny. Wpadlam tylko na chwile i znow jade na dzialke.
Wczoraj bylam na kontroli. Dzidzia cala i zdrowa, wazy juz 384 gramy i okazalo sie ,ze to jednak chlopczyk 🤪 🙃 Z tego wszystkiego zapomnialam zeby gin. nagral mi filmik. Maz byl ze mna na wizycie, ogladal usg. Bardzo mu sie podobalo. Jest zadowolony z synka 😉

• Odpowiedzi 21,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosiaq

1781

• Cherry

2655

• Shelby

2530

• madzia_m3

1652

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
paula_jot napisał(a):
Tak wcześniej z miesiączki miałam na 10.11. z pierwszego usg miałam na 15.11, a z drugiego usg na 22.11

ja tez wg OM mam na 10 listopada 🙂 a z pierwszego usg na 8 listopada - co jest zreszta mozliwe, bo mialam krotsze cykle niz 28 dni 🙂 ale Maluch i tak bedzie lepiej wiedzial, kidy wyskoczyc 🙂 i niech tak bedzie, skoro natura tu akurat rządzi 🙂

• Mamusia
Marinel napisał(a):
Odebrałam wyniki moczu i krwi. Hematokryt za niski 31,6 (norma od 37-47).
W moczu liczne bakterie. Iść z tym od razu do lekarza?

NIgdzie nie idź to normalne w ciąży 😁 Juz do lekarza by leciała hehehe 😁 obniżenie hematokrytu jest normalne w ciąży. W ciąży dochodzi do zwiększenia objętości osocza oraz krwinek czerwonych. Jednak objętość osocza zwiększa sie bardziej niż objetość krwinek, wpływa to na "rozcieńczenie" krwinek - stąd mimo wzrostu liczby krwinek czerwonych sam hematokryt maleje w stosunku do tego sprzed ciąży

ŚMIEJE SIĘ ALE OSTATNIO AŻ BYŁAM BLADA ZE STRACHU JAK MIAŁAM TO SAMO HIHI 😁

Na bakterie w moczu pewnie coś dostaniesz od gina 🙂

za tydzień w środę. A miałas przy tym jakieś pobolewanie brzucha? Może ta wypływająca woda ze mnie w tamtym tyg związana jest z tymi bakteriami. Dostałas coś na ten hematokryt i bakterie?

hematokryt, erytrocyty i hemoglobina za niskie mogą świadczyc o niedokrwistości. Chyba pora zacząć łykac żelazo 🙂

te bakterie też mnie nie tak bardzo martwią bo może trzeba powtórzyć badanie, ale to pobolewanie podbrzucha mi dokucza i nawet nie mogę chodzic bo wtedy odczuwam, a jak leżę to jest lepiej.

• Mamusia
Marinel nie panikuj 🙂 uspokój się to nic poważnego. Hematokryt za niski w ciąży to norma musisz zacząc jeść rzeczy bogate w żelazo i kwas foliowy 🙂 I bez paniki 🙂

Łykacie jakieś witaminki dla kobitek w ciązy? Ja do tej pory przyjmowałam Falvit Mama ale coś jest nie tak. Mianowicie wymiotować mi się chce po tych tabletkach - ledwo się powstrzymuję... Na początku myslałam, ze tak sie dzieje po połączeniu z kwasem foliowym ale jednak nie. To te witaminy tak mnie mdlą. cHYBA MUSZĘ WYMIENIĆ NA JAKIEŚ INNE.

• Mamusia
Witam! Marinel jeśli chodzi o bakterie w moczu to także miałam po pierwszym badaniu. Przepraszam za takie pytanie ale powiedz mi jak pobrałaś mocz potrzebny do badania- czy to był poranny mocz, czy przed jego oddaniem podmyłaś się i czy nasikałaś do pojemniczka mocz pod koniec sikania czy od razu? Bo moja gin o to zapytała i wyjaśniła że bakterie mogą być wynikiem tego, że rano od razu nasikałam do pojemniczka a nie podmyłam się i nie odsikałam pierwszej fali 😁 kazała mi powtórzyć badanie i już następnym razem wyszło, że nie mam bakterii w moczu. Mnie po obudzeniu tak cisnął pęcherz, że nawet nie pomyślałam o podmyciu się i odsikaniu części moczu, aby potem pobrać mocz do badania. Jeśli po powtórzeniu nadal miałabym bakterie w moczu, miałam pić żurawinę przez miesiąc (a dokłądniej tabletki ProUro) i powino wtedy przejść.

• Mamusia
Cherry napisał(a):

Łykacie jakieś witaminki dla kobitek w ciązy? Ja do tej pory przyjmowałam Falvit Mama ale coś jest nie tak. Mianowicie wymiotować mi się chce po tych tabletkach - ledwo się powstrzymuję... Na początku myslałam, ze tak sie dzieje po połączeniu z kwasem foliowym ale jednak nie. To te witaminy tak mnie mdlą. cHYBA MUSZĘ WYMIENIĆ NA JAKIEŚ INNE.

widzisz Kochana, ja wymiotowałam mocno po prenatalu - od samego zapachu mnie mdliło, potem próbowałam pharmaton matruelle i też fatalnie, a teraz jem falvit mama i jest oki!
wymiotuję, ale nie czuję, żeby to miało jakikolwiek związek z tabletkami

bo wcześniej to zaraz po wzięciu mi było niedobrze

Zania pamiętałam o podmyciu i nabraniu moczu środkowego. To był mocz poranny. Często oddaje mocz i nawet ph juz jest 6,5 a nie 7, więc nie wiem skąd te bakterie. Może na pojemniczku były 🙂 Powtórzę chyba badanie w piatek tylko muszę iśc znowu po pojemniczek, a tak mi się nie chce 🙂 A tyle się kapusty kiszonej najadłam 🙂 Miała chronić przed infekcjami. Robiłam badanie moczu na poczatku ciazy i wtedy nie było bakterii, wiec moze powinnam pójść do tamtego laboratorium 🙂

Cherry ja biorę Femibion 2, ale musze chyba uzupelnic o żelazo i magnez, bo w nim nie ma.

• Mamusia
Cherry ja piłam Folik i dodatkowo witaminy Centrum Materna do 14 tyg ciąży. Od 14 tyg. miałam już nie pić kwasu foliowego, tylko Centrum Materna + DHA. Jedna tabletka witamin plus jedna kapsułka DHA dziennie.
Piję to według zaleceń mojej gin. i dobrze się czuję.