Skocz do zawartości

Witajcie Listopadówki 2011 | Forum o ciąży

coriana

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosiaq

1781

• Cherry

2655

• Shelby

2530

• madzia_m3

1652

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
kukunari napisał(a):
madzia - widac glowe masz nie od parady 🙂 Super!!!
Marinel - z tymi plemnikami nigdy nic nie wiadomo 😉 Ja mam dwoch braci, moj ma brata a juz mamy jedna dziewuszke i wcale mnie nie zdziwi jak bedziemy miec druga 🙂 Tak to czesme jest, ze dwa minusy (-) , (-) daja plus (+) 😆

oj to fakt! mój brat ma 3 córki 🙂 brat mojego M. - 2 córki, a u nas za pierwszym podejściem syn! Geny to super sprawa! Dzięki nim życie nie jest tak przewidywalne! 😎

• Mamusia
Jesli faktycznie u mnie bedzie chłopiec to wyjdzie zachowanie tradycji rodzinnej, bo:
moja mama ma brata i siostrę; tata - dwie siostry; ja mam (mialam) brata i siostrę przyrodnich i miałam brata i siostrę (rodzonych), mój mąż ma dwie siostry, czli WSZĘDZIE 2 dziewczyny i chłopak!!!

• Mamusia
martka3 napisał(a):
Jesli faktycznie u mnie bedzie chłopiec to wyjdzie zachowanie tradycji rodzinnej, bo:
moja mama ma brata i siostrę; tata - dwie siostry; ja mam (mialam) brata i siostrę przyrodnich i miałam brata i siostrę (rodzonych), mój mąż ma dwie siostry, czli WSZĘDZIE 2 dziewczyny i chłopak!!!

no! u Ciebie to prawidłowość nieziemska 🙂

martka3 napisał(a):

no widzisz martka3, tradycja rodzinna, A zawsze bylo w tej kolejnosci ze najpierw 2 dziewczynki a trzeci chlopak?

• Mamusia
Marinel napisał(a):
martka3 napisał(a):

no widzisz martka3, tradycja rodzinna, A zawsze bylo w tej kolejnosci ze najpierw 2 dziewczynki a trzeci chlopak?

Nie, wszelkie mozliwe kolejności.
Aha przy wypisywaniu zapominiałam jeszcze, że mój brat też ma "zestaw" 2+1 , chłopak pośrodku

• Mamusia
no i wrocilam 🙂 zalapalam sie na obiadek - ziemniaczki z kotletami mielonymi 🙂 mniam, a najlepsze jest to, ze dzisiaj idziemy jeszcze z mezem do znajomych na obiadokolacje i wiem, ze beda pulpety... 🙂 ale ja sie dzisiaj najem... moze w nocy nie bede glodna haha 😁

madzia - WIELKI SZACUNEK - szczerze powiem, ze czytalam to co napisalas 3 razy, slowa rozumiem, ale sens calosci... z tym juz gorzej 🙂 ja mam umysl humanistyczny i nie mam pojecia o liczbach i calej reszcie o jakiej pisalas - ale gratuluje, bo to z pewnoscia jest cos skomplikowanego 🙂 choc z tego co piszesz - nie dla Ciebie 🙂

• Mamusia
dziewczyny - ale szalejecie 😁
nie było mnie troszkę (od wczorajszego popołudnia) a tu takie piękne fotki i tyyyyle postów! 😁
jesteście śliczne, wiecie? 🙂

dziś byliśmy na wizycie - bobas ma 512 g! 🙂 ooo całe pół kilo dziecka 😁 a w sumie przytyłam 3,3kg
pamiętacie, jak rozmawiałyśmy o toksoplazmozie? właśnie dostałam skierowanie i pani doktor nie mówiła mi nic, że będzie płatne
natomiast mówiła, że zalecane jest badanie na WZW typu C, przy czym jest ono fakultatywne i jeśli chcę to mogę je zrobić, przy czym będzie płatne - czy któraś z Was je robiła??
następna wizyta za miesiąc 😉

jestem pod wrażeniem Waszych apetytów! ja wczoraj nie dałam rady zjeść małej pizzy z telepizzy :P (w poniedziałki promocja pizza za 5 zł to się skusiliśmy:P)

ja bez mojego męża nie mogę wytrzymać ani jednego dnia, a co dopiero tyle miesięcy, ale domyślam się, że i do tego można się jakoś przyzwyczaić, i tak jak piszesz Kochana - dostać jaja 🙂

• Mamusia
A ja już jutro lecę do Polski na wakacje! Jestem taka podekscytowana! A za tydzień idę na usg 3 D i zobaczę po raz kolejny moją dzidzię i jak da radę to potwierdzę płeć, ostatnio byłam na wyprzedaży w Next i kupiłam kilką pieknych ciuszków dla mojego chłopczyka...mam nadzieję, że nie okaże się , że to jednak córcia, bo już się nastawiłam na synka, choć na początku wolałam dziewczynkę...ale teraz ma juz zostać Oskarek i koniec 🙂

• Mamusia
No wreszcie koniec przerwy technicznej... wróciłam i nic mi się nie chce 😁

Zjadłam gołąbasa i tym bardziej mi się nic nie chce chociaż obiecałam Mężuniowi, że upiekę mu murzynka hehehe 😁 Chyba zaraz burza będzie 😮

Co do waszych brzuniów śliczne są 🙂

Po poczcie byliśmy we Wrocku na Bielanach (centrum handlowe) kupić co nie co i weszłam do sklepu KappAhl w którym niegdyś pracowałam popatrzyć co moje babeczki mają... A moje babk widząc mój brzunio mówią: ale Ciebie dużoooo 😮 😁 hahaha a potem Ty tam nie masz bliźniaków? 😮 😁

Potem spotkało mnie coś nie miłego.... Weszłam na sam Tesco i po zakupach udałam się do kasy pierwszeństwa - kolejka była długa. Tylko ja w ciąży i żadnych też osób niepełnosprawnych nie było.... Nikt nie chciał mnie przepuścić a kasjerka też udawała że nie widzi że w ciąży jestem ! Widząc to kobieta stojąca za mną mocno się zbulwersowała i poszła wrzasnąć na kasjerkę czemu mnie nie obsługuje! Więc z łaską mnie poproszono do kasy głośno komentując że przyszłam sobie ciuszki kupować do tesco ! Mój mąż też się wkurzył a już szczególnie gdy mnie przepuszczono a koleś to skwitował: kasa jak kasa każdy musi swoje odstać! 😮 😮 😮 Cham jeden! Brak kultury!

Cherry Ty mi nie mow o murzynku bo ja od kilku dni jęczę ze zjadlabym takiego cieplego murzynka jak moja mama piekla jeszcze w prodizu jak bylam mała taki z dziurką polany czekoladą. Mniam az sobie jego smak przypomnialam. Cherry nie moglas kupic mieszkania w Krakowie pietro wyzej albo po sąsiedzku 🙂

Po wczorajszym obiadaniu dzisiaj sie oszczedzamy bo jutro wizyta.
Straszna burza byla i o malo nie usnelam. Przeczytałam prawie cale "Dziecko" i "Mamo to ja". Zadziwia mnie cena tych miesięcznikow. Zaraz sie idziemy kapac i obejrzec jakis film bo jakas senna jestem po wstaniu o 6,30.
Dzis czytalam w "W oczekiwaniu na dziecko" ze lewatywa i golenie krocza nie jest juz zalecane w Polsce i nie musimy sie na to zgadzac. Dla mnie to troche obrzydliwe "narobic pod siebie" ale piszą dalej ze polozne na pewno juz to nie raz widzialy i nie ma sie czego wstydzic. A Wy co o tym myslicie?

• Mamusia
Ja usłyszałam od swojego lekarza, że nie muszę się zgadzać na lewatywę, a w szpitalu przed porodem dostałam opiernicz, że przyjechałam za późno i już nie zdążą z lewatywą. Co do golenia krocza, to jestem "za". We włoskach jest dużo bakteryjek. Zresztą przed porodem jeszcze w domu wygoliłam się mało dokładnie, bo już nie bardzo coś widziałam, no i miałam nerwa, że już zaczynam rodzić. Zasięgnęłam potem opinii położnych jak to jest z tą lewatywą. Doradziły albo zrobić w domu, albo zapodać czopek, bo nieraz widziały jak elegancko sie kobiety wypróżniały na stołach i niestety miało to fatalne skutki na psyche rodzącej. Położnych w szpitalach już nic nie rusza, wierzcie mi. Ja i tym razem pojadę na "styk", żeby nie leżeć na stole za długo 🙂 Przypilnuję za to wypróżnienia w domu i wygolę się sama. Taka ze mnie Gosia-Samosia 😎
P.S. Lewatywa generalnie jest mało przyjemna i nie wiem czy przy tak napiętych powłokach i dużym nacisku nie zrobi mi krzywdy i nie poprzerywa ścianek 🙂

• Mamusia
Dzis czytalam w "W oczekiwaniu na dziecko" ze lewatywa i golenie krocza nie jest juz zalecane w Polsce i nie musimy sie na to zgadzac. Dla mnie to troche obrzydliwe "narobic pod siebie" ale piszą dalej ze polozne na pewno juz to nie raz widzialy i nie ma sie czego wstydzic. A Wy co o tym myslicie?

Ja sobie nie wyobrażam pójść nie ogoloną do szpitala.... chociaż w sumie jak by w wody same odeszły niespodziewanie nie sądzę bym myślała o goleniu pindży 😁 Chociaż już tak na codzień jest mi już coraz ciężęj.... Dzisiaj mężuś wyskoczył że może mnie ogolić.... i jaki ochoczy do tego był 😁 Dobrze że byłam już po hehehe.... Co do lewatywy to ja chyba bym wolała mieć zrobioną ale to tak samo jak w przypadku golenia.... Jak akcja porodowa zacznie się niespodziewanie i np. w domu a nie w szpitalu to nie wiem czy będzie wtedy czas ma lewatywę i jak to się mówi trudno....Raczej nie będziesz myślała o tym czy coś wydalisz... Podobno w ostatniej fazie porodu bóle są podobne do tego jakbyś robiła kupę ponieważ dziecko uciska na okolice około odbytnicze. Tak gdzieś czytałam i tak mówiła mi też moja przyjaciółka.

Jedynie co w podsumowaniu mogę dodać to to że będę starała się jechać do szpitala wygolona i po proszę o lewatywę ale to nigdy nie wiadomo jak to będzie....

Z opowiadania psiapsióły wnioskuję też że pierwsze wypróżnianie się po porodzie było najgorszym przeżyciem dla niej... Szwy tak ją bolały że siedziała na kiblu i płkała... Jak będzie w moim przypadku nie wiem pozostaje mi czekać i przekonać się w terminie... 🙂

• Mamusia
Cherry a co do tego kolesia co tak powiedzial 😠 😠 😠-to ciekawe czy jak kiedys jego zona bedzie w ciazy to to samo powie??? 😲 😲 ale mi tacy ludzie na nerwy działaja.

dziewczyny super brzuszki macie. Kurcze juz prawie kazda z nas ma polowe za soba 🙂 🙂
Co do porodu to mam nadzieje ze pojdzie szybko a nie jak za pierwszym razem. a z reszta najwazniejsze aby dzidzia byla zdrowa a reszte przetrwamy 🙂.

Gosiaq a co do rozstań z mezem to my tez ich troche przerobilismy w ciagu 5 lat małżeństwa (9 bycia razem). Ale te powroty były cuuuuuuuuudne....... 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃 . tak jak napisałaś jak RANDKA 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 . Pojakims czasie bylismy normalnie 24 godziny na dobe- praca w tym samym miejscu dojezdzanie razem normalnie NON STOP hehehhheheeheheh to powiem ci ze teskilam za powrotami ale tylko za nimi. 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁
Ale deszcz do nas przyszedł 😮 😮 😮 leje jak cholera.

no wlasnie ciekawe jak to bedzie. Moze blizej porodu bede bardziej o tym myslec i poczytam jak to zrobic z tą lewatywa a golenia i tak bede pilnowac. Jakos nie lubie wloskow na tamtej czesci ciala - ze tez musialy tam wyrosnąć :P

• Mamusia
ella1 napisał(a):
Cherry a co do tego kolesia co tak powiedzial 😠 😠 😠-to ciekawe czy jak kiedys jego zona bedzie w ciazy to to samo powie??? 😲 😲 ale mi tacy ludzie na nerwy działaja.

Nie ten koleś około 50tki miał... Kupował prezerwatywy, wino i jakieś tam czekoladki więć na sex się szykował.... Po tym jego zachowaniu pomruczałam sobie pod nosem żeby mu nie stanął przez całą noc i tyle... 😁 Chociaż nigdy nie życzę nikomu co mi nie miłe hehehe 😁 ale tym razem odpuściłam .... 😁

• Mamusia
Cherry! Bóle stricte porodowe tzw. parte to faktycznie się czuje jakby odbyt wywijał się na lewą stronę (przepraszam za dosłowność), a qpa po porodzie...hmmm dostałyśmy w szpitalu czopki po 2 dniach od porodu. Tzn. dostały te, które się nie wypróżniły. A jak tu się wypróżnić jak były tylko 2 kabiny (mały oddział) i przeważnie siedziała tam jedna z patologii i... paliła fajki. Potem tak śmierdziało, że nawet siku się rzadziej chodziło. Dostałyśmy Bisacodyl. Znam te czopki-efekty mam po nich jak w "Głupim i głupszym" 😎. Nie wzięłam. Pojechałam do domu i po przekroczeniu progu wręczyłam Maćka rodzinie, wzięłam gazetkę i na pół godzinki zamknęłam się w toalecie 😎 W końcu nie ma to jak w domu 🙂

• Mamusia
co do lewatywy to przy pierwszym porodzie nie miałam robionej i tak szczerze to jak akcja porodowa trwała to w ogóle o tym nie myslałam, a co do golenia to ja jestem jak najbardziej ZA!!!!!!!!!!!!! 😁 😁 😁 😁. U nas juz pierwsze golenie przez mezulka zaliczone- brzusio juuuuz przeszkadza 🤪 🤪 🤪 🤪.

• Mamusia
Cherry napisał(a):
ella1 napisał(a):

Nie ten koleś około 50tki miał... Kupował prezerwatywy, wino i jakieś tam czekoladki więć na sex się szykował.... Po tym jego zachowaniu pomruczałam sobie pod nosem żeby mu nie stanął przez całą noc i tyle... 😁 Chociaż nigdy nie życzę nikomu co mi nie miłe hehehe 😁 ale tym razem odpuściłam .... 😁

hehehehehehheheheheehhehehee ale sie usmiałam 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 peswnie a co tam!!!!!!!!!!!!!