Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Julia może jestem głupia ale ja gdybym nie miała szwów to pewnie bym nie wytrzymała i go zmolestowała...nie wiem dokładnie o co chodzi z tym że aż przez 6tyg nie można ale gdybym była Tobą szczęściaro:-) bez szwów to pewnie bym to zrobiła przy pierwszej lepszej okazji :-)

Julia to Twoja indywidualna sprawa, ale ja bym poczekała do końca połogu 😉

Co do molestowania mężów... W pierwszej ciąży nie mogłam oderwać się od męża :laugh: A po porodzie długo zwlekałam, bo się panicznie bałam (nie wiem czego)
A teraz odwrotnie, w ciąży mi się nie chciało, a po ciąży mi się chce 😉 ale poczekam jeszcze 😉

Picasso ja podaje wit K i wit D (vigantol) od trzeciego tygodnia życia. Tak kazała doktorka z poradni patologii noworodków.

Julia - to zależy czy coś Cię boli, czy plamisz jeszcze itd. Jeśli sie boisz to idz do gina na kontrol i wtedy rozważ to jeszcze raz 🙂

Ja podaje wit K od 7 doby zycia Lenki.
Wit D ma zaleconą od 3 tygodnia.

Akompf ja uwielbiam sok z czarnej porzeczki zmieszany z bananowym, piłam tak kiedyś i zapomniałam że to takie dobre 🙂 jutro kupie sobie soczki 🙂

Idę lulac 🙂

Dobry wieczór mamusie i brzuchatki 🙂

Ja dziś cały dzień u teściowej a z rana byliśmy na pierwszej wizycie u pani doktor i mój synek prze niecałe 3 tygodnie przytył 1 kg 🤪 A tak poza tym wszystko w porządku 🙂
Na 29 stycznia mamy pierwsze szczepienie i ciekawe jak się zachowa mój mały mężczyzna 😉

Anja moje gratulacje 🤪 I Ty masz już swojego Bartusia przy sobie 🙂

Mój Bartek witaminę K bierze od 8 doby życia 🙂A Vigantol i CebionMulti od 15 dnia 🙂

Ja tez nie byłam nacinana ani nie pękłam ale ja jeszcze poczekam z bałamuceniem męża choć ochotka jest wielka :laugh: :P
Niech minie te 6 tygodni i pójdę do lekarza i wtedy pogadam jeszcze o zabezpieczeniu i wtedy jeszcze pomyśle czy ja jestem już gotowa 😉
A właśnie dziewczynki myślałyście już jak zabezpieczać się będziecie? 😉
My nie chcemy używać gumek :P

Macie pozdrowienia od Emmax i AgusiW 🙂
Emmax czuje się świetnie a Agusia jest obolała 😉

Biedna Agusia.. Mam nadzieję, ze szybko wróci do formy (i na forum)
A Emmax też pozdrawiam!

Ja ciągle zapominam zadzwonić do przychodni i się zarejestrować na kontrole do gina 🙂 jakos to mi z głowy wypada 🙂

O zabezpieczeniu myslałam już i pogadam z ginem o tabletkach dla karmiących matek, bo w ogumieniu to raczej długo nie zajedziemy :P 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃

AgnieszkaK - ale synus rośnie! Musisz mieć dobre mleczko 🙂 hehehe

Witam Kobietki 🙂

Gratuluję Anju 🤪 Całusy dla Ciebie i Synka 😘 😘

Mojemu Kiciusiowi bilirubina spada z 14 już jest 11 🤪
musi spaść do 1mg/dl więc czopki musi brać dalej 🤨

Kąpię go codziennie ponieważ ma problemy ze skórką (przez wody płodowe bo cuchnące były) kąpię go w krochmalu z mąki ziemniaczanej a raz w tygodniu w Balneum Hermal (polecenie pediatry i położnej) smaruje go całego oliwką i jest ok 🙂 U mnie Kamilka kąpie mąż od samego początku, podział obowiązków 😉

Kamilek dostaje witaminę K od 10 doby życia i dodatkowo na tą żółtaczkę witaminkę E dostaje też od 10 doby, witaminę D ma brać od 3 tygodnia 🙂

Co do mleka to w szpitalu dostawał w pierwszej dobie Nan 1 i było ok a teraz musiałam odstawić Go na 24 godziny od piersi dostawał Nan H.A.1 i była masakra z kupką i wzdęciami 😞
🤨 Nigdy więcej sztucznego mleka! 🥴

Co do molestowania Męża to ochota jest nieziemska ale raczej poczekam... 🤨 Na jaką stronę w necie bym nie weszła to pisze że po CC odczekać 6 tygodni więc raczej się dostosuję choć jest coraz trudniej 😉
Antykoncepcję wybieram wkładkę wewnątrzmaciczną.

Aaa i do tabeli możecie dopisać u mnie Cesarskie Cięcie.

Uciekam Kobietki spać bo nie wiem ile mi jeszcze zostało póki mój Kiciuś się nie obudzi 🙂

Przespanych nocy życzę a Tobie Kajtucha porodowej 😘

Tak Akompf Kamilek 9 a Bartuś 10 grudnia choć zależało mi na tym aby Bartuś urodził się też 9 i nawet ze swoim ginem tak ustaliliśmy ale ordynator inaczej zarządził i była dupa, musiałam czekać do następnego dnia 😉

A co do mleczka to ja mam Bebiko 1 sprawdziło mi się 🙂 Małemu nic nie jest po nim 😉

Dobranoc dziewczynki 🙂 😘 😘 😘

• Mamusia
A ja się nigdzie nie wybieram 😞 ale dziękuję
czytam właśnie o rozbieżności terminu wg miesiączki i wg usg... Jak obliczam sobie z kolejnych zdjęć usg to mi takie kosmiczne terminy wychodzą- wg pierwszego w 8tyg mam na 20.01!!! a to aż nie możliwe żebym tak późno zaszła w ciążę... Mniej więcej kojarze kiedy to mogło nastąpić... To aż miesiąc różnicy Już jestem głupia w tym wszystkim, ta niewiedza jest najgorsza...

Ale strzeliłam gafę :laugh:
Szukałam czy założony jest wątek dla Anji i nie znalazłam więc pomyślałam to ja założę a potem patrzę i widzę że jednak założony został tylko ja ślepa jak kret :laugh: :laugh: :laugh:

• Mamusia
A ja jeszcze kolęduje do wc... 2 w nocy a senes nie chce odpuścić i męczy mnie niesamowicie... Nigdy więcej!
Dobranoc mamuśki!
He, Edytka tak rzadko tu zagląda że nie mam z kim pisać o brzuszku bo wy wszystkie już macie "swoje" tematy a ja zaczynam się czuć jak intruz :-) :-) :-) spadam do spania! Papasiu!

• Mamusia
Witam!

Julio mi położna powiedziała żebym kąpała małego co 2 dni bo nie ma sensu codziennie, ale wiadomo że każdy zrobi jak zechce. A co do molestowania to naprawdę nie wiem co Ci poradzić, sama chyba najlepiej wiesz czy możesz czy nie 😉

Mój Miś też miał suchą skórę i położna poradziła Oilatum, wchodzę do apteki i proszę największą buteleczkę (a co będę żałować), a pani do mnie -70zł –szczęka mi zjechała hehe 🤪

Picasso ja podaję witaminę K chyba od drugiego tygodnia, teraz doszła jeszcze witamina D.

No właśnie też muszę poczytać o tych tabletkach dla matek karmiących bo gumki to nie dla mnie :P

Asiula super, że bilirubina spada!

• Mamusia
Hej dziewczynki 🙂

Co do witamin to podaje tak jak większość dziewczynek 🙂
Małą kąpe codziennie chociaż dwa razy się zdarzyło że ominęliśmy kąpiel,tak np było w Wigilie.

Ewa no to niezła butelka chyba tego oilatum mój mąż na początku kupił malutkie i poszedł po większą i zapłacił koło 38 zł to ta butla za 70 to już chyba pokaźnych rozmiarów 🤪

Moja niunia dżumi obok mnie na łóżku,tak fajnie jej się oddycha więc sól fizjologiczna zaczyna działać 🙂

A mamusia ma dzisiaj wychodne-jade na łyżwy 🤪 :laugh:
Mam nadzieję że wróce w jednym kawałku :P

Kajtucha gdzie Ty jesteś?? mam nadzieję że na porodówce może 🙂
Jednak rozbieżności w terminach porodu masz spore,ciekawe kiedy Cię bidulko weźmie 😘

Witajcie

Ewo ja też kąpie Lenkę w Oilatum 🙂 skórkę ma jak aksamit, ale mój portfel tego nie wytrzymuje :laugh: jak skończy miesiąc to zacznę stosować juz jakiś płyn do kąpieli, może z Jonhsona.

Kajtucha co u Ciebie? Kiedy rodzisz w końcu ?? :laugh:

A mój pyszczek teraz śpi 🙂 a po południu mam zamiar wyjść z nią na pierwszy spacer 🙂

Ja Lenkę też kąpię codzień. Raz jej tylko nie wykąpałam, w dzień powrotu ze szpitala bo się bałam i spała w wyprawce, dopiero na drugi dzień zawołałam szwagierkę zeby mi pokazała jak się kąpie , przebiera w te małe ciuszki i w ogóle.. teraz juz czuję sie jak zawodowiec 🙂 mąz mi czasem pomaga kąpac, ale wolę robić to sama, bo ile razy mu powtarzam że główkę moczy się na końcu a on zawsze zapomina i myje Lence główkę od razu 😠

Idę ogarnąc mieszkanko dopóki moja mała terrorytka śpi.

Hej hej!!

Widzę, że nic się nie zmieniło 🙂
Kajtucha - co Ci odwaliło z tym intruzem?! :P :P :P

Ja też Królewnę Córcię kąpie codziennie. Razem z mężem... on ją trzyma a ja ją obmywam... troche potrwa zanim sama będę miała taką wprawę, żeby sama ją trzymać i umyć...

a styczniówkom gratulujemy 🙂

• Mamusia
hej dziewczyny tat tak ja jeszcze zyje u nas też w miare oki jest ale szymus płacze i prezy sie jak chce zrobic kupke kupki robi prawidłowe zadkie i srednio ok 7 razy dziennie ale ten płacz mnie wykańcza nosze go bo mi go szkoda i jak sie już wypłacze to tak słodko zasypia ma moze 2 ataki takie dziennie dostalismy espumisan na wzdecia ale to mało pomaga bo dostaje b mała dawke dopiero po miesiacu mozna zwiekszyc a tak to u na sfajnie ja sie już pozbierałam po tym całym moim porodzie i chyba wracam do swiata zywych ale na dwór jeszcze nie wychodzimy nie wiem czy to dobrze czekam troche na ocieplenie

• Mamusia
Witajcie!!!

Gratulacje wielkie dla Anji!!! Ściskam gorąco 🙂 :*

Słuchajcie dziewczyny, bo nie wiem co mam robić... Sandra od wczoraj wieczór tak doi cyca niespokojnie, że łyka mleko razem z powietrzem i przy tym strasznie się wierci i ciągnie mnie bardzo za cyca tak, że zaczyna płakać 😞 Po czym cały czas puszcza bączki i nie może kupki zrobić 😞
Natomias rano już jadła spokojnie...nie mam pojęcia od czego to może zależeć, ale się martwię 😞 jak ona płakała w nocy to ja razem z nią, bo czułam się taka bezradna 😞
Myślicie, że to może być kolka...? już nie mam pojęcia co myśleć....
od czego to może być? Dodam, że nie jadam jakiś rzeczy które byłyby ciężkostrawne...

• Mamusia
Kajtucha nie martw się widocznie Twój synek woli 2010 rok niż 2009 🙂

Akompf my identycznie kąpiemy gdybym zaproponowała inaczej to by obraza była :P nawet chciałam ostatnio małą położyć w wannie żeby sobie sama leżała,to mój mąż zaczął kręcić nosem bo jeszcze by się okazało że jest niepotrzebny i co by to było :P