Skocz do zawartości

Witajcie Listopadówki 2011 | Forum o ciąży

coriana

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosiaq

1781

• Cherry

2655

• Shelby

2530

• madzia_m3

1652

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Od kilku dni mam taki ból w dolnym odcinku kręgosłupa,
rozchodzący się na boki, taki że nie mogę chodzić ruszać się bo przy każdym
ruchu zaciskam zęby z bólu, dosłownie chodzę po ścianach, co to może być?
najpierw myślałam, że może nawet zaczyna się poród(naczytałam się o bólu
krzyżowym), ale to trwa już od wtorku, więc chyba nie to, dodam, że zaczeło
się zupełnie nagle i niespodziewanie, z dnia na dzień

• Mamusia
Ella - ładniutkie :-) ja na razie jeszcze większych ciuchów nie kupuję :-)

Lala - mi też nie puchną... ale może dlatego, że noszę te rajstopy.

Jest jeszcze jeden sposób na opuchliznę - marsz do wanny i lodowaty prysznic nóg - to najlepszy sposób na szybką poprawę krążenia i zmniejszenie opuchlizny...

• Mamusia
agnez141 napisał(a):
Od kilku dni mam taki ból w dolnym odcinku kręgosłupa,
rozchodzący się na boki, taki że nie mogę chodzić ruszać się bo przy każdym
ruchu zaciskam zęby z bólu, dosłownie chodzę po ścianach, co to może być?
najpierw myślałam, że może nawet zaczyna się poród(naczytałam się o bólu
krzyżowym), ale to trwa już od wtorku, więc chyba nie to, dodam, że zaczeło
się zupełnie nagle i niespodziewanie, z dnia na dzień

Nie mam pojęcia... też mam bóle pleców ale po nocnym odpoczynku zwykle mijają...
Najlepiej chyba zapytać lekarza...

• Mamusia
Moje Maleństwo jest delikatne i takie tyci 🙂 waży 2745 🙂 aż nie potrafię sobie wyobrazić 🙂 Taka kruszynka. Gin powiedziała, że spokojnie mogę jeszcze spać przez jakieś 3 tyg. Bo jestem tak zakorkowana. Mały nie ma ochoty wychodzić. Powiedziała też, że w 100% przenoszę ciążę 🙂 a w tym czasie Synek zdąży podrosnąć do 3 kg.Mam nadzieję, bo trochę się martwiłam, że takie Malutkie jest to moje Dzieciątko. Ale Mama mnie uspokaja, że mój brat jak się urodził to ważył 2740 i miał 10pkt więc waga nie jest aż tak ważna.
Dostałam dziś u lekarza dwie torby z prezentami dla kobiet w ciąży. Więcej tam gazet i ulotek niż "prezentów" 🙂

• Mamusia
paula, moja kuzynka urodzila małego w 37tyg z wagą właśnie 2700, też dostał 10pkt!

My po wizycie u lekarza rodzinnego. Infekcja. Marcin dostał ''normalne'' leki i ma dużo pić. Ja dostałam apap - uwaga 3 razy dziennie po 2 tabletki - nie wydaje się wam to dużo? Chyba ten apap odpuszcze do 2 tabl dziennie, do tego syrop z cebuli z czosnkiem (też mi nowość, właśnie dzis sobie zrobiłam ale z miodem) Lekarka mówiła, że nie podobają jej się moje migdałki.. że są jakieś pociągłe.
Zdziwiła się ze jestem w 9 miesiiącu, bo stwierdziła że mam mały brzuch. A po chwili uczuliła ''ale wiecie ze w 9 miesiącu seks to tylko w prezerwatywie bo moze wywołać wczesniejszy poród''

• Mamusia
lala89 napisał(a):

My po wizycie u lekarza rodzinnego. Infekcja. Marcin dostał ''normalne'' leki i ma dużo pić. Ja dostałam apap - uwaga 3 razy dziennie po 2 tabletki - nie wydaje się wam to dużo? Chyba ten apap odpuszcze do 2 tabl dziennie, do tego syrop z cebuli z czosnkiem (też mi nowość, właśnie dzis sobie zrobiłam ale z miodem) Lekarka mówiła, że nie podobają jej się moje migdałki.. że są jakieś pociągłe.
Zdziwiła się ze jestem w 9 miesiiącu, bo stwierdziła że mam mały brzuch. A po chwili uczuliła ''ale wiecie ze w 9 miesiącu seks to tylko w prezerwatywie bo moze wywołać wczesniejszy poród''

Trochę dużo tych apapów.... ja bym tyle nie brała.
Strasznie jestem dzisiaj zdołowana... 😞 ratunku....

• Mamusia
My juz po sprawdzeniu Mii jako dwulatka 🙂 Wszystko z nia gra - zreszta z mojej strony nie bylo zadnych powodow do niepokoju 🙂

co do opuchlizny - pod koniec ciazy tak sie zdarza, ze niesttety ta woda w organizmie sie zatrzymuje (okolo 3-4tyg przed porodem) Nie martwcie sie to zupelnie normalne na tym etapie - gorzej jak opuchlizna wystepuje we wczesniejszej ciazy... Ja wp ierwszej mialam tak spuchniete nogi, ze szok!!! Stopy to nie byly stopy tylko kopyta! (calosc zlala sie w jedna wielka bulwe) 😲 O dziwo w tej ciazy mi nie puchna a moze dopiero zaczna 😜 - choc w tamtej na tym etapie wlasnie puchly na potege... zeby tylko nie wyszlo na to, ze jeszcze mi zacznie puchnac i przenosze dzidzie 😉 Czego bym raczej nie chciala zwazajac na to ile teraz wazy 3400g -a do terminu jeszcze 3tyg...

A co do sexu to nam lekarz powiedzial, ze wskazane jak najwiecej 😜 i nic nie wspominal o prezerwatywie -chyba mial na mysli, zebysmy jednak sami przyspieszyli wyjscie maluszka zanim urosnie do rozmiarow, kiedy przy mojej posturze nie bedzie mozliwosci urodzic SN... tylko problem w tym ,ze moj brzuch jest tak ogromny, ze nie czuje sie sexi na igraszki 🤨

• Mamusia
paula_jot napisał(a):
W porównaniu do Maleństwa Sandry to moje to Kruszynka 🙂 ale Mój T:* mnie pociesza, że będzie lżejszy poród 🙂

to fakt!!! ciesz sie kochana!! Ja bym wolala male urodzic, ale przewaznie kazde kolejne jest wieksze od poprzednika.... I ja wlasnie sie tego boje, ze tym razem nie pojdzie mi tak latwo na 3 parcia w 7min tylko sie bede meczyc, zeby tego wielkoludka urodzic 😉 Pociesza mnie to, ze glowka jest stosunkowo mala... Ale fakt faktem musze powoli "wyganiac" mojego malego mieszkanca co by nie urosl zbyt duzy 😉

• Mamusia
Jestem dziś strasznie zmęczona.... Oczy mi się same zamykają... Ale jak pójdę teraz spać to później w nocy nie będę spać... 😞
Co do opuchlizny to naszczęście mnie to ominęło... Bynajmniej nie zauważyłam jakiś drastycznych zmian...
Mała ostatnio bardzo mało się rusza... A na ktg jest wyjątkowo spokojna zawsze... Położna przychodzi i mi brzuchem rusza żeby się obudziła ale ona i tak ma to gdzieś i siedzi grzecznie...
Czasem jak się zacznie ruszać to przeważnie sprawia mi to ból... ;/
A co do brzucha co pisałam że ne mam czucia to mam wrażenei że na coraz większym obrzasze trace to czucie... :/

• Mamusia
Gosia734 napisał(a):

A co do brzucha co pisałam że ne mam czucia to mam wrażenei że na coraz większym obrzasze trace to czucie... :/

Nie chce straszyc ale pierwszy raz o czyms takim slysze - choc byc moze mala ci uciska gdzies nerw i to przez to - mysle, ze powinnas to jak najszybciej skonsultowac z lekarzem, jesli do tego martwi cie, ze malutka sie malo rusza to juz w ogole. Wybierz sie jak najszybciej do szpitala i przedstaw sytuacje -koniecznie!!!

• Mamusia
rapwaz napisał(a):
Witam
Jestem tu nowa, ale termin mam na 4 listopada. Wszystko juz przygotowane i kupione. Man tylko jeden dylemat i prosze o rade. Jakie kosmetyki sa najlepsze dla noworodka, wiecie takie bezpieczne, bez parafinum liquidum i parabenow. Jonson@jonson sa przereklamowane i maja sporo swinstw w skladzie. Co sadzicie o Hipp?

Witaj! 😆 😆 😆

Ja kupiłam trochę z mustelli, a trochę oilatum i penaten.